fbpx

Blog o izdelavi 

domače kozmetike:

recepti, teorija in sestavine.

Blog o izdelavi

domače kozmetike:

recepti, teorija in sestavine.

Viri, literatura, forumi, skupnosti

Viri, literatura, forumi, skupnosti Kot sem najbrž že nekje omenila, se moram za vse znanje zahvaliti predvsem tuji strokovni in ljubiteljski literaturi. V slovenskem jeziku žal, kolikor vem, ni mogoče dobiti zanesljive in predvsem dovolj Preberi več…

Toniki: primeri formulacij

Toniki: primeri formulacij V prejšnji objavi smo si pogledali formuliranje tonikov bolj s splošnega, teoretičnega stališča, vendar je prav, da na kratko pregledamo tudi različne možne formule. Kot sem v zaključku objave poudarila, je pri Preberi več…

Kako zasnovati formulacijo za tonik?

Kako zasnovati formulacijo za tonik? Tonik je eden osnovnih kozmetičnih izdelkov in je namenjen predvsem negi kože na obrazu. Funkcija ali namen tonika je lahko zelo različna, zato se pod tem izrazom skriva več različnih Preberi več…

Emulgator: Plantec OP2

Emulgator: Plantec OP2 Plantec OP2 (INCI: glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid, sodium lauroyl glutamate) je komercialno ime za mešanico emulgatorjev in zgoščevalcev maščobne faze. Prodaja se tudi pod imeni Beautyderm HP ter GC-Derm, dobavljiv Preberi več…

Hidrolati ali cvetne vode

Hidrolati ali cvetne vode Hidrolat, hidrosol ali rožna voda je največkrat stranski produkt pri parni destilaciji eteričnega olja. Pri parni destilaciji se voda, ki se nahaja pod rastlinskim materialom, upari, in v obliki pare prehaja Preberi več…

Balzam za ustnice v stiku

Balzam za ustnice v stiku Morda letni čas ni ravno najbolj primeren za objavo recepta za balzam za ustnice v stiku, pa vendar se mi zdi najbolje, da na objavo o voskih navežem še praktični Preberi več…

Kako zasnovati formulacijo za kremo za telo?

Kako zasnovati formulacijo za kremo za telo? Prvi koraki v izdelavi domače kozmetike so zagotovo težki, ne samo zaradi obilice informacij, ki jih je potrebno vedeti, temveč tudi zaradi strahu in včasih pomanjkanja veščin. Zato Preberi več…

pH vrednost

pH vrednost V raznih objavah v tem spletnem dnevniku se pogosto pojavlja tale drobna oznaka: pH. Domnevam, da se pri veliki večini znanje o pH omeji le na tisto osnovno informacijo – da je ta Preberi več…

Kavno milo s čokolado

Kavno milo s čokolado Kava ni samo enkratno poživilo, jutranji luksuz in gurmanski užitek, temveč je lahko tudi enkratna sestavina za milo; v kombinaciji s čokolado pa nam pričara zares pravo vzdušje razvajanja. Kava se Preberi več…

Izbira maščob v milu

Izbira maščob v milu Maščobe so poglavitna sestavina vsakega mila saj je slednje v velikem odstotku sestavljeno iz umiljenih maščobnih kislin. Rastlinske in živalske maščobe se po sestavi močno razlikujejo med seboj: vsaka maščoba ima Preberi več…

Ksantan gumi

Ksantan gumi Ksantan gumi (INCI: Xanthan gum) je naraven polisaharid, pridobljen s postopkom fermentacije s pomočjo bakterij rodu Xanthomonas. Ksantan spada med Zgoščevala ali stabilizatorje vodne faze. Kot reološki modifikator se uporablja v kozmetični, prehrambeni Preberi več…

Konzervansi: pregled in uporaba

Konzervansi: pregled in uporaba Kot smo videli v uvodni objavi o konzervansih, so le-ti za izdelavo domače kozmetike nepogrešljivi. Nekatere vrste izdelkov jih resda ne potrebujejo, za veliko večino pa je konzervans nujna sestavina, da Preberi več…