fbpx

Izvirni (ali izvorni) greh Mila na glavo: milo s karitejem

Objavil Tončka Mavrič dne

Izvirni greh Mila na glavo: kokos & karite

Izvirni grehSe spomnite objave Milo na glavo – 90 % kokosa in 10 % olivnega olja? Ehh, v resnici to ni bilo prvo milo v seriji testiranj “Milo na Glavo”. Milo z ogromno količino kokosa in minimalno količino olivnega olja ima v resnici svojega predhodnika, testnega zajčka… Milo na glavo ima tudi svoj izvirni (ali izvorni?!) greh!

Vse se je začelo, ko sem zaradi čiste radovednosti (in ja, eksperimentalnih potreb) poskusila izdelati milo iz 100 % kokosa. Rezultat? Odličen!

Odličnemu rezultatu sledijo vedno vprašanja “kaj pa če?” in vprašanjem “kaj pa če?” v moji glavi (in v praksi) sledi “pa dajmo poskusit”. Tako sem se kmalu po prvem milu iz kokosa vprašala, kakšen bi bil rezultat, če bi milu dodala 10 % kariteja. Bi bilo še bolj nežno? Še bolj mehko? Še bolj puhasto? Še bolj njami?

Recept za Izvirni (izvorni?) greh Mila na glavo

kokosovo olje 450 g (90 %)
karitejevo maslo 50 g (10 %)

voda 190 ml (38 % maščob)
NaOH 75,5 g
upoštevano znižanje NaOH 15 %

ob traku:
1 čajna žlička črne gline v prahu (če želite milo, obarvano kot na fotografiji)
mešanica raznoraznih dišav, ki jih moram nekako porabiti: mango (Manske), Berry & Basil (Tovarna Organika), Kismet (Gracefruit) ter Fico (Glamour cosmetics) qs

Postopek / postopka:

V nadaljevanju bom opisala dva različna postopka – enega za izdelavo mila po ultrahladnem postopku (izdelamo jih v majhnih, silikonskih kalupih), drugega pa za izdelavo mila po klasičnem hladnem postopku (vlivamo v večji kalup in milo potem razrežemo).

Dva postopka sta opisana predvsem zato, ker se po mojih izkušnjah to milo, če ga delamo po ultrahladnem postopku in vlivamo v večji kalup ter nato režemo, kruši.

Postopek za ultrahladno milo – za majhne silikonske kalupe:

V prvi čaši stehtamo natrijev hidroksid, v drugi čaši potrebno količino vode. Natrijev hidroksid počasi in previdno stresemo v vodo in mešamo, dokler ne dobimo prozorne  raztopine. Pustimo, da se ohladi pod temperaturo 30 °C.

V tretji čaši ali primerni posodi stehtamo kokosovo maslo in karitejevo maslo in ju v dvojni kopeli segrevamo, dokler se ne stopita. Čašo odstranimo iz vodne kopeli in pustimo, da se masli ohladita na temperaturo med 25 in 30 °C. Nekoliko višja temperatura masel in raztopine NaOH je potrebna zato, ker je temperatura tališča kariteja nekoliko višja. Z višjo temperaturo ob zamešanju NaOH in lipidov preprečimo, da bi se celotna zmes ne spremenila v čudno, skuti podobno gmoto. Če se vam to zgodi, nikakor ne paničarite, mešajte naprej in zmes se bo zgladila 🙂

Ko torej masla in raztopina NaOH dosežejo primerno temperaturo, umilimo tako, da raztopino NaOH počasi in previdno vlijemo h maščobam ter mešamo s paličnim mešalnikom. Masa se bo glede na to, kolikšna je temperatura in katero kokosovo olje ste uporabili, zgostila bolj ali manj hitro. Meni se je zaradi naglice in nepazljivosti ob nakupu kokosovega masla (znamke Eden, delno hidrogenirano) masa zgostila hitro, prehitro! Pri mešanju bodite pozorni, da ne vtepete zračnih mehurčkov. Mase ne mešajte preveč, le do rahlo zaznavnega traku, saj se bo kasneje hitro zgostila.

Ob rahli sledi vmešamo dišavna ali eterična olja ter ponovno hitro zmešamo s paličnim mešalnikom – tudi tu ne mešamo do preveč goste mase. Masa, ki jo dobimo, bo skoraj povsem bele barve. Če želimo povsem bela mila, lahko takšno maso vlijemo v silikonske kalupe, če pa želimo delno obarvana mila, delu mase dodamo črno glino. Milo lahko nato prestavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za nadaljnjih 24 ur (kalupa v tem primeru ni potrebno izolirati).

Postopek za milo po klasičnem hladnem postopku – primernejše za večji kalup, če želimo milo razrezati:

Tako kot v prejšnjem primeru v eni čaši stehtamo NaOH, v drugi čaši pa potrebno količino vode. Natrijev hidroksid počasi stresemo v vodo in mešamo, dokler ne dobimo prozorne  raztopine. Ohladimo do 40-45 °C.

V tretjo čašo odtehtamo kokosovo in karitejevo maslo in ju v dvojni kopeli segrevamo, dokler se ne stopita. Čašo odstranimo iz vodne kopeli in pustimo, da se mešanica ohladi do temperature 40-45 °C.

Ko tako masla kot raztopina NaOH dosežejo primerno temperaturo, umilimo. Raztopino NaOH previdno vlijemo v maščobe in mešamo s paličnim mešalnikom do rahle sledi. Dodamo dišave ali eterična olja ter še enkrat previdno vmešamo – milo ne sme postati pregosto, saj se bo že tako samo precej hitro zgostilo. Takšno milo (povsem belo) lahko že vlijemo v kalup, če pa želimo izdelati obarvano milo kot na sliki, tretjino mase predenemo v posebno čašo, v katero smo že predhodno odmerili primerno količino črne gline. Milo in črno glino ročno (npr. s silikonsko spatulo) zares dobro premešamo, dokler ne dobimo povsem homogene zmesi.

V podolgovat kalup naložimo najprej del bele mase, ji z žlico ali drugim orodjem lepo oblikujemo grebene, nato naložimo črno plast, spet ustvarimo grebene, nato pa še zadnji del bele (neobarvane) mase. Milo izoliramo in pustimo na sobni temperaturi ter mu s tem dovolimo, da gre skozi fazo gela.

Po preteku 24 ur milo vzamemo iz zamrzovalnika (v kolikor delamo po ultrahladnem postopku) oz. iz kalupa (če delamo po klasičnem postopku), ga narežemo in damo v sušenje. Pred prvo uporabo ga sušimo vsaj 6 tednov.

Milo se lepo peni, z bogato in mehko peno, pušča bolj svilnat občutek in na koži nikakor ne deluje izsušujoče. Naslednja serija bo zagotovo z drugim kokosovim oljem, saj sta me hitrica in naglica že dvakrat naplahtali! 😉


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja