fbpx

Milo na glavo: 90 % kokosa in 10 % olivnega olja

Objavil Tončka Mavrič dne

Milo na glavo: 90 % kokosa in 10 % oljčnega olja

Ko sem že pred časom izdelala milo iz samega kokosovega olja in se navduševala nad njegovo prijetnostjo, nežnostjo in lepim penjenjem hkrati, sem že začela razmišljati tudi o možnih kombinacijah, kjer bi osnova še vedno bila le kokosovo olje, druga (bolja ali manj osnovna) olja pa bi bila zgolj za dodatek. Torej v resnici pravo milo na glavo. Kdo je pa že slišal za milo z 90 % kokosa?!

Ja, kdo, jaz vendar – v moji nori glavi! In ker sem človek, ki rad eksperimentira, sem idejo kmalu udejanjila. Prvo poskusno verzijo sem izdelala že kar nekaj mesecev nazaj, vendar se je pri izdelavi malce zataknilo, saj sem ob hitenju v trgovini pograbila delno hidrogenirano kokosovo olje in se je masa dobesedno v hipu strdila, da sem jo morala v kalup dobesedno tlačiti.

Ponovitev vaje (s previdnim izborom kokosovega olja) pa je prinesla estetsko zadovoljiv rezultat in super žajfo.

Tako kot pri belem milu iz 100 % kokosa sem tudi tokrat ohranjala visok odstotek znižanja NaOH. Znižanje resda ni tako zelo visoko, dosega pa vseeno drznih 10 %. Za takšno kompromisno znižanje sem se odločila, ker je delež kokosa vseeno zelo visok, hkrati pa prisotnost olivnega olja zagotavlja malce bolj nežno milo.

Postopek izdelave je tudi tokrat ultra hladen – vse se zgodi najprej na sobni, nato pa arktični temperaturi. Za ta postopek se odločam vedno pogosteje, saj se tako barva kot vonj mila ohranjata bistveno bolje. Pa še vseh tistih komedij za lovljenje približno enake temperature nimam, kar tudi marsikdaj olajša življenje.

Milo, ki nastane, je po lastni naravi bele do rahle rumene barve (ten barve zavisi od uporabljenega oljčnega olja), s prijetnim in bogatim penjenjem. Na koži deluje čistilno vendar ne agresivno. Po zorenju je čvrsto, kompaktno, in ne deluje sluzasto. Zaradi visokega deleža neumiljenih maščob ima morda nekoliko krajši rok trajanja, vendar zagotovo zdrži brez težav več mesecev, najbrž tudi celo leto. No, do tja še ni prišlo. Ga bom prej porabila!

Recept za milo na glavo: 90 % kokosa in 10 % olivnega olja (za 500 g maščob)

kokosovo olje 450 g (90 %)
ekstra deviško oljčno olje 50 g (10 %)

voda 190 ml (38 % maščob)
NaOH 80,31 g
znižanje NaOH 10%

ob traku:
dišavna mešanica eteričnih olj z zimskim, “jingle bells” vonjem (en vzorec, ki ni bil za drugam kot v milo)
oranžno tekoče barvilo za milo po hladnem postopku
prah avokadovih semen (domače izdelave)

Postopek:

V čaši pripravimo raztopino natrijevega hidroksida v vodi in pustimo, da se povsem ohladi na sobno temperaturo. Pripravimo mešanico kokosovega olja in olivnega olja, po potrebi segrejemo, da se kokosovo olje povsem stopi. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, vendar se kokosovo olje ne sme začeti ponovno strjevati.

Ko imata tako mešanica olj kot raztopina NaOH sobno temperaturo, raztopino natrijevega hidroksida počasi, nežno in previdno vlijemo v mešanico maščob. Premešamo, nato pa s paličnim mešalnikom miksamo do doseganja nežnega in ne preveč izrazitega traku. V zmes dodamo eterično ali dišavno olje ter ponovno premešamo s paličnim mešalnikom.

Zmes razdelimo na tri dele: v prvi čaši zmesi dodamo kapljico ali dve oranžnega barvila za milo, v drugi čaši pa v zmes vmešamo prah avokadovih semen. Tretji del mase pustimo naravne barve.

V silikonske kalupe v obliki rožic (jaz sem uporabila tele mini kalupe) vlivamo / nalagamo maso po plasteh: najprej naložimo oranžno obarvano plast do meje, kjer se v kalupu začnejo pojavljati cvetni listi. Na oranžno plast naložimo nevtralno plast, na koncu pa dodamo še plast z dodatkom avokadovih semen v prahu.

Meni je na koncu ostalo še nekaj malega nevtralnega mila ter mase z dodatkom avokadovih semen, ki sem ju vlila v silikonski kalup v obliki srčkov.

Silikonske kalupe postavimo v zamrzovalno skrinjo ter jih pustimo v zamrzovalniku 24 ur. Po preteku 24 ur jih vzamemo iz skrinje, pustimo, da se nekoliko ogrejejo ter mila previdno izluščimo iz kalupov.

Milo zorimo vsaj 6 tednov v pol priprti škatli na suhem mestu.

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

12 Komentarjev

Ana · 18. oktobra, 2019 ob 12:49

Glede na to, da sem nad omenjenim 100% kokosovim tako navdušena, da ga vsakič naredim eno mero, sem tega recepta prav vesela in je že v zamrzovalniku. Brez barvanja in dodatkov zaenkrat. Zdaj pa 6 tednov čakanja😟. Najlepša hvala za to in tudi vse prejšnje objave. Res so poučne in večina razumljivih. 👍

Zvonka · 20. oktobra, 2019 ob 05:47

Tončka, tvoj blog je…FANTASTIČEN in je postal moje obvezno branje, zato bi te kar na tem mestu nekaj vprašala, čeprav nima veze ravno s to temu. Namreč, kmalu bo eno leto, odkar sem naredila svoje prvo milo in od takrat dalje sem preizkusila že marsikatero sestavino in tehniko pri izdelavi. Moja mila imajo ph vrednost nekje med 8-9, tako mi je namreč izmerila znanka, ki jih prav tako izdeluje. Sedaj sem v pripravi mila z aktiviranim ogljem, verjetno bom kombinirala z zeolitom, to se sicer še odločam, vendar me zanima to, ker sem pravkar na spletni strani (na koncu bom nalimala link) prebrala, da ima njihovo milo (Karbonoir ROČNO IZDELANO TRDO MILO Z AKTIVIRANIM OGLJEM) nevtralen ph….?? in da je primerno tudi za intimno nego..Glede na to, da sem še začetnik pri izdelavi mila, me zanima…ali je to mogoče? Kolikor vem, imajo domača mila vedno višji ph kot pa trgovinska, zato, mi ta njihov podatek ne gre v glavo. Mi lahko ti razložiš? Ko bo moje milo z aktiviranim ogljem narejeno, mu bom itak izmerila ph, vendar me ta njihov podatek malce bega. Hvala ti za odgovor in še enkrat moram pohvaliti tvoj blog, ki mi je pomagal pri mojih začetkih in še vedno mi pomaga, saj se učim tudi iz vprašanj, ki ti jih postavljajo drugi in tvojih odgovorov. V nadalje ti želim veliko veselja in uspehov pri tvojem ustvarjanju. Aha..še link https://www.slovenskeustvarjalke.si/karbonoir-trdo-milo

    Tončka Mavrič · 23. oktobra, 2019 ob 08:04

    Živjo Zvonka,

    naravna mila, izdelana po postopku saponifikacije, imajo vedno bazičen pH, najbolj pogosto tam okoli 9. To je pogojeno s kemijskimi lastnostmi mila: milo je združitev močne baze in šibke (maščobne) kisline, zato je rezultat bolj bazičen. Umiljenemu milu se pH ne da znižati. Če pa govorimo o milu iz površinsko aktivnih snovi, je zgodba povsem drugačna…

    Prodajalci pa lahko na svojo spletno stran napišejo marsikaj. Tudi nepopoln seznam sestavin. Si opazila, da v seznamu sestavin nikjer ni napisanega NaOH? Bi bilo fino kupiti in testirati, potem pa povprašati, kako so do nevtralne meritve prišli 😛
    Tudi če bi milo bilo nevtralno (torej pH 7), to NI primerno za žensko intimno nego. pH izdelkov za žensko intimno nego je kisel, navadno okoli 4.

    Lp
    Tončka

      mia · 26. novembra, 2019 ob 11:00

      Ravno o tem sem jim jaz pisala,da zavajajo ljudi s tem nevtralnim ph -jem.Pa so nekaj momljali in se nekaj opravičevali.Res ne razumem ,zakaj to počnejo?Očitno so tok pogoltni na denar in s tem ko napišejo ,da je milo ph nevtralno,ga očitno tudi več prodajo.In neglede na to ,da vejo ,da lažejo in zavajajo ,ravno to počnejo.Žalostno.

Mateja · 28. oktobra, 2019 ob 11:19

Dobila v dar…..ne vem, če je točno ta na sliki ali eden izmed bratcev. Danes sem ga začela uporabljati in draga Tončka ….naj se tvoja “nora glava” še velikokrat spusti v experimentiranje 😉
Želim povedati, da je milo nadvse FINO (močno se peni, svilen občutek in diši)!!!!!!!!!!!!! Hvala

Lp,
Mateja

    Tončka Mavrič · 29. oktobra, 2019 ob 05:06

    Mateja, tvoj komentar me je pa čisto raznežil <3
    Hvaalaaa! Bom predala sporočilo moji "nori glavi" 😛

Janja · 16. novembra, 2019 ob 08:31

Zdravo.
Prvo naj pohvalin tvoj blog in ideje 🙂
Imam pa eno vprasanje. Milo sem dala iz kalupa in potem se je na milu naredil kot nekaksen beli prah. Sicer se ga da obrisat, zgleda pa ne prevec lepo. Je to kaj narobe? Milo je drugace trdno.
Hvala za odgovor.

    Tončka Mavrič · 16. novembra, 2019 ob 16:44

    Živjo Janja,

    to, kar se ti je zgodilo, je ti. “soap ash”, pepelu podoben poprh, ki se včasih naredi na površini mil, še posebej, če jih vlivamo v silikonski kalup. Tudi meni se to pri silikonu naredi 😉

    To nikakor ne vpliva na kvaliteto mila, nič ni narobe. Obriši ga s krpo ali papirjem in to je to 🙂

    Lp
    Tončka

Ksenija · 27. novembra, 2019 ob 18:42

Pozdravljeni, nisem razumela pri naoh, da je znižanje za 10% , potem ni naoh 80,31g?
Hvala ,lp

    Tončka Mavrič · 27. novembra, 2019 ob 18:44

    Živjo Ksenija,

    seveda je, količina skupnega NaOH pri upoštevanem 10 % znižanju je 80,31 g. Torej vi uporabite 80,31 g 🙂

    Lp
    Tončka

maja · 29. novembra, 2019 ob 10:29

Pozdravljena,

opazila sem, da si tu uporabila extra deviško oljčno olje. Ali to pomeni, da mora biti za to milo kvalitetnejše olje (do sedaj sem uporabljala za mila najcenejšega), ker verjetno se sestavine bolje ohranijo zaradi samega postopka?

Hvala,
lepo pozdravljena.
maja

    Tončka Mavrič · 29. novembra, 2019 ob 12:02

    Živjo Mia,

    ker je odstotek znižanja višji (10 %), ostane tudi višji delež neumiljenih maščob, zato sem tokrat posegala po ekstradeviškem olju. Drugače pri klasičnih milih (kjer je delež oljčnega olja visok in znižanje manjše) tudi jaz posegam po nižjecenovnem olju. Je pa to potrebno specifično napisati oz. paziti – oljčno olje iz tropin nima enakega SAP koeficienta in tudi ne daje enakega rezultata 😉

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.