fbpx

Toniki: primeri formulacij

Objavil Tončka Mavrič dne

Toniki: primeri formulacij

V prejšnji objavi smo si pogledali formuliranje tonikov bolj s splošnega, teoretičnega stališča, vendar je prav, da na kratko pregledamo tudi različne možne formule.

Kot sem v zaključku objave poudarila, je pri tonikih pomembna predvsem preprostost. Tonik je tisti kozmetični izdelek, ki pomaga odstraniti ostanke ličila, povrne koži kislo pH vrednost in jo osveži. Pravo negovalno in hranilno nalogo pa opravi krema. Zato mora biti tonik preprost.

V nadaljevanju bom predstavila nekaj možnih formul, ki so osnovane na rastlinskih izvlečkih. Seveda so to le ilustrativni recepti in jih je možno spreminjati in prilagajati, v kolikor se držimo osnovnih potreb naše kože. Če v praksi upoštevamo smernice iz prejšnje objave, bi lahko primeri receptov bili podobni sledečim.

Primeri tonikov za mešano ali mastno kožo

Tonik za mešano, nečisto kožo

voda do 100
hidrolat nepozebnika 30
glicerol 4
alkoholna tinktura repinca (55% alkohola) 5
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5  

Hidrolat nepozebnika deluje adstringentno (oži pore) in čisti kožo. Izmed hidrolatov je najboljša izbira za mešano ali mastno kožo. Tudi repinec čisti kožo, hkrati pa vpliva na izločanje sebuma, zato je primeren za mastno ali nečisto kožo. V tem primeru lahko izberemo alkoholni izvleček, saj alkohol v manjših količinah razkuži kožo, ne da bi jo preveč izsušil. Prav zaradi vsebnosti alkohola uporabimo glicerol v nekoliko večji količini, kot bi bilo pričakovati za mešano kožo.

Podoben tonik lahko naredimo za mastno, aknasto kožo, kjer namesto tinkture repinca uporabimo CO2 izvleček lišaja Usnea barbata. Lišaj Usnea barbata vsebuje usnično kislino, ki je glavna aktivna sestavina izvlečka. Izvleček ima protibakterijske lastnosti, kar je zelo pomembno v boju proti aknam. Izberemo izvleček, ki že vsebuje emulgatorje, saj mu ti omogočajo, da se porazdeli v vodi. Žal pa tonik ne bo prozoren. Tako kot v prejšnjem toniku tudi tu uporabimo hidrolat nepozebnika. Ker imamo opravka z bolj mastno kožo in formula ne vsebuje nobenega alkoholnega izvlečka, zmanjšamo količino glicerola na 2 ali pa ga povsem zamenjamo s sorbitolom.

Tonik za mastno, aknasto kožo

voda do 100
hidrolat nepozebnika 30
sorbitol 2
CO2 izvleček Usnea barbata, ki se dispergira v vodi (4% usnične kisline) (INCI: Helianthus annuus seed oil, polyglyceryl-6 caprylate, polyglyceryl-3 palmitate, Usnea barbata (Lichen) extract) 0,5
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5  

Primeri tonikov za suho kožo

Pri tonikih za suho kožo moramo več pozornosti posvetiti vlažilnim sestavinam. Dobra osnova tonika za suho kožo je hidrolat pomarančnih cvetov ali hidrolat vrtnice. V prvem primeru uporabimo dve vlažilni sestavini: glicerol in betain. Betain (INCI: betaine; poznana tudi pod imenom trimethylglycine ali glycin betaine) je izredno uporabna vlažilna sestavina, ki je primerna za vse vrste kože in v vseh vrstah izdelkov. Na koži ne pušča nikakršnega lepljivega občutka, skupaj z glicerolom in/ali sorbitolom pa deluje vzajemno. V tonik dodamo še hidroalkoholni izvleček sleza, ki zaradi vsebnosti sluzi kožo mehča in gladi.

Tonik za suho kožo

hidrolat pomarančnih cvetov do 100
glicerol 2
betaine 3
vodno-alkoholni izvleček sleza 2
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5
 

V drugem primeru zamenjamo hidrolat pomarančnih cvetov s hidrolatom vrtnic, betainu pa priskoči v pomoč pantenol. Pantenol v tem primeru igra tako vlogo vlažilne sestavine kot tudi vlogo »lepotnega vitamina«, saj vpliva na razvoj in obnavljanje kožnih celic. Izvleček bele lilije neguje, mehča in ščiti kožo, primeren je tako za razdraženo kot tudi za suho, razpokano in starajočo se kožo.

Tonik za suho, starajočo se kožo

hidrolat vrtnice do 100
betaine 3
pantenol (75% raztopina) 2
vodno-glikolni izvleček bele lilije 3
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5  

Primeri tonikov za občutljivo kožo

V primeru občutljive kože moramo dobro pretehtati prav vsako sestavino. Občutljiva koža je lahko tako mastna kot suha, seveda se glede na to prilagodi tudi sestava tonika. Za osnovo bomo izbrali nežen hidrolat, npr. sivke ali kamilice. V primeru občutljive in mastne kože se bomo izognili pretirani uporabi vlažilnih sredstev. Uporabimo lahko manjšo količino pantenola, saj le-ta deluje pomirjujoče na razdraženo kožo. Izmed izvlečkov izberemo tistega, ki dokazano zmanjšuje razdraženost, pomirja kožo ter hkrati uravnoveša tudi izločanje sebuma. Ustrezen je npr. izvleček sladkega korena (Glycyrrhiza glabra), ki se uporablja prav za mastno, nečisto kožo. Glavna aktivna sestavina sladkega korena je gliciretinska kislina.

Tonik za občutljivo, mastno kožo

hidrolat kamilice do 100
pantenol 1,5
suhi izvleček sladkega korena (15% gliciretinske kisline) 0,5
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5  

Če želimo izdelati tonik za občutljivo kožo, ki pa je suha, uporabimo nekoliko več vlažilnih sestavin, hkrati pa smo pozorni na to, da izbrane sestavine tudi pomirjajo kožo. Tako npr. izberemo betain, pantenol in gel iz aloje. Vse tri sestavine so odlične vlažilne sestavine, hkrati pa vse tri zmanjšujejo razdraženost kože. Raztopina betaina je bila v nekaterih študijih dokazano manj dražljiva kot čista voda (!), pantenol pa je naš stari prijatelj, za katerega že vemo, kako uspešno pomirja kožo. Izvleček aloje vsebuje sluzi, ki kožo navlažijo, vendar je lahko ta tonik prav zaradi kombinacije aloje in pantenola nekoliko lepljiv na obrazu.

Tonik za suho, občutljivo kožo

hidrolat sivke do 100
betaine 3
pantenol (75% raztopina) 2
suhi izvleček aloje 200:1 0,1
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5  

Kaj pa normalna koža?

Če imate to srečo, da je vaša koža normalna, brez posebnih zahtev in problemov, si lahko tonik izdelate skorajda brez omejitev. Pazite seveda, da bo karseda preprost: morda vas bo pritegnil razkošen vonj hidrolata vrtnice, ki mu boste dodali nekoliko glicerola ter morda izvleček pasijonke, vrtnice ali regrata in vaš tonik je pripravljen.

Vsem tonikom lahko, po želji, dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja, svetujem vam, da se omejite največ do 0,1%. Če uporabite eterična olja brez solubilizatorja, boste morali tonik pred vsako uporabo dobro pretresti.


10 Komentarjev

Livingston · 8. januarja, 2014 ob 23:02

Živjo,
danes sem naletela na tale blog in sem rekla, da bi mogoče poskusila tudi sama kaj narest. Pa sem se odločila, da bom začela kar s tonikom in sicer – tonik za mešano, nečisto kožo. Vse sestavine sem najdla na strani tovarnaorganika z izjemo alkoholne tinkture repinca. Našla sem jo potem tukaj http://www.zelisca-hanuman.si/product_info.php?cPath=23&products_id=75, pa ker sem še nova v tem me zanima ali je tole vredu in če ne, kje si jo dobila ti.
Hvala za odgovor, lp 🙂

Livingston · 8. januarja, 2014 ob 23:10

Dodajam še eno vprašanje. 🙂
Na tovarniorganiki sem najdla dve vrsti glicerina: prvi je glicerin – organski, drugi rastlinski glicerin. Zanima me kakšna je razlika (ker je razlika v ceni dvakratna) in kateri je primeren za tonik.
Lp

toncika · 9. januarja, 2014 ob 07:45

Živjo,

tinkturo repinca sem našla v lekarni v Italiji. Ta, ki si jo našla v spletni trgovini bo več kot dobra. Pred nakupom se edino pozanimaj, kolikšna je vsebnost alkohola, da lahko nato primerno prilagodiš količino glicerola, ki zmanjša občutek "izsuševanja".

Glede glicerola: razlika med organskim in rastlinskim je najbrž le način oz. vir pridelave. Rekla bi, da je "organski" pridobljen iz naftnih derivatov in zato cenejši, rastlinski pa iz umiljanja maščob in zato dražji. Vendar sem na spletni strani videla, da je dražji tisti organski, tako da bo verjetno ta iz certificirane biološke pridelave. Za vsak slučaj bi na tvojem mestu povprašala direktno prodajalca za razlago in seveda ustrezen certifikat (če je zares iz biološke oz. organske pridelave, mora imeti certifikat!). Katerega boš nato uporabila, presodi sama. Oba sta seveda primerna in s stališča kemije popolnoma enaka.

Lp,
toncika

Livingston · 9. januarja, 2014 ob 15:20

Najlepša hvala za odgovor, je pomagal. 🙂
Blog je pa mimogrede super, sem vesela, da sem naletela na tole.
Lp

toncika · 9. januarja, 2014 ob 19:24

Hvala 🙂

Livingston · 17. januarja, 2014 ob 21:18

Še eno vprašanje imam 🙂
Naredila sem ta tonik, za mešano, nečisto kožo in ga že uporabila, ampak me koža po nekaj časa začne peči (pa sicer nimam problemov, da bi bila moja koža občutljiva). Poskusila sem z dodatkom malo vode, pa ne pomaga. 🙂 Kaj lahko naredim, da bi mi tonik ustrezal? (naj še omenim, da sem dodala 0,1 procenta eteričnega olja limonine trave).
Že vnaprej hvala za odgovor 🙂

toncika · 18. januarja, 2014 ob 10:11

Živjo,

ste preverili pH vašega tonika? Je pH pravilen?

Po vsej verjetnosti ste preobčutljivi na eno izmed sestavin. V tem toniku je hidrolat nepozebnika, o katerem sem že pisala, da lahko v nekaterih primerih in pri nekaterih osebah sproži alergično ali preobčutljivostno reakcijo. Morda je on krivec – poskusite zmešati 30% nepozebnika in 70% destilirane vode (brez drugih dodatkov) in ga uporabiti kot tonik. Če vas peče – je najbrž krivec prav nepozebnik. Če ni nobene reakcije, je krivec lahko alkohol. Zato prejšnji mešanici dodajte nekoliko izvlečka in ponovno poskusite. Nato naredite popolnoma enak poskus z dodatkom konzervansa in z dodatkom et. olja. Seveda ne delajte teh poskusov enega za drugim v istem dnevu, temveč enega zjutraj in enega zvečer. Ko ugotovite, katera sestavina vam povzroča težave, jo iz formule odstranite oz. zamenjajte.

Naj samo kot informacijo opomnim, da je občutljiva koža bolj pogosta, kot bi si mislili. Ni nujno, da je občutljiva koža tista, ki burno reagira na vse in kaže alergične reakcije, izpuščaje, srbečico ipd. Občutljiva koža se lahko začne kazati že samo z drobnimi razpokanimi kapilarami v okolici nosu, neprijetnim rahlo suhim občutkom na določenih predelih ipd…

Lep dan,
toncika

Anonimni · 7. maja, 2014 ob 11:08

Še tukaj vprašanje- in sicer ali si imela kakšne težave oziroma opazila posedanje konzervansa cosgarda v toniku, njegova topnost v h20 je namreč zelo slaba.. Lp, lara

toncika · 7. maja, 2014 ob 15:11

Živjo,

njegova topnost v vodi je dovolj dobra, da se bo raztopil. Cosgard je sestavljen iz benzilnega alkohola (85-89%) in dehidroacetične kisline (7,7-8,3%), ostalih nekaj odstotkov je voda. Benzilni alkohol je topen v vodi 4g/100 ml, težavna je le dehidroacetična kislina, njena topnost je manjša od 0,1%. Vendar pa se ob dodatku Cosgarda v vodo (tonik) le-ta najprej posede na dno in oblikuje drobne kapljice, ki pa se ob nekoliko bolj intenzivnem mešanju povsem razpršijo in raztopijo. Potrebuje kakšnih 15 min do pol ure.

Lp

Anonimni · 7. maja, 2014 ob 16:41

vem tole sestavo, ravno zaradi te kisline mi ni bilo jasno, ker seveda vpliva na topnost celotnega produkta-cosgarda, tudi pri mojem poskusu dodajanja v vodo se je ravno posedel, nisem pa poskusila z intenzivnim mešanjem, tako da super da je to rešitev 🙂 Hvala ti 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.