fbpx

Balzam za ustnice v stiku

Objavil Tončka Mavrič dne

Balzam za ustnice v stiku

Morda letni čas ni ravno najbolj primeren za objavo recepta za balzam za ustnice v stiku, pa vendar se mi zdi najbolje, da na objavo o voskih navežem še praktični del njihove uporabe. Če pa ste, tako kot jaz, odvisni od uporabe balzama za ustnice, je vsak letni čas primeren za izdelavo takšnega balzama.

Kot smo videli v prejšnji objavi, so voski v nasprotju z alkoholi, estri in koemulgatorji precej manj uporabni v kozmetiki. Razlog temu je predvsem njihova visoka temperatura tališča (z izjemo jojobinega olja) ter voskastega (nedrsečega) občutka, ki ga puščajo na koži.

Kljub temu so voski poglavitna sestavina vseh balzamov za ustnice, šmink, korektorjev v stiku in podobnih kozmetičnih izdelkov. Za dober izdelek v stiku je kombinacija različnih voskov zelo pomembna, saj ima vsak vosek svojo temperaturo tališča in svoje poseben občutek na koži (oz. ustnicah). Na kratko o posameznih voskih in njihovih lastnostih si lahko preberete v prejšnji objavi. 

V balzamih za ustnice je vloga voskov dvojna: po eni strani mešanici dvignejo temperaturo tališča, da se ta stopi šele v kontaktu z ustnicami, po drugi strani pa zaradi svoje narave na ustnicah ustvarijo tanko zaščitno plast. Poleg voska potrebujemo še maščobe: za preprost balzam je najboljša izbira kakavovo maslo, saj ima visoko temperaturo tališča, ter riževo ali ricinusovo olje. Slednje je pravzaprav najboljša izbira, saj je na ustnicah dolgo obstojno in bolj negovalno. Mešanici dodamo še tokoferol, ki deluje kot antioksidant za naše maščobe ter hkrati pripomore pri celjenju drobnih ranic in razpok na ustnicah.

Preprost recept za balzam za ustnice v stiku (za 100 g)

čebelji vosek 31
kakavovo maslo 31
ricinusovo olje 33
tokoferol 5
eterično olje sladke pomaranče ali rdeče mandarine ali aroma za kozmetiko q.s.

 

Postopek

V vodni kopeli segrevamo čebelji vosek, kakavovo maslo in ricinusovo olje, dokler se kakavovo maslo in čebelji vosek popolnoma ne stopita. Dodamo tokoferol in nekaj kapljic eteričnega olja ali arome za kozmetiko, premešamo in previdno vlijemo v stik ali model (nekateri stiki ne omogočajo neposrednega vlivanja). Pustimo, da se popolnoma ohladi. Za en stik boste potrebovali – odvisno od velikosti stika – od 5 do 10 g mešanice.

Takšen stik je preprost in hiter za pripravo, vendar ima nekaj svojih slabih lastnosti. Ker temelji samo na čebeljem vosku in kakavovem maslu, bo njegova temperatura tališča relativno nizka. V poletnih mesecih in pri višjih temperaturah se zato lahko počasi začne topiti in sčasoma pridobi nekoliko zrnasto strukturo. Takrat ga moramo zavreči in narediti novega.

Balzam v stiku pa je lahko tudi precej bolj razkošen in lahko vsebuje poleg osnovnih sestavin (vosek, maslo, olje) tudi hranilne in vlažilne sestavine kot sta med in glicerol. Spodnji recept je pravzaprav preoblikovana verzija vlažilnega in negovalnega balzama za ustnice z medom. Poleg čebeljega voska je tu potrebno uporabiti tudi carnauba in candelilla vosek, ki dvigneta temperaturo tališča mešanici in tako zagotovita stabilnost in trdnost stika – brez teh dveh voskov je izdelava takšnega stika nemogoča.
 

Vlažilen in negovalen balzam za ustnice z medom v stiku (recept za 100 g)

čebelji vosek 8
candelilla vosek 6
carnauba vosek 4
karitejevo maslo 25
ricinusovo olje 15
jojobino olje 10
tokoferol 7
akacijev med 20
glicerol 5
eterično olje sladke pomaranče ali rdeče mandarine ali aroma za kozmetiko q.s
 

Postopek

Tudi v tem primeru gre za prilagojeno obliko Galenove hladilne kreme, zato je postopek izdelave pravzaprav enak. V vodni kopeli segrevamo voske, karitejevo maslo ter olje, dokler se voski ne stopijo. Dodamo tokoferol. Nato po kapljicah dodajamo segret med in glicerol ter neprestano mešamo. Za mešanje priporočam uporabo majhne vetrnice ali propelerja na baterije, npr. tisti, ki se uporabljajo za penjenje mleka. Zmes mora namreč postati rahlo belkasta – to je znak, da sta se med in glicerol zares dobro razporedila v mešanici. Dodamo nekaj kapljic eteričnega olja ali arome za kozmetiko in previdno vlijemo v stik ali model. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

Tako kot pri enostavnem receptu boste tudi pri tej verziji za en stik potrebovali od 5 do 10 g mešanice. Ker pa je potrebno v tem primeru med in glicerin zelo dobro vmešati v zmes voskov in maščob vam toplo priporočam, da naenkrat izdelujete minimalno 30 g mešanice. V primeru, da glicerol in med nista dobro vtepena v zmes, se bosta ločila od ostalih sestavin. Vzrok temu je lahko mešanje z neprimernim orodjem (npr. žlica, ki v tem primeru ne bo zadostovala!) ali izdelava premajhnih količin.

Takšen balzam v stiku se na ustnicah zelo lepo in prijetno razmaže, hkrati pa je obstojen in zato nudi polno zaplito. Zaradi vsebnosti medu in glicerina je tudi vlažilen in negovalen.

Prisotnost voskov carnauba in candelilla sicer zagotavlja večjo stabilnost, kljub temu ga ni priporočljivo izpostavljati visokim temperaturam. Če želite izdelati balzam, ki ga boste lahko nosili s seboj tudi v poletnih dneh, je potrebno skupno količino voskov povečati do 30% in temu primerno zmanjšati vsebnost rastlinskih maščob.

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

54 Komentarjev

Anonimni · 10. julija, 2013 ob 07:28

Pozdravljeni,

pred kratkim sem naredila vazelin v posodici (premehek za v stik), ki je vseboval tudi kakavovo maslo in kristaliziran med. A so se mi tekom ohlajanja v vazelinu naredile kroglice, baje zaradi nepravilnega segrevanja kakavovega masla. Zato me zanima, kako se ga pravilno segreva oz. čez katero temperaturo se ga ne sme segreti? Bi lahko bil vzrok za nastanek kroglic tudi kristaliziran med?

Pri vazelinih mi je vedno bila uganka tudi, kako naj v zmes voskov in maščob vmešam med, tokoferol ali eterična olja, če vemo, da se teh snovi ne sme pregrevati nad 40 °C. Kajti zmes se mi pri tej temperaturi že ohladi in postane trda. Kakšen postopek mi priporočate?

Najlepše hvala za odgovore in lep pozdrav.

toncika · 10. julija, 2013 ob 12:04

Živijo,

žal se pri segrevanju kateregakoli masla in posledično pri ohlajanju zelo rade pojavljajo kroglice oz. zrnčasta struktura, posebej če masla segrevamo na previsoke temperature. To je celo bolj vidno in izrazito pri karitejevem maslu kot pri kakavovem. Pri izdelavi balzama za ustnice ste žal primorani segreti na višje temperature, saj se voski topijo šele krepko nad 60 stopinj Celzija, zato so taka zrna skoraj neizogibna. Zadevo lahko nekoliko omilite, če balzam med ohlajanjem neprestano mešate, vendar se bo nekaj zrnc zagotovo pojavilo. Edini način, da to preprečite, je uporaba drugih sestavin oz. dodatkov, ki vplivajo na agregacijo maslenih zrnc. Če dobro dobro pogledate, boste tudi na fotografiji mojega balzama videli zrnca – žal so ta neizogibna.

Med, tokoferol in eterična olja se načeloma ne sme segrevati, vendar ste jih primorani za vključitev v voske nekoliko segreti. Med se lahko segreva, pri čemer se posebne zdravilne lastnosti med izgubijo (tiste, ki so vezane na ostanke cvetnega prahu v medu), vendar pa njegova vlažilna vrednost ostaja enaka, saj tudi po segrevanju med ostaja zmes sladkorjev, ki nas v primeru balzama pravzaprav najbolj zanima. Tudi tokoferol lahko za hip segrejemo, vendar ga ne smemo dalj časa izpostavljati visokim temperaturam. Zato ga vedno dodamo čisto na koncu, ko so vse sestavine že segrete in stopljene, s čimer omejimo čas segrevanja. Enako velja za eterična olja; problem je, da s segrevanjem hlapijo, zato jih dodamo tik preden mešanico vlijemo v model. Za nekaj sekund bodo zato v stiku s toplim voskom in olji, vendar ba se bodo vseeno dovolj dobro ohranila, da bo balzam prijetno dišal.

Kot sem verjetno že kje zapisala, kozmetika ni vedno natančna znanost z jasno začrtanimi mejami in pravil. Marsikdaj je za dober in prijeten izdelek potreben kakšen kompromis 🙂

Lp

Anonimni · 4. januarja, 2014 ob 13:53

vprašanje: a ni glicerol topen v vodi? Kako je z receptom zgoraj ki vsebuje 5% glicerola umešanega med maščobe?

toncika · 4. januarja, 2014 ob 16:18

Pozdravljeni,

seveda je glicerol topen v vodi. Prav tako je vodotopen tudi med. Balzam je izdelan po postopku Galenove kreme (kar je tudi jasno opisano v obrazložitvi): maščobni del se skupaj z voskom segreva ločeno od medu in glicerola. Ko se vosek popolnoma stopi, se v maščobni del počasi med neprestanim (in močnim) mešanjem vliva med in glicerol. Ko je zmes homogena, vlijemo v kalup.

Lp,
toncika

Anonimni · 4. januarja, 2014 ob 17:16

torej je glicerol topen v vodi in olju dejansko? Kakorkoli obračamo postopek izdelave, na koncu ga le dodamo k maščobi, kjer se torej umeša kot izgleda..

Hvala,
Lp

toncika · 5. januarja, 2014 ob 10:24

Pozdravljeni,

glicerol NI topen v maščobah in tudi NI mešljiv z maščobami. Topen je v vodi.

Ta balzam za ustnice je izdelan po "logiki" in postopku Galenove kreme ali Cold cream. Prosim preberite si objavo Cold cream. Tam se uporablja voda, vosek ter maščoba in stvar "stoji skupaj" – pa vendar voda ni topna ali mešljiva z maščobami. Voda se enostavno "porazdeli" oz. dispergira med maščobo in vosek, predvsem zahvaljujoč trdni strukturi, ki jo ima vosek pri sobni temperaturi. Na popolnoma enakem principu je izdelan ta balzam: med in glicerol nadomestita celotno vodo vendar še vedno predstavljata vodno fazo. Med mešanjem in ohlajanjem se "ujameta" ali "porazdelita" ali dispergirata med maščobo in voske, vendar NISTA mešljiva z njimi, še manj pa topna.

Prav zaradi tega so Galenove ali Cold cream in tudi takšni balzami za ustnice precej nestabilni: takoj ko se temperatura preveč dvigne oz. se voski začnejo topiti, se izdelek začne razdeljevati.

Lp,
toncika

Anonimni · 5. januarja, 2014 ob 11:03

hvala za pojasnilo, ravno iz tega razloga (netopnosti voda-olje), ima Galenovo mazilo torej po mojem mnenju vsaj kar se tiče vidika obstojnosti in funkcionalnosti glede na letne čase precej minus (četudi ga sama sicer še nisem preizkusila)..

toncika · 5. januarja, 2014 ob 11:19

Glede tega se kar strinjava – Galenovo mazilo ima precej minusov, saj je kot tako precej nestabilno, poleg tega pa tudi močno mastno. Pri pripravi krem smo tudi v "domači izdelavi" z uporabo emulgatorjev daleč napredovali, pri izdelavi balzamov za ustnice pa je še precej omejitev oz. pomanjkanja sestavin. Prav za takšne izdelke pride prav staro znanje in Galenova krema – pa čeprav s svojimi minusi 🙂

Anonimni · 26. januarja, 2014 ob 14:40

ali je kdo pomislil slučajno ali celo poskusil, glede dodatka lanolina(brezvodnega) na primer zgornjemu opisanemu receptu? Se ne bi s tem dodatkom izgonili neomajno utrudnemu mešanju, ki je nujen po principu galenovega mazila? In kako mislite bi lanolin v tem primeru vplival na teksturo, lastnosti? hvala v naprej za kakršnakoli mnenja, nasvete 🙂

Lp, Lara

toncika · 26. januarja, 2014 ob 19:06

Živjo,

seveda lahko izdelate balzam tudi z lanolinom. Kri-kri z italijanskega foruma je izdelala mehek balzam (za v lonček), recept lahko pogledate tukaj: http://lola.mondoweb.net/viewtopic.php?f=19&t=40178&hilit=lanolina+labbra.

Za balzam v stiku bi bilo potrebno prilagoditi količine voskov in olj. Lanolin bi namreč dal nekoliko mehkejši balzam, da pa odlično zaščito in močno nahrani ustnice. V vsakem primeru je mešanje neizogibno, saj je potrebno medene kapljice čimbolj razbiti vendar pa z lanolinom ni potrebno tako intenzivno mešanje 🙂

Sama nisem nikoli poskusila, lanolina se izogibam. Kot sem že večkrat napisala je problem lanolina ta, da je skoraj ves lanolin na tržišču poln ostankov pesticidov. In glede na to, da ga v balzamu za ustnice nekaj tudi "pojemo"… Edini, ki je gotovo prečiščen, je lanolin za bradavice za doječe matere. Dobite ga v lekarni, cena pa je… visoka (ravno zato, ker je prečiščen).

Lep večer,
toncika

Anonimni · 26. januarja, 2014 ob 19:17

še preden sem dobila odgovor, sem poskusila, nisem se mogla zadržati. No, rezultati pa niso najbolj navdušujoči :/ kdo bi si mislil :/ razlika med tistim brez lanolina je ta, da je le-ta dokaj manj mazljiv, nekoliko bolj "lepljiv", sicer pa ok. Ampak ni to to. Zanimivo. Sem mislila da bo ok. Ampak poskusiti ni greh 🙂 LP, L.

toncika · 26. januarja, 2014 ob 19:28

Poskusiti bo treba še večkrat 🙂 Kakšen recept ste izdelali? Kaj vas je najbolj motilo?

Lp,
toncika

Anonimni · 27. januarja, 2014 ob 08:08

no, izgleda da je zadeva pri meni takole, kot ugotvaljam do sedaj: poskusim namazati prvič- zanič, namažem drugič- zanič, namažem tretjič- glej ga vraga, zadeva mi postane bolja!? 🙂 včeraj ko sem prvič namazala sem vsa razbrjena se začela pritoževati, sedaj pa ugotavljam nekaj- pri vseh mazilih v stikih, ki jih izdelam, moram zgleda nekako "obrabiti" vrhnjo plast, potem pa je to to. Čeprav, še vedno ugotavljam- tale z lanolinom je sicer res neverjetno žameten za čutiti ob prvem stiku, ampak še vedno trdim da je mazljivost za odtenek slabša ali z drugimi besedami, deluje bolj gosto na ustnicah. sestavine pa nič posebnega- čebelji vosek, med, lanolin, kokosovo maslo, glicerol, olivno in lešnikovo olje. Ah, bo že, morda drugič z večko kol.olja.. Lp, L.

toncika · 27. januarja, 2014 ob 08:49

Naj vas potolažim: niste vi čudni, večinoma je treba pri vseh stikih vrhnjo plast obrabiti in šele potem pride do izraza prava mazljivost. Zakaj je tako, pa ne vem.

Sestavine morda res niso nič posebnega, vendar pri stikih je razmerje zelo pomembno. Odstotek več ali manj voska ali druge sestavine precej spremeni mazljivost. Kokosovo maslo in lanolin sta najbrž dala nižjo temperaturo tališča, zaradi česar na ustnicah ostane debelejša plast, kar mogoče občutite kot da deluje bolj gosto na ustnicah… Pravzaprav ne vem, kaj točno mislite s tem, da deluje gosto 🙂

Lep dan,
toncika

Anonimni · 27. januarja, 2014 ob 08:59

ja, točno to bo najbrž vzrok za debelejšo plast.. Sicer sem mislila, da sem ju dala v primernih količinah, ampak bo vredno poskusiti tudi s še manjšimi.. Drugače pa res zanimivo tole z zgornjo plastjo, vsaj nisem edina, ki to opazila 🙂 zanimivo tudi v primerjavi s tistim čokoladnim v stiku, kaj takega pa tudi nisem pričakovala. Dobila sem mazilo v stiku z lastnostmi glosa za ustnice, kaj takega. To pa je bilo prav neverjetno doživet. Tudi nič kaj extra sestavine (čeprav, kaj sploh so extra sestavine), v glavnem, opogumila sem se z dodatkom temne čokolade(85%) in kakava, rezultat pa naravnost neverjeten! Mazilo celo rahlo poudari ten ustnic, res kot kakšen glos, seveda s prosojno mazljivo teksturo, rahlo svetleče :O Fant je med mešanjem se pritoževal naj kar zavržem raje preden vlijem v modele, češ "to pa že ne more delovati", glede na to kakšno zmes je videl v čaši med segrevanjem, ampak se je kar precej uštel 🙂

toliko o včerajšnjih prigodah.. 🙂 Lp, L.

toncika · 27. januarja, 2014 ob 09:26

Poskusite z nekoliko več voska oz. zamenjajte kokosovo maslo s kakavovim, ki ima višjo temperaturo tališča 🙂

Domnevam, da je čokoladen glos prav slasten 🙂 Kako se je kakav v prahu porazdelil, enakomerno?

lp,
toncika

Anonimni · 27. januarja, 2014 ob 09:52

tale kakav mi je bil prava uganka na začetku, kot sem že rekla- 1.poskus je vedno katastrofalen, zato je bila moja prva izjava po 1.poskusu nanosa "nikoli več kakava v čokoladno mazilo". Ampak spet sem se uštela, v bistvu tega recepta ne bi spremenila niti za procent 🙂 Zelo sem mešala med segrevanjem, kot da bi izdelovala galenovo mazilo, morda je to doprineslo temu, da se je kakav res super porazdelil kot izgleda sedaj. Tudi na ustnicah ne pušča neke zrnatosti, kot sem to mislila na začetku. Morda vsemu pozitivnemu doprinese tudi sojin lecitin, ki je v čokoladi, kaj pa vem. EDINO kar bi temu čudovitemu bogatemu vonju dodala-morda et.olje pomaranče 🙂 mislim da bi bila dobra kombinacija 🙂

Anonimni · 27. januarja, 2014 ob 09:59

aja, še tole, vredno omembe glede medenega mazila. VEDNO, ne glede na mešanje, se mi pri uporabi tega medu ki ga koristim sedaj, na koncu posede sladkor ali kako naj opišem ta tečen pojav. In kaj to pomeni? zadnjih nekaj- vsaj 3-4 mazila so za odpad. Ne vem kako to preprečiti, ampak zgleda mešanje ne pomaga. No, s paličnim resda nisem poskusila, zaradi manjših količin sestavin, bi verjetno težko mešala 50g zmesi s paličnim.

toncika · 28. januarja, 2014 ob 14:51

Ne razumem točno, kaj mislite pod to, da se vam sladkor posede. Uporabljate kristaliziran med ali morda celo mano (torej lipov med ipd)? Za izdelavo teh mazil je najbolje uporabiti akacijev ali drug tekoč med, saj se trd med rad ponovno kristalizira in tam ni rešitve. Veliko vlogo odigra tudi izbira maščob in še posebej voskov. Če izdelujete stike, je uporaba paličnega ali mini vetrnice (kot za mleko za kapučino) neizogibna, če pa izdelujete mazila za v lončke morate mešati neutrudno, dokler se mešanica popolnoma ne ohladi.

Anonimni · 31. januarja, 2014 ob 14:05

Živjo,

iz česa je sestavljen pravi (živalski) lanolin?
Sama imam doma nek nadomestek lanolina od AZ, ki je 100 % rastlinskega izvora (iz sončnic), INCI: Oleic/Linoleic/Linolenic polyglycerides. Sta ta dva "lanolina" po učinkovanju primerljiva med seboj?

Hvala in pozdrav.

toncika · 31. januarja, 2014 ob 19:56

Živjo,

pravi lanolin se pridobiva iz ovčje volne. Gre za mešanico voskov ter nekaj malega alkoholov in kislin. Lanolin ni triglicerid (maščoba). Navadno se za nadomestek lanolina uporablja izdelek, katerega INCI je Shea butter, olive oil, glyceryl rosinate, ki zelo spominja na lanolin in se nekako tako tudi obnaša. Izdelek, ki ga prodaja AZ, je ti. Viamerine, ki je mešanica poligliceridov (torej ne trigliceridov kot so maščobe in olja, temveč poligliceridov, kar daje misliti na več kot tri verige maščobnih kislin…). V spremnih listih omenjajo, da se lahko uporablja namesto lanolina, vendar pa ne najdem dejanskega opisa o lastnostih. Izdelka ne poznam, zato vam več kot to ne morem odgovoriti. Poskusite ga uporabiti… vendar vsekakor z drobcem zadržanosti. AZ ne gre vsega verjeti 🙂

Lep večer,
toncika

Anonimni · 3. februarja, 2014 ob 21:02

Pozdravljeni,

zahvaljujem se za odgovor. Kje pa lahko najdem spremne liste? So ti javno dostopni?

Pozdrav.

toncika · 4. februarja, 2014 ob 08:54

Živjo,

nekateri ja, nekateri ne. Prvazaprav je to le dobra volja proizvajalca, ali jih da na splet ali ne. Če vam jih ne da prodajalec (ki jih največkrat ne da, ker jih nima), jih poiščite na spletu – v google vpišete INCI ime ali komercialno ime in "technical datasheet". Vendar morate biti pozorni, da dobite zares TISTO sestavino, ne neko drugo (npr. vitamin E je lahko čisti tokoferol, mešan s sončničnim oljem, tokoferil acetat itn… – vsak ima svoje lastnosti in svojo uporabo).

Lep dan,
toncika

ina · 31. marca, 2014 ob 19:00

Pozdravljeni,

izdelala bi negovalni balzam..pa me zanima, v čem je razlika eterično olje oz. aroma? In še kaj je tokoferol in pa kako se v angleščini reče aromi za balzame,

Naj hvala, ina

toncika · 31. marca, 2014 ob 19:32

Živjo,

et. olje je et. olje – pridobljeno s postopkom destilacije ali z uporabo topil iz rastlinskega materiala. Ima vonj rastline, iz katerega je izdelano (npr. limona), vendar nima njenega okusa. Aroma je pa sintetičen izdelek, ki ima okus po nečem, npr. aroma maline ima okus po malini. Aroma se v angleščini reče flavour (okus), za ustnice pa lip balm. Vendar to zna povedati tudi google translator 🙂

O tokoferolu si preberite objavo o vitaminu E (tokoferol).

Lp
toncika

ina · 1. aprila, 2014 ob 07:40

Hvala za inf.
Torej bolj naravno je potem z et. oljem, verjetno pa je manj intenziven vonj z et.oljem? Mogoce veste kje bi v tujini lahko narocila arome?

Lp

toncika · 1. aprila, 2014 ob 17:09

Eterično olje je bolj naravno, vendar pa je primernih et. olj malo, medtem, ko imate pri kozmetičnih aromah precej izbire. Seveda morate pri tem paziti, da so namenske za uporabo v balzamih za ustnice. Dobite jih npr. pri Gracefruit.

Anonimni · 3. aprila, 2014 ob 18:54

Zdravo,

mene pa nekaj zanima, prijateljica mi je rekla, da izdeluje balzame brez vitamina E, ker je baje ta vitamin tokoferol pridobljen sintetično in v bistvu ga preko balzama tudi zaužiješ in, da lahko škoduje zdravju, res, da ga zaužiješ v manjših količinah vendar če pa balzam venomer uporabljaš pa to preraste že v malo večje količine. Zanima me pa še prav tako za uporabo eteričnega olja, saj tudi tega preko balzama zaužiješ-ali je to varno? Zanima me vaše mnenje.
Hvala in lp

toncika · 3. aprila, 2014 ob 19:09

Živjo,

vse, kar damo na ustnice, neizogibno tudi zaužijemo. V majhnih količinah, pa vendar zaužijemo.
Glede tokoferola: skoraj vse aktivne sestavine v kozmetiki so pridobljene sintetično. Tudi vsi pigmenti v vsem mineralnem make-upu so pridobljeni sintetično. Pridobivanje naravnih sestavin (iz olj, na primer) bi stalo ogromno in bi bilo zgolj potrošnja materiala. Sintetično pridobljen vitamin E ni bolj škodljiv od naravnega. Samo zato, ker je pridobljen v laboratoriju pač ni škodljiv.

Tudi vitaminski prehranski dodatki so sintetični. In še mnogo drugih stvari, ki jih vsakodnevno zaužijemo. 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 5. aprila, 2014 ob 07:41

Zdravo, res je, da so vse sestavine bolj kot ne pridobljene sintetično. Tudi jaz si včasih naredim kakšno mazilo doma predvsem za svojega otroka. Bi pa še vprašala, če lahko v to mazilo (ognjičevo olje, karite, čebelji vosek) za otroka starega 3 leta dodam na 50ml mazila cca 0,3g vitamina E? Jaz mislim, da nebi smelo biti nič narobe. Še pa vseeno vprašam vas.

Lp

toncika · 5. aprila, 2014 ob 16:47

Živjo,

0,3g vitamina E na 50 g znaša 0,6%, kar je vsekakor zelo nizko. V takšni količini ne bo nič narobe, brez skrbi 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 6. aprila, 2014 ob 13:27

Aha torej, če prav razumem to preračunavanje, če dam v 40g kremo 0,1g vit E to predstavlja 0,25% dodanega vit E. 0,25% vit E bi pa naj že preprečil oksidacijo olj, kolikor sem prebrala.

Lp in hvala.

toncika · 6. aprila, 2014 ob 15:20

Preračunavanje je vedno v odstotkih 🙂 Edino tako imate občutek za količino sestavin. 0,25% tokoferola (ne vitamina E – razlika v aktivnosti različnih oblik tokoferola je ogromna!) je za preprečevanje žarkosti dovolj, vendar imejte v mislih, da v tem primeru tokoferol ne deluje le kot antioksidant za olja, temveč pripomore tudi pri obnavljanju kože in celjenju razpokanih ustnic. Za takšno aktivnost pa 0,25% ni dovolj.

Anonimni · 25. novembra, 2014 ob 21:36

Pozdravljeni! ker nimam časa čakat, da bi naročila carnauba vosek iz tujine, ker ga v Slo nisem našla, me zanima ali lahko tale vosek zamenjam za kakšen drug? Lp

Toncika M · 29. novembra, 2014 ob 10:13

Živjo,

vsak vosek ima svojo temperaturo tališča in svojo trdoto, s čimer vpliva na dejansko stabilnost, topnost in mazljivost stika. Zamenjava voskov je lahko v tem primeru precej rizična, saj bistveno vpliva na končni rezultat. Priporočam, da se držite recepta takega, kot je.

Lp

Anonimni · 29. novembra, 2014 ob 19:05

Pozdravljeni,

jaz bi vas pa vprašala kakšna je razlika med vitaminom E in tokoferolom ali je to eno in ista stvar? Prebrala sem vašo objavo na temo vitamina E in meni se zdi, da gre za isto stvar vendar bi vseeno rada vprašala. Kajti v tov. organiki sem si nabavila tekoči Vitamin E (inci:tocopherol) in ga uporabljam v maslih ter v kremicah proti žarkosti in oksidaciji olj. Me pa zanima, če lahko le-tega uporabim tudi pri izdelavi balzama za ustnice ali mogoče obstaja kakšen drugi vit.E za v balzame?

Na Aromi Zone sem zasledila enega, kateri naj bi bil pridobljen iz sončnic-bi mogoče bil ta bolj primeren glede nato, da ga lahko v bistvu tudi malce zaužijemo, ko se namažemo?

Vprašati vas pa še moram kako je z sestavinami, kot so naravne mice,oksidi in rastlinski glicerin? So le ti kaj sporni, če jih dodamo domačemu narejenemu balzamu za ustnice ali lip glosu?

In, če ste mogoče že slišali za sestavino oleic/linoleic polyglycerides-gre v bistvu za nek stranski produkt pri lanolinu koliko sem si znala razložiti in kje bi ga lahko dobila-je pa tudi sestavina za lip glos?

Hvala vam za vaše informacije,
lep večer
Suzy

Toncika M · 30. novembra, 2014 ob 17:42

Živjo,

če niste prepričani, ali sta tokoferol in vitamin E eno in isto, si še enkrat preverite objavo. Tokoferol, ki ga imate, lahko seveda uporabite za izdelavo balzamov za ustnice.

Glede Aromazone tokoferola… njegov INCI ni tocopherol in pika, temveč Tokopherol, Helianthus annuus seed oil – torej tokoferol, zmešan s sončničnim oljem. Za visoko ceno bi kupili "polovični" vit. E (torej razredčen), ki pa ga hkrati že imate (iz Organike). Pri kozmetičnih sestavinah ni pomembno njihovo POREKLO temveč njihov NAMEN. Če je vitamin E za kozmetične (ali prehranske) namene, potem je OK, če pa bi bil za, recimo, veterinarsko rabo, ne bi bil v redu. Enako velja za vse ostale snovi, ki jih kupite: morajo biti za kozmetično rabo.

Pri oksidih in micah je stvar nekoliko drugačna, saj je zakonodaja veliko strožja. Za vsa mineralna barvila, ki bi jih želeli uporabiti v balzamu, velja, da morajo biti dovoljena za uporabo v okolici ust oz. v izdelkih za ustnice. O tem – kot tudi o njihovih CI številkah – morate povprašati prodajalca – če prodajalec ne ve, kaj prodaja, pa se ga raje na daleč izogibajte, sploh pri pigmentih. Več o pigmentih si preberite v tej objavi: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/10/barvila-v-kozmetiki.html

Glicerol ali glicerin (to je seveda ista stvar) pa je v izdelku za ustnice nesporen.

Za sestavino, za katero sprašujete, poglejte na Aromazone. Mislim, da so ga poimenovali "rastlinska zamenjava za lanolin".

Lp

Anonimni · 30. novembra, 2014 ob 21:06

Živijo,

hvala za pojasnilo glede vit.E. Še dobro, da sem vas povprašala in, da ga že nisem naročila. Bom uporabljala ta vitamin iz Organike. Sem pa velikokrat zasledila na spletu, da nekateri uporabljajo in dodajajo v kreme sploh za okrog oči tudi nekakšne vit.E kapsule v zlatem ovojčku. Kako je pa s temi kapsulami?

za okside in mico pa se bom tudi pozanimala pri prodajalcu, da bom vedela kaj kupim in, če se lahko uporablja za lip glose in balzame.
Pravite rastlinska zamenjava za lanolin-grem prevereiti ;).

Hvala vam za vaš trud in čas,
lep pozdrav, Suzy

Toncika M · 8. decembra, 2014 ob 18:35

Živjo,

kaj je v teh kapsulah, ne morem vedeti, tudi zato, ker kapsul ne poznam. V vsakem primeru drži le eno: najboljša izbira za kozmetične izdelke ostaja čisti tokoferol.

Lp

Naravna Kozmetika · 5. januarja, 2015 ob 19:39

Zdravo!
Pri giseli sem kupila aroma kokos nekje drugje pa chocolate flavour oil.Ali je to eno in isto samo okusi so različni?Ali lahko oboje uporabim za balzame in ali sta oba nadomestek za eterično olje.Ali ju dam v isti količini kot eterično olje,samo par kapljic?Kje lahko to še uporabljam?Mogoče pri pilingih?
Lep pozdrav!

Toncika M · 6. januarja, 2015 ob 10:12

Živjo,

aroma od Giselle je zagotovo primerna za izdelavo balzamov, tale "chocolate flavour oil" pa ne bi vedela, saj ne morem vedeti, od kje je. Najbrž je tudi to "aroma", pa vseeno raje povprašajte proizvajalca.

Za količino morate uporabiti le občutek. Toliko, da vam prijetno (in ne premočno) diši. Je ni druge.

Načeloma lahko uporabljate tudi v drugih kozmetičnih izdelkih (ne pa v milih!), vendar pa morate upoštevati, da so arome bistveno manj obstojne kot et. olja ali parfumska olja, zato bo morda vaša kokosova krema čez nekaj tednov povsem brez vonja.

Lp

Anonimni · 1. marca, 2015 ob 16:38

Pozdravljeni! Zanima me, kako pa vlivate tole v tako male embalaže? Če obstaja kak trik? =) Hvala za odgovor, Nuša

Anonimni · 1. marca, 2015 ob 17:20

Pozdravljeni,

zanima me, če so sestavine iz balzama, predvsem ricinusovo olje in eter. olje pomaranče, za nosečnice?

In kaj v bistvu pomeni da, ko se zmes pri višjih temperaturah začne topiti in sčasoma pridobi nekoliko zrnasto strukturo. Zakaj takrat ni več dobro?

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav.

Toncika M · 3. avgusta, 2015 ob 06:23

Živjo,

embalaža, ki jo vidite na sliki, je tale: http://www.clementina.eu/si/stiki/18-stiki-za-balzame-za-ustnice.html
V tole embalažo se stik vliva od zadaj, zaradi česar je površina stika povsem gladka. Stike postavim na peki papir enega poleg drugega, nato pa vlivam. Najlažje je, če uporabite stekleno laboratorijsko čašo, ki ima tudi izlivček. Drugače ne gre.

Lp

Toncika M · 3. avgusta, 2015 ob 06:29

Živjo,

ricinusovo olje v nosečnosti ni problem, bi pa povsem odsvetovala uporabo et. olj na ustnicah.

Stik za ustnice se čez poletje zaradi visokih temperatur začne počasi in skoraj neopazno topiti. Zmes ni več homogena, olja se počasi začenjajo ločiti od masel in voska, počasi se loči tudi med. Stik tako ni več prijeten na otip, se slabo maže, začenja se drobiti. Načeloma je še vedno uporaben (v bistvu se ne pokvari), vendar pa je njegova uporaba recimo… neprijetna 🙂

Lp

Anja · 24. decembra, 2016 ob 13:10

Pozdravljena,

Glede na to,da izdelava balzama zahteva visoke temperature ali ni potem skodljivo dodajati e.o. v visoke temperature? Ker,ce cakam,da se ohladi,se mi pa vosek strdi nazaj. V kakšno temperaturo je priporočljivo dodati e.o.?

Najlepša hvala za odgovor in lepe praznike želim.

Unknown · 4. februarja, 2017 ob 09:49

Živijo, če prav razumem so količine v receptu v g, ali mogoče v ml?
Hvala in lp, Karmen

Toncka Mavric · 3. novembra, 2017 ob 09:24

Živjo Anja,
izdelava balzama resda zahteva segrevanje nad temperaturo tališča voska, vendar pa kratkotrajni stik et. olja z visokimi temperaturami le-tega ne naredi škodljivega. Eterično olje morda res izgubi del bolj hlapjivih sestavin, vendar pomnimo, da je glavni namen et. olja v balzamu za ustnice predvsem vonj in okus. Et. olje dodajajte na koncu, tik preden maso vlijete v embalažo. Na ta način je et. olje karseda kratek čas izpostavljeno visoki temperaturi,

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 3. novembra, 2017 ob 09:26

Živjo,

v gramih, ki vedno odgovarjajo odstotkom.
http://moja-kozmetika.blogspot.si/2013/03/kako-se-pise-in-bere-formule-oz-recepte.html

Lp
Tončka

Anonimni · 22. novembra, 2017 ob 12:49

Pozdravljena,

hvala za prijazne recepte. Želela bi izdelati balzam v stiku po prvem osnovnem receptu, vendar bi želela dodati le še med. Kako bi prilagodila količino sestavin?

Hvala in srečno!
maja

Toncka Mavric · 22. novembra, 2017 ob 18:56

Pozdravljena,
dodajanje medu v stik za ustnice povzroča zmanjšanje trdote in kompaktnosti stika. Če bi osnovnemu receptu preprosto dodali med in zmanjšali ostale sestavine, bi stik bil preveč mehak in bi postal bolj kremast. Dobili bi tole: http://moja-kozmetika.blogspot.si/2013/03/negovalen-in-vlazilen-balzam-za-ustnice.html
Zato je potrebno za stik z medom uporabiti trše voske, kot sta carnauba in candelilla, ki uspešno nadomestita izgubljeno trdoto zaradi vpeljave medu.

Če želite v receptu med, se lahko poslužujete drugega recepta, v kolikor vam je bolj priročen stik, ali kremnega balzama, v kolikor trenutno nimate na razpolago candelilla in carnauba voskov. Žal, druge rešitve ni.

Lp,
Tončka

Anonimni · 22. novembra, 2017 ob 20:31

Hvala za razjasnitev! Res mi je ljubši stik in bom poizkusila z drugim receptom 🙂

LP,
MAJA

MAJA ŠTAJDUHAR · 4. decembra, 2017 ob 10:16

Narejeno po receptu z medom. Nekoliko sem imela težave z vlivanjem v stike, zaradi hitrega strjevanja, pomagala sem si z injekcijo. Drugače je super uspelo, zanima me še ali lahko za obarvanost dodam mico (fiery fusion) in v kakšnem razmerju (kaj moram zmanjšati v recepturi), zanima me še rok trajanja.

Hvala!
maja

Toncka Mavric · 8. decembra, 2017 ob 10:25

Živjo,

ja, res je, mešanica se zaradi vsebnosti voskov hitro trdi, zato jo je potrebno kar hitro vlivati (in sproti tudi "dogrevati".
Glede obarvanosti pa stvar ni tako preprosta, vsaj ne, če želimo kvaliteten izdelek. Prva težava se pojavi pri mici, ker mica ne nudi prekrivanja (vse mice, tudi barvane, imajo v osnovi velik odstotek čiste mice ali sljude, ki se samo blešči in je v resnici pravzaprav prozorna, barvo daje zelo nizek odstotek pigmentov); druga težava pa je v sami formulaciji, ker bi bilo recept potrebno povsem spremeniti, saj ne bi več imeli opravka s preprostim negovalnim stikom temveč s formulacijo za šminko (dekorativna kozmetika). V tem primeru bi bilo potrebno izločiti med, kakavovo maslo, karitejevo maslo, dobro uravnotežiti voske ter dodati kakšno bolj "oprijemljivo" sestavino kot npr Sucrose acetate isobutyrate (ki ni naraven) ter uporabljati pigmente (ne mice).

Rok trajanja je pa zelo odvisen od sestavin (kako sveže so bile, koliko pred rokom trajanja so bile, ali so bile na svetlobi ⁄ toploti ⁄ zraku, kje in kako bo stik hranjen (v žepu v jakni ⁄ v avtu ⁄ v kopalnici itd)… Ker ne vsebuje vode, je njegov rok trajanja predvsem odvisen od tega, kdaj se bodo pokvarila olja. Gotovo eno zimo zdrži, kaj več pa je odvisno le od tega, kje in kako ga hranimo.

Lp
Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.