fbpx

Negovalen in vlažilen balzam za ustnice z medom

Objavil Tončka Mavrič dne

Negovalen in vlažilen balzam za ustnice z medom

Kot sem že omenila v objavi o hladilnem mazilu, je Galenova krema vsestransko uporabna, ena izmed možnosti uporabe je seveda tudi kot balzam za ustnice.

Večina balzamov za ustnice, ki jih lahko dobimo v vsaki trgovini, temelji na naftnih derivatih kot so vazelin, mikrokristalni vosek (cera microcristallina) ipd. Naravni balzami za ustnice pa so ponavadi izdelani iz čebeljega voska ali mešanice čebeljega z drugimi voski. Temu navadno dodamo še rastlinska olja ali masla, nekaj kapljic eteričnega olja in naše mazilo za ustnice je izdelano.

V tej objavi bom predstavila nekoliko drugačno mazilo za ustnice, saj poleg maščob in voska vsebuje tudi vodno fazo. Pravzaprav gre za prilagojeno obliko Galenovega mazila, ki poleg zaščite nudi tudi vlaženje. Avtorica originalne formule je Lola, administratorka italijanskega foruma za kozmetiko; tukaj predstavljam prilagojen recept, kateremu sem poleg riževega dodala še ricinusovo olje ter kakavovo maslo. 

Mazilo za ustnice z medom (recept za 100 g)

čebelji vosek 20%
riževo ali olivno olje 30%
ricinusovo olje 10%
kakavovo maslo 15%
tokoferol 5%
akacijev med 20%
nekaj kapljic eteričnega olja sladke pomaranče ali rdeče mandarine
 

Postopek: 

Priprava je enaka kot pri izdelavi Galenove cold cream. V vodni kopeli raztopimo vosek, masla in olja ter na koncu dodamo še tokoferol. Postopoma po kapljicah dodajamo segret akacijev med in neprestano mešamo. Ko vlijemo ves med, zmes odstavimo z ognja in mešamo, dokler se ne začne strjevati. Takrat dodamo nekaj kapljic eteričnega olja in mešamo, dokler se zmes popolnoma ne ohladi in strdi, nato jo predenemo v majhne lončke ali kozarčke.

Recept je podan za 100 g, vendar pa so embalaže za balzame za ustnice veliko manjše in lahko gredo od 10 pa tja do 30 ml. Količino sestavin zato ustrezno prilagodite vaši embalaži, pazite le, da ostanejo razmerja med sestavinami enaka. Pri izdelavi manjših količin se zavedajte, da je mešanje le desetih gramov mase zelo težko izvedljivo, zato priporočam, da naenkrat izdelate vsaj 30 g končne mase.

Osnova vsakega mazila za ustnice je seveda vosek, saj na ustnicah ustvari zaščitno plast, ki preprečuje izsušitev in razpokane ustnice. Čebelji vosek ima precej visoko temperaturo tališča, zato se mu doda določeno količino rastlinskega olja ali masla. S tem mešanici občutno znižamo temperaturo tališča, mazilo pa se zaradi tega ob dotiku oz. nanosu stopi in poskrbi za enakomeren nanos.

Izbira maščob za mazilo za ustnice ni povsem naključna. Za osnovno maščobo izberimo olje, ki je lahko dostopno in ima dolg rok trajanja – dobra izbira je olivno ali riževo olje. Temu dodamo še druga olja, ki imajo poseben namen. Kakavovo maslo poskrbi za večjo kompaktnost mazila, če je nerafinirano pa doda še prijeten vonj po čokoladi. Ricinusovo olje poskrbi za bleščeč videz in sijaj ustnic, če želite mazilo z bolj bleščečim videzom, povečajte količino ricinusovega olja in zmanjšajte količino olivnega olja. Z ricinusovim oljem vendarle ne pretiravajte, saj zmanjša mazljivost balzama.

Tokoferol (ali vitamin E) v tej formuli ne deluje le kot antioksidant za naše maščobe, temveč pripomore tudi k negi in celjenju razpokanih ustnic ter povečuje elastičnost kože. Več o vitaminu E v kozmetiki pa vsekakor v eni od naslednjih objav.

Rastlinska olja in masla suho kožo in ustnice nahranijo, če zmesi dodamo še med, pa bo mazilo ustnice tudi navlažilo. Med je po kemijski sestavi zmes sladkorjev, le-ti pa imajo na koži vlažilne in mehčalne lastnosti, hkrati pa tudi učinkovito pomirjajo razdraženo kožo. Poleg tega podari med našemu mazilu prijetno sladek okus, zaradi česar ga z veseljem uporabljajo tudi otroci.

Prav tako dodata poseben sladkast okus in prijeten vonj tudi eterično olje sladke pomaranče ali rdeče mandarine. Pri izbiri eteričnega olja za mazilo za ustnice bodite previdni, saj imajo nekatera olja neprijetno grenak okus, ki vam bo pokvaril celoten izdelek. Eteričnega olja dodajte zares le nekaj kapljic.

Tako kot Galenova krema tudi to mazilo ne potrebuje konzervansa. Obdrži se celo dlje kot Galenovo mazilo, saj namesto vode vsebuje med, ki zaradi visoke vsebnosti sladkorjev onemogoča razvoj bakterij, vitamin E pa upočasni oksidacijo in žarkost maščob.

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

5 Komentarjev

Anonimni · 10. julija, 2013 ob 11:15

Ta recept je odličen!
Recept sem sicer nekoliko priredila (namesto ricinusovega olja sem uporabila karitejevo maslo, del medu sem nadomestila z glicerinom, namesto EO pomaranče sem uporabila poprovo meto za hladilni učinek), balzam pa je vseeno krasen. Lepo se razmaže, na ustnicah pušča zaščitni filter, ravno prav se svetlika (ne preveč) in tik pred tem je, da bi se ustnice nekoliko lepile, a se ne. Pa sladek je za povrhu in lepo diši. Hvala za ta čudoviti recept.

toncika · 10. julija, 2013 ob 12:31

Me veseli, da vam je všeč 😉 kot vsi recepti, ki jih objavim, se lahko prirejajo in spreminjajo glede na lastne potrebe in okus, zato so takšne zamenjave več kot super. Tista "skorajda" lepljivost je po vsej verjetnosti povezana z višjo količino glicerina, pa nič hudega. Eteričnega olja mete nisem nikoli poskusila v stiku, zna biti zanimiva odločitev za poletni čas. 😉

Naravna Kozmetika · 30. novembra, 2015 ob 16:34

Zdravo!
Naredila sm ta balzam ,delala točno po navodilih vendar mi med ostane na dnu posodice in se mi noče povezati z ostalim materialom.Imam akacije med.Prosim za odgovor.

Naravna Kozmetika · 30. novembra, 2015 ob 18:06

Sm že sama našla odgovor zakaj se je med ločil-Zato ker nisem delala tako kot ste vi rekla Tončka.Nisem mešala s pravim orodjem pa vlila sem še vroće v posode zato ker je lažje vlit ,kot pa ko je ohlajeno.Lepo pozdravljeni!

Ustnice te rabijo - Nani - Naravna kozmetika in darilni atelje · 25. oktobra, 2019 ob 13:06

[…] Najboljša izbira so naravna mazila ali balzami, ki tvorijo okluziven film na površini, ki ščiti in obnavlja porušeno kožno bariero. Taka mazila so ponavadi sestavljena iz voskov, rastlinskih olj in masel, ter eteričnih olj. Opazili boste, da nisem omenjala vodnega deleža, ki bi nudil vlaženje. To pa zato, ker ga v naravnih balzamih načeloma ni (voski so namreč topni le v maščobah). Tu ne gre za emulzije. Edini način, da bi bil balzam hkrati tudi vlažilen je, da uporabimo med. Ta vsebuje sladkorje, ki na koži delujejo vlažilno in mehčalno, hkrati pa imajo baktericidno učinkovanje. (vir: Moja domača kozmetika, blog). […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja