fbpx

Glicerol ali glicerin

Objavil Tončka Mavrič dne

Glicerol ali glicerin

Glicerol ali glicerin je kemijska spojina, ki spada med polivalentne alkohole ali poliole (ang. polyol). Polioli so spojine, ki imajo več kot dve funkcionalni hidroksilni (-OH) skupini. Prav zaradi teh hidroksilnih skupin je glicerol izredno higroskopičen in zelo dobro topen v vodi.

Glicerol je v naravi izredno razširjen, saj je kot sestavina fosfolipidov in trigliceridov prisoten v vseh rastlinskih in živalskih celicah. Fosfolipidi so lipidi, ki vsebujejo fosfat, takšne spojine najdemo npr. v lecitinu; za trigliceride pa že vemo, da so glavna sestavina vseh maščob.

Kot sem omenila v objavi O izdelavi mila – kaj je milo?, je milo produkt reakcije med bazo in maščobnimi kislinami. Maščobne kisline iz trigliceridov reagirajo z natrijevim hidroksidom, pri čemer se odcepi glicerol, ki z bazo ne reagira. V vsakem domačem izdelanem milu je zato prisoten tudi glicerol. Saponifikacija ali umiljenje je pravzaprav tudi eden izmed postopkov industrijskega pridobivanja glicerola, vendar je pridobivanje in prečiščevanje precej zamudno in drago, zato se večina glicerola pridobiva sintetično, npr. iz polipropilena.  

Glicerol se uporablja v kozmetični, prehrambeni in farmacevtski industriji. Pomemben je tudi v drugih gospodarskih panogah, kot npr. za izdelavo zaščitnih premazov ali eksploziva. Seveda pa nas v tej objavi glicerol zanima le s kozmetičnega stališča, kjer ga uporabljamo predvsem zaradi njegovih vlažilnih lastnosti.

Uporaba v kozmetiki

Glicerol je viskozna, gosta tekočina prozorne barve, brez vonja in sladkega okusa. Je odporen na toploto, zato ga v emulzije lahko damo v fazo A; v njem navadno dispergiramo ksantan gumi. Naprodaj je kot 85% ali večodstotna raztopina v vodi.

Glicerol je zelo dobro topen v vodi in izredno higroskopičen. V preprostih besedah bi lahko rekli, da je izredno »žejna« sestavina – nase lahko veže velike količine vode. Zaradi njegove nizke cene, dobrih vlažilnih lastnosti in ker ga koža zares dobro prenaša, je to najbolj uporabljena vlažilna sestavina v kozmetiki.

Dolga leta je bilo splošno uveljavljeno mnenje, da glicerin v količinah do 5% kožo vlaži, nad 5% pa kožo izsušuje. Takšno prepričanje je bilo najbrž povezano z njegovo izredno higroskopičnostjo. Prepričani so namreč bili, da glicerin v prevelikih odstotkih namesto da bi kožo vlažil, iz nje posrka še tisto malo vlage, ki jo ima. Z raziskavami in testi pa so nekaj let nazaj dognali, da so takšna prepričanja napačna. Glicerol kožo vlaži tudi, če ga uporabljamo v visokih odstotkih, pomembno je le, da je v formuli vedno dovolj vode. Glicerina ne smemo uporabiti na koži čistega.

Glicerol lahko uporabimo v skorajda vseh kozmetičnih izdelkih. V naravnem domačem milu je že sam po sebi prisoten, drugod pa ga lahko dodamo v količinah tudi do 40%. Primeren je za kreme za roke, telo in obraz, za šampone in tekoče detergente, za zobne paste, mazila za ustnice itd.

Poleg tega, da bo našo kožo navlažil, bo glicerin kozmetičnim izdelkom doprinesel še druge lastnosti. Zaradi njegovega sladkega okusa in neškodljivosti je primeren za izdelavo zobnih past. V tekočih detergentih in šamponih omili agresivno delovanje površinsko aktivnih snovi na kožo ali lase. V emulzijah je dobrodošla sestavina, saj povečuje mazljivost kreme, hkrati pa poskrbi, da se ohranja določena količina vlage, ki varuje izdelek pred izsušitvijo.

Seveda ima s strani formuliranja glicerol nekaj slabih lastnosti. Glicerol je dobra vlažilna sestavina, ki pomaga tudi najbolj suhi koži. Za razliko od vode pa glicerin z naše kože ne hlapi, temveč na njej pušča tanek film. Prav zaradi tega lahko v prevelikih količinah mastno kožo naredi svetlečo ter daje občutek, kot bi se koža še bolj mastila.

Tudi v relativno nizkih koncentracijah pušča glicerol na koži lepljiv občutek, kot bi se namazali s sladkorno raztopino. Lepljiv občutek je pogosto podkrepljen z uporabo drugih vlažilnih sestavin (npr. pantenol). Občutek izgine šele, ko se izdelek dobro vpije v kožo. Emulzije z nekoliko večjimi količinami glicerola pogosto dajejo občutek mastne kreme (četudi je količina maščob nizka!), saj se zdi, kot bi se nikakor ne vpile.

Kot sem zgoraj omenila, lahko v teoriji glicerol uporabimo tudi v velikih količinah (krema Glysolid ima npr. 38% glicerina), vendar pa moramo znati dobro uravnovesiti vse ostale sestavine, da bo krema prijetna ob uporabi. Pri izdelavi domače kozmetike lahko glicerol uporabite v poljubni koncentraciji, pri čemer bodite pozorni na tip izdelka in tip kože, kateri je izdelek namenjen.

Za kreme za obraz vam svetujem, da se omejite na 5%, pri izdelkih za mastno kožo bodite bolj pozorni in po potrebi zmanjšajte količino glicerina na 2 ali 3 odstotke. V kremah za telo ostanite pri 10% ali tudi manj, saj je lepljiv občutek na nogah vse prej kot prijeten. V kremah za roke lahko količino glicerina povečate, za izredno suhe noge pa pridejo v poštev tudi kreme s 25% glicerina. V takem primeru priporočam, da se s kremo namažete zvečer, preden greste spat, ter si na noge nadenete nogavice.
 
Če uporabljate tudi druge vlažilne sestavine bodite seveda pozorni na medsebojno delovanje in občutek, ki ga izbrane sestavine pustijo na koži. Glede na uporabljene sestavine količino glicerola primerno zmanjšajte, da se izognite lepljivemu ali mastnemu občutku.


13 Komentarjev

Huferka · 9. december, 2013 ob 17:22

Pozdravljeni, Tončika,

čudovit in noro uporaben blog. 🙂 Škoda, da ga nisem našla lani, ko sem za novo leto podarjala domača mila. 🙂 Hotela sem vas nekaj vprašati, vidim, da imate znanja še in še. Za mamo, ki ima izredno, ampak res izredno suho kožo na dlaneh, posledica dolgoletnega stika z vodo in čistili (vse mora biti do pikice zglancano), bi rada naredila mazilo, ki bi ji stanje malo popravilo. Na webmd sem našla, da bi dobro mazilo moralo vsebovati:

Petroleum jelly (petrolatum), mineral oil, and lanolin, all of which trap water in the skin
Lactic acid and urea, which can help soothe severely dry skin
Glycerin and dimethicone, which draw water to the skin
Hyaluronic acid, which can help skin retain moisture

Rada bi naredila mazilo, ki vsebuje čimveč naštetih sestavin, ali pa vsaj eno iz posamezne alineje. Mi lahko karkoli svetujete, kako se tega lotiti? Najdlje, kar sem prišla z naravno kozmetiko, je bilo prav tako lani, ko sem z listov aloe vere postrgala gel in ga vmešala v stopljeno kakavovo maslo in olivno olje, pa vse skupaj stepla. Ni mi čisto jasno, kako se zadeve lotiti, kakšnega "kalkulatorja sestavin", tako kot sem ga našla za mila, pa nisem našla. Kakršenkoli nasvet bo zelo dobrodošel.

Lep večer,

Maja

toncika · 9. december, 2013 ob 19:10

Pozdravljeni,

hvala za spodbudne besede; lepo je vedeti, da lahko blog komu pomaga 🙂

Kar se tiče sestavin, ki ste jih navedli, je kar nekaj težav… Naravna kozmetika se izogiba uporabi naftnih derivatov (petroleum, petrolatum, mineral oil) in silikonov (dimethicone), saj jih koža ne prepozna. Na koži naredijo preprosto "plast" – nič, kar je pod to plastjo, ne izpari; nič, kar je nad plastjo, ne gre v kožo. Učinek je popolnoma enak, kot bi kožo zavili v plastično folijo. Naj bo jasno: naftni derivati (petrolatum in podobni) niso škodljivi za kožo (za okolje pa ja!), temveč popolnoma neuporabni. Prav zaradi njihove neškodljivosti oz. zaradi tega, ker je možnost alergične reakcije izredno nizek, se te derivate uporablja kot osnovni nosilec v vseh lekarniških in zdravilnih pripravkih. Vendar so zelo daleč od naravnega.

Naslednji problem je lanolin. Velika večina lanolina, ki je v prometu, vsebuje velike količine pesticidov in drugih strupov, s katerimi ovca stopi v kontakt v teku življenja (lanolin se pridobiva iz maščobne plasti, ki prekriva volno). Zato bi morali poiskati certificiran lanolin, za katerega se kot vir uporablja volno ovc iz ekološke pridelave.

Če želite uporabljati te sestavine, vam ne morem preveč pomagati, saj s temi sestavinami nimam popolnoma nobene izkušnje. Dobro vlažilno in zaščitno kremo se lahko naredi tudi iz drugih naravnih sestavin. Potrebovali boste kakšen emuglator (za zaščitne kreme tipa V/O potrebujete tudi namenske emulgatorje, npr. olivem 900), vlažilne sestavine (glicerol in natrijev hialuronat sta že dobra izbira) in tudi sestavine za stabilizacijo emulzij. Priporočam tudi večje količine tokoferola. Začetnikom vsekakor odsvetujem uporabo ureje zaradi možnosti tvorbe amonijaka pri dvigu pH. Kot prvo stvar pa mami kupite rokavice. Nobena krema ne more popraviti stanja, če bodo roke še naprej v stiku z vodo in čistili.

"Kalkulatorja sestavin" za izdelavo kozmetike ni in ga ne more biti. Znanje, ki je potrebno, je preveliko, da bi se ga lahko omejilo na en preprost program, hkrati pa je sestavin na tisoče in različnih možnih variant nešteto. Pri izdelavi kozmetike je potrebno stvari znati in se učiti, bližnjice ni.

lp
toncika

Huferka · 9. december, 2013 ob 20:34

Najlepša hvala za odgovor! 🙂 Za tako malo količino, kot jo mislim narediti, pa če bo blažilo, jo mislim delati sproti, bom kupila kar lanolin, ki ga prodajajo za doječe matere. Velja, od ureje se bom držala daleč stran. Zdaj grem pa brat vaše objave o priporočenih sestavinah. 🙂
Lp,
Maja

Nevy · 28. december, 2013 ob 09:25

ali tudi meni lahko kdo pomaga
Preprost recept za izdelavo mila
• 50 g kokosovega olja
• 50 g olivnega olja
• 15 g luga – NaOH
• 36 g vode
• dišavnice, eterično olje, naravna barvila po želji

kako pri tem receptu lahko uporabim tekoči glicerin ali tekoči glicerol iz lekarne,
in koliko količine , na zgornji recept, da pride milo bolj prozorno
steklenega videza…ali mora biti kaj drugega….

hvala

toncika · 28. december, 2013 ob 09:59

Pozdravljeni,

prozorno milo je z uporabo (samo) glicerina nemogoče. Sam glicerol namreč ne da prozornega mila, potrebno je dodajati precej drugih sestavin. V domači izvedbi je postopek možen z uporabo sorbitan oleata (ne sorbitan olivata!!), z uporabo alkohola ali z uporabo propilen glikola. V vsakem primeru je potrebno dodajati še druge pomožne sestavine kot npr. sorbitol ali sladkor; največkrat je poleg tega v mešanico olj potrebno dodajati tudi stearinsko kislino. "Glicerinsko milo", ki ga lahko kupite, je v največ primerih izdelan s pomočjo propilen glikola.

Primere receptov lahko dobite tukaj:
Z alkoholom: http://lola.mondoweb.net/viewtopic.php?f=55&t=28838&hilit=sapone+alla+glicerina
S propilen glikolom: http://lola.mondoweb.net/viewtopic.php?f=55&t=30402
S sorbitan oleatom: http://lola.mondoweb.net/viewtopic.php?f=55&t=45113&hilit=sapone+trasparente

Za prevod si pomagajte z google prevajalcem. Katerikoli recept bi želeli preizkusiti, sledite natančno tako navodilom kot tudi sestavinam. Zamenjava ene same sestavine lahko da drugačen rezultat oz. precej bolj motno milo. Vsekakor odsvetujem izdelavo prozornih mil začetnikom.

Lp
toncika

Anonimni · 12. januar, 2015 ob 21:07

Pozdravljeni,
izdelala sem balzam za roke in stopala: 9g čebeljega voska, 70g olja, 20g glicerina, 1g vit.E. Zadovoljna sem, lepljivega občutka ni, mogoče le ob nanosu deluje mastno, ampak kmalu postane koža gladka, matirana in 'diha'.
Konzervansa nisem dodala. Vem, da ga mazila brez vodne faze ne potrebujejo. Zanima me, če to drži tudi, če sem dodala glicerin.
Ko smo že pri konzervansih še eno vprašanje: nikjer na embalaži ni roka trajanja destilirane vode. Kupim 5l kanister, vodo hranim na sobni temperaturi in jo uporabljam sproti za izdelavo mila. V kozmetiko si je ne upam dodajati. Koliko časa lahko uporabljamo destilirano vodo po odprtju plastenke?

Toncika M · 7. februar, 2015 ob 11:03

Živjo,

glicerol je sicer topen v vodi, vendar pa ni to voda. Bakterije potrebujejo za svoj razvoj vodo, kjer vode ni, tam se bakterije ne morejo bohotiti. Zato ste povsem pravilno razmišljali, konzervansa v vašem mazilu ne potrebujete.

Destilirana voda je čisti H2O, povsem brez bakterij in povsem brez elektrolitov. Njen rok trajanja je načeloma neomejen – dokler jo hranimo dobro zaprto, v plastičnih posodah. Destilirana voda ne sme biti izpostavljena zraku in niti je ne smemo hraniti v steklenih ali kovinskih posodah, saj zelo hitro veže nase različne ione. Destilirano vodo lahko dodajate tudi v kozmetične izdelke – pravzaprav je to najboljša rešitev, zagotovo boljša od ustekleničene mineralne ali navadne vode izpod pipe.

Lp

Anonimni · 23. februar, 2015 ob 17:19

Spoštovana Tončika,
iskreno se vam zahvaljujem za odgovor. Prav zanimivo se mi zdi, da je za destilirano vodo plastenka bolj primerna od steklenice.
Hvaležna sem vam tudi za vse vaše odlične objave.
Lp,
Laura

Anonimni · 11. avgust, 2016 ob 13:24

Tončika pozdravljeni,

vaše objave na blogu so odlične! Hvala, da svoje znanje delite z nami 🙂

Zanima me, če lahko napišete kaj več o uporabi Uree v emulzijah, zgoraj ste napisali, da se pri dvigu Ph lahko sprošča amonijak…
Se lahko Ureo vključi tudi v gel za čiščenje mastne kože? <ker deluje keratolitsko, se mi je zdelo smiselno…

Hvala in lep pozdrav,

Martina

Unknown · 5. december, 2016 ob 19:32

Zelo lepo napisano. Zanima me če lahko glicerin premešan samo z vodo (20/80 v korist vode)in nanesem na suho kožo. Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

lp, Andrej

Baby Gurl · 8. februar, 2017 ob 16:24

Kje kupiti glicerin?

Toncka Mavric · 29. januar, 2018 ob 08:02

Pozdravljeni,
v primeru suhe kože je bolje nanašati na kožo emulzije ter vanje vključiti tudi glicerol. Sam glicerol v vodni raztopini namreč ne bo tako uspešno zadržal vlage na koži kot jo lahko v kombinaciji z maščobnimi in drugimi sestavinami, ki pomagajo s svojo okluzivnostjo pri zadrževanju izgube vode. Poleg tega pa bi bila 20% raztopina glicerola kar malček neprijetna za mazanje…

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 29. januar, 2018 ob 08:02

Pozdravljeni,
glicerol se dobi v vseh spletnih trgovinah s kozmetičnimi izdelki, od Tovarne Organike do Milnice preko vseh ostalih bolj ali manj založenih spletnih trgovinah.

Lp
Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja