fbpx

NMF – Natural moisturizing factor

Objavil Tončka Mavrič dne

NMF – Natural moisturizing factor

Ne, nič skrbet, nisem še zamenjala jezikovnih nastavitev, tudi ta objava bo celotna v slovenščini. Zakaj pa potem čisto angleški naslov? Preprosto zato, ker je kratica NMF splošno razširjena in svetovno znana oznaka za tisto, kar bi v slovenščini lepo poimenovali naravni vlažilni dejavnik.

Kaj NMF ali naravni vlažilni dejavnik sploh je?

NMF ali naravni vlažilni dejavnik je pravzaprav zmes vodotopnih in higroskopičnih snovi (higroskopičen = tisti, ki nase veže vodo) z nizko molekulsko maso, ki zadržujejo in vežejo določeno količino vlage oz. vode ter jo, skupaj s pomočjo medceličnih lipidov, zadržijo v roženi plasti. Naravni vlažilni dejavnik je poleg keratina eden izmed sestavnih delov roževinastih celic in je sposoben zadržati količino vlage, enako do štirikratniku svoje teže.

Naravni vlažilni dejavnik je večidel sestavljen iz prostih amino kislin (okoli 40%, 20-30% le-teh serin) ter PCA oz. pirolidon karboksilne kisline (Pyrrolidone carboxylic acid – 12-14%), laktatov (12%), sečnine (7%), mineralnih soli (12%), uronske kisline (3%), sladkorjev, anorganskih kislin, peptidov

Kje in kako NMF nastane?

Sestavine NMF nastajajo v koži pri postopku proteolize filagrina. V zrnati plasti se najprej nahaja profilagrin, to je prekurzor oz. “prednik” filagrina z visoko molekulsko maso, sestavljen v veliki meri iz histidina, arginina, serina ter drugih aminokislin. Profilagrin se ob pomikanju iz zrnate v roženo plast spremeni oz. razpade na manjše molekule filagrina. Filagrin je beljakovina, ki je tipična za roženo plast, njena naloga je omreženje keratinskih vlaken v organizirano strukturo. Filagrin skupaj s celicami rožene plasti potruje proti površju, kmalu po vezavi s keratinom začne filagrin razpadati. S pomočjo encimskih reakcij filagrin razpade na osnovne aminokisline in njihove derivate, glutamin se tako spremeni v PCA, histidin pa v uronsko kislino – kar so posamezni sestavni deli naravnega vlažilnega dejavnika.

Nastanek NMF je odvisen od količine vlage v roženi plasti oz. okolju: bolj vlažno okolje bo botrovalo pretvorbi filagrina v NMF v višjih slojih kože, bolj suho okolje pa v globljih plasteh kože. Nastanek NMF pa je lahko tudi moten, npr. z mutacijo gena za filagrin ali v primeru prenizkega nivoja vlage, ki ne dopušča encimske aktivnosti. Nivo NMF se lahko zniža tudi s prepogosto uporabo agresivnih čistilnih izdelkov ter zaradi dolgotrajne izpostavljenosti soncu.

Zakaj je NMF pomemben?

Naloge NMF v koži so raznolike: poskrbi za vlaženje, veže nase vodo in posledično poveča elastičnost kože, prispeva k normalnemu poteku encimskih reakcij, ki sodelujejo pri deskvamaciji ali luščenju odmrlih celic, prispeva k barierni funkciji kože ter uravnavanju pH kože.

Nepravilni oz. prenizki nivo NMF lahko vodi v suho kožo, izgubo elastičnosti in nastanek gub, upad barierne funkcije, v resnih primerih pa spremlja tudi kožne bolezni kot sta atopični dermatitis ali psoriaza.

Nadomestek NMF kot vlažilna kozmetična sestavina

Glede na posebno mesto in pomen, ki ga naravni vlažilni dejavnik predstavlja za delovanje naše kože, ni nič čudnega, da so se različni proizvajalci kozmetičnih surovin podali v izdelavo nadomestka NMF.

Na trgu tako dobite različne zmesi sestavin, ki skušajo poustvariti razmerje sestavin v človeškem naravnem vlažilnem dejavniku. Te zmesi se prodajajo pod različnimi imeni – Umectol, Lactil, Hygroderm, NMF faktor itd. Kljub različni INCI sestavi je cilj vseh teh zmesi doprinesti v kozmetični izdelek tiste sestavine, ki jih najdemo tudi v NMF in so ključne za zadrževanje vode v roženi plasti. Nadomestni naravni vlažilni faktor tako deluje v kozmetiki kot odlična vlažilna sestavina za nego kože.

Odstotek uporabe nadomestnih NMF oziroma NMF kot kozmetične sestavine je lahko raznolik, nekatere od omenjenih surovin se lahko uporablja tudi v količini do 7%. Pred nakupom se torej pozanimajte o priporočeni količini uporabe. Vse nadomestne NMF je potrebno dodajati v hladni, C fazi, zaradi prisotnosti elektrolitov in zaradi kislega pH pa navadno destabilizirajo ali zvodenijo poliakrilatne zgoščevalce.

Ob nakupu bodite pozorni na konzervirni sistem, ki ga ima določeni NMF, saj so na tržišču na voljo tako tisti, ki vsebujejo oporečne konzervanse kot npr. Imidazolidinyl urea, drugi pa so konzervirani s konzervansi, ki so dovoljeni tudi v naravni kozmetiki.

Kategorije: vlažilne sestavine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.