fbpx

Vitamin B3: Nikotinamid

Objavil Tončka Mavrič dne

Vitamin B3: Nikotinamid

Izmed obilice sestavin, ki jih lahko uporabljamo tudi v izdelavi domače kozmetike, si nikotinamid po vsej verjetnosti prisluži prvo mesto v številu različnih poimenovanj. Ima namreč kar precej različnih imen: vitamin B3, vitamin PP (ali Pellagra-preventive, torej tisti vitamin, ki preprečuje pelagro), niacinamid, nikotinamid ali 3-piridincarboksamide – vsa imena pa označujejo isto sestavino.

Nikotinamid je, kot lahko razberemo že iz imena, amid nikotinske kisline oz. niacina. Kljub svojemu precej zastrašujočemu imenu pa ima z (negativnimi) lastnostmi nikotina in tobaka bolj malo skupnega. Svoje ime dolguje dejstvu, da je bil odkrit med preučevanjem nikotina (kot produkt oksidacije nikotina z dušikovo kislino), prisoten pa je tako v rastlinskem kot v živalskem svetu in seveda tudi pri človeku.

V človeškem telesu igra nikotinamid zelo pomembno vlogo, saj predstavlja glavnega akterja oz. glavni sestavni del koencimov NAD in NADP (nikotinamid adenin dinukleotid in nikotinamid adenin dinukleotid fosfat). Oba delujeta kot vir energije pri celični presnovi. Pomanjkanje vitamina B3 ali niacina pri človeku povzroči pelagro, resno bolezen, ki napade kožo, notranje organe, živčni sistem ter lahko povzroča psihične motnje. V najhujših primerih vodi v smrt.

Različne oblike vitamina B3 (nikotinska kislina in nikotinamid) se uporabljajo tako v zdravstvene namene kot tudi v prehranskih dopolnilih. V kozmetiki pa se uporablja le amid niacina – torej nikotinamid, v nobenem primeru se ne uporablja nikotinske kisline!

Nikotinamid v kozmetiki  

Kot aktivna kozmetična sestavina se nikotinamid ne uporablja za zdravljenje ali preprečevanje pelagre, temveč zaradi številnih drugih lastnosti, ki odlikujejo vitamin B3. Kožna aplikacija nikotinamida lahko stimulira nastanek novega kolagena, s čimer koža postane bolj elastična. Vzpodbuja delovanje keratinocitov, hkrati pa uravnoveša sintezo ceramidov, kar posledično pomeni vzpostavitev normalnega delovanja kožnega plašča. Nikotinamid tako lahko izboljša izgled kože, njeno elastičnost in strukturo, hkrati pa zmanjšuje tudi posledice in poškodbe zaradi izpostavljenosti UV žarkom. Zaradi teh lastnosti je seveda dobrodošel v vseh izdelkih za starajočo se kožo.


Vendar pa odlične pomlajevalne lastnosti ne omejujejo uporabe vitamina B3 le v izdelkih za zrelo kožo – ravno nasprotno! Nikotinamid zelo dobro zmanjšuje vnetja v primeru aknaste kože, pomirja razdraženo kožo in tudi občutljivo kožo kot npr. pri rozacei. Znanstvene raziskave so dokazale, da je lahko nikotinamid zelo učinkovit pri kozmetični negi aknaste ali nečiste kože. Tako na akne kot na ostale manjše nečistoče namreč deluje z dveh stališč: prvo je seveda že omenjeno protivnetno delovanje, drugo pa je delovanje nikotinamida na proizvodnjo sebuma oz. loja. Vitamin B3 lahko v kozmetičnem izdelku namreč zelo pripomore k zmanjšanju prekomerne tvorbe loja, zaradi česar se zmanjša splošna mastnost kože, zmanjšajo pa se tudi ogrci in nečistoče. Kljub vsemu pa nikotinamid kože ne izsušuje.

Vitamin B3 tudi odlično pomirja razdraženo in občutljivo kožo, hkrati pa prav z vzpodbujanjem delovanja keratinocitov izboljša delovanje kožnega plašča in poveča odpornost kože na zunanje dejavnike. Učinkovito pripomore k zmanjšanju težav pri rozacei in ostalih občutljivih ali vnetnih stanj kože.

Pozitivne lastnosti nikotinamida pa se še ne končajo tu. Ta posebna kozmetična sestavina namreč skriva še eno posebnost. Človeška koža se tekom življenja iz mnogih različnih vzrokov neenakomerno obarva oz. postane lisasta, polna madežev. Do hiperpigmentacije lahko pride kot posledica poškodb zaradi prekomerne izpostavljenosti UV žarkom, kot posledica notranjih neravnovesij (hormoni, bolezni notranjih organov itd), izpostavljenost fototoksičnim snovem, razna kožna vnetja, brazgotine po vnetjih ali aknah itd. Vsem tem vzrokom je skupna ena sama posledica: povečanje melanina v določenem (omejenem) predelu kože, kar se seveda kaže kot madež ali lisa. Nikotinamid v kozmetičnih izdelkih zmanjša prenos melanosomov do keratinocitov, zaradi česar učinkovito zmanjša hiperpigmentacijo in madeže na koži. Prav zaradi tega ga najdemo v mnogih izdelkih za odpravljanje madežev in za vzpostavitev enakomerne barve kože, seveda najpogosteje v kombinaciji z drugimi sestavinami. 

Uporaba nikotinamida

Nikotinamid je dobavljiv v obliki belega prahu in je brez vonja. Je zelo dobro topen v vodi in alkoholu ter netopen v maščobah. Stabilen je do temperature 75° Celzija. V Sloveniji ga v spletnih trgovinah ne boste našli, tako kot to velja za mnogo drugih aktivnih sestavin, boste morali tudi zanj pobrskati v tujih trgovinah s kozmetičnimi sestavinami. 

V domači kozmetiki je uporaba nikotinamida zelo raznolika. Zaradi njegovega izredno širokega spektra delovanja ga lahko vključimo v skorajda vsak kozmetični izdelek: kreme za telo, emulzije po sončenju, izdelki za nego mastne in aknaste kože, kreme za starajočo se kožo, izdelki za občutljivo ali razdraženo kožo – možnosti uporabe so res raznolike! Priporočena količina uporabe se giblje do največ 5%, pri čemer količina nekoliko zavisi od namena.

Za pomirjanje razdražene kože po izpostavitvi UV žarkom zadostujeta že 2%, še posebej, če nikotinamid kombiniramo z drugimi pomirjevalnimi in antioksidantnimi sestavinami. V izdelkih za obraz bo v količini nad 2% dobrodošel za kožo, ki kaže prve znake staranja; za aknasto in nečisto kožo pa se nikotinamid navadno uporablja v količinah 4 ali redkeje 5%. Tudi za odpravljanje madežev se navadno uporablja v količini 4%, pri občutljivi ali reaktivni koži pa je potrebno v prvih izdelkih začeti z nižjo količino (2%) ter uporabiti večje količine samo, če se na koži ne pojavi nobena reakcija. V zelo redkih primerih se ob uporabi nikotinamida lahko pojavi rdečica ali pekoč občutek, zato trohica previdnosti nikakor ni odveč.

Kot že omenjeno, je vitamin B3 dobro topen v vodi in stabilen pri temperaturi do 75° Celzija, zaradi česar ga lahko v nekaterih formulah dodajamo že v segreto vodno A fazo. Kljub temu ga boste zelo pogosto našli vključenega v hladno C fazo. Pri tem je zelo pomembno, kakšen je končni pH izdelka, v katerem uporabimo vitamin B3. V prekislem ali preveč bazičnem okolju se nikotinamid namreč lahko hidrolizira v nikotinsko kislino, ki je za kožo precej dražeča; pojavi se lahko rdečica in pekoč občutek. Končni pH izdelka, ki vsebuje nikotinamid, mora zato biti med 5 in 7.


14 Komentarjev

Nina Kelih · 7. marec, 2014 ob 20:01

Pozdravljeni,

članku sem zasledila, da se vitamina b3 v Sloveniji ne da dobiti.. Mogoče vest kje bi ga lahko naročila?

Že vnaprej hvala za odgovor,

Nina

toncika · 8. marec, 2014 ob 08:13

Živjo,

v objavi Kje kupiti in kaj kupiti je seznam tujih spletnih trgovin. Skoraj vse imajo tudi nikotinamid.

Lp,
toncika

Anonimni · 22. maj, 2016 ob 20:51

Živjo, zanima me, koliko mg Niacinamida bi recimo vi dodali v 250 ml šampon? Ali 1 L, da je lažje preraćunavanje…
Imam kapsule 250 mg Niacinamide.
Hvala za odgovor,lp

Toncka Mavric · 29. januar, 2018 ob 09:25

Pozdravljeni,

vprašanje ni, koliko bi ga vključili, temveč zakaj bi ga vključili v šampon. Šampon je eden izmed tistih izdelkov, ki jih izperemo. Nikotinamid je vodotopna sestavina, ki se bo skupaj s šamponom sprala z las in torej na lase ali na lasišče v tistem kratkem času, kolikor si šampon nanašamo na lase, ne bo delovala. Vnos takšnih sestavin v izdelke za izpiranje je bolj kot ne nesmiselno.

Lp
Tončka

crasula · 14. februar, 2018 ob 21:38

Pozdravljeni,
sedaj sem "našla" še Vit B3 in me zanima, če je hidrogel lahko PRENASIČEN z vitamini in aktivnimi snovmi, če v njem združim nat.hialuronat, glicerin, pantenol, natrijev laktat in vit B3? Natrijev laktat v poletnih mesecih izpustim. To sem se že naučila iz vaših objav. Prav tako ne pretiravam z glicerinom, ker za gel uporabim ksantan. Torej, če bi za znake staranja dodala 2,5% vit B3, bi to bilo v redu?
Naj še enkrat rečem iskreno hvala za vaš blog. Veliko ga prebiram in se z veseljem učim.

Toncka Mavric · 15. februar, 2018 ob 05:30

Živjo.
Jemljite vaš hidrogel kot serum. Se še spomnite? Serum je koncentriran izdelek, kjer so aktivne sestavine v večjih količinah, pomembna pa je sinergija. Iz tega že lahko sklepate, da bo ob pravilni kombinaciji in pravilni koncentraciji gel težko prenasičen.
Nikotinamid lahko uporabite tudi v višjih odstotkih – če ga koža dobro prenaša. Lahko najprej poskusite z nižjo količino, nato pa povečate. Za antioksidativno delovanje (torej tudi antiage) bi bil enkraten še vitamin C 😉
Vsekakor razmislite o sočasni uporabi hialuronata, glicerola, pantenola in ksantana. Vse sestavine namreč zelo rade puščajo lepljiv občutek. Dobro premislite o ravnovesju sestavin in količini posamezne vlažilne snovi ali pa katero izmed njih izpustite, da se izognete neprijetnemu občutku.

Lp
Tončka

crasula · 15. februar, 2018 ob 10:16

Hvala. Seveda se spomnim, udarni efekt. Bom potem udarno pomlajena. ☺
Glede vitamina C pa ravno berem, da je kot aksorbinska kislina (topen v vodi) zelo neobstojen, toliko bolj obstojen pa kot aksorbilpalmitat, ki je topen v olju. Ga je torej bolj sniselno dodati v moj oljni serum? 0,2% ?

Toncka Mavric · 15. februar, 2018 ob 10:25

Kaj, če vas potem mož ne bo več spoznal? 😉
Askorbinska kislina je zelo neobstojna in se hitro oksidira, zato je v kozmetiki navadno ne uporabljamo. Bolj stabilni obliki sta askorbil palmitat (topen v maščobah) ter natrijev askorbil palmitat (SAP = sodium ascorbyl palmitat) ali magnezijev askorbil palmitat (MAP). Oba sta topna v vodi. Po nekaterih podatkih naj bi učinkovitost askorbil palmitata bila nižja v primerjavi s SAP ali MAP, pa tudi precej dražji je. SAP je dobavljiv v tujih spletnih trgovinah (recimo AromaZone), je vodotopen in dobro deluje tudi z ostalimi sestavinami. Navadno precej dvigne pH izdelka, kar je potrebno predvideti pri kombinaciji z ostalimi sestavinami. pH izdelka je nato potrebno znižati, vendar upoštevajoč da ima SAP največjo stabilnost pri pH 6,5. Poleg tega se ne marata kaj preveč z natrijevim hialuronatom, saj SAP rad uniči hialuronatov gel, ki tako postane povsem brez učinka.
Lp
Tončka

ps: vitaminčke je vedno smiselno dodajati. Po pameti seveda 😉

crasula · 15. februar, 2018 ob 10:32

Ekspresno, hvala.
Aha, potem pa raje obdržim nat.hialuronat in dam v vodni serum vit B, v oljnega pa vit C (aksorbil palmitat četudi je njegov učinek manjši) in težko pričakovani CoQ10. Vsega pač ne moremo imeti,kajne? ☺

Anonimni · 30. junij, 2018 ob 22:12

Zdravo 🙂

Danes sem naredila prvi serum, ki se mi je posrečil (kar se občutka na obrazu tiče-da ni zategovanja ipd.). In sicer me zanima vaše mnenje glede formule:

Hidrolat rimske kamilice do 100 – 78,7%
Ksantan gum – 0,1
Karagenan – 1
Nikotinamid – 3
Vitamin C (INCI: SAP) 5
Provitamin b5 – 3
Urea – 3
Aloe vera 200:1 – 0,2
CO2 Larix sibirica wood v glicerinu – 2
Leucidal – 4
EO mire 5 kapljic
pH 7

Gre za suho kožo v zgodnjih 30, za prve znake staranja z občasnimi aknami.V 1 čašo sem dala nekaj hidrolata in vitamin C, ter sem mu znižala pH na 7, v drugo čašo sem dala ostale sestavine,v tretjo posebej ksantan in karagenan ter malo hidrolata, nato sem to zmešala skupaj in merila pH, da je ostal na 7. Z nikotinamidom in SAP sem delala prvič, zato mi je težave kar delal pH, da nebi bil previsok za nikotinamid.
Kaj mislite vi, bi morala formuli kaj dodat, odvzet, popraviti pH na 6.5? Hialuronske kisline nisem dodala zaradi vašega zgornjega komentarja, da SAP rad uniči gel HK, glicerola pa nisem upala, da nebi dobila lepljive zmesi, glede na aloe vero in pantenol. Izdelala sem 30 ml seruma, sem primerno tudi preračunala vrednosti. S karagenanom sem delala prvič, zato ga nisem upala dodati več kot 1, zato tudi serum ji zelo gosti, ni pa tudi tekoč kot voda. Imam tudi silicone vegetal – karagenan iz AZ, če mogoče ta bolj zgosti kot sam karagenan?

Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav,

Vita

Toncka Mavric · 3. julij, 2018 ob 04:06

Živjo Vita,

čestitam za prvi serum 😉
Najprej k tvojim vprašanjem… pH bi morda bilo bolje popraviti na 6,5 saj je 7 zares mejna vrednost za nikotinamid. SAP lahko depolimerizira hialuronat, vendar se da tudi to na nek način obiti: SAP raztopimo v deležu vode, popravimo pH in ga šele nato združimo s hialuronatom. SAP in hialuronat sta namreč "nekompatibilna" zaradi visokega pH, ki ga ima SAP, drugače pa ni hude težave. Pri karagenu je odvisno, katerega imaš, vendar ne zgosti veliko. To je njegova lastnost. AZ "silicone vegetal" je pa že izdelan gel, dodatek le-tega ne bo zgostil, razen če bi ga uporabila kot samostojno sestavino namesto vode (kar je pa pregrešno drago in nesmiselno).

Zdaj pa moja vprašanja oz. dvomi k formuli. SAP v koncentraciji do 5% je bil uporabljen le v poskusnih izdelkih za nego aken. Če so pri tebi akne občasne (in torej najbrž niso akne temveč preprosti mozoljčki), sumim, da gre za hormonsko povezano stanje, ki ga SAP ne bo odpravil 😉 Kot antioksidant za nego kože je dovolj 2%. Za mozoljčke pa bo treba ubrati kakšno drugo pot 😉

Ureja bi morala biti stabilizirana in pH bi moral biti nižji. Kljub temu, da je v majhnih količinah, lahko prisotnost ureje dvigne pH in sprošča amonijak: adijo SAP in nikotinamid. Urejo lahko brez težav nadomestiš z nešteto drugimi vlažilnimi sestavinami, ob tako občutljivih sestavinah kot sta nikotinamid in SAP se je pa raje izogni.

Glicerol bi lahko dodala, v nekaj odstotkih brez težav, saj imaš od vsega lepljivega v formuli le pantenol. Kakšno kapljico glicerola ali hialuronata bi serum še prenesel, vsekakor upoštevaj, da karagen pogosto senzorično "ublaži" občutek lepkosti.

Kaj je pa CO2 Larix sibirica wood v glicerinu? Mi lahko prosim prilepiš link do izdelka?

Lp
Tončka

Anonimni · 3. julij, 2018 ob 08:10

Izčrpen odgovor, hvala 🙂

Super, bom naslednjič poskusila skupaj s hialuronsko kislino. Dodam npr. 2g 20% raztopine? Potem verjetno ne dodam glicerola, da se nebo vse lepilo na koži? Ali dodam še npr. 1g glicerola?
V gelu sem uporabila karagenan https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/gomme-carraghenane-aroma-zone sem pa mislila da je silicone vegetal kaj drugače, ampak ja, sem videla da je v bistvu že narejen gel 🙂
SAP sem v bistvu mislila kot antioksidant in za posvetlitev madežev ki so ostali od mozoljčkov, zato sem dala tolikšen %.
Hvala za informacijo o urei, se ji bom izognila, kaj bi dodala namesto nje?
CO2 Larix https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/actif-cosmetique-actif-concentre-eclat-lumiere

Lp, Vita

Toncka Mavric · 4. julij, 2018 ob 09:27

Živjo Vita,

20% raztopina hialuronata?! Sem kar malo debelo pogledala, kaj pa počneš z 20% raztopino? Vsekakor bo to preveč, skupaj z glicerolom in pantenolom ter ksantanom bo najbrž nevzdržno. Hialuronat (1% raztopino) lahko vzameš tudi kot osnovo svojega seruma, ampak moraš potem izredno paziti pri vseh dodatkih, da ne bo lepljivo, v tem primeru seveda črtaš ksantan in karagen.

Namesto ureje ti ni potrebno dodajati drugega, če imaš glicerol in hialuronat. Oba sta odlična vlažilca. Lahko zamenjaš glicerol z glicin betainom, če ga imaš, ki odlično vlaži in nima lepljivega učinka. Ali pa s kakšnim drugim nelepljivim humektantom.

Glede izvlečka bi si želela, da bi včasih AromaZone dal tudi kakšno informacijo o sestavi, aktivnih učinkovinah kakršnekoli analize. Iz tega se kaj veliko ne da sklepati, žal.

Lp
Tončka

Anonimni · 4. julij, 2018 ob 10:57

Ojoj, sem videla da sem zatipkala, gre za 2% raztopino, niti nimam toliko hialuronata da bi lahko naredila 20% raztopino haha :))

Hvala za vaše nasvete, bom pri ponovni izdelavi vsekakor upoštevala 🙂

Lp, Vita

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja