fbpx

Krema za roke z arganovim oljem in izvlečkom kamilice

Objavil Tončka Mavrič dne

Krema za roke z arganovim oljem in izvlečkom kamilice 

Faza A
voda do 100 (73,2)
glicerol 4
ksantan gumi 0,25
 

Faza B
methyl glucose sesquistearate 2,7
cetilni alkohol 1,5
karitejevo maslo 0,75
arganovo olje 4,5
olivno olje 2,5
ethylhexyl stearate 4
dicaprylyl ether 2,5

Faza C
tokoferol 1,5
pantenol (75% raztopina) 2
CO2 izvleček kamilice 0,1
eterično olje rdeče mandarine q.s.
cosgard (dehydroacetic acid, benzyl alcohol) 0,5
pH 5
 

Postopek:
V stekleno čašo odmerimo potrebno količino glicerola in ksantan gumija. Ksantan gumi dobro dispergiramo v glicerinu, nato pa počasi in postopoma dodajamo vodo, dokler ne dobimo homogenega redko tekočega gela.

V drugo stekleno čašo oderimo vse sestavine maščobne faze.

Čaši ločeno segrevamo v dvojnem grelcu, dokler obe fazi ne dosežeta 80º Celzija. Nato fazo B vlijemo v fazo A in vklopimo palični mešalnik. Zmes dobro premešamo, dokler ne dosežemo bele homogene emulzije. Med mešanjem postopno ohlajamo. Pri uporabi paličnega mešalnika pazimo, da v emulzijo ne vtepemo preveč zraku.  

Ko se emulzija ohladi na sobno temperaturo, postopoma dodajamo fazo C. Po vsakem dodatku emulzijo dobro premešamo. Nazadnje dodamo še konzervans in obvezno preverimo pH vrednost naše kreme.

Kremo damo v brezzračno embalažo (airless), v tubo ali v drugo primerno embalažo.

 O formulaciji

Krema z arganovim oljem in izvlečkom kamilice je manj mastna krema za roke, primerna za vsakdanjo rabo. Dobro bo negovala normalno, ne preveč suho kožo, ki pa vseeno potrebuje nekaj razvajanja. Arganovo olje odlično nahrani kožo in s svojimi antioksidativnimi lastnosti skupaj s tokoferolom sodeluje v boju proti prostim radikalom. Pantenol učinkovito navlaži kožo ter pomaga pri celjenju drobnih ranic; skupaj z izvlečkom kamilice pa zelo dobro pomirja razdraženo in vneto kožo. Cvetni vonj kamiličnega izvlečka se zelo dobro spoji s svežim vonjem rdeče mandarine in skupaj oblikujeta poseben sladko-saden vonj.

Krema je zasnovana tako, da se lepo in prijetno razmaže, za kar so zaslužna tudi sintetična olja, vendar pa se v roke zelo dobro vpije in ne pušča mastnih madežev. Roke primerno navlaži, vendar pa je količina glicerola in pantenola še vedno dovolj nizka, da ne pušča lepljivega občutka.

Formula je oblikovana z namenom, da dosežemo manj viskozno emulzijo, podobno losjonu. Takšna emulzija je primerna za pakiranje v brezzračne embalaže, saj ji njena nižja viskoznost omogoča dobro iztiskanje in doziranje. Brezzračne embalaže so namreč izredno priročne, če želimo kremo nositi s seboj v torbici. V kolikor želite kremo pakirati v kozmetične lončke, morate recept prilagoditi.

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

13 Komentarjev

Anonimni · 29. aprila, 2013 ob 14:19

Lep pozdravček Tončika ;),

da se Vam malce oglasim ;),kako ste kaj? Pravkar prebiram Vaš blogec 🙂 pa sem, ravnokar videla, da ste nam podarili en čudovit recept-tale Vaša kremica pa mora biti pravi zakladek za roke :), obogatena je s samimi super sestavinami (karitejevo maslo, arganovo olje, olivno olje :)) tako, da jo bo treba obvezno poiskusiti :).

Moram pa Vam povedati, da že par dni iščem in iščem tale naravni emulgator, katerega ste mi priporočali MONTANOV 68-tako bi ga rada imela, samo nimam sreče,ne vem kje ga naj dobim :(. Vidim, da ste ga tudi Vi uporabili v svojem receptu :). Par sestavin v Vašem receptu pa mi je še nepoznanih, tako, da jih bom mogla še preučiti :).

Tončika hvala Vam za krasen recept ;),

Lepo se imejte pa pozdravček iz štajerskega konca

radovednica 🙂

toncika · 29. aprila, 2013 ob 14:36

Lep pozdrav tudi vam Radovednica,

hvala za pohvalo kremice! To je precej preprosta formula in krema je kar lahka, v smislu, da je primerna za normalno kožo. Če jo boste poskusili izdelati in če jo boste seveda karkoli spreminjali ali prilagajali vašim potrebam, bom z veseljem prebrala vse variante 😉

Emulgator Montanov 68 NI ta emulgator, ki sem ga uporabila v tej kremi. Montanov 68 je komercialno ime za emulgator, ki je sestavljen iz cetearilnega glukozida in cetearilnega alkohola (INCI: cetearyl alcohol, cetearyl glucoside). Najdete ga v nekaterih nemških in italijanskih spletnih trgovinah pod imenom Montanov 68 ali pod njegovim INCI imenom.

V tej kremi sem uporabila drug emulgator, ki je sestavljen iz ene same sestavine: methyl glucose sesquistearate. Prodaja se pod zelo različnimi imeni v nemških, italijanskih in poljskih spletnih trgovinah (Emulsan II HT, MGS itd). Da ste gotovi, kaj pravzaprav kupujete, vedno poglejte, kaj piše v INCI.

Želim vam lep dan!
toncika

Anonimni · 3. maja, 2013 ob 13:23

Pozdravljena Tončika ;),

kako ste kaj? Upam, da ste lepo preživeli praznike. Res je, v tej kremici za roke niste uporabili emulgator Montanov 68-Vam povem, da sem ga tako iskala po internetu, da sem ga navsezadnje že videla res vsepovsod :)tudi v Vašem receptu :):).

Tončika spet bi Vas rada nekaj povprašala :). Našla sem en preprost receptek za eno kremico povsem iz naravnin sestavin :).Ga bom kar napisala, da ga boste lahko prebrali :). Študirala sem, če bi bilo možno ta recept mogoče še obogatiti s kakšno vlažilno sestavino kot je Aloe vera gel (mogoče čajno žličko)-menite, da bi se zaradi tega gela kremica prej pokvarila? Konzervansa nebi dajala notri, ker pomoje, da ta kremica kar dolgo zdrži, glede na to, da ne vsebuje vode? Mogoče bi lahko dodala tudi kakšen gram ali manj alantoina pa rastlinskega glicerina-mislim pa, da je te sestavine možno dodajati le takrat, kadar je prisotna vodna faza?

receptek za kremico 🙂
5g čebeljega voska
25ml olja črne kumine
25ml jojobino olje
15 kapljic E.O. vrtnice in to je to 🙂

Tončika že vnaprej hvala Vam za odgovor, želim Vam lep preostanek dneva in pošiljam lep sončen pozdravček.

radovednica 🙂

toncika · 3. maja, 2013 ob 14:56

Pozdravljeni,

z menoj vse super, hvala. Upam, da ste tudi vi lepo preživeli praznike.

Bova prešle kar k receptu, ki ste ga zapisali. Po pravici povedano se temu ne bi dalo reči ravno krema, temveč mazilo ali unguentum. Kot "krema" se navadno smatra emulzija, ki vsebuje maščobno in vodno fazo.

Anhidridnim (brezvodnim) izdelkom NI potrebno dodajati konzervansa, saj ne vsebujejo vode. Če bi želeli temu izdelku dodati gel iz aloje (to je vodna sestavina!), bi to postala dejansko Galenova hladilna krema ali Cold cream in bi torej morali upoštevati postopek priprave te kreme. Opis razmerij in postopka najdete v objavi Cold cream. V primeru, da uporabite kupljen gel aloe in ga ne izdelate sami iz domače rastline, vam dodatnega konzervansa ne bo potrebno uporabiti, saj so geli iz aloje že konzervirani.

Lahko dodate tudi manjšo količino glicerina, ali vode in glicerina. Ne glede na to, katero vodotopno sestavino dodate, je bolje, če se ravnate po navodilih za pripravo Cold cream. Zaradi izredno nizke vsebnosti vode pa bi vam odsvetovala uporabo alantoina (naj vas spomnim, da je topnost alantoina v vodi izredno nizka).

Takšna krema ali mazilo bo zelo mastno, na koži pa bo puščalo težek, voskast občutek. Kreme na osnovi čebeljega voska se navadno uporabljajo za komolce, podplate in izredno suho kožo, ki potrebuje obilico zaščite. Poleg tega vedite, da je olje črne kumine neodporno na segrevanje, zaradi česar menim, da je neprimerno za izdelavo takšnega mazila, saj se nenasičene maščobne kisline s segrevanjem preveč poškodujejo.

Glede na vaša vprašanja bi rekla, da bi bila potrebna kakšna objava, namenjena konzervansom in temu, kdaj in kako jih je potrebno uporabiti. 🙂

Če imate še kakšno vprašanje, pa kar na dan z njim 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 4. maja, 2013 ob 10:01

Zdravo Tončika ;),

no lepo slišati, da je vse vredu :). Tudi jaz preživela lepo te praznike-smo bili na Boču pa še vreme je bilo prekrasno. Aha, torej je to bolj mazilo, kot pa kremica za obraz. Sem si ravnokar prebrala Vašo objavo Cold cream ;).Hvala Tončika-zopet ste se tako zelo potrudila in mi vse obrazložila :). Prihodnji teden jo bom poiskusila narediti in Vam bom javila kaj bo nastalo :), alantoina pa potem ne bom uporabila.

Če pa boste objavili kaj glede konzervanov bo pa superrrr, da si še kaj preberemo o teh zadevah :).

Moram Vam povedati, da bom menda tale moj emulgator Montanov 68, kot zgleda, zelo težko dobila, kajti ravnokar sem dobila dva odgovora, da ne pošiljajo v Slovenijo :(.

Tončika a mislite,če bi uporabila kar tega, ko ga že imam doma-Emulgirajoči vosek NF-E wax, saj pomoje nebi bilo kakšnih posledic? Če bi bil res tako zelo "nevaren"-rakotovoren ga pomoje nebi smeli prodajati? Sem pa zasledila še enega na spletni trgovini, in sicer Naravni emulgator Plantec OP2? A je mogoče ta kaj bolj priporočljiv-nikjer pa ni pisalo, da je dovoljen v Ecocert kozmetiki tako, da nebi vedela. Hehe boste rekli, da sem še kar pri teh emulgatorjih, samo kot vidim, bo res težko dobiti enega takšnega, da bi bil res nekako naravne sestave in bi ga potem lahko res z veseljem uporabljala v svojih kremicah :). Aja, da Vam še povem, danes preiskušam moj novi deodorant v spreju :)-upam, da bo učinkovit :).

Lepo se imejte pa sva na vezi :),

Tončika jaz Vas bom z veseljem enkrat povabila na kavico, ko ste pa res tako prijazni ;),

pozdravček od radovednice 🙂

toncika · 5. maja, 2013 ob 08:33

Draga radovednica,

lepo prosim, nobene panike in zastonjskega alarmizma. Če bi bil NF-E wax tako zelo strupen, bi ga že zdavnaj umaknili iz prometa. Vedite, da se razni polisorbati (prepovedani v naravni kozmetiki) konec koncev uporabljajo tudi v prehrambeni industriji. V kolikor se jih uporablja v priporočenih količinah, niso škodljivi. Vendar pa škodljivost in razni certifikati za naravno kozmetiko ne gredo vedno vštric: med Ecocert sestavine je še do nedavnega spadal Sodium lauryl sulfate (SLS), za katerega vsi dobro vemo, kako zelo draži kožo. Ecocert in ostali certifikati niso vedno in nujno merilo, da je neka sestavina dobra ali slaba. Pogledati je potrebno malo širše, potem se pa sami odločite, ali boste neko sestavino uporabili ali ne.

Emulgator Plantec OP2 se prodaja še pod mnogimi drugimi imeni, njegov INCI je glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid, sodium lauroyl glutamate. Kolikor mi je znano, ni pridobil certifikata Ecocert. Ponavljam že povedano: Ecocert preverja surovine, postopek pridelave in tudi obremenjenost okolja. Sestavina sodium lauroyl glutamate je lahko od istega proizvajalca proizvedena na dva načina: prvi način je v skladu z Ecocert certifikatom, drugi pa ne. Samo sestavina proizvedena po prvem postopku je lahko sestavni del certificriane kozmetike, druga pa ne. Pa vendar gre za isto sestavino, ki ima na kožo enake učinke in se v naravi razgradi na enak način. Razlika je le v postopku pridelave. Vse sestavine emulgatorja Plantec OP2 so, kolikor mi je znano, neškodljive in razgradljive. Odločitev o tem, ali ga boste uporabili ali ne, je samo vaša.

Kako kaj z vašim deodorantom?

Hvala za kavo 🙂 Če bo prilika, jo spijeva 🙂

Lp
toncika

Anonimni · 6. maja, 2013 ob 15:48

Heeeejj Tončika :),

hvala Vam-sem se odločila, da bom NF-E wax kar porabila, ker imam že kupljenega in mi ga je škoda vreči stran, saj ni bil tako poceni. Kolegica mi je pa ravno včeraj dala za poiskusiti emulgator Plantec OP2 tako, da bom tudi tega preiskusila. Nadalje pa si bom probala dobiti nekako ta moj naravni Montanov 68 :).

Tončika, imam pa sedaj en problemček 🙂 tako, da zopet rabim strokovno pomoč :). Konec tedna bom poiskusila zmešati tole baje hranilno-vlažilno kremico-recept sem Vam že napisala v enega izmed mailov:

MAŠČOBNA FAZA:
8g karite, 4g pšenični kalčki, 8g kokos, 1g cetil alkohol, 2g E-vosek.

VODNA FAZA:
20g hidrolat, 1g alantoin, 1g glicerin, 10g gela aloe vera.

Muči me pa naslednje :(, ne vem, kako bi tale moj receptek malce preuredila, da bi bila vsota točno 50g (sedaj je 55g 🙁 ) in, da bi bila krema na koncu seveda vredu (ne vem katero sestavino bi bilo smiselno malce zmanjšati in katero malce povečati). Tukaj sem pa res v temi :). Jaz bi Vas lepo lepo prosila za Vašo pomoč :).

Najprej bi rada poiskusila z emulgatorjem Plantec OP2-ali menite, da lahko dam isto količino tega emulgatorja, kot je zapisano v receptu (2g E-vosek) ali se Plantec OP2 dozira drugače kot pa NF-E wax? Jooooj, saj me je že kar groza in panika, kaj se bo iz tega scimilo 🙂 bo nastala krema ali kaj povsem drugega :):).

Aha ALANTOIN pa bom verjetno kar črtala iz recepta, kot ste mi že napisali, da ga ni smiselno dajati zraven.

TONČIKA DEODORANT SUPER PRESTAL PREISKUŠNJO ;),nič vonja :).

UPAM, DA BOVA RES KDAJ SPILI KAKŠNO KAVICO IN V ŽIVO KAKŠNO REKLI ;),

LEPO SE IMEJTE pa se slišiva,

radovednica 🙂

toncika · 7. maja, 2013 ob 16:14

Draga Radovednica,

odgovor na vaše vprašanje ni tako preprost kot mislite, vendar bom skušala vse objasniti.

Mednarodni dogovor, da se vse kozmetične recepte piše za 100 g (ki nato odgovarjajo stotim odstotkom), ni muha kakšne ustanove, temveč je nujno potreben za razumevanje količin in odstotkov. Prav zato vas še enkrat lepo prosim, da svoje recepte vedno oblikujete za 100 g, ne glede na to, da jih potem izdelate le 50. Zakaj je to tako pomembno, vam bo kmalu jasno.

Tudi odločitev, da se recept piše v fazah, ni moja muha. Nujno je potrebno označiti, v kateri fazi uporabite katero olje, v kateri fazi dodate konzervans ter količino, ki jo uporabite. Če se vam čez mesec dni krema pokvari, kako boste vedela, kje je napaka?

Če vzamemo vaš recept, ugotovimo, da je skupna količina sestavin 55 g. Koliko odstotkov maščobe ima? V kolikšnem odstotku ste uporabili emulgator? Koliko časa izgubite, da preverite vse količine v odstotkih?

Za trenutek zanemarimo tistih 5 gramov preveč in se pretvarjajmo, kot da imamo opravka z receptom, ki vsebuje skupno 50 g sestavin. Če na hitro preračunamo, ugotovimo, da imamo skupno skoraj 40% maščob, 4% emulgatorja, 2% koemulgatorja, 2% glicerina in 20% gela iz aloje, ostalo je hidrolat.

Prvi "problem" je tukaj količina maščob. Navadno se kreme izdeluje z nižjimi količinami maščob – za zelo suho kožo zadostuje že 25% maščob. Suha ali zrela koža ne potrebuje ogromno maščob, temveč predvsem vlažilne sestavine! Seveda obstajajo tudi kreme, ki vsebujejo 40, 50 ali celo 70% maščob, vendar so redke in predvsem delujejo "težko". Nihče vam ne brani, da kremo izdelate s 40% maščob – vprašanje je le, kako prijetna bo ob uporabi.

Drugi "problem" je uporaba kokosovega olja in olja pšeničnih kalčkov. Kokosovo olje se v emulzijah za obraz in telo ne uporablja, predvsem zaradi tega, ker se koža po njem zelo rada sveti, kot bi se ves čas mastila. Problem olja pšeničnih kalčkov pa je ta, da je neodporno na toploto, zato ga ne smete segrevati, vendar ga morate dodati v hladni C fazi. S segrevanjem poškodujete nenasičene maščobne kisline in močno pospešite postopek žarkosti.

Tretji "problem" je kombinacija emulgatorja s koemulgatorjem. Emulgator NF-E wax že vsebuje emulgator (polysorbate 60) in koemulgator ali zgoščevalec vodne faze (cetearyl alcohol), zato NE potrebuje dodatnega koemulgatorja. Cetilni alkohol zato črtajte iz recepta.

Potem je tu vprašanje o količini emulgatorja, ki ga morate uporabiti. V primeru, da želite kompaktno emulzijo, morate emulgator uporabiti v količinah med 5-10%, za tekoče emulzije pa zadostuje že 3-5%.

Naslednji "problem" je stabilizacija emulzije. Tako kot večina emulgatorjev tudi NF-E wax potrebuje za stabilno emulzijo tudi zgoščevalec vodne faze, npr. ksantan gumi. Če količino emulgatorja močno povečate se lahko izognete uporabi zgoščevalca vodne faze, vendar je takšno početje za našo kožo vse prej kot dobro. Uporaba ksantan gumija poleg tega izboljša emulziji mazljivost, občutek hranljivosti in vlažilnosti.

Omenili ste, da želite izdelati hranljivo in vlažilno kremo. Edini uporabljeni vlažilni sestavini sta gel iz aloje in glicerin. Gel iz aloje (kupljen? že vsebuje zgoščevalce vodne faze?) vlaži precej manj kot glicerin, samo 2% glicerina pa morda ne bosta dovolj, še posebej, če imamo opravka z bolj suho ali starejšo kožo. V tem primeru bi bilo smiselno nekoliko dvigniti količino glicerina ali uporabiti še druge vlažilne sestavine.

Nazadnje pa se moramo posvetiti še fazi C: tudi če je v njej le ena sama sestavina, jo morate zapisati. Obvezno morate označiti količino konzervansa ter po potrebi popraviti pH!

Verjemite, da nočem nikomur "težiti" ali biti perfekcionistka, vendar pa izdelovanje kozmetike doma zahteva disciplino. Poskusite o vseh uporabljenih sestavinah in o svojem receptu misliti v odstotkih. Nato recept zapišite za 100 g tako, da upoštevate tudi vse namige, ki sem vam jih napisala.

Upam, da bo šlo, že pričakujem preoblikovan recept 🙂

Lep pozdrav,
toncika

Anonimni · 8. maja, 2013 ob 19:47

Lep dober večer Tončika ;),

kako ste mi kaj? Najprej se Vam moram še enkrat zahvaliti za tako dobro razlago na temo konzervansov-zelo dobro ste napisali ;).

Kot vidim, ste si zopet vzeli čas za radovednico 🙂 in za njena radovedna vprašanja, ki jih kar ni in ni konca :). Vse ste mi lepo obrazložili-hvala Vam. Joj joj vidim, da tale recept ni najboljši :(. Hehe, če bom pa js znala zdaj tole vse skupaj spraviti tako, kot je treba :), tole bo pa res zelo zelo težko. Res je Tončika, pisanje oz. sestavljanje receptov ni kar tako-šele zdaj vidim, ko sem vse to prebrala, kar ste zapisali. Natanko moraš vsako sestavino in njene lastnosti zelo dobro poznati-vidim, da mi tukaj manjka še zelo veliko, šele nato se lahko podaš k ustvarjanju receptov.

Šla bom lepo korak za korakom-najprej pa moram proučiti nasploh vsa hladno stiskana olja, katera so odporna na toploto in katera ne-nisem vedela, da ne smeš olje pšeničnih kalčkov segrevati :(-tukaj bi že delala napako :(. Kokosovo olje pa sem zasledila tudi v zelo velikih receptih :)- ga bom morala nadomestiti s kakšnim drugim.

Vam moram povedati, da sem zelo vesela, da ste vse te napake zapisali in jih tudi obrazložili.
Pomoje bo kar trajalo tole moje copranje s sestavinami in že sedaj vidim, da ne bo lahko. Tončika, nikakor ne mislite, da komu "težite" daleč od tega, jaz sem zelo vesela, da poveste, kje so napake, saj bom lahko le na takšen način poiskusila popraviti :), če mi bo pa uspelo pa res ne vem-mislim, da bom še res kje prej magistrirala pa službo našla (jooj, ko bi jo res našla), kot pa tole skupi spravla :). Da Vam še mal pojamram :), če boste vedeli mogoče za kakšno službo, mi lepo prosim sporočite :)(po izobrazbi sem dipl.inž.prom., sedaj pa zaključujem z mag.nalogo na Fak. za logistiko), pošiljam prošnje, vendar ni in ni sreče :(.

Skratka Tončika, dela kot zgleda tukaj, imam veliko :). Najprej pa se "zakopljem" v lastnosti in sestavo samih sestavin, kar je res prvo, kar bom morala obvladati, šele nato pa počasi dalje-hehe kje je šele pisanje receptov :).

HVALA VAM ŠE ENKRAT, ZA VAŠ ČAS, TRUD IN VSE SKUPAJ.

Lepo bodite pa se slišiva-upam, da čimprej :),

radovednica 🙂

toncika · 8. maja, 2013 ob 20:25

Dober večer tudi vam Radovednica,

verjemite, da niste edina, ki v zadnjem času nima sreče s službo. Žal je situacija takšna, kot je, glavno je, da ne obupate!

Kar se tiče pisanja receptov vas popolnoma razumem – sama sem šla skozi iste probleme in preko istih napak. Osnoven recept je precej enostavno oblikovati, emulzija bo tudi stala skupaj in načeloma bo vse v redu. Ampak kozmetika je predvsem nega in razvajanje, zato je zelo pomembna, da je tudi prijetna ob uporabi. To je pa že nekoliko težje 😉

Če imate voljo do učenja, boste zadevo kmalu obvladali. Potrebno je zares dobro poznati vse sestavine, imeti malo discipline in ustvarjalne žilice ter nekje začeti. Verjemite, da prvi izdelki zagotovo ne bodo perfektni, vendar pa se na napakah učimo in se lahko izboljšamo. Samo pogumno, in začnite spoznavati najprej sestavine, ki jih že imate na razpolago. V teoriji in v praksi. Bo veliko lažje 😉

Lep pozdrav,
toncika

Anonimni · 15. julija, 2013 ob 08:17

Pozdravljena, zelo mi je všeč vaša stran. Rada bi izdelala to kremo zaroke, vendar me zanima, kje bi dobila dve sestavini: ethylhexyl stearate in dicaprylyl ether. S čim bi ju lahko zamenjala oziroma nadomestila. Hvala za odgovor in lep pozdrav, Sabina

toncika · 15. julija, 2013 ob 08:29

Pozdravljena,

omenjeni sestavini sta na voljo v italijanskih spletnih trgovinah. Spadata med ti. "sintetična" mazljiva olja, zato sta zamenljivi z ostalimi mazljivimi olji: coco caprylate, octyldodecanol, triethyl citrate itd. Vsi so dobavljivi samo v tujini, prvi pri francoski Aroma Zone, ostali pa v Italiji. V objavi "Kje kupiti in kaj kupiti" je seznam spletnih trgovin in povezav, kjer tudi sama nakupujem sestavine.

Sestavini nista bistvenega pomena za stabilnost formule, zato jih lahko načeloma zamenjate tudi z rastlinskimi olji. V tem primeru bo emulzija seveda drugačna, drugače se bo vpila in drugače se bo mazala.

Lp

Anonimni · 15. julija, 2013 ob 12:31

Pozdravljena, hvala za tako hiter odgovor. Bom naročila coco caprylate in nadomestila za druga dva. Ko bom kremo sčarala, poročam. Drugače sem čarala že mila, tudi dve kremici (na delavnici) ter balzam za ustnice. Zelo mi je to všeč in zato tudi vašo stran zelo rada obiščem in jo podrobno raziskujem. Hvala še enkrat in lep dan, Sabina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.