Vitamin E (tokoferol)

Objavil Tončka Mavrič dne

Vitamin E (tokoferol)

Tokoferol

Vitamin E je ime za skupino kemijskih spojin, ki je sestavljena iz dveh glavnih skupin: tokoferolov in tokotrienolov. V kozmetiki se največ uporabljajo tokoferoli, zato se bomo posvetili predvsem tej skupini.

Tokoferoli so organske spojine, ki spadajo med fenole (kemijske spojine, ki imajo –OH hidroksilno skupino vezano na aromatski obroč). Poznamo štiri vrste tokoferolov: alfa, beta, gama in delta, pri čemer naj bi imel alfa največjo antioksidativno moč, delta pa najmanjšo. V naravi se tokoferol ponavadi pojavlja kot mešanica zgoraj naštetih tokoferolov in tokotrienolov, najdemo pa ga npr. v olju pšeničnih kalčkov, olju brusnice itd.

Uporaba tokoferola v kozmetiki 

Vitamin E se uporablja kot aktivno sestavino, ki ima mnogo različnih lastnosti. Seveda je na prvem mestu njegova antioksidativna moč: ne samo, da ščiti olja pred žarkostjo, temveč tudi pomaga v boju proti prostim radikalom. Tokoferol lahko v koži zadrži več vlage, koža je posledično bolj napeta in zdrava. Izboljša tudi elastičnost kože, zato je nepogrešljiva sestavina anti-age krem in emulzij proti strijam. Vitamin E poleg tega zmanjša škodljive posledice UV žarkov, igra pa tudi veliko vlogo pri celični obnovi, celjenju ran in vzpodbuja protivnetno aktivnost kože. Prav zato ga pogosto najdemo tudi v kremah za sončenje in za po sončenju.

Čisti tokoferol je gosto tekoča, oljnata tekočina rumeno-rjave barve, topen v maščobah in netopen v vodi. Je neodporen na toploto in svetlobo. Tokoferol je zelo močen antioksidant, v nobenem primeru pa tokoferol ni konzervans. Tokoferol lahko upočasni proces žarkosti pri rastlinskih oljih vendar pa ne deluje zaviralno na rast bakterij in gliv, zato nima konzervirnih lastnosti.

Tokoferol koža dobro prenese, reakcije so izredno redke. V kozmetiki se uporablja v količinah do 5%, vendar pa so klinične študije dokazale, da zadostuje že 1-2%. Kljub temu so v preteklosti obstajali tudi izdelki, ki so vsebovali do 25% vitamina E. Tako velika količina vitamina E lahko v redkih primerih povzroči kontaktni dermatitis, zato svetujem, da se v vaših izdelkih omejite na priporočeno količino (do 5%). Za upočasnitev procesa oksidacije rastlinskih olj pa zadostuje že 0,25-0,5% tokoferola. Ker je čisti tokoferol občutljiv na toploto, ga v emulzije vedno dodajamo v hladni C fazi. Če pa ga moramo segreti, naj bo to le za kratek čas, pri tem se izogibajmo temperaturi nad 60° Celzija. Čisti tokoferol hranite v hladnem, suhem in temnem prostoru.

Tokoferol ali tokoferil acetat?  

Tokoferil acetat (levo) in tokoferol (desno)

V kozmetične namene se največ uporabljajo alfa tokoferol ali mešanica alfa, beta, gama in delta tokoferolov (INCI: tocopherol) ter tokoferil acetat (INCI: tocopheryl acetate). V literaturi in študijah o tokoferil acetatu kot kozmetični sestavini obstaja veliko nasprotujočih si ugotovitev in zaključkov: medtem, ko ostaja dokaz o učinkovitosti tokoferola nespremenjen, pa je kozmetična učinkovitost tokoferil acetata v zadnjih letih postavljena pod vprašaj.
 
Antioksidativne lastnosti tokoferola na kožo so znane že več desetletij, pred približno dvajsetimi leti pa se je za v kozmetiki začel uporabljati predvsem tokoferil acetat. To je ester med tokoferolom in ocetno kislino. Tokoferil acetat je svetle, rumene barve in prav tako gosto tekoč. V nasprotju s tokoferolom je tokoferil acetat odporen na svetlobo in toploto, zato je inovatorjem in proizvajalcem prinesel veliko olajšanje, uporabnikom pa, žal, le reklamo.

Domnevali so, da se tokoferil acetat na koži obnaša podobno, kot če ga zaužijemo. V prebavnem sistemu se zaradi močno kislega okolja ester razcepi na tokoferolni del in na acetatni del, zato lahko naše telo prvi del prepozna kot tokoferol in ga tudi izkoristi. Na koži naj bi se ta cepitev odvijala s pomočjo encimov, vendar pa so kmalu ugotovili, da teh encimov v človeški koži ni mogoče najti, zato se tudi cepitev estra ne more izvršiti. Nekatere študije na miših so sicer dokazale, da je hidroliza tokoferil acetata v koži možna, vendar je le-ta izredno počasna in majhna – razcepil naj bi se le 1% tokoferil acetata. Koža zaradi tega ne more izkoristiti tokoferolnega dela molekule, antioksidativna moč tokoferil acetata je torej v kozmetičnih izdelkih izredno majhna.

V zadnjih letih se v kozmetiki počasi opušča uporabo tokoferil acetata v prid čistega tokoferola. Tudi pri izdelavi domače kozmetike se uporablja predvsem tokoferol. Kljub temu, da je manj odporen na toploto in svetlobo, vsestranska uporabnost in učinkovitost odtehtata njegove šibke točke. Uporabljamo ga lahko za vse vrste emulzij za vse tipe kože, poleg tega pa ga lahko dodamo oljnim maceratom, hladilnim mazilom in drugim izdelkom z visoko vsebnostjo rastlinskih olj, saj jih uspešno ščiti pred prehitro oksidacijo in žarkostjo. Vitamina E oziroma tokoferola ne moremo uporabiti pri izdelavi mila, saj se zaradi visoke pH vrednosti in visokih temperatur uniči.


19 Komentarjev

Anonimni · 1. april, 2013 ob 08:30

Krasen blog, cestitke 🙂

Spravljam ae k mešanju olj in masel in imam doma že tokoferil acetat (kupljen kot vitamin E…do danes nisem vedela, da se razlikuje od tokoferola…
Ga lahko vseeno zamešam med olja in masla in je samo manj učinkovit in ga lahko vmešam malo več, ali je neuporaben ali celo (bognedaj) škodljiv?

Že vnaprej hvala za odgovor 🙂

toncika · 1. april, 2013 ob 12:51

Živjo,

hvala za čestitke 🙂

Tokoferil acetat se razlikuje od tokoferola predvsem po učinkovitosti. Če ga zaužijemo, deluje v našem telesu kot tokoferol, na koži in v oljih pa ne. Če tokoferil acetat zmešamo v rastlinska olja ali masla jim ne bo podaljšal življenjske dobe (ne bo jih obvaroval pred oksidacijo ali žarkostjo), prav tako ima le malo antioksidativnega učinka na koži. Četudi ga dodate več, je njegov antioksidativni učinek zelo šibek. Kot antioksidant za olja in za kožo deluje tokoferol. Tokoferol acetat ni niti registriran kot antioksidant za rabo v prehrani, reprosto zato, ker lipidov ne zaščiti.

Vsekakor pa tokoferil acetat koži ni škodljiv, lahko se (redko) pojavi posamezna preobčutljivostna reakcija. Kot vsaka druga lipidna sestavina bo kožo dobro nahranil in zmehčal, posebej dobro nahrani suho kožo. Antoksidativnega učinka pa ne bo imel.

Upam, da sem razjasnila dvome, če ne pa na dan z vprašanji 🙂

Andreja Meden · 7. junij, 2013 ob 07:28

zanima me, kje se kupi čebelji vosek in vitamin E
hvala
Andreja

toncika · 7. junij, 2013 ob 07:48

Živijo Andreja,

čebelji vosek lahko kupite pri bližnjem čebelarju ali v spletnih trgovinah, tokoferol pa samo v spletnih trgovinah. Na levi strani bloga je objava "Kje kupiti in kaj kupiti", kjer lahko najdete naslove spletnih trgovin s sestavinami za izdelavo naravne kozmetike.

Lp

Anonimni · 12. februar, 2014 ob 21:02

Živjo,
dvakrat sem kupila vitamin E, enkrat je bil precej temne barve in gost, drugič – pri drugem prodajalcu pa prav tako gost le da je bil dosti bolj svetel. Pri obeh je INCI Tocopherol. Je to pogosto, da je barva drugačna ali so me okrog prinesli.
Lp, Ana

toncika · 12. februar, 2014 ob 21:07

Živjo,

tokoferol je lahko malček svetlejši ali malček temnejši, kar je povsem normalno. Če je močno svetle barve (močno rumene barve) kot je na tej sliki: http://image.made-in-china.com/2f0j00yCwajJBtwSuc/Natural-Vitamin-E-Natural-D-Alpha-Tocopheryl-Acetate-1000IU-1200IU-1300IU-.jpg, potem gre za tokoferil acetat. Če je rjavkaste barve (bolj svetle ali bolj temne) pa je tokoferol. Če ste v dvomih, prodajalca vprašajte, če vam lahko posreduje analizni ali varnostni list.

Lep večer,
toncika

Anonimni · 6. marec, 2014 ob 08:07

Živijo, jaz sem pa danes odkrila vaš super blog ;), sem pa ugotovila, da sem do sedaj (nekje eno leto) uporabljala 1g tokoferola na 50g kremice. Upam, da nisem preveč obremenila svoje telo s tem vitaminom in, da ne bodo kakšne posledice :(. Prebrala sem si vašo objavo-od sedaj naprej pa ga bom uporabljala 1g na 100g kremice. Me pa še nekaj zanima, imam kar suho kožo in najbolje mi odgovarja karitejevo maslo-a lahko dodam tokoferol tudi v samo karitejevo maslo? Je bolje, da najprej stehtam 100g masla, ga dobro stepem z mešalnikom ter nato še enkrat stehtam, ker se spomnem, da sem že pred leti poskusila stepati karite za telo pa mi je na koncu sama količina nekoliko upadla ter se malo zmanjšala-ne za veliko ampak za cca 5g-10g. Zaradi res točnih podatkov za dodajanje tokoferola je menda bolje, da na koncu stehtam stepeno maslo še enkrat in šele nato dodam tokoferol. S čim pa vi dodajate tokoferol v kremice?Mogoče bi bila kakšna kapalka dobrodošla?

Hvala za pomoč,
U.

toncika · 6. marec, 2014 ob 08:23

Živjo,

dobrodošli med nami 🙂

Če ste pozorno prebrali objavo, potem ste najbrž videli, da je priporočena uporaba tokoferola od 1 do 5%, kar pomeni od 1 do 5 gramov na 100 gramov kreme. V vašem primeru je 1 g na 50 g kreme enako 2% – še vedno ste znotraj priporočljivih meja.

Karite ne "hlapi", zato se ne more preprosto izgubiti po poti. Najbrž vam ga je nekoliko ostalo na metlicah in na drugem orodju – kar je povsem normalno. S točno količino tako relativno nenevarne kozmetične sestavine kot je vitamin E se ni potrebno obremenjevati: maslo postavite na tehtnico in enostavno dodate tokoferol. Masla bo morda 90 gramov, pa vendar 1 gram tokoferola na skupno 91 gramov izdelka ne bo niti zdaleč prišel do največje vrednosti 5%.

V vsakem primeru se vse sestavine šteje VEDNO kot odstotek na začetno formulo, ne glede na to, da zaradi neprimerne opreme (stepalniki in palični mešalniki niso ravno najboljša oprema, a za domače potrebe so več kot dobri) del izdelka "izgubite" po poti. Torej 99% kariteja in 1% vit.E ali 98% karite in 2% vit. E in tako naprej vse do 95% karite in 5% vit. E.

Vse sestavine se v izdelke dodaja s tehtanjem. Štetje kapljic ne pride v poštev – moja kapalka ima lahko malček manjšo luknjico kot vaša, zato bo kaplja lažja in manjša, posledično bo manjša količina sestavine… S čim pa "prestavite" iz stekleničke v čašo tokoferol, je vaša odločitev. Jaz ga preprosto vlijem – vitamin E je tako gost, da bi ga s kapalko le težko dodajali.

Lep dan,
toncika

Anonimni · 7. marec, 2014 ob 07:13

Živijo,
se lepo zahvaljujem za podrobno obrazložitev. Bom poskusila narediti tako, kot ste mi predlagali.
Hvala,
U.

Anonimni · 16. maj, 2014 ob 11:14

Pozdravljeni!
Uspelo mi je narediti čudoviti balzam za ustnice po vašem receptu. Vendar se morem malo potožit. Kupila sem Vitamin E Tokoferol pri spletni trgovini Rajsko.si. Že pri dostavi sem bila razočarana, saj je skoraj polovico vsebine med transportom izteklo iz stekleničke. No, ko sem zbrala pogum in vse sestavine in se lotila izdelave balzama za ustnice, pa sem ugotovila, da ta tekočina ni niti malo podobna vašemu opisu. Tekočina je bila skoraj prozorna in zelo tekoča, niti malo gosta. Očitno so me lepo okoli prinesli.
Drugače pa je balzam zelo uspel in opremila sem celo družino! Najlepša hvala za te čudovite recepte in praktične napotke.
Lep pozdrav!
Mateja

toncika · 17. maj, 2014 ob 11:37

Živjo,

me veseli, da vam je bil balzam za ustnice tako všeč 🙂 Glede tokoferola (mimogrede, na omenjeni spletni strani ga nisem našla) stvar stoji takole, da marsikatera spletna stran prodaja razredčen tokoferol, med bolj znanimi recimo AromaZone. Pri nakupu je zato potrebno biti posebej pozorni. Pri nas boste pravi tokoferol (preverjeno :)) dobili v Tovarna Organika, v tujini pa npr. pri GisellaManske.

Lep dan,
toncika

Anonimni · 1. september, 2014 ob 12:46

Živjo!
tokoferol sem danes iskala pri Gisella Manske pa mi javlja da,tega izdelka ne najde.Iskala sem ga v rubriki iskanje ker ga pod vitamini ni ,ker nimajo rubrike vitamini.Sem kaj spregledala mogoče?
Lp.Mia

bellamia18 mia · 7. september, 2014 ob 14:41

Ja vse mi je jasno,in vse sem najdla na tem linku.Sej vem ,da je naporno takim začetnikom odgovarjat na vsako vprašanje ,ker vse piše.Dobra ste ,da počnete kar počnete .Najmanj 5x sem že to prebrala ampak pozabiš kaj si bral in da vse piše ker je v glavi zmeda in ker je toliko inf.Ampak vi to sigurno veste kakšni so to občutki.lp

Toncika M · 7. september, 2014 ob 15:00

🙂

Vem, kakšni so občutki. Pa saj jaz tudi marsikaj pozabim. Sčasoma bodo te stvari postale osnova in jih boste ponotranjili. Takrat boste potrebovali nove informacije in spet boste prebrali že znane stvari in tudi nove vire. Tudi jaz imam svoje skripte in knjige in zapiske, kamor grem preverjat in iskat informacije, ki sem jih že stokrat prebrala. Kaj hočemo, naši možgani pač izberejo kaj si bodo zapomnili in kaj ne 🙂

Anonimni · 13. november, 2014 ob 11:07

Bravo, res super blog. Končno nekdo, ki piše strokovno o domači kozmetiki in razloži podrobnosti. Želim veliko sreče in uspehov še naprej, Majda

Toncika M · 13. november, 2014 ob 17:56

Hvala 🙂 🙂
Lp

Hruška · 11. april, 2019 ob 16:16

Živjo 🙂

Ali morda veš zakaj se doziranje tokoferolov iz Manske tako zelo razlikuje?
https://www.manske-shop.com/Konservierung/Antioxidans/Vitamin-E-Antioxidans-NON-GMO-BIO/ in
https://www.manske-shop.com/Konservierung/Antioxidans/Vitamin-E/
Prvi je razredčen v sončničnem olju, a je kljub temu priporočena količina bistveno manjša kot pri drugem? Drugi se dozira tako kot pišeš zgoraj. Oba pa naj bi bila tokoferola. V čem je fora?

    Tončka Mavrič · 15. april, 2019 ob 13:53

    Živjo,

    hmm res ne bi vedela. Zanimivo vprašanje. Po vsej verjetnosti je pa stvar takšna, da Manske preprosto prepiše tisto, kar kot priporočila navede proizvajalec. Proizvajalec pa lahko napiše kar želi – vsaj za tiste sestavine, pri katerih zakonskih omejitev ni. Morda je v tem primeru proizvajalec napisal manjšo količino le zato, ker je kot bio in ne GSO dražji…torej ga podjetja uporabljajo manj. Kdo ve 😉

    Tokoferol je pač tokoferol in razredčen ali ne ima vedno enako priporočljivo količino uporabe.

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja