fbpx

[VIDEO] Kako izmerimo in popravimo pH

Objavil Tončka Mavrič dne

Kako izmerimo in popravimo pH

Ena izmed najpombmenejših veščin pri izdelavi domačih kozmetičnih izdelkov je merjenje in posledično popravljanje pH vrednosti našega izdelka.

O pomembnosti ustreznega pH izdelka glede na potrebe naše kože sem že pisala v objavi o pH vrednosti, vendar pa je pH pomemben tudi zaradi stabilnosti in zahtev samih sestavin. Konzervansi imajo specifičen pH razpon, v katerem so učinkoviti; sestavine kot je npr. Carbopol, imajo specifično pH vrednost, pri kateri dajo obliko gela; aktivne snovi kot, recimo, natrijev askorbil fosfat (oblika vitamina C) pa za oksidativno stabilnost potrebujejo pH izdelka v okolici 7. pH izdelka mora vsak domači izdelovalec določiti vnaprej glede na potrebe kože ter glede na zahteve sestavin, ki jih uporablja, ter nato primerno popraviti.

Za učinkovito popravljanje pH vrednosti pa se mora, predvsem začetnik, spopasti z osvajanjem veščin merjenja in tudi popravljanja pH – najsi bo iz (pre)kislega ali pa iz (pre)bazičnega območja v zaželjeno pH vrednost. Začetnik se mora opremiti le z merilnimi pH indikatorskimi lističi ter raztopino NaOH in raztopino mlečne ali citronske kisline. Za postopek pa – video prikaz pove več kot sto besed.

 

Kategorije: KAKO IZDELAMO?

11 Komentarjev

Cvetka Žagar · 28. aprila, 2018 ob 06:44

Avtor je odstranil ta komentar.

Anonimni · 28. aprila, 2018 ob 06:48

Oj. res dober video.Jaz sem ti ze veckrat pisala, pa me se vedno matra, kateri emulgator naj uporabim, za kremo za obraz s suho kozo.lp C

Toncka Mavric · 3. maja, 2018 ob 04:51

Živjo Cvetka,

oprosti za kasnejši odgovor, vendar sem bila te dni – na oddihu 😉

Kam pa si mi pisala? Med komentarji namreč ne najdem nobenega drugega komentarja, med maili pa tudi nič nimam.

Lp
Tončka

Cvetka Žagar · 9. maja, 2018 ob 07:23

Tudi jaz nisem hitra pri odgovorih.Sem mislila,da sem ti veckrat pisala na daljse casovno obdobje.Se beremo.Lp C

Mateja · 10. februarja, 2019 ob 11:45

Zdravo.

Na skinchakra sem zasledila zanimiv opis arginina – in sicer, da je s 10% raztopino dosti bolje popravljati (zviševati) pH, kot npr. z NaOH raztopino. Pa me zanima Vaše mnenje o tem, katera raztopina je boljša za uporabo. Moje mnenje je, da je sigurno raztopina arginina boljša za kožo, ampak po drugi strani pa govorimo o kapljicah, tako da najbrž tudi NaOH ne bo naredil neke škode.?

Lep vikend,

Mateja

    Tončka Mavrič · 11. februarja, 2019 ob 18:11

    Živjo Mateja,

    seveda, arginin je bazična spojina in z raztopino le-te lahko načeloma popravljamo pH izdelka. S tem imamo dve muhi na en mah: sestavina v izdelku opravlja tehnično in funkcionalno nalogo. Vendar pa naj bo pri tem jasno: v kolikor govorimo o popravljanju pH, sta tako raztopina arginina kot raztopina NaOH enako dobri, saj učinkovito znižata pH ne da bi vplivale na stabilnost (kot se lahko npr. zgodi, če bi uporabljali raztopino sode bikarbone, ki je sol). Tako raztopina arginina kot raztopina NaOH se v izdelek dodajata po kapljicah ter se zaradi stika s kislim okoljem nevtralizirata – NaOH v izdelku ne ostane prosti NaOH, temveč reagira s prisotnimi kislinami (ali ioni) ter tvori … soli 😉

    Lp
    Tončka

Mateja · 12. februarja, 2019 ob 16:58

Hej.

Hvala za odgovor 🙂

Lep pozdrav,

Mateja

Metka · 24. aprila, 2019 ob 03:36

Pozdravljena,
imam težavo pri merjenju Ph vrednosti svojih emulzij (krem). Ko nanesem kremo na listič, se ta ne obarva, le “zmoči”. Ko merim Ph vrednosti drugih stvari, npr. šampona, mila, pa se lističi obarvajo. Kje grešim?
Hvala,
M.

    Tončka Mavrič · 9. maja, 2019 ob 08:14

    Živjo Metka,

    kakšne pa so te emulzije, pri katerih imaš težavo z merjenjem pH? O/V ali V/O? Kompaktne ali fluidne?

    Lp
    Tončka

Metka · 21. maja, 2019 ob 09:43

Pozdravljena,
to so emulzije O/V, kompaktne (kreme za obraz ali roke).
Lp,
M.

    Tončka Mavrič · 23. maja, 2019 ob 07:08

    Živjo Metka,

    pri kompaktnih emulzijah tipa O/V se pogosto zgodi, da pH lističi “zatajijo” – ravno zaradi kompaktnosti. V teh primerih svetujem, da izdelaš 10% raztopino emulzije (torej npr. 1 g emulzije zelo dobro raztopiš oz. povsem homogeno zmešaš v 9 g vode) in nato odčitaš pH te raztopine.

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.