fbpx

Recept: vlažilno mleko za telo z izvlečkom grozdja in aminokislinami

Objavil Tončka Mavrič dne

Vlažilno mleko za telo z izvlečkom grozdja in aminokislinami

Jesensko vreme in temperature so minile kot bi trenil: iz toplih dni, ko so se ob obali še sprehajali v kratkih rokavih, smo v manj kot tednu prešli v mraz in sneg. Na sebi imamo spet več oblek (bolj zmrzljivi smo že odeti v najmanj sto plasti oblačil in smo kot čebula), centralna kurjava pa povsod deluje na vso moč.

Zima, mraz, dolga oblačila, centralno ogrevanje in suh zrak so odlično uigrana zasedba, ki našo kožo v hladnih jesensko-zimskih dneh napravijo suho, brezvoljno in pogosto tudi srbečo – malček zaradi poslabšane prekrvitve, malček pa zaradi luščenja (presuhe) povrhnjice.

Jesen, ki že nezaustavljivo drvi v zimo, je navdihnila tudi sledeče mleko za telo.

 

 

Jesensko mleko za telo z izvlečkom grozdja in aminokislinami

Kakavovo olje (ki je pravzaprav frakcija kakavovega masla in ga proizvajalec prodaja kot antioksidantno kozmetično aktivno sestavino) kožo globoko nahrani, pusti jo svilnato mehko in skorajda svetlečo. Olivno in šipkovo olje – olji sadežev jeseni – kožo negujeta, olje makadamije pa skupaj s sinteznimi olji poskrbi za dobro mazljivost.

Za vlaženje kože poskrbita pantenol in natrijev laktat, k zaokroženju vlažilne funkcije pa poskrbita še glicerol in ksantan gumi, ki zaradi dolgih polisaharidnih verig ustvarja na koži film, ki zadržuje vlago. Piko na i predstavljata aminokislini glicin in arginin: vlažita kožo in skupaj s pantenolom pripomoreta k obnovi, hkrati pa lahko zmanjšujeta občutek lepljivosti emulzije, ki jo povzročajo glicerol, ksantan, pantenol ter natrijev laktat.

Izvleček črnega grozdja krepi stene kapilar ter s tem izboljša prekrvitev, visoka količina proantocianidov pa deluje tudi antioksidativno.

Mleko je ob nanosu prijetno, se lepo razmaže in ne pušča mastnega občutka. Zaradi uporabe Montanova L je ob mazanju prisotna bela sled. Po uporabi je koža mehka, gladka in nahranjena. Kljub visoki količini pantenola in sočasni uporabi glicerola, ksantana in natrijevega laktata ne pušča lepljivega občutka.

Recept:

Faza A

voda do 100
ksantan gumi 0,3
glicerol 2

Faza B

Montanov L (INCI: C14-22 alcohol, C12-20 alkylglucoside) 3
cetilpalmitat 1,5
karitejevo maslo 1,5
olivno olje 3
kakavovo olje (frakcija/izvleček kakavovega masla) 4
olje makadamije 4
koko-kaprilat 4
trietilcitrat 3
oktildodekanol 2

Faza C

šipkovo olje 2
tokoferol 1
voda (za raztapljanje arginina) 5
arginin 0,8
mlečna kislina qs
glicin 1
natrijev laktat (60% raztopina) 5
suhi izvleček črnega grozdja 0,2
pantenol 3
eterično olje ali dišavno olje qs
Cosgard 0,6
pH = 5

Postopek

V večji čaši stehtamo potrebno količino ksantana in glicerola ter ksantan dobro dispergiramo v glicerolu. Počasi dodajamo vodo, dokler ne dosežemo homogenega gela. V manjši čaši pripravimo toplo lipidno fazo: stehtamo emulgator, rastlinska olja in sintezna olja.

V posebni, manjši čaši stehtamo lipidne sestavine C faze ter jih homogeno zmešamo. V četrti čaši stehtamo vodo in v njej raztopimo arginin. Preverimo pH in ga s počasnim dodajanjem mlečne kisline znižamo na okoli 5. Arginin je zelo bazična spojina, zato bo za znižanje pH raztopine arginina potrebnih kakšnih 10-15 kapljic 80% mlečne kisline. Ko raztopina doseže primeren pH, ji lahko dodamo preostale vodotopne sestavine C faze: glicin, izvleček grozdja, natrijev laktat ter pantenol.

V vodni kopeli ločeno segrevamo čaši s fazo A in B. Ko fazi dosežeta 75° Celzija, lipidno fazo počasi vlijemo v vodno fazo ter emulgiramo s paličnim mešalnikom. Pri uporabi paličnega mešalnika smo karseda previdni, da vtepemo čim manj zraku. Montanov L namreč rad vtepa obilo mehurčkov in dela “penaste” emulzije.

Po emulgiranju zmes ohlajamo, med ohlajanjem enakomerno mešamo. Ko temperatura emulzije pade pod 40° Celzija, dodamo lipidni in vodni del C faze. Dobro premešamo, preverimo pH ter ga po potrebi popravimo. Dodamo konzervans, nato pa vse še enkrat na kratko homogeniziriamo.

Dobili bomo redkejšo emulzijo rahlo rožnate barve v konsistenci losjona za telo, ki bo dokončno gostoto zaradi uporabe cetilpalmitata razvila v naslednjih dneh. Emulzija je primerna za uporabo v plastenkah s pumpico ali pokrovčkom z manjšo odprtino.

Opomba: zaradi uporabe izvlečka črnega grozdja je emulzija rahlo rožnate barve. Ker so naravna barvila v izvlečku črnega grozdja neobstojna, bo emulzija sčasoma spremenila barvo.


3 Komentarji

Mateja · 27. novembra, 2018 ob 20:07

Hej hej.

Zelo zanimiva objava, bom z veseljem poskusila naredot 🙂 pišem pa, ker se mi zdi zanimiva C faza, ki ima 18.6% če se nisem zaštela. Sama nikoli ne upam preko 10%, ker se bojim da bo potem emulzija zvodenela in razpadla. Očitno Montanov L prenese tako veliko C fazo, ali še kateri drugi? Npr. Olivem 1000 ali kaj podobnega?

Lep večer,

Mateja

    Tončka Mavrič · 27. novembra, 2018 ob 20:48

    Živjo Mateja 🙂

    Ja, C faza je zajetna, vendar pri tem pozabljaš, da je dobrih 5% voda, ki je potrebna za raztopino arginina, torej je “aktivnih” sestavin “le” 13,6 😉

    Pri emulzijah tipa O/V je pri C fazi najpomembnejši in najbolj obremenilni lipidni del C faze. Le malokateri emulgator uspe brez težav sprejeti več kot 5% lipidne C faze, medtem ko skupna količina vodotopnih sestavin v hladni fazi povečini ne predstavlja kakšnih hudih problemov.

    Pri O/V namreč olje predstavlja notranjo fazo, zato moramo biti posebej pozorni pri količini olj, ki jih damo v C fazo, saj le ta težko preidejo ob ohlajeni emulziji v dovolj intimen stik z emulgatorjem, da bi jih le-ta lahko zaobkrožil in vdelal v notranjo fazo. Voda pa predstavlja zunanjo fazo – vodotopne sestavine se torej morajo v zunanji fazi pravzaprav raztopiti, zato višja količina le-teh ne predstavlja nujno težave. Seveda moramo pri tem upoštevati pH dodanih sestavin (zato moramo raztopini arginina nujno znižati pH) in upoštevati, ali je morda emulgator občutljiv na elektrolite (npr. natrijev laktat) ali alkohol ali druge “problematične” sestavine.

    Ja, tudi Olivemu 1000 lahko narediš prav luštno veliko C fazo 🙂

    Lp
    Tončka

      Mateja · 28. novembra, 2018 ob 08:15

      Oo hvala lepa, to je dobro vedeti za naslednjič, ko sem bom spet spomnila kaj nardit 😉

      Pa lep dan,

      Mateja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.