fbpx

Modern CosmEthics: knjiga, certifikat, izobraževanja

Objavil Tončka Mavrič dne

Modern CosmEthics: knjiga, certifikat, izobraževanja

Tokratna objava se bo malce oddaljila od “standardnih” kozmetičnih in kozmetoloških vsebin, ki jih ponavadi napišem za blog. Pa upam, da mi boste ta preskok oprostili. Pravzaprav bo objava vsebinsko kar precej drugačna, to bo kar “fuorišerja”.

“Fuorišerja” je v našem (primorskem) narečju izraz, ki označuje stvar ali osebo, ki je drugačna od ostalih, predstavlja izjemo in je ne moremo spraviti v kalup drugih iz iste vrste. Izraz prihaja neposredno iz italijanske besede “fuoriserie” (ali tudi “fuori serie”), ki navadno označuje avto (redkeje druga prevozna sredstva), ki se od “standardne serije” razlikuje po obliki, detajlih, posebni barvi itd – je torej izvenserijski. In ker bo iz serije ostalih objav izstopala, bo to “fuorišerja”.

“Fuorišerja” pa ni zgolj ta objava, temveč tudi projekt, ki se skriva za skupinico Modern CosmEthics (in ekipo Sodobne kozmetike) ter o katerem teče beseda.

Kdor me pozna, ve, da rada počnem veliko različnih stvari (hkrati). Monotonija pač ni zame, rada imam razgibanost, še posebej, če so to stvari, v katerih se prepoznam in v katerih najdem navdih. Zato nisem preveč pomišljala, ko so me iz ekipe Sodobne kozmetike povabili k sodelovanju pri pomoči izdaji angleškega prevoda vsem nam dobro poznane knjige, pri projektu certifikata CosmEthically ACTIVE in pri pripravi delavnic.

Ker pa vsaka stvar, če jo le želimo dobro narediti, terja svoj čas, je tudi to sodelovanje potrebovalo veliko ur, dni in mesecev, da je dobilo svojo obliko. Tudi zato sem bila vmes nekoliko manj blogersko aktivna.

Pa vendarle, s skupnimi močmi smo dočakali spletno stran (ki jo lahko obiščete na tejle povezavi: Modern CosmEthics), angleški prevod prvega dela knjige Sodobne kozmetike (ki se v angleščini imenuje Modern Cosmetics, Ingredients of natural origin, A scientific view – Vol. I) pa je že v tisku. Če poznate koga, ki bi angleškega prevoda bil vesel, delite informacijo. Hvaležni bomo za vsako delitev in priporočilo.

Na spletni strani si lahko ogledate tudi operativno in delovno ekipo (tri zale punce) in fotografije avtorjev knjige. Poseben zavihek pa je namenjen tudi certifikatu CosmEthically ACTIVE, s katerim želimo podpreti ne samo naravni izvor sestavin v kozmetičnem izdelku, temveč tudi učinkovitost izdelka.

Na tržišču je namreč ogromno kozmetičnih izdelkov, ki se ponašajo z bahavimi napisi ali z vsebnostjo neke sestavine, vendar je te aktivne in “super” in “fensi” kozmetične sestavine tako malo, da bi se – če bi vedeli, koliko je vsebuje – nad temi količinami preprosto … zjokali. Veliko je namreč aktivnih kozmetičnih sestavin (npr. nam vsem poznani tokoferol, niacinamid in mnoge druge), ki imajo lahko na kožo nek kozmetični učinek le, če so uporabljene v primernih koncentracijah. Žal pa proizvajalci te sestavine uporabljajo pogosto le zato, da jih lahko napišejo na etiketo, koncentracija pa je daleč od učinkovite, saj te sestavine stanejo preveč.

Certifikat CosmEthically ACTIVE želi torej uveljaviti koncept naravne kozmetike, prijazne do okolja in človeške kože, hkrati pa zagotavljati učinkovitost izdelka. Sam certifikat je seveda čisto nova in sveža zadeva, projekt, ki se komajda začenja, zato bodo novosti šele sledile.

Čisto nazadnje še… slovenska verzija spletne strani prihaja, prav tako pa v kratkem tudi izobraževanja, o katerih trenutno najdete več tukaj.

Kategorije: DRUGO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.