fbpx

Spomladanska svilena svežina: milo iz kariteja in svile

Objavil Tončka Mavrič dne

Spomladanska svilena svežina: milo iz kariteja in svile

Ste že ugotovili, da sem čisto nora na izdelke, ki puščajo svilnat občutek? Rada imam mehke, tople, žametne ali svilnate stvari, zato pogosto tudi v svojih izdelkih poskušam poustvariti tisto mehkobo.

Kralj svilnatih občutkov v milu je zagotovo karitejevo maslo. Dodatek slednjega vsako milo spremeni v nežno in mehko razkošje pod prho. Da pa bo razkošje še večje (in svilnatega še več), sem se odločila, da kariteju dodam svilo v prahu. Torej, svila na kvadrat!

Vendar pomladni čas kliče tudi po zelenem, po svežini in po novem življenju. Ali veste, kako spomladi diši ob morju, ko iz borovcev veje tisti oster, osvežilen vonj iglic in smole, ki se spoji z razpršenim vonjem slanega morja v zraku? No, takšen je tudi vonj tega mila.

Recept za 500 gramov maščob

olivno olje 325 g (65%)
kokosovo olje 110 g (22%)
karitejevo maslo 50 g (10%)
ricinusovo olje 15 g (3%)

voda 150 ml (30% maščob)
NaOH 67,71 g
znižanje NaOH 6%

ob traku:
svila v prahu 0,5 g
dišave qs (moja mešanica je bila sestavljena iz vozrca dišave bora, dišav frosted tree in foglio d’olivo, eteričnega olja borovih iglic ter vzorca dišave iz eteričnih olj fresh green)
mica green apple qs
temno zeleno barvilo za milo qs

Postopek:
V prvi čaši stehtamo natrijev hidroksid, v drugi čaši potrebno količino vode, v nepregorni posodi pa maščobe. Natrijev hidroksid počasi in previdno stresemo v vodo in mešamo, dokler ne dobimo povsem prozorne raztopine. Pustimo, da se ohladi na cca 45 stopinj Celzija. Maščobe segrevamo, dokler se vse trdne maščobe ne stopijo ter jih pustimo, da se ohladijo na cca 45 stopinj. Od ohlajajočih se olj in masel odvzamemo nekaj maščobe, v kateri bomo dispergirali zeleno mico.

Ko maščobe in raztopina NaOH dosežeta med 40 in 45 stopinj Celzija, umilimo. Raztopino NaOH počasi in previdno vlijemo k maščobam ter najprej mešamo ročno, nato pa s paličnim mešalnikom, dokler ne dosežemo blage sledi.

Ob sledi vmešamo eterična in dišavna olja ter svilo v prahu. Dobro premešamo, nato pa polovico mase predenemo v drugo posodo. V prvo posodo dodamo nekaj zelenega barvila za mila, v drugo pa zeleno mico, ki smo jo že prej dispergirali v maščobah. Obe masi dobro premešamo; delamo hitro, saj se masa kar hitro zgosti. Temno zeleno maso naložimo na dno modela, nato pa nanjo počasi naložimo še svetlo zeleno maso. S kalupom večkrat potolčemo ob delovno površino, da iztisnemo karseda veliko zraka. Za okrasitev v maso po celotni dolžini potopimo ukrivljeno kovinsko žico, ki jo nato dvigujemo skozi plasti, da se spodnja plast “zariše” v zgornjo.

Izdelano milo zavijemo v deko, izoliramo in pustimo stati 24 ur. Po preteku 24 ur milo vzamemo iz kalupa ter razrežemo. Pred prvo uporabo ga je potrebno sušiti vsaj 6 tednov.

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

20 Komentarjev

Unknown · 2. maja, 2018 ob 07:34

Pozdravljena, z velikim veseljem pozdravljam oživitev bloga. Hvala!
Zanima me kje se dobi svila v prahu.
In ko sem vnesla sestavine v soap calculator, je naneslo manj NaOH in več vode…zakaj ter kaj pomenijo maščobe (30%) v oklepaju.
Lep pozdrav, Karmen

Toncka Mavric · 3. maja, 2018 ob 04:29

Živjo Karmen,

svilo v prahu dobiš npr. v poljski spletni trgovini kolorowka.com. Uporablja se jo namreč tudi za izdelavo dekorativne kozmetike, zato jo bolj pogosto dobiš v trgovinah s sestavinami za ličila 😉

Razlika v izračunu NaOH je posledica tega, da sem za izračun (in izdelavo mila) uporabila olivno olje, ne pa ekstra deviško olivno olje. Torej moraš za izračun upoštevati "olive oil pomace". To je olje, ki se ga iz oliv stiska po prvem (ekstra deviškem) stiskanju.

Količino vode lahko v soapcalcu določiš sama. V zgornjem delu najprej določiš tip sode (NaOH ali KOH), potem določiš, ali boš računala v gramih, odstotkih ali poundih, nato pa določiš, koliko vode (glede na količino maščobe) boš uporabila. Prednastavljena vrednost je 38%, kar je recimo vrednost za topel postopek, vendar za klasičen hladen postopek potrebuješ le 30% (torej 300 ml vode na 1000 g maščob).

Odstotki pri maščobah v oklepaju predstavljajo delež maščobe na celotno formulo. Tudi pri milu je namreč dobro razmišljati v odstotkih, saj imaš le tako lahko predstavo o učinku nekega olja. Kokosovo olje se npr. načeloma svetuje v količinah največ 20-25%, če si odstotka ne izračunamo, predstave ne moremo imeti. Več o uporabi maščob v milu pa najdeš tukaj: http://moja-kozmetika.blogspot.si/2013/05/izbira-mascob-v-milu.html

Lp
Tončka

Unknown · 3. maja, 2018 ob 16:41

Hvala za odgovor.
vedno delam izračun v soap calc. Veliko tvojega bloga sem že prebrala, najbrž bo treba malo obnovitve in poglobitev v zgornje napotke…če kaj ne bo jasno, bom pa povprašala. Res sem vesela, da je blog ponovno zaživel.
Hvala še enkrat in lep pozdrav, Karmen

petra skok · 10. maja, 2018 ob 06:23

Svilo v prahu dobimo tudi v v spletni slovenski trgovini Milnica. ��. In vse pohvale za čudovit blog.

Petra

Iva · 28. julija, 2018 ob 07:35

Živjo, zanima me če so v tem receptu olja že v kakšnem presežku? In kakšno je to milo na občutek? Naredila sem jih že kar nekaj in večinoma se mi zdi, da mi vseeno preveč izsušijo kožo.. No enkrat sem dodala maslo in tisto se mi je zdelo še najboljše, vendar bi rada naredila samo z rastlinskimi maščobami. Ali ste že kdaj poskusili dodat še dodatek glicerola (vem da nastane že ob umiljenju)? Hvala za odgovor in lep dan

Toncka Mavric · 6. avgusta, 2018 ob 04:45

Živjo Iva,

v tem milu je 6% presežka maščob (kar sem sicer izrazila v znižanju NaOH, je pa to povsem isto). Milo je zelo mehko in nežno, na normalni koži pusti občutek mehkobe in ne izsušenosti. Za prav suho kožo lahko poskusiš znižanje NaOH na 8%, ampak bo tako milo bolj mehko in ga boš morala tudi zelo hitro porabiti.

Ob vsem tem se moraš predvsem zavedati, da je milo milo in njegova narava je čiščenje, kar pa posledično pomeni tudi suho kožo. Če je tvoja koža zares suha, poskusi najprej z višjim presežkom maščob, če pa tudi to ne bo dovolj, boš morala poseči po kreminh detergentih. Ti so za izredno suho kožo namreč bistveno boljši.

Glicerola v milo nisem nikoli dodajala. Milo naredi mehkejše in kasneje se lahko težje suši, ga pa nekateri dodajajo zato, da lažje izdelajo okrašena mila.

Lp
Tončka

Mateja · 23. septembra, 2018 ob 15:25

Zdravo.

V receptu je za NAOH 67,71g že upoštevano 6% znižanje, ali je treba posebej izračunati?

    Tončka Mavrič · 24. septembra, 2018 ob 06:27

    Živjo Mateja,

    podatek za NaOH že vključuje 6% znižanje, torej ga ni potrebno posebej izračunati.

    Vendar bodi pozorna: podatek velja za olivno olje (torej olje iz hladnega in toplega stiskanja), ne za ekstradeviško olivno olje. Če boš uporabila ekstradeviško olje, moraš izračun opraviti še enkrat, saj je potrebna količina NaOH drugačna. Lahko se poslužiš kar Soapcalca.

    Lp
    Tončka

      Mateja · 11. novembra, 2018 ob 12:26

      Hvala za odgovor. To bo sicer moje prvo milo, čakam še samo na kalup da prispe in upam da mi ga bo uspelo naredit 🙂 razmišljala sem sicer, da bi namesto zelene barve v milu uporabila aktivno oglje, koliko tega bi lahko dala?

        Tončka Mavrič · 12. novembra, 2018 ob 05:22

        Živjo Mateja,

        če je to tvoje prvo milo, resnično toplo priporočam, da se v izdelavo tega mila ne podaš. Kot prvo milo poskusi najprej s kombinacijo olivno olje – kokos, recept najdeš tu: https://www.mojadomacakozmetika.si/2013/04/15/izdelava-mila-hladen-postopek-primer-sivkino-milo/

        Tako kot se je v kuhinji najprej potrebno naučiti razbiti jajčka, preden se lahko podamo v peko torte, je tudi pri izdelavi mila potrebno najprej se naučiti osnov in se spoznati s posameznimi fazami in obnašanjem mila. Milo iz olivnega olja in kokosa omogoča dovolj dolg čas mešanja, da lahko vse spremembe opaziš, trak na koncu je jasen in nedvoumen, hkrati pa tudi po dodajanju et. olj in drugih dodatkov se milo ne zgosti pretirano hitro, kar ti daje čas, da ga lepo vliješ v kalup. Zato kot prvo milo resnično priporočam, da poskusiš s čim bistveno lažjim.

        Po prvem koraku pa lahko eksperimentiraš in poskusiš tudi tega. In v tem primeru lahko tudi uporabiš aktivno oglje – količina pa je bolj odvisna od učinka, ki ga želiš doseči. Poskusi npr. z eno čajno žličko na kilogram maščob, če pa hočeš močno črno barvo, dodaj več. Pazi samo na to, da se po preveliki količini oglja milo peni… črno 😉 in seveda veselo popaca tudi umivalnik 😉

        Lp
        Tončka

          Mateja · 28. novembra, 2018 ob 08:38

          Evo, pa sem ga naredla, moje prvo milo. Tak sem bila včeraj ponosna na sebe, pa če se je posrečilo ali ne :)) torej, kljub vsemu sem naredila po tem receptu, vendar brez obarvanja, tako da maščob nisem ločevala. Milo se je zgostilo kar hitro, sled je bila lepo vidna, sem 2x preverila, tako da upam da se nisem uštela, po sledi sem dodala svilo v prahu in dišavo 5 ml Monoi iz AZ, in lepo vlila v kalup ter izolirala z brisačami. Kalup je leseni s silikonskim vložkom. Prej sem ga pogledala, silikon se na straneh da lepo stran povleči, milo se je strdilo, vendar kljub vsemu ne gre ven. Ga pustim še v kalupu?

        Tončka Mavrič · 28. novembra, 2018 ob 09:14

        Potem pa čestitam za prvi uspeh!!! 😉

        Je kalup v celoti siliknoski? Če ni, si kalup obložila, npr. s plastično kuhinjsko folijo, tisto za živila? Vsekakor ga pusti še en dan, potem pa poskusi znova. Če je kalup v celoti silikonski, ga daj za kakšno uro ali dve v zamrzovalnik, nato pa poskusi odstraniti kalup (obrneš tako, da je milo z zgornjim delom na mizi in kalup “slečeš” dol).

        Da ne pozabiš: milo moraš obvezno dovolj dolgo sušiti! Zaradi sestave in 6% znižanja bo nekoliko mehkejše in se bo hitreje topilo, zato je dovolj dolgo sušenje nujno.

        Lp,
        Tončka

          Mateja · 29. novembra, 2018 ob 09:25

          Vložek kalupa je v celoti silikonski, tako mi je uspelo, da sem milo “slekla”. Že narezan se sušo, nekje 6-8 tednov ga nameeavam pustiti.

          Hvala za pomoč, lp,

          Mateja

Mateja · 12. aprila, 2019 ob 14:25

Zdravo.

Zopet jaz 😉 . To milo mi je res všeč, naredila sem ga 2x, drugič z dodatkom oglja, brez barvil. Zdaj bi rada poskusila z dosatkom gline, koliko približno bi je naj dala? Oglja sem dala nekje pol čajne žličke. Milo je kar mehko, zato me zanima če bi dodala stearinsko kislino za trdoto, koliko bi je naj dodala in kako se ta obnese po vašem mnenju?

Hvala in lep pozdrav,

Mateja

    Tončka Mavrič · 15. aprila, 2019 ob 13:56

    Živjo Mateja,

    gline lahko dodaš tja do 1 žlice na kg maščob. Večja količina gline pa rada naredi milo “kredasto”, tako da raje ne pretiravaj.

    Stearinsko kislino lahko dodaš, vendar bodi zelo pozorna, ker se tali na zelo visoki temperaturi, mora tudi temperatura, ob kateri zmešaš maščobe in NaOH biti bistveno višja, saj se drugače stearinska kislina lahko prej strdi. Poskusi tam okoli 50 stopinj Celzija, morda celo do 55 stopinj. Dodajaj je pa izredno malo – že nekaj odstotkov (npr. 3-5%) lahko zelo zelo spremeni milo. Toplo priporočam tudi, da dodaš malce več vode, da ne bo masa preveč gosta in je ne boš uspela vliti v kalupe 😉

    Lp
    Tončka

maja · 28. avgusta, 2019 ob 19:46

Pozdravljena Tončka,

kot vsi ostali tvoji recepti za mila, je tudi tale odličen, s preprostimi sestavinami in lepo uspe. Ker želim narediti otroško milo in bi bil tale recept zelo primeren, me zanima ali pri ultrahladnem postopku obdržim enako količino NaOH ali ga znižam in dodam več vode?

Hvala 🙂
lp

    Tončka Mavrič · 29. avgusta, 2019 ob 12:20

    Živjo Maja,

    če želiš to milo izdelati po ultrahladnem postopku, količina NaOH ostaja povsem ista. Količina NaOH je odvisna od vrste in deleža izbranih maščob, ne pa od postopka, ki ga uberemo. Vidim, da si še negotova v nekaterih zelo pomembnih osnovah pri izdelavi mila, zato te prosim, če si najprej prebereš vse osnove mila, najpomembnejši pa je zate trenutno tale: https://www.mojadomacakozmetika.si/2013/04/11/izdelava-mila-sap-vrednosti-in-izracun-kolicin-baze-in-vode/

    Vodo pa lahko nekoliko povišaš, ker je delež nasičenih maščob malce višji. Koliko natančno, ne znam reči, poskusi npr. s 340-350 g vode na 1000 g maščob. Včasih je potrebno tudi eksperimentirati 😉

    Lp
    Tončka

maja · 17. oktobra, 2019 ob 09:23

Pozdravljena,

no pa sem izdelala tudi tegale po ultrahladnem postopku. Iz kalupa je šel lepo, saj je bilo milo v skrinji. Ko se je milo odtalilo sem opazila, da je precej mehko. Očitno sem povišala-dodala preveč vode. Kaj to pomeni, bo voda še izhlapela, bo sloh za uporabo če bo premehko…?

Hvala,
lp
maja

maja · 17. oktobra, 2019 ob 09:26

… aha še tole: uporabila sem 13% znižanje NaOH…

    Tončka Mavrič · 17. oktobra, 2019 ob 16:02

    Živjo Maja,

    to milo je že samo po sebi, izdelano po hladnem (ne ultrahladnem) postopku precej mehko in potrebuje dolge čase zorenja. Recept ni ravno primeren za izdelavo po ultrahladnem postopku (izhlapi manj vode, posledično je še bolj mehko), ni primerno za višanje odstotka vode, še manj pa je primerno za dodatno znižanje NaOH… skratka, dobro je eksperimentirati, včasih pa se je dobro držati receptov 😉

    Ob takšnem znižanju NaOH in večji količini vode se milo najbrž ne bo nikoli povsem strdilo in bo ostajalo mehko. Poskusi z najmanj 8 tednov zorenja, potem pa ga hitro hitro porabi. Tako visok delež olivnega olja in visok delež znižanja pomeni samo eno: hitro bo postalo žarko.

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.