fbpx

Izdelava mila: pogosto zastavljena vprašanja

Objavil Tončka Mavrič dne

Izdelava mila: pogosto zastavljena vprašanja

Katere maščobe je bolje uporabiti v milu, rafinirane in nerafinirane?
Razlika med rafiniranim oljem in nerafiniranim oljem je predvsem v barvi, vonju in prisotnosti neumiljivih snovi: nerafinirano olje ima svojo barvo, svoj vonj in seveda tudi neumiljive snovi.

Rafinirano olje je navadno brez specifične barve, brez vonja in ima nižjo vsebnost neumiljivih snovi. Tu velja ponoviti, kar sem že velikokrat napisala in poudarila: prisotnost “dobrih” sestavin v olju (vitaminov, neumiljivih snovi itd) je v olju zanemarljiva, saj ostaja v veliki večini primerov pod 1% (izjema je recimo karite in drugi).

Pri izdelavi mila se je potrebno zavedati, da milo pač ostaja milo: s kožo ostane v stiku le nekaj sekund, nato pa konča v odtoku. Izbira (dražjih) nerafiniranih maščob je zato povsem nesmiselna (razen morda za tiste, ki jih dodajamo po traku). Za mila lahko brez večjih težav uporabljate rafinirana in toplo stiskana olja. Bolj pomembna je uporaba nerafiniranih maščob v tistih kozmetičnih izdelkih, ki v stiku s kožo ostanejo dolgo oz. se vanjo vpijajo (razne emulzije).

Zakaj imajo nekateri recepti več ali manj vode na 1000 g maščob?
Količina vode je lahko v različnih receptih in pri različnih postopkih kar precej drugačna. Vsak postopek ima svojo priporočljivo količino vode: manj vode potrebujete pri superhladnem postopku (250 ml oziroma odvisno od uporabljenih maščob), pri klasičnem evropskem hladnem postopku 300 ml vode, pri ameriškem hladnem postopku pa 380 ml – seveda na 1000 g maščob.

Prav tako pa drugačen način krašenja potrebuje drugačno količino vode: več vode da bolj tekočo zmes, ki je primerna za swirlanje, manj vode da bolj kompaktno zmes, ki je bolj primerna za nalaganje mila v plasti. Za začetnike priporočam uporabo klasičnih 300 ml vode na 1000 g maščob, ko imate nekaj kilometrine pa seveda lahko poljubno eksperimentirate.

Po pomoti sem v milu uporabil preveč NaOH. Ali lahko milo kako rešim, da ga ne zavržem?
Če je milo stoodstotno umiljeno (torej je znižanje sode 0%), lahko milo uporabite kot pralno milo. Če ima milo presežek NaOH – torej več, kot bi ga potrebovali za stoodstotno umiljenje – milo zavrzite. Žal ga ni načina, da bi ga rešili. Stoodstotno umiljenega mila in mila s presežkom NaOH raje ne uporabljajte za osebno nego.

Po pomoti sem v milu uporabil premalo NaOH, sedaj je znižanje bistveno višje od 8%. Ali je milo uporabno? Koliko časa bo trajalo?
Milo z visokim presežkom neumiljenih maščob (torej z visokim znižanjem) bo hitreje pokvarljivo kot druga mila, saj proste neumiljene maščobe postanejo hitreje žarke. Glede na izbiro maščob bo lahko tudi precej bolj mastno kot druga mila, vendar bo tudi veliko bolj nežno, torej primerno za bolj občutljivo kožo. Ker se takšno milo hitreje kvari, ga čimprej porabite.

Preverjen recept, ki se navadno super obnese, se mi je danes po dodatku dišave v hipu zgostil in nato skorajda sesiril. Kaj se je zgodilo? Ali je takšno milo uporabno?
Nekatere dišave žal pospešijo trak in privedejo do takšnih komplikacij. Pri nakupu dišave bodite zato pozorni na to, ali prodajalec poda informacije o tem, kako dišava vpliva na milo – ali pospeši trak in/ali vpliva na spremembo barve mila. Pri uporabi dišav, za katere je znano, da pospešijo trak, bodite toliko bolj previdni, saj se boste v nasprotnem primeru znašli pred skutasto zmesjo, ki je ne boste mogli vliti v kalup. Prav tako bodite pozorni, če prodajalec ne poda nikakršne informacije o tem, kako se dišava v milu obnaša. Teh težav seveda z eteričnimi olji ni. V vsakem primeru je milo, ki se zgosti, povsem uporabno – le estetsko ni ravno najlepše.

Moje milo se med mešanjem izredno hitro – prehitro! – zgosti. Kaj delam narobe?
Tudi prehitro doseganje traku je posledica prevelike količine masel in/ali masti v milu. Če pri tem dodamo še prenizko količino vode, bo zgoščevanje hipno. Če želite v vašem receptu uporabljati velike količine masel, povečajte količino vode na 380 ml / 1000 g maščob ali pa poskusite z izdelavo “whipped” mila.

Izdelal sem milo po klasičnem hladnem postopku, po traku sem ga vlil v kalupe in vse je bilo ok. Nato pa sem ga pozabil zaviti v odeje. Ali bo moje milo vseeno uspelo?
Če je umiljenje potekalo normalno in je masa dosegla sled, bo milo po vsej verjetnosti uspelo. Veliko je odvisno tudi od uporabljenih maščob in temperature prostora, kamor ste dali milo. V vsakem primeru svetujem, da počakate klasičnih 24 ur in nato preverite, kakšno je milo. Če je milo kompaktno, je uspelo. Če je zmes ostala pocasta, vse skupaj zavrzite.

Milo, ki ni bilo izolirano, sušite nekoliko dlje.

Za praznike sem želel izdelati milo, pa se mi časovno ni uskladilo in sem ga izdelal z zamudo. Milo ne bo dovolj posušeno do praznikov, ali lahko kako pospešim sušenje, npr. na radiatorju?
Ne. Milo mora svojo dobo sušenja odležati v normalnih pogojih, pri sobni temperaturi in z normalnim zračenjem. Če milo postavite na radiator, bo previsoka temperatura poškodovala proste neumiljene maščobe in milo se bo rado pokvarilo.

Pri planiranju daril vedno upoštevajte veliko več časa za rezervo: morda vam recept ne uspe, morda boste ugotovili, da je bilo mase premalo in boste morali še enkrat militi… če pa se vam vseeno zatakne, raje podarite ne povsem posušeno milo in obdarjencu pojasnite, da ga lahko začne rabiti šele čez kakšen mesec. To je najboljši kompromis.

Moje milo je pri uporabi sluzasto. Zakaj?
Sluzasto milo je posledica uporabe velike količine olivnega olja. O izbiri maščob v milu več v objavi Izbira maščob v milu Pri izdelavi recepta (pa tudi pri kopiranju receptov, ki jih dobite drugod) je dobro skrbno preveriti, ali je količina izbranih maščob primerna za dejanski namen mila ter kakšno je razmerje maščobnih kislin v milu. V receptu je dobro iskati ravnotežje med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Pogosto nedosegljiv ideal je nekje pol-pol, vendar pa se odlično odnese tudi npr. 35% nasičenih in 65% nenasičenih maščobnih kislin. Za izračun razmerja si pomagajte s Soapcalcom.

Moje milo se med rezanjem kruši. Kaj je narobe?
Krušenje je pogosto posledica prevelike količine masel in/ali masti v milu. Milo z obilico nasičenih maščobnih kislin, izdelano po klasičnem hladnem postopku, je rado drobljivo in krušljivo. Na krušljivost močno vpliva tudi kakavovo maslo (glej objavo o izbiri maščob), svoje pa lahko prispeva tudi premajhna količina vode v receptu ob sočasni uporabi velike količine masel. Če želite v vaših receptih uporabljati velike količine masel, povečajte količino vode na 380 ml na 1000 g maščob ali pa poskusite z izdelavo “whipped” mila.

Kako vem, da se je moje milo pokvarilo?
Mila, ki vsebujejo velike količine neumiljenih maščob ali pa so izdelana iz starih maščob pred pretekom roka uporabe, se rada hitreje pokvarijo. Pokvarjeno milo pravzaprav začne postajati žarko.

Na površini mila se najprej začnejo pojavljati rumene ali oranžkaste lise (ti. »orange spots«), milo pa začne kmalu pridobivati nekoliko postan, žarkast vonj. Spremembe so še posebej opazne na milih, ki ne vsebujejo barvil ali parfumskih dišav. Takšno milo se je začelo kvariti, zato ga čimprej zavrzite.

Kakšno naj bi bilo milo za mastno kožo/suho kožo?
Milo za takšno ali drugačno kožo je žal največkrat marketinški trik. Milo mora kožo umiti, in pika, pri čemer pa mora biti čim manj agresivno. Vendar njegova glavna naloga ostaja umiti, ne pa pomladiti, navlažiti, odpraviti ogrce in kaj vem kaj še. Na svetu obstaja desetine različnih kozmetičnih izdelkov: od krem do serumov in gelov, tonikov, past, oblog, mask itd. Vsak kozmetični izdelek ima svojo funkcijo in skladno s tem svoje omejitve. Izdelajte milo, brez “namembnosti”. Namembnost (npr. za mastno kožo) raje dajte tistim izdelkom, ki na koži ostanejo in se v kožo vpijejo, saj imajo le-ti večji učinek kot milo, ki se s kože spere.

Vsekakor pa je dobro uporabi mila misliti tudi na tip kože. Močno suha koža bi se tako npr. morala prepogosti uporabi naravnega mila odpovedati in raje posegati po nežnejših čistilnih emulzijah, mastna koža pa tudi ne sme posegati po agresivnih milih ali milih z močno čistilno močjo.

Mastni koži ne smemo kar enostavno odstraniti maščobo, saj na takšen način lahko odreagira s še večjo proizvodnjo sebuma. Na mastno kožo lahko vplivamo najprej od znotraj, nato pa od zunaj, vendar ne tako, da jo izsušimo, temveč tako, da uporabljamo sestavine, ki zmanjšujejo proizvodnjo sebuma oz. zmanjšajo “svetleč” občutek. To so pa sestavine krem in emulzij: virginski nepozebnik, niacinamid, Dry Flo PC (sintetičen) itd.

Ali si lahko z milom umivam lase?
Milo zaradi bazičnega pH ni primerno za redno umivanje las. Enkrat na vsake toliko ne bo težav, redna uporaba pa zaradi bazičnega pH in zaradi nizke topnosti natrijevih soli ni priporočljiva. Z milom se lahko tuširate in si umivate roke, za lase pa ostanite pri starih dobrih šamponih.

Lahko moje trdno milo stopim v vodi in dobim tekoče milo?
Trdo milo ne da tekočega mila, nikoli. Trdo milo je natrijevo milo (z NaOH), tekoče milo je kalijevo milo (KOH). Natrijevo milo ima zelo slabo topnost in ne glede na to, na kakšen način ga raztopimo v vodi, z njim ne dobimo pravega tekočega mila. Z raztapljanjem trdega mila v vodi dobimo le gosto tekočo, smrkavo, želejasto stvar, ki se bo slej ko prej zaradi relativno slabe topnosti začelo deliti. Na dnu se bo izlužilo in posedlo milo, na vrhu pa bo ostala tekočina.

Kategorije: IZDELAVA MILA

95 Komentarjev

Naravna Kozmetika · 26. decembra, 2014 ob 00:05

Prisrčen pozdrav!
Res sem zelo vesela,da lahko toliko koristnih informacij dobim na vašem blogu.Toliko znanja o milih sem dobila,da moja mila ,ki jih naredim gredo čisto takoj.Danes sem jih naredila 5 različnih in tudi po ultra hladnem postopku sem se lotila .Na svoji banji imam cca 7 mil in uživam v tako lepem razgledu in kako so prijetna ko se tuširam.Sem pa zasledila,da v kalup dajo poseben papir ki ima relief in ko milo vzameš iz kalupa je na milu odtis npr rožic.Kako lepo izgleda.A mogoče veste kje se ta papir dobi in kako se mu reče.Res lepo ,da blog stalno posodabljate in vedno kaj novega izvemo.
Želim vas mirne praznike in da jih najlepše preživite z ljudmi ki so vam blizu.Srečno:)

Toncika M · 26. decembra, 2014 ob 10:18

Živjo,

kje ste pa zasledili o tem papirju? Sama zanj šen isem slišala, poznam različne trike s silikonom in izdelave "dna" za pravokotne kalupe z različnimi vzorci, prav za papir še nisem slišala.

Lepe praznike tudi vam 🙂
Lp

Anonimni · 26. decembra, 2014 ob 10:20

Pozdravljena,
mene pa zanima, zakaj se mi na milih naredi takšen vzorec, kot je npr. na zgornji vaši sliki mila? Ali je to kakšna napaka ali je to normalno?
Hvala za odgovor in lepe praznike ter zdravo novo leto želim 🙂
Kati

Naravna Kozmetika · 26. decembra, 2014 ob 10:31

Zdravo!
Na youTubu sem vidla posnetek,ki dela milo in je imela še tako lepe vzorčke cvetlične.Če ga bom kje našla vam sporočim.lp:)

Toncika M · 26. decembra, 2014 ob 10:33

Živjo Kati,

takšni vzorci so ti "crackle" ali "glycerine river". Pojavijo se sicer bolj redko, ne gre za težavo ali napako, temveč za naraven pojav. Razlage sta vsaj dve, ena je v prid titanovega dioksida (ki naj bi bil nekoliko slabše zmešan z maso), druga pa v prid temperaturnih pojavov med fazo gela. Masa naj bi se med fazo gela namreč tako močno segrela, da se glicerol deloma loči od maščobnih kislin ter ustvari te "glicerinske reke". Sama se bolj strinjam s teorijo o visokih temperaturah, ne bi pa mogla z gotovostjo trditi.

Lepe praznike tudi vam, pa srečno!

Lp

    Karmen · 13. novembra, 2018 ob 11:04

    Živijo!
    meni so pa prav te “rečice” zelo všeč. Kako bi jih “prisilila v to pot?
    Hvala za širitev vsega, kar se tu prebere in lp

      Tončka Mavrič · 13. novembra, 2018 ob 11:29

      Živjo Karmen,

      glej odgovor zgoraj. To so ti. “glycerine river” – nastanejo pa slučajno in nanje nimamo kaj dosti vpliva. Tudi če bi se še ne vem kako trudila, ni zagotovila, da bi do njih prišlo. Po domače povedano: zanje ni recepta, zgodijo se same (kot vse najlepše stvari) 😉 V vseh teh letih so se mi zgodile le v milu na tej fotografiji – ne prej ne potem nikoli več.

      Lp
      Tončka

Anonimni · 26. decembra, 2014 ob 11:02

Hvala za odgovor. Ni pa to nobena napaka, da milo ni uporabno?
lp Kati

Toncika M · 26. decembra, 2014 ob 11:23

Ne, brez skrbi. To je le lepotni dodatek 🙂

Anonimni · 9. januarja, 2015 ob 17:29

Pozdravljena,
mene pa zanima, ko zmešam med seboj vodo in NaOH, zakaj se mi po vrhu naredi, kot da bi se sesirilo?
Hvala za odgovor in lep dan,
Mojca

Naravna Kozmetika · 13. januarja, 2015 ob 10:16

Zdravo!
Ko naredim mila jih 3 tedne sušim potem pa jih zavijem v kuhinjsko prozorno folijo.in jih ponovno dam v kartonasto škatlo.Ali mila še naprej zgubljajo vlago in pridobivajo na trdoti čeprav so zavita v plastično folijo,ali s tem zaustavim sušenje mila in izgubljanje vlage?zavijem jih zato ,da vsaj malo obdržim vonj eteričnih olj.lp

Toncika M · 13. januarja, 2015 ob 17:43

Živjo,

hmm… kako mislite, sesirilo? Raztopina NaOH bi morala biti povsem čista, brez oborin. Uporabljate destilirano vodo?

Lp

Toncika M · 13. januarja, 2015 ob 17:44

Živjo,

mila morajo biti zavita v prepusten papir. Kot ste že sami ugotovili, kuhinjska folija je plastična, plastika pa ne diha. Zavijajte jih v papir, da mila dihajo in se procej sušenja nadaljuje.

Lp

Anonimni · 26. januarja, 2015 ob 15:32

Živjo,
uporabljam destilirano vodo oz. vodo iz sušilnega stroja (za pranje perila uporabljam domače izdelan gel za pranje perila, brez mehčalca). Sesirilo – nastanejo kot nekakšni belkasti kosmiči, ki plavajo po vrhu raztopine.
Hvala in lp
Ne vem kako naj bolj objasnim ali razložim.

Toncika M · 7. februarja, 2015 ob 12:09

Živjo,

nekaj drobcev pri topljenju NaOH včasih nastane, naj si bo zaradi primesi v NaOH, najsi bo zaradi ostankov kamnin v kozarcu od pranja, ali pa od ostankov na kuhalnici oz. opremi. Vendar je tega izredno malo, gotovo ne toliko, da bi govorili o kosmičih. Je teh belkastih kosmičev veliko? Imate morda kašen spremni ali naalizni list za vaš NaOH? Kje ste ga kupili?

Lp

Anonimni · 13. junija, 2015 ob 08:07

Pozdravljena!
Rada bi dodajajla v mila rastlinske extrate.Imam pa vprašanje v kakšnih procentih se jih dodaja na 100 gr maščob.lp

Nika Droljc · 21. junija, 2015 ob 04:29

Pozdravljeni
hvala za super blog in odlične nasvete. Imam pa eno vprašanje: kaj mislite o uporabi arašidovega masla za izdelavo mil? Ne olja, ampak masla. Enkrat sem ga že dodala, ker mi je zmanjkalo kokosovega masla in je bila to edina rešitev, rezultat pa je bil dober. Zanimajo me vaše izkušnje s to sestavino…
Hvala za odgovor.

Toncika M · 19. julija, 2015 ob 17:47

Živjo,

koncentracija je odvisna od tipa izvlečka: macerat, CO2 izvleček, suhi izvleček…
Lp

Toncika M · 19. julija, 2015 ob 17:51

Živjo,

za arašidovim maslom prav po pravici nisem nikoli poskusila. Pa tudi zasledila nisem nobenega podobnega podviga. Misliva seveda obe na arašidovo maslo, ki se maže na kruh, kajne?

Glede na to, da gre pravzaprav za zmlete arašide (ki vsebujejo veliko olja), bo moralo milo povsem normalno uspeti, vendar ne vem, kako je s trajnostjo. Zagotovo je to lahko dobra rešitev, če nenadoma ugotovite, da nimate več drugih surovin, ne bi pa ravno tega počela namenoma 🙂

Lp

Naravna Kozmetika · 11. avgusta, 2015 ob 11:18

Pozdravljena Tončka!
Včeraj sem naredila klasično milo brez kakršnih koli novih dodatkov,vendar ko sem ga vzela iz kalupa in razrezala se mi je drobil.Res mi ni jasno zakaj?Uporabila sem 200 gr olivca,150gr palme,125 gr kokosa in 25 gr ricinusa.dodala sem parf olje geranija in združila sem pri 45 stopinjah,uporabila sem 190 gr vode ker sem želela svirlati vendar se je masa kar hitro kašasto zgostila,vendar mi je vseeno uspelo vendar ne tako kot sem želela-Bolj me zanima drobljenje,naredila sem že ogromno mil pa se mi še milo s soljo ni drobilo.Kaj bi šlo lahko narobe?Lepo pozdravljena !
Mia

Toncika M · 13. avgusta, 2015 ob 08:54

Živjo,

drobljenje mila je ponavadi posledica velike količine nasičenih maščobnih kislin, sploh kadar je prisotno kakavovo maslo. V vašem primeru je težava najbrž palma – je iz mesa ali koščic? Mogoče je k temu pripomogla tudi visoka temperatura med fazo gela. Poleti je zunanja temperatura visoka, kar se pozna tudi na milu, temperatura se lahko bolj dvigne in rezultat je drugačen. Na italijanskih forumih npr. odsvetujejo izdelavo mil, če je poleti prevroče 🙂

Lp
Toncika

Naravna Kozmetika · 13. avgusta, 2015 ob 09:21

Pozdravljena!
Palma je iz mesa.Potem sem naredila še eno milo iz iste sestave samo sem dala drugo dišavo,pa je bilo vse vredu in ko sem ga razrezala se ni drobil.Tako da je lahko tako kot ste vi rekla da se je temperatura močno dvignila ali pa dišava.Torej če zdaj delam mila mi jih ni potrebno zavijati v deko.To jaz še vedno delam.Hvala za odgovor in lepo pozdravljena!

Toncika M · 13. avgusta, 2015 ob 09:38

Mogoče je bila kriva tudi dišava. Navadno so dišave problematične med postopkom mešanja (lahko npr. hipno zgostijo maso, da postane kot kup skutnih kosmičev), vendar načeloma ne vplivajo na drobljenje že izdelanega mila. Vsekakor vam svetujem, da preverite pri prodajalcu oz. ga o tem obvestite, saj se lahko to pripeti še komu drugemu, ki je kupil isto dišavo.

Če imate v stanovanju klimo, ravnajte kot vedno. Če pa klime nimate, milo zavijte nekoliko manj kot po navadi, vendar vseeno nekoliko zavijte.

LP

Naravna Kozmetika · 13. avgusta, 2015 ob 15:19

Zdravo Tončka!
Hvala za zgornji odgovor,mam pa spet eno dilemo in vem,da boste rekla naj se zase brigam in da naj ljudje delajo kakršna mila želijo ampak mi vseeno ne da miru tale recept.40% Palminovega olja,40% kokosovega olja in 20% olivnega.mislila sem da je oseba dala najmanj -8 fat,vendar sem zračunala da je dala samo -5 fat.Recept je javno objavljen na internetni strani.Po vsem mojem znanju ki sem ga pridobila,mislim da bo to milo agresivno ali se mogoče motim in je nekje za normalno kožo brez težav primerno ali pa za umivanje rok.Vaše mnenje bi prosila in sem zelo vesela,da ste se vrnila.Lep dan še naprej!

Toncika M · 14. avgusta, 2015 ob 07:38

Živjo,

hehe, ja, načeloma bi vam rekla, da naj ljudje delajo takšna mila, kakršna pač želijo. Vsak ima pravico do izbire 🙂

Milo je med bolj agresivnimi, vsekakor tako visoke količine palmovega in kokosovega olja niso mala malica. Recept spominja precej na ameriški način izdelave mil: veliko palme in kokosa, ker so poceni in dajejo trdna in kompaktna mila. Žal se tudi pri nas velikokrat srečujemo s takšnimi odločitvami, deloma zaradi cene, deloma pa tudi zaradi preprostosti izdelave. S podobnimi recepti je zelo enostavno dobiti milo, ki se bo lepo penilo, bo kompaktno, belo in nič sluzasto. Linija najmanjšega odpora 🙂

Kot že rečeno: vsak ima možnost, da išče dodatne informacije in se izobražuje. Vsak ima tudi možnost, da na osnovi svojega znanja izbira takšne ali drugačne izdelke. Če nekomu odgovarja tako, naj pač bo tako.

Lp

Naravna Kozmetika · 14. avgusta, 2015 ob 09:33

Pozdravljena!
Se popolnoma strinjam z vami,vem da to ni moj problem,vendar se dostikrat naredi ogromno škode na račun dobrih naravnih mil,ki pa niso agresivna in se malo manj penijo in niso tako trda.Ko si ljudje izsušijo kožo s takimi mili imajo slabo mnenje o vseh naravnih milih,ki pa so lahko čudovita in prijazna do kože.Vsaj moje izkušnje so take,jaz sem tako navdušena nad ustvarjanjem,sploh mi je izziv dizajn in nikoli ne vem,kaj se bo zgodilo seveda še ob skrbnem kombiniranju maščob,vode in dišav.Mila te res prevzamejo, joj da bi videla mojo polico na banji hi hi hi.Vedno sem se rada tuširala,zdaj pa še doživljam posebne občutke ob umivanju z mojimi mili.Seveda z mojim iskrenim zanimanjem in z vašim ogromnim znanjem, ki ste mi ga ponudila.Sem zelo hvaležna,da sem zašla na vaš blog.Lep vikend vam želim!

Toncika M · 18. avgusta, 2015 ob 07:11

Živjo,

žal takšne ali drugačne škode ne moremo preprečiti. Po eni strani imamo prodajalce, ki bi radi (in tudi morajo) čim več zaslužiti. Po drugi strani imamo potrošnike, ki bi radi za čim manj denarja imeli čim boljše izdelke. Kompleksna formula za milo izdelovalca stane več časa, več denarja za same sestavine pa tudi več denarja za samo prijavo. Takšen izdelek se zaradi visoke cene (kljub izredni kvaliteti) slabo prodaja, saj je povprečen potrošnik le slabo obveščen. Milo je zanj pač milo: če piše naravno, potem je že oh in sploh. Čemu bi zapravil nekaj evrov več?

Edino, kar lahko storimo, je da radovednim nudimo informacije, na osnovi katerih lahko samostojno ločijo in izbirajo med dobrim in slabim. Še so ljudje, ki znajo razmišljati s svojo glavo 🙂

Upam, da svoja mila tudi pridno podarjate. Nikar jih ne shranjujte predolgo, slej ko prej izgubijo vonj, čez čas pa postanejo žarka. Nekatera prej, druga kasneje, naravno milo ni večno.

Lp

Naravna Kozmetika · 18. avgusta, 2015 ob 09:23

Živjo!
Se z vami popolnoma strinjam,kar ste napisala,tudi sama razmišljam,preučujem in zbiram informacije,da bom moja mila registrirala.Vendar imam še malo pomislekov,glede vsega,ampak če je to moja pot se bo tako odvilo,kot se mora.Mil sem ogromno podarila,da sem dobivala povratne informacije,sedaj pa tudi že prodam kakšnega,vendar samo znancem,ker vem,da bom morala dati registrrati,če se bom hotela oglaševati.Tako ,da vsi moji prijatelji,znanci,sorodniki dobivajo za darila moja mila.Edino eno milo mi pa res ni uspelo in to s čebeljim voskom.Sam postopek je potekal ok,konstitenca mila super,vendar je imel zelo čuden vonj po žarkosti po hitrem času in tudi eterična olja v njemu niso tako dišala kot bi morala.Sedaj pa ne vem ali je to normalno zaradi voska čebeljega?Po nekem času pa je dobil še rumenkaste fleke.Po mojem je šlo nekaj narobe,vendar maščobe sem preverila in so imele vse vredu datum.
Bodite lepo pozdravljena!

Unknown · 25. septembra, 2015 ob 16:01

Pozdravljena,
mene pa zanima koliko je priporočena količina eteričnih olj za približno 1l mila.
Namreč težava je, da eterična olja pri zorenju izhlapjo in milo sploh nima več takšnega vonja kot bi si želela.
Nekatere uporabnike to sploh ne moti, nekateri bi pa radi bolj intenziven vonj. Tudi sama imam rada bolj dišeča mila.
Običajno na takšno količino dam 10-15 ml eteričnega olja, kar je povsej verjetnosti premalo.
V naprej hvala za nasvet.
lp Katja

Naravna Kozmetika · 20. oktobra, 2015 ob 12:03

Zdravo Tončka!
Mojim narejenim milom preverjam ph nekje po 1 mesecu zorenja,in vsa moja mila imajo ph 8.Vsaj bo teh mojih listkih se obarva s točno tako zeleno kot je na lestvici.Je to možno?
Lepo pozdravljena!

Unknown · 4. oktobra, 2016 ob 17:25

Živijo!
Imam enako težavo in me zanima, če je bil v tej smeri kak odgovor, ;-)?
Lp, Karmen

teja · 7. novembra, 2016 ob 13:06

Pozdravljena.

Imam eno vprašanje glede sušenja mila. V zadnjem mesecu sem izdelala 3 različna mila po hladnem postopku. Pri prvem milu, ki sem ga izdelala najbolj zgodaj (kakšen mesec nazaj), sem opazila, da se nenavadno hitro suši. To je na milu zelo opazno. V čemu je vzrok za tako hitro sušenje? Prosila bi vas še, če mi lahko poveste pravilen potek sušenja in hranjenja mila v času sušenja.

Hvala za vaše nasvete in lep dan še naprej.

Teja

Unknown · 4. februarja, 2017 ob 08:28

Živijo, meni je pa ta vzorec zelo všečen in me zanima kako ga namerno povzročiti in ali je viden tudi pri razrezu mila?
Btw odličen blog, ki se ga večkrat poslužujem, hvala in lp Karmen

Unknown · 4. februarja, 2017 ob 08:52

Še nekaj me bega. Vedno preverjam sestavine v soap calc. Zanima me kako se odmerja večja količina vode glede na dekoriranje mila. Tudi meni se hitro zgoščujejo. Prebrala sem da z večjo količino olivca uravnavaš zgoščevanje in je art eksperimentiranje lažje. Sem pa že tudi sama občutila, da so taka mila ob uporabi bolj sluzasta. 😊. Še 1x hvala za vse in lp Karmen

Jerica Ipavec · 10. aprila, 2017 ob 18:30

Pozdravljena Tončka,
mene pa zanima, zakaj se mi po tem, ko milo vzamem iz kalupov, povrhu naredi bela plast?
je zelo tanka in se da pred uporabo sprati. Pa vseeno me zanima zakaj?
Delam po soap calc.ali morda premalo milo zavijem in premalo počakam z milom v kalupih?
hvala za odgovor
jerica

Lien Pahor · 29. junija, 2017 ob 10:13

Želela bi dati odtis v milo ampak nevem koliko časa ga morem prej starat. Če kdo ve mi lahko prosim odgovori

Lien Pahor · 29. junija, 2017 ob 10:26

Odvisno je od kolicine vode ki jo date

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 13:43

Pozdrav obema,

povprečna količina je 10-15 ml eteričnega olja na 1000 g maščob. Povsem normalno je, da bodo eterična olja izhlapela oz. da bo milo izgubilo svoj vonj, seveda bo pri nekaterih et. oljih to bolj opazno, pri nekaterih manj. Če želite dolgotrajen vonj, se morate ozreti za parfumskimi olji ali pa uporabljati le težko hlapljiva eterična olja. Žal drugih rešitev ni.

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 13:44

Živjo,

vsa mila imajo bazičen pH. To je povsem normalno.

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 13:54

Pozdravljeni,

ta bela plast, kot neki beli prahec, je ti. "soap ash". Nastal naj bi, ker soda reagira s CO2 v zraku. Ta soap ash ni znak slabega mila in nikakor ne vpliva na kvaliteto mila. Pred uporabo ga preprosto odstranite z narahlo navlaženo krpo ali papirjem.

Soap ash naj bi se dalo zmanjšati z dodatkom (stopljenega) čebeljega voska po sledi ali pa s špricanjem površine mila z isopropyl alkoholom po tem, ko ga že vlijemo v kalupe in preden ga damo pod deko. Žal nisem nobene variante poskusila, ker težav s tem "pepelom" nisem imela.

Lep dan,

Tončka

    Karmen · 27. novembra, 2018 ob 11:14

    Živijo, samo v vednost…jaz sem špricala z alkoholom, takoj in še potem, ko je milo “odspalo”…je malo bolje, nisem ga pa izničila. Vem, da ni noč narobe z milom, samo menj je manj ugledno😊.
    LpKarmen

      Tončka Mavrič · 27. novembra, 2018 ob 11:41

      Živjo Karmen,
      hvala za povratno informacijo! 😉
      Lp
      T.

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 13:54

Živjo,

za izdelavo odtisov je najbolje, da je milo sveže razrezano. Po razrezu naredimo odtis, nato pa ga sušimo.

Lp
Tončka

Jurij Pavlin · 6. maja, 2018 ob 07:53

Živjo profesorca 🙂
Spet bi za nasvet prosil. Nameravam naredit žajfo z Ricinusovim oljem (kot dodatek po traku 28 g – 4%). Skupna masa maščob je torej 710 g. Zanima me, če po traku dodana olja še kaj s paličnim mešalnikom mešam ali je dovolj če samo z žlico dobro vmešam. Do zdaj sem jih samo z žlico dobro vmešau v ostalo maso, tole ricinusovo olje pa se mi zdi precej gosto, tako mastno, lepljivo, in se sprašujem če je dovolj da zmešam samo na roke, al je bolje s paličnim predrgnit?? Namreč bojim se, da če po traku dodana olja še miksam s paličnim, bodo v večji meri prešla v umiljevanje (reagirala z NAOH), namen pa jih je seveda čim bolj ohraniti, a ne? Lepo prosim za odgovor in lep dan ti želim.
Jure

Anonimni · 6. maja, 2018 ob 14:46

Čebelji vosek se ne daje po sledi, ker ob stiku s hladnejšo maso (45'C) takoj "zakrkne".. potrebno ga je skupaj z ostalimi olji segreti do vsaj 64'C , da se lepo vmeša v celoto in nato ohlajati zmes do 45'C, šele potem prilijemo NaOh raztopino in mešamo do sledi. Slučajno vem iz prakse 🙂
Lp, Jure

Toncka Mavric · 7. maja, 2018 ob 05:28

Živjo Jure,

res je, pri hladnem postopku in pri dodajanju čistega voska. Pri toplem postopku ali če vosek dodajamo vmešan med druga olja, ki jih dodajamo po sledi (seveda je vosek v minimalni količini) bi stvar morala it skozi.

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 7. maja, 2018 ob 05:38

Spet pozdravljen Jure 😉

daj no, kakšna profesorica! Še zdaleč ne 😉
Navadno se ricinus dodaja med samo saponifikacijo, ker bistveno vpliva na peno. Penjenje se izboljša, tudi oblika in velikost mehurčkov se izboljša. Seveda pa je ricinusovo olje v prevelikih količinah dražeče, zato se ga navadno daje največ 5%.
O uporabi ricinusovega olja kot "negovalnega" olja po traku ti ne bi znala veliko povedati, saj ga nikoli nisem preizkusila, ne vem, kakšen rezultat bi dalo. Bojim se, da bi se nekoliko poznala tudi tista lepljivost – morda pa tudi ne. Od kje pa ti ideja?

Vsekakor je boljše, če milo po dodatku olj (po traku) še enkrat na hitro zmiksaš. Bolje je, da ti ves NaOH reagira z maščobami – pa čeprav tudi s tistimi, ki jih dodaš po traku – kot dopustiti možnost, da ostane kaj prostega 😉 Poleg tega dobiš tudi bolj homogeno milo, kar načeloma pomeni lepše in bolj homogeno zorenje. Z žlico namreč ne "razbiješ" in zmešaš tako dobro kot s paličnim – samo za primerjavo: z žlico nikoli ne narediš tako dobrih emulzij kot s paličnim. Morda ti je v preteklosti tudi zato kakšno milo razpokalo.

Lp
Tončka

Anonimni · 7. maja, 2018 ob 19:22

Od kje ideja ? Ne vem, improviziram.. če imam pač kakšna dražja, bolj prestižna olja in v manjših procentih, jih doskrat dodam po traku. Se mi zdi, da se bolj ohranijo. Čeprav tokrat – ravnokar se spravljam k delu 🙂 – bom raje kr v začetku že vse združu. Ne bi rad reskirau, ker je bolj svojevrsten ta Castor oil 🙂
Aja, mah ne, tisto razpokanje pred leti nima veze z mešanjem z žlico. Sicer se je sam enkrat zgodilo. Začetki pač 🙂 Če dodam po traku do 2 procenta kakšnega super olja, ga vedno na roke dobro vmešam, sam to ne vpliva na sušenje. S končnimi izdelki pa zaenkrat kar zadovoljen 🙂
No ko se pa že pogovarjava, bi te pa še nekj glede kurkume vprašau.. Itak, že zarad barve je kul, sicer pa tud sama po sebi ma ceu kup koristnih učinkov.. tud za kožo.. Razmišljam, da bi je nekaj dodau v maso nadlednjič. Sam kolko to nekaj?? To me zanima.. na soapqueen.com sem brau da jo dodajajo do 8 žlic na 453,6 g olja (one pound). Meni se zdi to ful tooMuch.. kaj pa ti meniš? Kolk bi je bilo smiselno dodat, če imaš kaj izkušenj s tem? Po mojem bi reku tam nekje do 3 žlice mAx in to na mojo količino 670g olja.
Hvala ti za prijaznost in zavzetost.. lep večer, čau 🙂
Jure

Toncka Mavric · 8. maja, 2018 ob 04:51

Živjo Jure,

prestižna olja se res dodajajo po traku, vendar v tem primeru ricinusa navadno ne štejemo med "specialna" temveč med osnovna olja, ker ga uporabljamo bolj z namenom, da se izboljša penjenje mila – to se zgodi pa z njegovim umiljenjem. Jaz ga dodajam v praktično vsa mila v količini okoli 3%.

Drugače 2% prestižnih olj po traku ni veliko 😉 Z nekaterimi olji lahko prideš tudi do 10 ali 20% – seveda pa jih moraš upoštevati v izračunu NaOH, tudi če jih dodaš po traku!

Sama se pri dodatkih v milu držim raje nižjih količin. Sploh pri takšnih stvareh kot je npr. kurkuma, ki prav fino obarva vse, s čimer pride v stik. Seveda je odvisno od samega dodatka (in načina uporabe), vendar se merjenje ponavadi začne pri eni čajni žlički in konča pri eni žlici na kg maščob, če je ena žlica premalo šele v naslednji rundi dodam več. Sem namreč že imela izkušnje z milom, ki je puščalo barvo povsod 🙂

Mi lahko prosim pripneš link tega recepta? Zdi se mi ogromno preveč. Vprašanje tudi, ali je mišljena kurkuma kot dodatek po sledi (torej kurkuma v prahu) ali pa najprej izdelava oljnega macerata in nato uporaba samega macerata… Tako se namreč barva prenese v olje, potem pa v milo… Je avtor recepta podal tudi recenzijo ob uporabi, ali to milo kaj obarva lijak, podstavek, peno?

Lp
Tončka

Anonimni · 8. maja, 2018 ob 06:29

Hvala za odgovor. Se strinjam s tabo glede doziranja.. malo po malo.. Evo ti dam link:
https://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/tips-and-tricks/turmeric-cold-process-soap-color-tests/
Sam zgleda, da je mišljeno do 8 teaspoons, sam vseeno precej preveč za moje pojme. No, poglej, boš vidla 🙂
Ajde Tončka, lep dan mej..
Jure

Toncka Mavric · 8. maja, 2018 ob 06:33

Jap, potrjujem, da je mišljeno čajnih žličk. Tsp = teaspoon, tbsp = table spoon.
Kakorkoli, prahu ne dodaja neposredno po sledi, temveč izdela najprej "namok" v olju, kurkuma torej odda barvo olju. Torej količina morda ni tako zelo pretirana 😉 Ravno 8 žličk ne bi dala, samo ene pa tudi ne 😉

Lp
Tončka

Anonimni · 8. maja, 2018 ob 06:43

Aja, včerj zvečer sem pol naredu žajfico:
48% olive oil
27% coconut oil
20% palm oil
5% castor oil
Dau sem 6% znižanje.. in ob traku še 7,6 g eteričnega olja sivke (klasika za spremembo)
A misliš da sem dal preveč ricinus.olja? Spet sem brau nekje na amer. forumu da ga dajejo od 5-10%. Jaz upam, da ne bo preveč torej 5%. Ko praviš da lahko agresivno deluje – na kak način pa bi se to potem poznalo ??
Čist te oblegam, znam.. 😉 ampak če pa si profesorca! 🙂 Si si, čeprav praviš da nisi.. skromnost je lepa čednost 😉
Ajde, hvala ti za potrpljenje..
Lp, Jure

Toncka Mavric · 8. maja, 2018 ob 08:12

Ne skrbi, 5% ricinusovega olja ni preveč.

Kot vidim, se precej naslanjaš na ameriške vire 😉 Definicija "preveč agresivno" je bolj stvar evropske žajfarske kulture ter tradicije in želje po čim bolj nežnih milih. Če si pozoren, boš npr. lahko ugotovil, da ameriški recepti pogosto vsebujejo precej velike količine kokosovega olja, ki je (v večjih odstotkih) tudi lahko agresivno. Pri nas se tega izogibamo. Tudi veliko manj je v Evropi v rabi palmina maščoba, ker se očitno bolj zavedamo težave in problematike pridobivanja le-te (krčenje pragozda, kjer živijo ogroženi orangutani!). To ne pomeni, da so ameriški standardi "napačni", le drugačni. Recimo temu tako, da med italijanskimi in nemškimi žajfarji, pa tudi pri nas, bolj upoštevamo različne dejavnike kot sta recimo prijaznost do okolja in prijaznost do kože, ne pa nujno "bubbly" za vsako ceno 😉

Agresivnost mila se lahko kaže na različne načine, kokosovo olje da npr. veliko boljšo čistilno moč kot druge maščobe, zato bo takšno milo veliko bolj čistilo – kar pomeni, da bo odstranjevalo tudi vse tisto, kar je na koži še dobrega. Ricinus ima prav tako veliko čistilno moč, kar je seveda povezano z agresivnostjo. Vendar je potrebno pomniti: agresivnost je stvar uravnovešenosti recepta. V teoriji bi lahko izdelal tudi 100% kokosovo milo, z reciva 10% znižanjem. Zaradi tako visokega znižanja bi agresivnosti bila relativno nizka, kljub temu, da je izdelano samo iz kokosovega olja!

Lp
Tončka

Anonimni · 8. maja, 2018 ob 09:16

Super, tenk ju very much 🙂
Lp, Jure

Toncka Mavric · 8. maja, 2018 ob 09:39

Ju welkom! 😉
Lp T.

Anonimni · 9. maja, 2018 ob 17:02

Živjo Tončka,
kar nekaj časa je minilo.. haha 😉
Veš kaj me zanima? Glede na to, da je dobro čim dlje ohranit toploto v kalupu, ko žajfo zalijemo – ali lahko kalup pokrijem npr. s plastičnim pokrovom ali folijo?? – in nato vse skupaj zavijem v brisače??
Namreč do zdaj sem dal po vrhu samo mrežico in potem zavil v brisače.., ker sem imel občutek da mora Naoh "hlapeti" ven..
Zdaj pa me zanima, če ne bi morda dosegel boljšo "gel fazo" in ohranitev temperature, če bi še vrh zadelau s pokrovom in potem vse skupaj zaviu. V dilemi sem zato, ker ne vem koliko bi potem zadeva ostala zračna.. in če "zračnost" sploh vpljiva na rezultat teh 24ur kolikor je žajfa v kalupu.. ?
Hvala ti in pozdravček iz sončne Bele krajine.. 🙂
Jure

Toncka Mavric · 10. maja, 2018 ob 05:06

Živjo Jure,

ja, res je minilo že velik časa 😉

Res je, dobro je ohranit toploto čim dlje v kalupi. S tem se pospeši faza gela. Kalup bi lahko pokril s pokrovom. Vendar… (in vedno je tu en vendar ;)) hkrati lahko previsoka temperatura privede do ti. "vulkana". Milo se pregreje in dobesedno odpre oz. naredi krater. To se seveda dogaja pri milih oz. sestavinah, ki sama po sebi rada dvignejo temperaturo, npr. dodatek mleka ali drugih sladkornih stvari, pa tudi nekatere maščobe segrejejo bolj kot druge. Zato bi ti rekla, da je pokrivanje odvisno od samega recepta. Pa konec koncev tudi letnega časa, poleti se mila bolj segrejejo kot pozimi.

Jaz naredim takole: kalup napolnim z milom in ga NE pokrijem s pokrovom ali folijo, temveč ga dam v kartonasto škatlo, ki je ravno dovolj velika, da gre kalup noter, okoli kalupa pa ostaja minimalno prostora. Škatlo zaprem ter jo okoli in okoli ovijem s toplimi flis dekami. Prvih nekaj ur kontroliram toploto tako, da dlan dam v zvitek dek, da čimbolje začutim toploto škatle. Zaenkrat sem s tem postopkom najbolj zadovoljna. Mila gredo enakomerno v gel, v primeru "vulkana" pa bi milo lahko še vedno steklo v kartonasto škatlo, deke bi pa ostale čiste.

O "zračnosti" med fazo gela se pravzaprav nisem nikoli spraševala, pa tudi kakšnih navodil, da bi pokrivanje recimo s folijo bilo neprimerno, nisem zasledila.

Je pa tako: faza gela načeloma ni nujna. Res je, da pospeši celoten proces, tudi milo bolje in lepše zori, vendar pa ni nujna. Faza gela namreč da pogosto temnejše barve, ne-gelirano milo pa ohranja pogosto nežnejšo barvo. Mnogi žajfarji zato namenoma izdelujejo mila tako, da se izognejo fazi gela. Milo zaradi dosežene nižje temperature ogranja drugačno barvo, pa tudi dišave se bolj ohranijo. Skratka: vse je odvisno od tega, kaj želiš doseči 😉

Lp
Tončka

Anonimni · 10. maja, 2018 ob 07:15

O hvala ti. Torej če ne bruhne vulkan, ali se razlije milo iz kalupa, je načeloma vse vredu..
Jaz bom pokrov za vsak slučaj zaradi zračenja vsaj malo prevrtau, pa bo pomojm kr ok.. 🙂
Naredu sem si nov in večji kalup včerej, zato se bolj zanimam 😉 iz pleksi stekla, z debelimi stenami.. komj čakam da ga preizkusim 🙂
Lepo se mei,
Čauči 🙂

Toncka Mavric · 10. maja, 2018 ob 09:18

Ja, tako nekako. Če se nekaj zalomi, takoj opaziš: ali je prevroče in eksplodira (vulkan), če pa ne pride do umiljenja, ostaja mastna, mehka, pocasta zmes. Vse ostalo vmes je načeloma v redu 😉

Čim boljše milo v novem kalupu 😉

Lp
Tončka

Anonimni · 25. maja, 2018 ob 16:48

Pozdravljena Tončka! Da se ne pozabimo.. 😉
Evo, danes sem delal žajfo.. glede na reakcijo, ki sem jo opazil, me zanima, če nižja temperatura dodajanih olj po traku lahko vpljiva, da se celotna zmes začne hitreje gostit in se potem malce težje zalije v kalup. Namreč po traku sem dodal še 25g (2,5% celotne količine olj) olivnega olja z dodatkom dišečih olj. Kmalu za tem sem opazil, da se je celotna zmes ob mešanju, začela dokaj hitro zgoščevat… pa sem pomislil če je to morda zarat nižje temperature (20'C namesto 45) naknadno dodanega olivnega olja (sicer pa vštetega v izračun Naoh).
Bi bilo morda bolje da v takem primeru tudi dodajana olja segrejem na enako temperaturo (45'C)??
…No, pa deževen in ustvarjalen pozdrav iz Bele krajine 😉
Jure

Anonimni · 26. maja, 2018 ob 18:58

Zanimivo, danes sem ponovil vajo.. le, da sem tokrat dodano olivno olje(25g) skupaj z eteričnim oljem sivke (9g) prej segrel na 45'C in nato dodal k celotni masi po traku..
Rezultat: nič prekomernega zgoščevanja… masa je ostala enako tekoče pudingasta kot pred dodatkom.. kul 🙂
Je pa res, da je lahko vplivalo na dober rezultat tudi Eterično olje, ki sem ga uporabil tokrat za razliko od Dišečega mandljevega olja iz predhodne serije..
Uf, ta žajfica bo vrhunska.. komj čakam julija, da jo preizkusim..
*#Počutim se kot Thomas Edison… vse bližje odgovoru, vse bližje popolnosti… 🙂
Lp, Jure

Anonimni · 1. junija, 2018 ob 08:56

Tončka živjo,
nekj bi te vprašau. Kakšno mnenje maš o zniževanju Ph z raztopino citronske kisline po traku.. nekje sem zasledil, da se na tak način da znižat ph domačih mil in sicer naj bi se razmerje pripravilo iz 1 enote citr.kisline in 4 enote dest.vode, potem pa se to raztopino odmeri v višini do enega procenta teže skupin olj in doda po traku.. Si kdaj preizkusila to metodo?? In rezultat mogoče?
Res bi bil vesel tvojega odgovora.
Hvala ti in lep da ti želim,
Jure

Anonimni · 6. junija, 2018 ob 17:05

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje glede trdega mila. Po nekaj mesečni uporabi je milo, nameščeno v odcejevalniku za milu, postalo kot plastelin in ni več moč ga uporabljati. Je to razlog, ker je nekaj vode ostajalo v odcejevalniku ali tiči razlog kje drugje?
Hvala za odgovor.

Anonimni · 11. junija, 2018 ob 21:01

Precej verjetno je to, da je v odcejevalniku nekaj vode 🙂 V takih pogojih se milo rado zmehča in pol res ni za nikamor… Na trdnost domačega mila pa vpljiva tudi sam čas sušenja.. Dlje kot se suši, bolj kakovostno in trdno je milo. Dobro je, da se suši vsaj 4 tedne, še bolje pa 6.
Lp,
Jure

Toncka Mavric · 28. junija, 2018 ob 05:58

Živjo obema,

najprej eno VELIKO opravičilo za tale pozen odgovor. Blogger mi sploh ni pošiljal obvestil o komentarjih! Res se opravičujem!

Jure, hvala za pomoč in odgovor 😉

Kot je že napisal Jure, je lahko vzrok v zastajanju vode v odcejevalniku, veliko pa je odvisno tudi od same formule in sušenja. Več olivnega olja da npr. bolj "pocasto in sluzasto" milo. Več neumiljenih maščob z visoko količino olivnega olja da milo, ki se dobesedno "topi" tudi po večmesečnem sušenju. In nenazadnje, premalo posušeno milo se tudi "topi" in postane kot plastelin.

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 28. junija, 2018 ob 06:09

Živjo Jure,

najprej en iskren OPROSTI za tale pozen odgovor. Blogger mi sploh ni pošiljal obvestil o komentarjih! Res se opravičujem!

Na zgoščevanju po traku lahko bistveno vplivajo dišeča olja, nekatera so pravi zgoščevalci! Eterična olja načeloma ne povzročajo težav, tista prafumska pa! Temperatura olj pa načeloma ne vpliva bistveno, razen če so npr. iz hladilnika, saj ne morejo bistveno znižati temperature celotne mase.

Pri nakupu dišečih oz. parfumskih olj pri prodajalcu preveri, kako vplivajo na zgoščevanje in kako na barvo mila. To mora (dober) prodajalec povedati. Aja, pa seveda morajo biti dišeča olja primerna za izdelavo mila – kar pa niso vsa!

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 28. junija, 2018 ob 06:21

Hoj,

moja prva reakcija: ojoj! 😉 Mi lahko pripneš link do vira tega postopka?

Citronsko kislino se v minimalnih količinah lahko dodaja, ker v kombinaciji z NaOH ustvarja natrijev citrat, ki naj bi deloval kot sekvestrant (torej lovil težke kovinske delce) in s tem podaljšal rok trajanja mila.

O zniževanju pH bi pa rekla, da je malček…ehem, čudno. Milo je reakcija med bazo in kislino. Produkt je sol. Baza je NaOH. Kislina je maščobna kislina (oleinska, linolna, stearinska itd), ki je sestavni del olj. Tudi citronska kislina je kislina. Baze zelo hitro in veliko raje reagirajo s "preprostimi" kislinami kot je citronska in počasneje z maščobnimi kislinami. Torej če imam NaOH in dve kislini, bo NaOH najbrž izbral in se spojil raje s citronsko kot z maščobno kislino, ker bo reakcija hitrejša in enostavnejša. Kaj dobim kot rezultat? Del NaOH bo namesto z maščobnimi kislinami reagiral s citronsko kislino, dobila bom nekaj mila (milo je po kemijski sestavi sol), nekaj natrijevega citrata (ki je prav tako sol) in preostalo mi bo več neumiljenih maščobnih kislin… Torej bo milo imelo večji discount… Bo zaradi tega imelo nižji pH? Dvomim. pH natrijevega citrata je bazičen, sicer nekoliko manj kot milo, vendar dvomim, da bistveno spremeni pH.

Bi pa bilo potrebno preverit…

Lp
Tončka

maja · 25. oktobra, 2018 ob 13:03

Pozdravljena

izdelala sem milo po hladnem postopku: 1000g maščob, 5% zižanje NaOH, 5% dodanih maščob po traku. Ko sem ga že naredila, sem ugotovila, da sem dodala pozabila dodati 30g maščobe. Milo se je pri vlivanju hitro trdilo, po 24 urah pa je bilo še precej mehko in je šlo le s težavo iz kalupov. Kaj je s tem milom, ali je uporabno, predvsem zaradi 30g pozabljenih maščob?

Tončka hvala ti!!!
maja

    Tončka Mavrič · 25. oktobra, 2018 ob 14:06

    Živjo Maja,

    mi lahko zaupaš cel recept in opišeš natančno, kje in katere maščobe si izpustila? Tako lahko dobim bolj jasno sliko, kaj se je s tem milom zgodilo. 🙂

    Lp
    Tončka

maja · 27. oktobra, 2018 ob 08:52

Recept gre takole:
250 g palmove maščobe
250g kokosove maščobe
45g kakavovega masla
45 g karite masla
45g ricinusovega olja
17g stearilne kisline
10g čebeljega voska
108g konopljinega olja
230g olivnega olja

380g vode, 134g NaOH

Dodala sem še: 10g svile v prahu, 10g bele gline, 10ml EO čajevca, 10ml EO limonske trave, 2 ČŽ pšenične trave v prahu, zelena barva za mila
Del konopljinega olja (50g sem dodala po traku)

Torej dala sem 200g olivnega olja namesto 230g. Prosim te za komentar.

Hvala pa lep pozdrav.
maja

    Tončka Mavrič · 29. oktobra, 2018 ob 07:12

    Živjo Maja,

    nekaj v tem izračunu ne gre najbolje. Pri 5% znižanju NaOH bi ob uporabi palmove maščobe (ne iz koščic) bi po mojih izračunih moralo biti 139 g NaOH, ne pa 134… Lahko še enkrat preveriš izračune?

    Če pa izračunam potrebno količino NaOH za skupno 970 gramov maščobe (torej brez tistih “manjkajočih” 30 g olivnega olja) imam s 5% znižanjem NaOH potrebno količino 136 gramov. Torej bi bilo v tvojem primeru milo še povsem OK.

    Vendar vsekakor pri izračunih nekaj ne štima, morda mojih, morda tvojih. Si preverila še v Soapcalcu?

    Lp
    Tončka

maja · 31. oktobra, 2018 ob 08:27

Pozdravljena,
sem še enkrat vnesla vse količine, za palmovo maščobo sem dala Palm oil, uporabila sem navadno palmovo maščobo, ne iz koščic (je to pravilna izbira v saop calc?), dobila sem vrednost NaOH 140,71, po 5% znižanju NaOH sem vrednost zaokrožila na 134g. Res pa je, da nisem vnesla ostalih dodatkov (svila, glina, EO, pšenična trava) v kalkulator-ali bi jih morala?
Imela sem namen uporabiti še žličko sladkorja, ki se priporoča, pa si nisem upala, da ne bi pokvarila mila. Kako je z uporabo sladkorja po traku?

Hvala!

    Tončka Mavrič · 31. oktobra, 2018 ob 14:49

    Živjo Maja,

    pa sva ga le našli zajca 🙂
    Pravilni izračun za izbrane maščobe s 5% znižanjem NaOH je (v primeru palmovega olja, ne olja iz koščic) ter ekstradeviškega olivnega olja (ne olja iz tropin) 140,71 g. Te količine NI POTREBNO dodatno nižati. Soapcalc ima namreč že prednastavljeno, da upošteva 5% znižanje. Pozorno poglej v desnem kotu zgoraj – imaš super fat 5% in fragrance 31 g/kg. Ravno ta superfat 5% je znižanje, ki ga soapcalc že upošteva. Lahko ga seveda tudi spremeniš na 0% ali na 10% – ampak prednastavljeno je 5%.

    Tako da si zaman odštevala 5%, za tvoje izbrane maščobe potrebuješ za milo s 5% znižanjem 140 g NaOH, ne pa 134 g.

    Ker pa si ob izdelavi naredila majhen kiks in si izpustila 30 g olja, imaš skupno mešanico 970 g maščob, za katere je potrebna količina NaOH s 5% znižanjem 136 g. Ti si ga dala 134 gramov, kar v bistvu pomeni le še bolj nežno milo, tako da težav ne bi smelo biti – v kolikor je seveda celotna saponifikacija potekala pravilno.

    Glede dodatkov (gline, EO itd) pa: ne, v štetje NaOH se ne vključujejo saj nanj ne vplivajo. Kar se tiče sladkorja, toplo odsvetujem njegovo uporabo, če si začetnik. Sladkorji namreč močno pregrejejo milo, ki lahko zaradi tega tudi “eksplodira” oz. kot vulkan, ki bruha lavo, začne vreti iz kalupa. Pred dodajanjem sladkornih snovi (med, sladkor, mleko, sokovi ipd) priporočam, da si nabereš kar nekaj kilometrine 🙂

    Lp
    Tončka

maja · 1. novembra, 2018 ob 19:16

Tončka,
no, končno mi je jasnen tale saop calc. Hvala!

Tadej · 7. novembra, 2018 ob 12:13

Lep pozdrav 😉

Ima kdo izkušnje , kje se da dobiti pravokotne kalupe v približni velikosti 14x7x4 cm?
Hvala 😉

    Tončka Mavrič · 7. novembra, 2018 ob 15:38

    Živjo Tadej.

    Če potrebuješ kalup točno te dimenzije, bo po mojem mnenju najlažje, če si ga izdelaš sam iz pleksi stekla. Ne bo pa ravno poceni, pleksi drži svojo ceno.

    Lp
    Tončka

Karmen · 13. novembra, 2018 ob 11:19

Živijo!
Res hvala za odličen blog. Prebiram vse vsebine, čeprav se nisem še odločila za druge izdelke razen mil.
ta delam že nekaj let.
Kar me moti pri mojih je, da kmalu (pol leta) izgubijo svoj vonj po EO in kar naj bi bilo belo porumeni. Začela sem razmišljat, da to dvoje povzroča olivno olje. Če obarvam s titanijevim dioksidom, pa postane še bolj…niti ne rumeno, ampak kot neko staro milo. Imate kak nasvet? Oziroma ideja/nasvet za izdelavo belega mila?
Drugo pa je beli posip po vrhnji površini….”soda ash”..tako sem zasledila. Kako se temu izogniti?
Še enkrat hvala za super blog in že naprej za odgovore.
Lep pozdrav.

    Tončka Mavrič · 13. novembra, 2018 ob 11:38

    Ponovno živjo 🙂

    Hvala za lepe in tople pohvale <3

    Glede izgube vonja po EO ni mogoče narediti nič. EO so hlapljive snovi in kot take pač...izhlapijo. Pomisli: če uporabiš parfum iz et. olj - koliko časa ga boš čutila na koži? Nekaj ur, morda nekaj dni, če je delež težko hlapjivih olj visok. Zakaj bi potem v milu et. olja obstala mesece dolgo?

    Seveda se vonj bistveno bolj zadrži, če uporabljamo olja, ki spadajo v osnovne note namesto tistih iz zgornjih not, vendar se bo milo kljub vsemu slej ko prej razdišalo. Na to uporaba olivnega ali kateregakoli drugega olja nima vpliva. Lahko poskusiš z dodajanjem prahu korenine iris ali podobnim, vendar po mojih izkušnjah vonja ne zadrži bistveno dlje.

    Rumenenje mila je odvisno od izbranih maščob, količine neumiljenih maščob in seveda drugih dodatkov, ki oksidirajo (tudi et. olja). Dlje kot se starajo, večja kot je količina neumiljenih maščob in večja kot je količina maščob, ki dajejo obarvano milo (med njimi tudi olivno olje), bolj milo rumeni. Povečini gre za postopno oksidacijo, ki je pač ne moremo preprečiti. Belo milo lahko dosežeš le s skrbno izbranimi sestavinami, npr. 100% kokosovo milo ali milo iz olja riževih luščin. Drugi trik pa je seveda onemogočanje prehoda v gel fazo, torej izdelava po ultrahladnem postopku. Spremljaj blog, kmalu bo objavljeno eno povsem belo milo 😉

    Glede "soda ash" sem se že velikokrat razpisala, tudi v komentarjih. Tako da najbrž ponavljam že stokrat napisano: soap ash ni znak slabega mila in nikakor ne vpliva na kvaliteto mila, tako da se zanj ne sekiraj. Pred uporabo ga odstraniš z narahlo navlaženo krpo ali papirjem. Soap ash naj bi se dalo zmanjšati z dodatkom čebeljega voska po sledi ali pa s špricanjem površine mila z isopropyl alkoholom (ki pa nikakor ni naraven) po tem, ko ga že vlijemo v kalupe. Sama s pepelom nisem imela kakšnih hudih težav, zato ne bi znala povedati, katera od teh metod je bolj učinkovita.

    Lp
    Tončka

      Karmen · 14. novembra, 2018 ob 14:27

      Z
      Hvala za odgovore. 100% kokosovo maslo, bi dalo najbrž razdražljivo milo…koliko bi po vašem mnenju zvišala odstotek neumiljenih maščob? Ta soda me pa moti le ker je neugledna😄. Hvala če enkrat. Sledim naprej, lp.

        Karmen · 14. novembra, 2018 ob 14:43

        Ok, sem zgoraj najdla post, ki piše o 10% znižanosti pri 100% kokosu. Sem mislila, da sem vse prevrala, pa vidim, da je še kar nekaj pošte nametalo. 😀

          Tončka Mavrič · 14. novembra, 2018 ob 17:22

          Živjo,

          lahko izdelaš tudi 100% kokosovo maslo. To je bil moj zadnji eksperiment, z 20% znižanja in milo je zelo fajn! Če bo vse prav, bo jutri objava 😉

          Lp
          T.

maja · 23. novembra, 2018 ob 09:23

Pozdravljena

in hvala ker si, da se lahko vedno obrnem nate 🙂 Izdelala sem castile milo (samo iz olivnega olja) po hladnem postopku. Naredila sem pralni prašek s sestavinami: voda, milo, pralna soda, soda bikarbona. Končni rezultat: prašek je bil manj gost kot pri navadnem pralnem milu, pri pranju ga še nisem preizkusila. Želela bi izdelati pralno milo, ki bi bilo primerno za uporabo v pralnem gelu. Kaj priporočaš?

LP
maja

    Tončka Mavrič · 26. novembra, 2018 ob 06:41

    Živjo Maja 🙂

    Tvoj recept je na zelo dobri poti in ima že dobro kombinacijo sestavin. Sama bi dodala le še natrijev citrat, ki deluje kot sekvestrant in mehča vodo, s čimer pripomore k boljšemu delovanju mila. Po izkušnji mnogih (iz sosednje Italije) se najbolje obnese kombinacija navadnega mila (2 žlici naribanega mila), pralne sode (1 velika žlica), sode bikarbone (1 žlica) ter 50 ml natrijevega citrata. Vse sestavine daš neposredno v pralni stroj, jih ne zmešaš prej. Pazi, ker pralna soda ni ravno optimalna za temno perilo 😉

    Za obliko gela pa… hmm, poskusi dodati preprosto manj vode. Vendar pri gelu pomni, da je problem predvsem ta, da je navadno rastlinsko milo le delno topno v vodi, zaradi česar se rado zgodi, da se zmes “loči”, kar posledično vpliva tudi na pralno moč, saj izdelek ni več homogen.

    Lp
    Tončka

Karmen · 10. decembra, 2018 ob 21:50

Živijo!
Zadnjič si pisala k 100% kokosovem milu in 20% super fat….če bi delala 50 kokosa in 50 kariteja, a je ok, če znižaš umiljenje na 10%, ali misliš, da glede na procente kariteja uporabim nižjo, npr. 8% znižanje. Al je kokos kokos in je treba vrednost vseeno zvišat?
Kaj pa misliš na še višjo vrednost vode glede na sama trda masla in eksperimentiranje pri vlivanju, ker se bo sicer zelo hitro strdilo. Katera EO ne povzročajo prehitrega zgoščevanja, oz. katera priporočaš glede tega?
In res…to je edini blog…TI si edina, kjer lahko vprašaš in tudi dobič odgovor, HVALA TI, DA SI! Kot je napisala Maja.
Lp, Karmen

    Tončka Mavrič · 11. decembra, 2018 ob 09:58

    Živjo Karmen,

    najprej hvala za lepe besede <3 Lepo mi je, ko vsakemu posebej nekaj uspe, pa naj bo to milo ali emulzija. To je zame ena najlepših stvari in v veliko veselje 🙂

    Glede mila.... poskusi 😉 Takšne kombinacije še nisem delala, vendar mislim, da je vredno poskusiti. Karite daje nežna mila, ki se slabo penijo, ampak so zelo kremasta. Nasprotno pa se kokos zelo lepo peni. Oba dajeta kompaktno milo. Glede na to, da je karite zelo nežen, bi po mojem 10% znižanje lahko bilo dovolj, morda tudi manj. Vendar moraš eksperimentirati 😉

    Količino vode moraš vsekakor zvišati, 300 ml / 1000 g maščob bo premalo, saj se ti bo masa prehitro zgostila. Poskusi s 380 ml, to bi moralo zadostovati, da bo masa dovolj tekoča. Glede OE se nič ne boj, načeloma nobeno pravo eterično olje mase ne zgosti, to je navadno bolj problem dišav. Če se želiš držati eteričnih olj, uporabi takšna, ki bodo dovolj dolgo obstojna, meni je recimo zelo ljuba kombinacija rožnega lesa in geranije (ja, kar draga kombinacija) ali pa ilang ilang. Lahko posežeš pa tudi po kakšnem drugem OE 😉

    Lep dan,
    Tončka

Mija · 29. avgusta, 2019 ob 11:43

Pozdravljena Tončika,
odličen blog in nasveti. Zato se tudi obračam na vas, mogoče mi boste znala pomagati.
Pri trdem milu sem opazila, ko mi določen čas stojijo zapakirana ter ovita v živilsko folijo, da se na milu pojavljajo temnejši madeži rjave barve (mila so svetlo rumene barve, kot so barve olj). Ni pa to na vsakem kosu milu iste serije. Kaj bi to lahko bil vzrok? Ali je takšno milo še uporabno? Če bi bilo možno, bi dodala še sliko za boljšo predstavo o čem govorim.
Hvala vam za odgovor.
Lep pozdrav,
Mija

    Tončka Mavrič · 29. avgusta, 2019 ob 12:34

    Živjo Mija,

    hvala za pohvale 🙂
    Temni madeži oranžkaste ali rjavkaste barve so po vsej verjetnosti ti. “orange spots” – po domače se tvoje milo najbrž kvari oz. postaja žarko. Vzrokov zato je lahko veliko: uporaba maščob, ki niso sveže; uporaba hitro kvarljivih maščob v previsokem deležu; preveliko znižanje NaOH; premalo posušeno milo, preden ga zaviješ v folijo (torej preveč vlage); preveč neprodušna folija… skratka, kar cel kup. Ko se ti madeži začnejo pojavljati, je milo bolje zavreči.

    Lp
    Tončka

      Mija · 29. avgusta, 2019 ob 15:31

      Hvala za odgovore 🙂
      Maščobe so z rokom trajanja tja do pol leta še, % deleža neumiljenih maščob je 6 do 7%, milo se suši na zraku 6 tednov, tako da mora biti že zadosti suho.
      Kje bi se pa dalo dobiti luknjčasto folijo za živila, da bi poizkusila milo zaviti v takšno folijo, da bo zrak krožil?

      lep pozdrav in hvala lepa za vaš trud,
      Mija

        Tončka Mavrič · 30. avgusta, 2019 ob 09:46

        Mogoče je delež neumiljenih maščob previsok glede na izbrane maščobe? Če uporabim npr. samo kokos, ki je zeloo obstojno olje, lahko povišam delež neumiljenih tudi na 20 %. Če pa uporabim npr. konopljo, ki se hitro kvari, bo že samo 5 % preveč. Morda je delček problema tukaj.

        Zaenkrat poskusi tako, da mil po sušenju ne zavijaš v folijo, temveč jih pusti v zaprti ali rahlo priprti kartonasti škatli. Zrak bo še vedno krožil in se bodo naprej sušila. Preden jih podariš pa jih seveda zaviješ po želji 😉

        Lp
        Tončka

Mateja · 10. novembra, 2019 ob 13:27

Zdravo.

Se oglašam še tukaj. Že dlje časa zbiram pogum, da bi izdelala milo po tem receptu: https://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/french-green-clay-milk-soap-tutorial/
Do zdaj sem izdelovala mila po vaših receptih in so mi vsa uspela (brez nekega okraševanja, ker mi to ni pomembno), tako da bi rada poskusila po tem, zanima pa me, glede na to da se namesto vode doda mleko, ki ga prej zamrznemo v kockah, ali moram uporabiti pasterizirano mleko (npr.alpsko) ali lahko surovo, nepasterizirano? Bo milo dosti prej postalo žarko? Izdelala bi ga na 250g maščob, tako da ga ne bi porabljala celo leto, ampak se porabi že prej 🙂 hvala za pomoč in komaj čakam na kakšno objavo 🙂

Lp, Mateja

    Tončka Mavrič · 15. novembra, 2019 ob 10:27

    Živjo Mateja,

    ob dodajanju mleka v milo je povsem nepomembno, ali je milo pasterizirano ali ne – pomembno je le, da je zmrznjeno! Med izdelavo bo vse skupaj imelo neprijeten vonj zaradi vpliva NaOH na beljakovine in sladkorje v milu, ampak se v izdelanem milu nič ne pozna. Ne bo pa zaradi mleka milo nič kaj bolj pokvarljivo (no, ne tako zelo bolj pokvarljivo), samo drugačno 😉

    Lp
    Tončka

      Mateja · 18. novembra, 2019 ob 12:48

      Najlepša hvala za odgovor še tukaj 🙂 blm vsekakor poskusila, ker me zanima kakšno je potem milo. Če izdelam milo po nekem receptu, po katerem vodo zamenjam z rdečim vinom, npr. Teranom, moram prav tako teran najprej zamrzniti? Najbrž ne, bi pa verjetno bilo fino, če bi potem milo dala v zmrzovalnik tako kot npr. vaše milo s kokosom in medom? Bi bilo preveč terana, kar se penjenja tiče, da bi se penilo rdečo?

        Tončka Mavrič · 19. novembra, 2019 ob 15:32

        Živjo Mateja,

        ja, seveda, teran (vino) ravno tako vsebuje sladkorje, zato ga je nujno zamrzniti. Ker pa vsebuje tudi alkohol, ki lahko na temperaturo zeloo vpliva, priporočam, da najprej povreš ves alkohol, nato pa teran zamrzneš. Se pravi da narediš nek “koncentrat”.
        Milo ne bo rdeče 🙂 Naravna barvila se v milu spremenijo, ne računaj, da bo ostalo lepe rdeče barve, po vsej verjetnosti bo najprej temno rdeča, potem pa sčasoma proti rjavkasti. Seveda je odvisno tudi od koncentracije – več “koncentriranega” in “pokuhanega” vina bo dalo temnejšo barvo, manj pa bolj rožnato. Ne bo pa se penilo strašno rdeče in tudi kopalne kadi ne bo tako zelo mazalo 😉

        Lp
        Tončka

Tamara · 25. februarja, 2020 ob 18:58

Pozdravljeni!

Prvič sem se postopila izdelave mila po hladnem postopku in mi nekako ne uspeva. Moje sestavine in količine: 50 g kakavovega masla, 100 g kokosovega masla, 350 g olivnega olja in 150 g vode ter 68 g NaOH. Vse maščobe sem lepo stopila in jih zmešala skupaj z raztopljenim NaOH pri temeraturi obeh raztopin med 50 in 55 °C, vendar mi po premešanju ne pride do prave zgostitve in s tem do traku. Ni mi jasno kaj je temu vzrok, ali nisem formulirala dobre sestave ali kaj narobe naredim?
Lp

    Tončka Mavrič · 28. februarja, 2020 ob 08:09

    Živjo Tamara,

    če je to tvoje prvo milo, toplo toplo toplo svetujem, da ga izdelaš samo iz kokosovega in olivnega olja (20 % kokosa in 80 % olivnega olja).

    Pišeš, da si “premešala”. Kaj pomeni – premešala? Maso je potrebno mešati s paličnim mešalnikom in to dovolj dolgo (načeloma postane palični kar precej topel in razgret od tega mešanja!) Ročno mešanje nikakor ni dovolj. Seveda imaš tudi temperaturo združitve precej visoko, bolje bi bilo, če bi temperatura bila med 40 in 45, ne med 50 in 55. Poskusi ponovno, najbrž je težava v ne dovolj dolgem in energičnem mešanju (obvezen je palični!!!), ker je recept sam po sebi načeloma ok.

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.