fbpx

Celulit: izbira sestavin za izdelavo anticelulitne kreme

Objavil Tončka Mavrič dne

Celulit: izbira sestavin za izdelavo anticelulitne kreme

Celulit je več kot le lepotna napaka in nadloga modernega časa; če si od pobliže pogledamo njegov nastanek namreč ugotovimo, da gre pravzaprav za pravo patologijo. Vzroke celulita gre iskati predvsem v slabi mikroprekrvavitvi, na katero vpliva ogromno različnih dejavnikov: genetski faktorji in dedni vzroki, spol, starost, hormoni in hormonska nihanja, stres, različne bolezni, uporaba zdravil in kontracepcijskih tablet, prehrana, pretežno sedeč način življenja in posledično pomanjkanje gibanja itd.

Naj bo jasno: noben od naštetih vzrokov ni »edini«, saj gre navadno pri pojavu celulita za kombinacijo različnih dejavnikov. Prav tako odprava enega izmed naštetih dejavnikov ni hkrati tudi dejanska rešitev. Vsak izmed njih lahko pripomore le delček; gibanje in pravilna prehrana sta osnovnega pomena, vendar nista nujno tudi rešitev. Ste kdaj pogledali, koliko vrhunskih športnic ima težave s celulitom?

Celulit najpogosteje povežemo z videzom »pomarančne kože«, vendar to ni ravno prvi znak celulita, temveč je že njegova druga faza. Prva faza (strokovno imenovana edematična faza) navadno mine precej neopažena, edini znak je občutek težkih in zateklih nog. Ta občutek je povezan s povečanim volumnom maščobnih celic in šibkimi stenami kapilar, zaradi česar pride do iztekanja in zastajanja tekočine v podkožnem tkivu. Druga faza – faza pomarančne kože – je le posledica prve. Zaradi slabše prekrvavitve, zmanjšane sposobnosti odvajanja tekočine iz tkiv in slabe oskrbljenosti s kisikom se sprožijo vnetni procesi in začnejo se ustvarjati fibrozni vozlički. Koža izgubi lesk in postopoma pridobi videz pomarančne kože. Tretja (sklerotična) faza je zaznamovana z močno občutljivo kožo, prekrvavitev je zelo slaba, lahko se pojavijo otekline in zabuhlost zaradi zastajanja tekočine, fibrozni vozlički pa otrdijo.

Poleg pravilne prehrane in zadostnega gibanja ključnega pomena tudi pitje zadostne količine vode. Človeško telo potrebuje vodo ne le za gasitev žeje in normalno delovanje, temveč tudi za odplakovanje strupov iz telesa. Najbrž ne gre posebej poudariti, da se je potrebno izogibati stresu (pa ne le zaradi celulita) in ohranjati zdravo telo. Pri celulitu igrajo kozmetični izdelki le majhno vlogo, pa vendar lahko doprinesejo svoj delček, predvsem v začetni fazi. Kako? Z nobeno kremo niti žavbo ne moremo spremeniti naših genov, spola in starosti (ko bi le lahko!), vendar pa lahko doprinesemo veliko dobrega k izboljšanju prekrvavitve ter lajšanju oz. zmanjševanju posledic, ki jih slaba prekrvavitev prinese v podkožje. 

Kot smo videli v prejšnjih odstavkih, so za celulit značilne slaba prekrvavitev, šibke stene kapilar, zastajanje tekočine v tkivu in posledične otekline ter vnetja in razdražena koža. Pri izbiri kozmetičnih sestavin za izdelavo anticelulitnih krem zato posegamo po tistih, ki izboljšajo prekrvavitev, utrdijo in okrepijo stene kapilar, pripomorejo k izločanju nabrane odvečne tekočine, zmanjšajo vnetja ter otekline in pomirjajo kožo. Prvaki v teh nalogah so rastlinski izvlečki. 

Pri izbiri in kombinaciji rastlinskih izvlečkov proti celulitu moramo paziti le na nekaj osnovnih vodil. Vedno skušajmo pokriti vse ali skoraj vse dejavnike, ki vplivajo na celulit:
– izboljšanje prekrvavitve
– utrjevanje sten kapilar, povečanje tonusa žilnih sten
– izločanje odvečne tekočine
– zmanjševanje vnetij in oteklin
– pomirjanje kože

Če npr. uporabimo izvleček, ki izboljša prekrvavitev, vendar pozabimo na to, da je potrebno hkrati tudi odpraviti že zastalo tekočino, smo opravili le pol naloge. Delovati je potrebno na vseh dejavnikih hkrati, samo tako lahko pričakujemo maksimalen učinek. Potrebno je iskati tisto, čemur kozmetologi pravijo sinergija sestavin. Če ob naštetih lastnostih poskrbimo še za povečano elastičnost kože in poskrbimo za njeno obnavljanje ter dovolj vlaženja, smo nalogo odlično opravili. 

Drugo načelo, ki se ga moramo vedno držati, je to, da se ne ponavljamo. Če že imamo izvleček, ki utrjuje stene kapilar, ni potrebno še enega z istim delovanjem. Dovolj je eden, ponavljanje ni potrebno. Seveda se moramo pri izvlečkih zavedati, da se njihovo delovanje večkrat deloma pokriva in bomo imeli zato vsaj delno ponovitev, vendar se na drugih področjih isti izvlečki lahko dopolnjujejo. Tako npr. divji kostanj in centella odlično utrjujeta stene kapilar, vendar centella dodatno vzpodbuja nastanek kolagena in  upočasnuje staranje, divji kostanj pa odlično odpravlja otekline, zastoj vode in zmanjšuje vnetja.

Prav tako se moramo vedno držati načela, da kozmetični izdelek ni zelenjavna enolončnica. Vanj nikar ne stlačimo dvajset različnih izvlečkov, pa čeprav nas to morda mika. Omejite se na nekaj kvalitetnih sestavin, ostale pa dajte v drugo kremo. Nenazadnje pa upoštevajte, da izdelujete kremo proti celulitu. To mora biti njena osnovna funkcija, zato vanjo nikar ne sipajte sestavin proti staranju, za sončenje, proti dermatitisu itd. 

Kar se tiče tipologije izvlečkov (tekoči, suhi, alkoholni itd) posegajte predvsem po glikolnih, tekočih in suhih izvlečkih. Tinkture zaradi visoke vsebnosti alkohola raje pustite ob strani, saj radi uničijo emulzijo, glicerolni pa so v primerjavi z drugimi izvlečki šibkejši in lepljivi. Glede na to, da je večina rastlinskih aktivnih sestavin, ki vplivajo na prekrvavitev in odpravljanje zastane tekočine, topna v polarnih topilih (alkohol, voda), so oljnati izvlečki ali macerati v boju proti celulitu navadno neprimerni. 

Izmed obilice rastlinskega materiala, ki se v kozmetiki uporablja za izboljšanje celulita, bom naštela le najbolj pogoste, najpomembnejše oz. najlažje dobavljive rastline (oz. njihove izvlečke). Pri tem velja opomniti, da imajo sestavine, ki lahko prispevajo k zmanjšanju celulita, določen vpliv na krvni obtok in na presnovo maščob, zato se v primeru nosečnosti ali dojenja izdelavi in uporabi anticelulitnih krem odpovejte – mnoge sestavine imajo lahko negativne stranske učinke. 

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum)
Izlvečki divjega kostanja so bogati s saponini, flavonoidi, proantocianidini in tanini. Izvlečki divjega kostanja imajo zaradi prisotnosti obilice različnih sestavin dobre protivnetne lastnosti, zmanjšajo prisotnost oteklin in zastajanja tekočine. Izmed vseh sestavin je v izvlečku najbrž najbolj znan kompleks triterpenskih saponinov, ki se imenuje escin. Escin poveča tonus žilnih sten (ti. vazokonstrikcija) ter posledično izboljša prekrvavitev, deluje utrjevalno na stene kapilar in zmanjša njihovo prepustnost, zaradi česar zmanjša zastoj tekočin v okoliških tkivin in lokalne otekline. Divji kostanj tudi odlično zmanjša pordečelost kože. Nekateri testi so poleg tega dokazali, da kvercetin, prisoten v divjem kostanju, lahko zmanjša in celo prepreči lokalna vnetja. 

Izvlečkov divjega kostanja ne uporabljamo v primeru poškodovane oz. ranjene kože

Azijska centella (Centella asiatica)
Tako kot divji kostanj je tudi centella bogata s triterpenskimi saponini, ki izboljšajo tonus kapilar, vendar na nekoliko drugačen način kot to počne divji kostanj. Azijska centella namreč lahko poveča tvorbo kolagenskih vlaken znotraj ožilnega sistema, s čimer mikrokapilare pridobijo na elastičnosti. Najpomembnejši sestavini, ki sta odgovorni za tvorbo kolagena, sta aziatična kislina in aziatikozid. Azijska centella vzpodbuja nastanek kolagena tudi v podkožnem tkivu, zaradi česar se poveča tudi elastičnost kože; hkrati pa vzpodbudi nastanek fibroblastov (celice vezivnega tkiva) in prepreči delovanje encimov, ki so odgovorni za razkroj tkiv in tako upočasni proces staranja kože.

V redkih primerih se lahko pri kožnem nanosu centelle pojavijo alergične reakcije. Pred uporabo je zato primerno narediti preizkus občutljivosti.

Lobodika (Ruscus aculeatus)
Pri lobodiki so za pripravo izvlečkov uporabne le korenine. Slednje vsebujejo visoke količine saponinov (najbolj znani so steroidni saponini, ki se imenujejo ruskogenini), taninov in fitosterolov. Izvleček lobodike delujejo zaščitno na stene krvnih žil, vplivajo na propustnost kapilar ter posledično zmanjšujejo zastajanje tekočin v podkožnem tkivu. Izvlečki iz lobodike zato učinkovito zmanjšajo otekline. 

Bršljan (Hedera helix)
V izvlečku bršljana je za proticelultino delovanje najpomembnejši saponin, ki se imenuje ederagenin. Le-ta ima dobre protivnetne lastnosti, zelo učinkovito pa tudi pomirja kožo in zmanjša bolečino, ki je posledica močno otrdelih fibroznih vozličkov. 

Breza (Betula spp.)
Izvlečki breze so bogati s flavonoidi, tanini, saponini in triterpenskimi alkoholi, ki uspešno prispevajo k vpijanju iztekle tekočine v podkožna tkiva, izločanje nabranih toksinov in posledično zmanjšajo prisotne otekline. 

Borovnica (Vaccinium myrtillus)
Borovnice so bogate z antocianidini, tanini in flavonskimi glikozidi. Tudi izvleček borovnice poveča vzdržljivost kapilar, izboljša mikroprekrvavitev ter zmanjšuje iztek tekočine v okoliška tkiva. Vsekakor pa gre pri borovnici za precej drugačno delovanje, saj ni bogata s saponini, temveč vsebuje obilico flavonoidov. Flavonoidom oz. bioflavonoidom (med katere spadajo tudi antocianidini) se mora izvleček borovnice zahvaliti za pozitivne učinke na prekrvavitev, ne smemo pa pozabiti, da so antocianidini hkrati odlični antioksidanti. Izvlečki borovnice tudi zelo dobro pomirjajo kožo. 

Rdeča trta in izvlečki črnega grozdja (Vitis vinifera)
Izvlečki iz listov rdeče trte in črnega grozdja vsebujejo velike količine flavoinoidov, proantocianidov in resveratrola. Proantocianidi utrjujejo celično membrano, preprečijo nastanek krvnih strdkov, povečajo tonus in odpornost žilnih sten ter izboljšajo hitrost krvnega pretoka po žilah. Hkrati vplivajo na ohranjanje kolagena oz. mladostnega videza kože, saj upočasnijo delovanje kolagenaze, elastaze in hialuronidaze – encimov, ki so odgovorni za razkroj kolagena, elastina in hialuronske kisline, prisotne v koži. Resveratrol pa skupaj z ostalimi flavonoidi deluje kot zelo močen antioksidant. 

Rjave alge (Fucus vesiculosus)
Rjave alge vsebujejo večje količine joda, polisaharidov, nekaj aminokislin ter vitaminov in mineralov. Prav prisotnost joda, ki je vezan na aminokisline, lahko vpliva na celulit. Jodirane aminokisline namreč vplivajo na lokalno presnovo maščob oz. preprečijo lokalno nastajanje maščobnih blazinic.

Zaradi velike prisotnosti joda se v primeru težav s ščitnico ali v nosečnosti in dojenju uporabi rjave alge v domači kozmetiki raje izogibajte.

Kofein
Čisti kofein je bel prah brez vonja in grenkega okusa. Ta alkaloid pridobivajo iz kave, vsebujejo pa ga tudi izvlečki zelenega čaja in kakava. Kofein vpliva na beta receptorje, ki so odgovorni za razkroj maščob (lipolizo) v telesu. Ko so receptorji vzdraženi, se lipoliza poveča, posledično se lokalno prisotne maščobe razgradijo in sprostijo v obliki maščobnih kislin. 

Njegova topnost v hladni vodi ni ravno najboljša, zato se ga navadno dodaja v toplo A fazo oz. se ga predhodno stopi v vroči vodi. Njegova topnost pri sobni temperaturi je omejena (16 g/l, torej 1,6 g/100 ml vode), zato se v klasičnih izdelkih proti celulitu omejite le na 1%. Prevelike količine kofeina namreč ponovno kristalizirajo in rade tvorijo »kofeinske iglice«. V primeru nosečnosti se uporabi kofeina izogibajte. Prav tako bodite pozorni, če ste občutljivi na kofein. Nekatere uporabnice iz italijanskega spletnega foruma so namreč poročale o povečanem razbijanju srca v primeru preobčutljivosti. 

Poleg naštetih sestavin, ki vplivajo predvsem na izboljšanje prekrvavitve in na zmanjševanje zastale tekočine, je potrebno v izdelek vključiti tudi tiste sestavine, ki kožo pomirijo. Nekateri izmed zgoraj opisanih izvlečkov odlično opravijo tudi to nalogo (npr. bršljan, borovnica, pa tudi divji kostanj), vendar ne bo odveč, če še na kratko naštejem nekaj izvlečkov, ki blagodejno vplivajo na razdraženo kožo. To so kamilica, aloja, ognjič, sladki koren, vrtnica ipd. 

Masaža, piling, skrub in ostalo
Ne glede na to, kako dobro anticelulitno kremo bomo izdelali, bo ves trud zaman, če se ne bomo našemu telesu posvetili tudi minutko pred uporabo čudežne kreme. 

Pred nanosom kreme je dobro, da kožo nežno skrtačimo, s čimer vzpodbudimo krvni obtok in s tem omogočimo boljše vpijanje kreme in aktivnih sestavin. Prav tako ima na celulit blagodejen vpliv pravilna masaža, ki mora olajšati delo izvlečkov. Limfna drenaža bo vzpodbudila pretok, zmanjšala se bo količina zastale tekočine in seveda oteklin. Drenaža naj bo nežna, vedno v smeri od konca okončin proti osrednjemu delu telesa. 

Prav tako svoj droben del doprinese tudi občasni piling kože. Celulit je namreč pogosto povezan z videzom uvele in ugasle kože. Piling bo odstranil odmrle celice na površini ter vzpodbudil nastanek novih. 

Nenazadnje pa: celulit je tegoba, ki se ga ne boste rešili v enem poletju. Zanj je potrebna potrpežljivost in vzdrževanje doseženih rezultatov. Najbolje je, da vsake tri ali štiri mesece opravite enomesečno celulitno nego, medtem pa se seveda izogibate stresu in slabim razvadam ter se redno gibate. Gibanje na svežem zraku ne dobro le za lepšo postavo, temveč tudi za kožo, ki je bolje prekrvavljena in oskrbljena s kisikom.


5 Komentarjev

Dani · 30. avgusta, 2014 ob 13:31

Kot vedno zelo izčrpna in poučna objava. Bravo, Tončka!
Malo sem sledila tudi l`angolo di Lola, ampak moram povedati, da mi je kar malo zoprn njihov način uveljavljanja na tistem forumu, tako očitno je zaznavati dobrikanje "veliki šefici" :). Pa tudi mislim, da resnično pretiravajo s pomembnostjo estetsko/senzornega dela kozmetike in tlačijo v kozmetiko res preveč snovi. Sama se učim in trudim delati čimbolj prijetne izdelke, ampak prvoten pomen dam na korist telesu, šele potem sledi ostalo.

Toncika M · 31. avgusta, 2014 ob 10:01

Hvala Dani 🙂

Italijanski forum je nekaj… ehem, posebnega. Forum je ogromen in posreduje zares veliko znanja, zato morajo biti pravila stroga in red je potrebno spoštovati. Včasih gredo stvari res v skrajnost, se strinjam, vendar verjemi, da je odgovarjanje na tisočkrat zastavljeno vprašanje pri tolikšni količini informacij zares moteče. Kar se tiče "dobrikanja" morda velikokrat izzveni kot takšno, pa v resnici ni… sploh če za branje foruma uporabljaš google translate oz. ga ne bereš v italijanščini. Ne vem, mogoče pa jaz tega dobrikanja sploh ne opazim več.

Glede pretiravanja v estetiki ti dam vsaj deloma prav. Vendar je to njihova kultura. Italijani ostajajo kralji lepega, elegance, mode. Nemci kralji praktičnega, udobnega in zdravega (pa čeprav nagravžnega). In to se odlično kaže v kozmetiki… zares bio znamk v Italiji skorajda ni oz. so redke, dobiš pa ogromno dobrih (deloma naravnih) lepo dišečih in po občutku odličnih krem. Nemčija je prvakinja v bio kozmetiki, ki pa je žal velikokrat premastna, vsebuje alkohol, neredko ima neprijeten vonj in tudi občutek ni ravno vrhunski. Vse za ceno "bio" certifikata.

Nobena izmed skrajnosti po mojem mnenju ni dobra. Izdelava domače kozmetike omogoča ravno to: pravo mero med dobrim in izdravim, lepo dišečim in prijetnim občutkom. Vsak se lahko zase odloči, čemu bo v nekem izdelku dal prednost in kaj potrebuje. Včasih je potrebno sprejeti kakšen kompromis, vendar ga lahko sprejmemo le na podlagi dovolj informacij, ne samo po načelu "ne ker pač ne". Zato poskusi forum pogledati samo kot vir informacij, ostalo pa prezri 🙂

Dani · 31. avgusta, 2014 ob 20:18

Živijo!
Sem brala v italijanščini, ker tudi sama izviram iz primorskega konca in poznam tako jezik kot Italijane. Mogoče se nisem dovolj poglobila, malo sem si tudi ustvarila mnenje na podlagi komentarjev na drugih forumih. Kakorkoli, res je, vir informacij definitivno je. Lep pozdravcek in hvala za zanimivo objavo.

maja · 30. januarja, 2019 ob 14:41

Pozdravljena,

izdelala bi si anticelulitno olje za telo in me predvsem zanima katera olja so primerna za ta namen. Zanima me tudi ali dodatek kokosovega kaprilata, isopropyl mistrata in skvalana vpliva tudi na boljšo vpojnost-absorbcijo sestavin v olju (npr. eteričnih olj) in katera so najboljša eterična olja za ta namen 🙂 … in kaj aktivnega bi se dalo še dodat v olje.

bom vesela vsake povratne informacije!

    Tončka Mavrič · 7. februarja, 2019 ob 05:33

    Živjo Maja,

    za anticelulitno nego pravzaprav ni bistvene razlike v tem, katero rastlinsko olje izberemo, saj nobeno nima posebnega učinkovanja prav na celulit. Bolj je pomembno to, da se olje primerno dolgo masira – masaža je največ za boj proti celulitu. Aja, pa gibanje in zdrava prehrana 😉 Dodatek sinteznih olj pomaga pri mazljivosti in izboljša vpojnost (ter posledično zmanjša čas masaže, torej moraš najti pravo ravnovesje), ne izboljša pa vpojnost. Izmed rastlinskih lipidov je npr. za jojobino olje raziskano, da prodre nekoliko globlje kot ostala olja – vendar še vedno govorimo o zunanjih plasteh povrhnjice 😉 Poleg eteričnih olj, ki izboljšajo prekrvavitev, drenažo in odstranjevanje toksinov, drugih lipidotopnih sestavin za celulit ni. Veliko več je vodotopnih sestavin, npr. izvlečki alg Fucus in številnih drugih rastlin ter kofein, vendar bi morala poseči po emulziji 😉

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.