fbpx

Krema proti celulitu

Objavil Tončka Mavrič dne

Krema proti celulitu

Koga ne muči strah pred celulitom? Celulit je eden izmed najbolj razširjenih kožnih problemov sodobnega časa. Po mnenju mnogih je to le lepotna napaka, po mnenju strokovnjakov pa ne gre le za (grd) videz, temveč pravo obolenje in posledično deformacijo kože.

Vzrokov za nastanek celulita je več – geni, hormoni, zdravila, bolezni, prehrana, pomanjkanje gibanja itd. Vsak vzrok lahko prispeva le drobtinico, skupaj pa kaj kmalu izpišejo zgodbo celulita: slaba mikroprekrvavitev, slaba limfna pretočnost, zastajanje tekočine v tkivih in posledični edemi, mikro vnetja, nastanek fibroznih tkiv ter nazadnje nastanek sklerotičnih tkiv.

V boju proti celulitu nam ne bo pomagala nobena krema. Ali bolje: ne bo nam pomagala zgolj samo krema. Tako kot je vzrokov za nastanek več (in vsak pripomore čisto malo), je potrebno tudi za zmanjšanje pomarančne kože poseči po različnih orodjih. Sprememba prehrane in povečanje telesne aktivnosti sta prva pogoja, ki se jima nato pridruži še kopica kozmetičnih pomagal.

Celulit je v veliki meri problem slabe mikroprekrvavitve, problem zastajanje tekočine v tkivih, problem vnetij in problem maščobnih blazinic. V te namene se uporablja predvsem obilico rastlinskih izvlečkov (npr. bršljan, divji kostanj, breza, borovnica, kava oz. kofein itd), ki vplivajo na vse naštete težave. Vsak izvleček ima svoje lastnosti in pogosto jih je potrebno medsebojno kombinirati, da dosežemo želen učinek. Krema proti celulitu bo tako predvsem krema, ki izboljša prekrvavitev (in je zato zelo blizu kremam za utrujene noge), poveča elastičnost mikrokapilar, zmanjša vnetja in zastajanje tekočin v tkivih.

Predstavljen recept je le ena izmed mnogih možnih različic; izbrane rastlinske izvlečke je možno nadomestiti z drugimi ali z njihovo kombinacijo, prav tako so nadomestljive in zamenljive ostale sestavine. Pri tem pomnite, da več ni nujno bolje: pri izbiri izvlečkov se zato omejite na nekaj rastlin in ne skušajte v eno kremo spraviti celega botaničnega vrta.

Krema proti celulitu (recept za 100 g)

Faza A
voda do 100
glicerol 4

Faza B
polyglyceryl-3 methylglucose distearate 2
Montanov L (C14-22 Alcohols, C12-20 Alkyl glucoside) 2
pomarančni vosek 1
karitejevo maslo 1
neumiljive snovi sojinega olja (60% fitosterolov) 1,5
olivno olje 4
kakavovo olje 1
olje makadamije 2
arganovo olje 2
ethylhexyl stearate 3
triethyl citrate 2
dicaprylyl ether 2
ksantan gumi 0,2

Faza C
tekoči izvleček divjega kostanja 10
glikolni izvleček centelle 5
suhi izvleček grozdja 0,5
Cosgard (dehydroacetic acid, benzylic alcohol) 0,6
Aqua shuttle (nanosomi za vlaženje, INCI: Water, Glycerin, Sorbitol, Laminaria digitata extract, Lecithin, Xanthan gum, Diatomaceous earth, Phenoxyethanol, Caprylyl glycol, Disodium EDTA, Glyceryl caprylate) 3
dišava ali eterično olje q.s.
pH 5

Postopek:
Pripravimo fazi A in B: stehtamo potrebne sestavine in ju ločeno segrevamo v steklenih čašah do temperature 80° Celzija. Ko obe fazi dosežeta želeno temperaturo, fazo B vlijemo v fazo A (maščobno fazo vlijemo v vodno fazo). S paličnim mešalnikom emulgiramo, dokler ne dosežemo homogene bele zmesi. Odstavimo z ognja in nadalje mešamo s paličnim mešalnikom do ohladitve. Ko se emulzija ohladi, postopoma in previdno dodamo izbrane izvlečke (suhi izvleček rdečega vina predtem skrbno dispergiramo v izvlečku kostanja). Zmešamo s paličnim mešalnikom in preverimo pH, ki mora biti med 5 in 6. Dodamo konzervans in po želji eterična ali dišavna olja ter ponovno premešamo s paličnim mešalnikom. Nazadnje dodamo še nanosome za vlaženje in premešamo ročno (pri uporabi nanosomov ne smemo uporabljati paličnega mešalnika!). Kremo predenemo v neprozorno, po možnosti temno plastenko. Obilica rastlinskih izvlečkov pod vplivom UV svetlobe namreč lahko oksidira, s čimer se njihova učinkovitost zmanjša.

O formulaciji
Izmed aktivnih sestavin proti celulitu sem za to kremo izbrala le tri: izvleček divjega kostanja, izvleček centelle in izvleček rdečega vina. Divji kostanj vsebuje obilico saponinov (med njimi najbolj pomemben escin), flavonoidov, proantocianidov in taninov. Divji kostanj pozitivno vpliva na stene kapilar, normalizira njihovo propustnost in posledično zmanjša zastajanje tekočin v tkivih. Poleg tega ima tudi protivnetne lastnosti. Tudi centella (Centella asiatica) vsebuje obilico saponinov, ki pa imajo nekoliko drugačen učinek, saj pospešujejo tvorbo kolagena znotraj krvnih žil, s čimer pripomorejo k večji elastičnosti kapilar in žilnega sistema in zmanjšanju zastajanja tekočin v tkivih. Izvleček grozdja vsebuje visoke količine oligomernih proantocianidov in resveratrola, ki ni samo zelo dober antioksidant, temveč pripomore k pomiritvi in obnavljanju kože. Izvleček grozdja poveča odpornost kapilar na encimsko degradacijo, izboljša mikroprekrvavitev, poveča tvorbo kolagena in nenazadnje deluje protivnetno.

Izbira maščobne faze v takšni formuli ne igra bistvene vloge, rastlinska olja so v boju proti celulitu le postranska zadeva. Zato se nikar ne ozirajte na neumiljive snovi, kakavovo olje itn. – izbira je temeljila predvsem na željah moje kože. Maščobna faza je povsem zamenljiva, bodite pozorni le na vrsto in količino olj, ki naj bo primerna vaši koži in seveda letnemu času.

Nekoliko posebna je v tem primeru izbira emulgatorjev in način uporabe ksantan gumija. Iz ksantana se navadno pripravi gel z uporabo vode v fazi A, ki ga nato klasično segrevamo in emulgiramo. Tako ksantan gumi kot tudi nekatere druge zgoščevalce vodne faze (npr. akrilate) pa lahko dispergiramo v maščobni fazi in posledično emulgiramo skupaj z maščobno fazo. Zgoščevalec vodne faze na ta način pride v kontakt z vodo šele med emulgiranjem in ne prej, zaradi česar se gel ustvari (oz. ustvarja) med ohlajanjem emulzije. Takšen postopek je nujno potreben pri nekaterih emulgatorjih (kot npr. Cetearyl glucoside), pri drugih pa je stvar izbire – kot v tem primeru.

Montanov L je kot emulgator precej močen, primeren je celo za sprej emulzije. Prenese visoke koncentracije elektrolitov in visoke količine izvlečkov, od tod tudi njegova izbira. Vendar ima dve precej neprijetni lastnosti. Prva je ta, da med emulgiranjem s paličnim mešalnikom vtepe v emulzijo ogromne količine zraku, več zraku pa pomeni bolj nestabilno emulzijo. Bolj kot je emulzija gosta in kompaktna, več zraku vtepemo in težje bomo ujete mehurčke spravili ven. Odločitev o disperziji ksantana v maščobni fazi je zato tesno povezana z uporabo emulgatorja. Na ta način med emulgiranjem pridobimo nekaj minut, preden ksantan začne nabrekati in tvoriti gel, s čimer se količina ujetih zračnih mehurčkov bistveno zniža.

Druga slaba lastnost Montanov L pa je ta, da daje kreme z relativno veliko belo, milnato sledjo. Uporaba Montanova L v najmanjši možni količini in sočasna uporaba PGE-3 methyl glucose distearata nekoliko zmanjša to neprijetnost, vendar je ne popolnoma odpravi.

Tako sam emulgator Montanov L kot tudi postopek emulgiranja z disperzijo ksantana v maščobni fazi priporočam samo tistim, ki imajo že nekaj kilometrine v izdelavi kozmetičnih izdelkov. Začetniki posezite po drugih emulgatorjih (npr. Plantec OP2) in po klasični metodi izdelave hidrogelov.


7 Komentarjev

Dani · 26. junija, 2014 ob 15:10

Pozdravljena,

sem se že ustrašila, da si prenehala z objavami, ker en čas nisi nič objavila. Lepo, da si nazaj!
Recept izgleda dober, vendar ga verjetno ne bom delala, saj en kup sestavin nimam. Jaz sem jih tudi že nekaj za celulit naredila, še najbolj pa se mi je posrečila zadnja, s kofeinom in ekstraktom divjega kostanja. Sem pa uporabila manjše količine aktivnih sestavin in methylglucose sesquistearate kot emulgator. Pri prejšnji pa sem uporabila bršljanov ekstrakt, ampak ker ne želim preveč aktivnih sestavin skupaj, potem se omejim na 2-3. Mogoče veš, kje bi se dalo kaj več o združljivosti le teh prebrati?

Toncika M · 26. junija, 2014 ob 18:19

Ojla,

ne, nisem prenehala…le služba mi pobere ogromno časa. Blog (in kozmetika) zato živita le od tistega bore malo časa, ki mi preostane.

Kofein naj bi dobro učinkoval pri lipolizi (topljenju maščobnih celic), problem je predvsem njegova precej nizka topnost. Se pa odlično kombinira z rastlinskimi izvlečki… Prav rastlinskim izvlečkom proti celulitu bom namenila naslednjo objavo, pri izbiri je potrebno paziti predvsem na to, da se medsebojno dopolnjujejo. Navadno sama kombinacija z drugimi aktivnimi sestavinami (npr. kofein ali vlažilne sestavine) pa ni težavna, razen v primeru, da gre za sestavine, ki bi močno dvignile pH (npr. bikarbonat ali podobno).

Lep večer 🙂

Dani · 26. junija, 2014 ob 22:11

Super, komaj cakam na objavo! Popolnoma razumem stisko s casom, meni pri dveh otrocih tudi komaj uspe kakšno zadevco ustvariti. Lep večer tudi tebi!

Anonimni · 21. julija, 2014 ob 05:36

Lepo pozdravljena Tončika ;),

tudi jaz sem vesela, da boste še naprej objavljala in delila vaše znanje. Čas je pa vse povsod problem-vedno ga je na žalost premalo :(.

Imela bi zopet par vprašanj za vas in bom zelo vesela, če mi boste znala pomagata v kar pa sploh ne dvomim :).

Slišala sem, da obstaja različica vitamina E-tokoferol iz sončnice. Zanima me, če ste že slišali zanj in, če ima iste oziroma podobne lastnosti, kot ta tokoferol acetat, ki je lepo opisan v eni izmed vaših objav? Mogoče veste kje bi se ga dalo nabaviti? Rada bi ga uporabila v balzamu za ustnice ;).

Imam pa recept tudi za izdelavo lip glosa, kjer je omenjena sestavina mica. Z mico še nisem delala nikoli, sem pa malce pobrskala po spletu in prebrala, da gre za okside-za pigment sestavljen iz železovega oksida in titanovega oksida? Me pa zanima glede teh dveh omenjenih sestavin zlasti za titanov oksid-koliko sem prebrala so različni odgovori glede varnosti in nevarnosti. Glede nato, da se uporablja v različnih receptih pa tudi za ustnice naj bi bil potemtakem neškodljiv?

Omenjene so pa tudi še tri sestavinice, ki so mi tudi tuje, in sicer Miroirde sucre (Sucrose acetate isobutyrate, Caprylic/Capric trigly cerides), Q10 (Coenzyme) ter Vegetable Substitute of lanolin. Ste mogoče že kdaj delali z njimi in kakšen je vaš vtis? Kaj bi se zgodilo z lip glosom, če jih nebi dodala? Sem pa tudi že gledala glede nakupa in zasledila, da se da dobiti Q10 medtem, ko pa ostalih dveh sestavin pa nisem nikjer zasledila.

Za vaš odgovor se že vnaprej zelo lepo zahvaljujem ;).

Tončika želim vam lep začetek tedna in veliko sončka ;),

Polona

Toncka Mavric · 30. januarja, 2018 ob 08:42

Živjo,

najboljši in zagotovo najbolj preprost za uporabo je alfa tokoferol – torej čisti tokoferol, ne glede na to, kako je pridobljen. Pri tem konkretnem tokoferolu, pridobljenem iz sončnice, bi bilo potrebno ugotoviti, katera oblika vitamina E je ter kolikšna je njegova koncetracija. Žal se navadno ti "sončnični" vitamini E prodajajo razredčeni v sončničnem olju…

Mica je naravno barvilo, ki je po svoji naravi belo (oz na koži prozorno) in se svetlika. Barvne mice dobivajo z dodajanjem drugih barvil kot npr. železovi oksidi. Seveda so ta barvila dovoljena v naravni kozmetiki, za vsako posebej pa je potrebno preveriti, ali je dovoljeno za uporabo na ustnicah oz. okolici oči. Nekatera barvila so namreč prepovedana za uporabo v izdelkih, ki lahko pridejo v stik z očesno ali ustno sluznico.

Brez miroir de sucre in nadomestka za lanolin vaše kopiranje recepta ne bo uspelo. Oba sta za lipgloss nepogrešljiva. Q10 pa lahko mirno izpustite. Tako miroir de sucre kot nadomestek za lanolin ima gotovo francoski AromaZone.

Lp
Tončka

Maja · 15. februarja, 2018 ob 11:00

Pozdravljena,

tudi jaz razmišljam, da "skuham" eno mažo za maščobo topit. Tvoj recept je mamljiv, vendar je zame preveč eksotičnih sestavin v fazi b, tako da bom probala sama ustvarit recept. Zanima me koliko aktivnih sestavin lahko dam v fazo C? Na voljo imam kofein, mentolove kristale, ekstrakt vinske trte, ekstrakt alge Fuco, izvleček morskih alg. Naredila sem tudi macerat bršljana. Torej razmišljam, da ne bi smela dati več kot 3 aktivne sestavine v fazo C in da naj bi to bilo 15,5 odstotka tako kot v tvojem primeru?

Hvala za pomoč!

Toncka Mavric · 15. februarja, 2018 ob 11:10

Živjo Maja,

"eksotične" sestavine v B fazi lahko brez težav zamenjaš ali izpustiš. Emulgatorje nadomesti s tistim, kar imaš na razpolago (pazi le, da izbereš dovolj močen emuglator, da bo lahko sprejel visoko količino v C fazi!), maščobe pa poljubno zamenjaj. Kot sem napisala v objavi: maščobna faza nima bistvenega vpliva na učinkovitost formule. Važno je, da se da kremo dobro masirat – masaža prispeva več kot vse ostalo 😉

Glede količine samih sestavin, ki si jih omenila, je odvisno, v kateri obliki imaš izvlečke, ki jih omenjaš. Suhi? Glikolni? Alkoholni? Od tega namreč zavisi tudi njihov odstotek uporabe. Skupna količina izvlečkov in drugih aktivnih sestavin je odvisna tudi od tega, kakšen emulgator uporabiš in kako je močen.

O kombiniranju sestavin, ki jih imaš na voljo, pa si lahko več prebereš tu: http://moja-kozmetika.blogspot.si/2014/08/celulit-izbira-sestavin-za-izdelavo.html

Skratka: formule so zato, da jih prilagajamo svojim potrebam in svojim sestavinam. Kopiranje je fino le za začetnike 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.