fbpx

Vpojno olje za telo po tuširanju z izvlečkom ognjiča

Objavil Tončka Mavrič dne

Vpojno olje za telo po tuširanju z izvlečkom ognjiča

Vpojno olje za telo z izvlečkom ognjiča

V objavi Kako zasnovati anhidridne izdelke smo videli, da se med formulami brez vode znajde pravzaprav veliko število različnih kozmetičnih izdelkov, tako za obraz kot tudi za telo. V tokratni objavi bom predstavila le dva recepta za olje za telo po tuširanju, različic pa je mnogo.

Klasična olja za telo, ki jih dobite v prodaji, so navadno izdelana le na osnovi olj (rastlinskih in/ali sintetičnih) in z dodatkom tokoferola ali tokoferil acetata kot antioksidanta. V primeru sintetičnih olj na osnovi naftnih derivatov (petrolati, parafin in silikonska olja) je naš izdelek daleč od naravnega. Seveda se gladko vpije, vendar o pravi negi ni moč govoriti.

V primeru rastlinskih olj pa je situacija ravno obratna: nega kože je zelo dobra, vpojnost pa žal ne najboljša. Takšna olja za telo imajo eno veliko napako: po uporabi ostanejo na koži mastne sledi. Če na mastno kožo nato navlečemo kavbojke ali druge hlače, se ostanki rastlinskih olj prenesejo na tekstil in počasi oksidirajo ter postanejo žarki. Oblačila kaj kmalu začno smrdeti, pri tem tudi pranje ne pomaga kaj preveč. 

Vpojna olja za telo, ki si jih lahko sami izdelamo doma, so navadno mešanice različnih rastlinskih olj z dodatkom nekaterih rastlinskih izvlečkov in aktivnih sestavin ter emulgatorja: lisolecitina. Prav zaradi emulgatorja se olja v stiku z mokro kožo po tuširanju emulgirajo in povsem vpijejo v kožo. Koža je po uporabi vpojnih olj nahranjena in svilnato mehka, brez mastnih sledi.

Svoje olje si lahko zasnujete sami in izdelate s tistimi rastlinskimi olji, ki jih imate na razpolago. Pomembni sta le dve sestavini: lisolecitin, ki deluje kot emulgator ter seveda tokoferol, ki bo vašo mešanico olj dalj časa branil pred žarkostjo.

Negovalno olje za telo z izvlečkom ognjiča (recept za 100 g)  

olivno olje 30
olje makadamije 30
jojobino olje 26,9
lisolecitin (INCI: Lysolecithin) 10
tokoferol 3
CO2 izvleček ognjiča 0,1
eterično olje ylang-ylanga q.s.

Hranljivo olje za suho kožo (recept za 100 g)

olivno olje 30
avokadovo olje 20
olje riževih luščin 20
sojino olje 15
lisolecitin (INCI: Lysolecithin) 10
neumiljive snovi iz sojinega olja (60% fitosterolov) 2
tokoferol 3
eterično olje vrtnice q.s.

Postopek izdelave:lisolecitin in toplotno neobčutljiva olja segrejemo v čaši, dokler se lisolecitin popolnoma ne stopi, navadno je segrevanje kar precej dolgotrajno. Včasih je potrebno za popolno raztopitev dodati nekaj kapelj alkohola (etanola), ki bo ob segrevanju izparel. Zmešamo s paličnim mešalnikom, nato pap ustimo, da se zmes ohladi ter dodamo toplotno občutljiva olja, tokoferol ter izvlečke in dobro premešamo. Prelijemo v primerno embalažo in dobro zapremo.

Uporaba: olja nanašamo na vlažno ali mokro kožo po tuširanju. Zaradi prisotnosti lisolecitina se bo olje med masiranjem emulgiralo z vodo, prisotno na naši koži. Olje se zaradi tega hitro vpije in ne pušča mastnih sledi na koži oz. oblačilih. Bodite le pozorni na količino – navadno zadostuje že nekaj kapljic za celo telo.

Pri tem velja opozoriti, da boste podobne recepte našli tudi na italijanskem forumu Angolo di Lola (primer) ter prav tako na nemški spletni strani Olionatura (tukaj). Medtem ko naši zahodni sosedje priporočajo takšno mešanico le za nego po tuširanju, pa avtorica in skrbnica nemškega foruma takšno mešanico priporoča in uporablja kot »olje za kopanje«. Formula je pravzaprav enaka, uporaba pa je drugačna. Približno 20 ml olja naj bi vmešali v kad tople vode (po možnosti v curek tekoče vode), pri čemer naj bi lisolecitin pomagal olju k emulgiranju in nastala naj bi »mlečnata« kopel. Sama sem to večkrat poskusila, vendar je na koncu olje vedno plavalo na površini, kad pa je seveda bila umazana. Kdor želi, lahko tako uporabo tudi preizkusi, vendar osebno priporočam olje le kot nego za po tuširanju.

O izbiri sestavin: kot sem že večkrat poudarila, je najpomembnejša sestavina pri izdelavi emulgirajočih olj za telo prav lisolecitin. Lisolecitin je s pomočjo encimov spremenjen sojin lecitin. V primerjavi s sojinim lecitinom ima višji HLB (hidro-lipidno ravnovesje) in je zato primeren za izdelavo emulzij tipa O/V. Lisolecitin je, podobno kot lecitin, sestavljen iz fosfolipidov, ki so sestavni del naših celic. Lisolecitin je v primerjavi z drugimi emulgatorji bolj dermo-kompatibilen in primeren za uporabo tudi pri občutljivi koži.

Lisolecitin ni nadomestljiv s sojinim lecitinom, v teh formulah pravzaprav ni nadomestljiv z nobenim drugim emulgatorjem. Za izdelavo olj za telo se ga vedno uporablja v količini 10%, ne glede na to, katera olja izberemo. V olju za telo poskrbi, da se med masiranjem olje emulgira z vodo, ki ostane na naši koži po tuširanju. Na ta način se pod našimi rokami ustvari preprosta emulzija voda-lisolecitin-olje, ki pospeši vpijanje olj. Koža ne ostane mastna, temveč prijetno nahranjena in svilena na dotik.

Pri izbiri olj je edina omejitev vaša domišljija. Sama imam za osnovo najraje olivno olje, vendar ga lahko nadomestite tudi z drugimi rastlinskimi olji. Bodite pozorni le, da v mešanice ne vključite tistih rastlinskih olj, ki hitro postanejo žarka kot npr. boraga, dvoletni svetlin ipd.

V olja za telo lahko vključite tudi macerate ali oljnate izvlečke, CO2 izvlečke in vse druge aktivne sestavine, ki so topne v maščobah. Prvi formuli sem mešanici treh rastlinskih olj dodala CO2 izvleček ognjiča, ki ga lahko brez skrbi nadomestite z maceratom ognjiča v rastlinskem olju. Ognjič deluje pomirjevalno in protivnetno, pomaga pri celjenju kože in zaradi vsebnosti karotenoidov deluje tudi kot antioksidant. V mešanico za suho kožo pa sem poleg bolj hranljivih olj izbrala tudi neumiljive snovi s fitosteroli, ki pripomorejo k obnavljanju kožnega plašča in zmanjšujejo izgubo vode skozi kožo (TEWL).

Različic in variant olj za telo je veliko. Za občutljivo kožo bi tako lahko osnovali olje z izvlečkom kamilice in bisabololom. Kot spomladansko pripravo na prve sončne žarke bi lahko izdelali mešanico z izvlečkom smilja ter olji, ki so bogati z betakarotenom (npr. korenčkov izvleček, buriti olje ali olje rakitovca itd). Za nego kože na dekolteju pa bi si lahko omislili pravo anti-age mešanico z veliko tokoferola, dodatkom koencima Q10, skvalenom ter oljem šipkovih semen, brusnic ter morda kančkom olja granatnega jabolka.

Pri izdelavi olj za telo nikoli ne pozabite na tokoferol, ki bo deloval kot antioksidant tako v mešanici olj kot tudi na vaši koži.


61 Komentarjev

Anonimni · 5. januarja, 2014 ob 17:56

Živjo. Najprej vse pohvale za vaš blog!
Zanima me, kje kupujete lisolecitin? Hvala!

Lp, Jerneja

toncika · 5. januarja, 2014 ob 18:10

Živjo,

hvala za pohvale 🙂 Lisolecitin dobite v spletni trgovini Gisella Manske. Drugje ga zaenkrat ni.

Lp,
toncika

Unknown · 5. januarja, 2014 ob 18:58

Sem videla, da obstaja dve obliki lisolecitina: v prahu in tekočini, katerega priporočate?

toncika · 5. januarja, 2014 ob 19:02

V prahu 🙂 Tekoči lisolecitin je pravzaprav hidroliziran lisolecitin, zmešan s sojinim oljem

Unknown · 5. januarja, 2014 ob 19:11

hvala, drugače je pa tudi poštnina zmešana 🙂

toncika · 5. januarja, 2014 ob 19:15

Eh ja… kot sem že neki drugi punci odgovorila prav glede tega: poštnina je 9 eur do teže 9 kg. Pri Gisella Manske (in drugih tujih trgovinah) se splača narediti večje naročilo ali pa med prijatelji, pa si nato poštnino razdelite. To je pravzaprav ena izmed najugodnejših poštnin… iz sosednje Italije vas poštnina stane skoraj trikrat več!

Anonimni · 6. januarja, 2014 ob 20:26

Ali bi lahko uporabljali kakšen drug emulgator, ki se lahko naroči v Slo?

Anonimni · 6. januarja, 2014 ob 20:31

Bi prišel v poštev ta emulgator: http://www.herbana.si/emulgatorji-topila-geli-in-konzervansi/197-naravni-emulgator-plantec-op2.html ?

toncika · 6. januarja, 2014 ob 20:58

Živjo,

kot sem zapisala že v objavi, lisolecitin v tej formuli NI nadomestljiv z nobenim drugim emulgatorjem.

Lp
toncika

Anonimni · 14. januarja, 2014 ob 16:21

Živijo, tudi iz moje strani pohvale za tale čudovit blog.

Imela pa bi vprašanje glede same uporabne tokoferola-vitamina E namreč na eni ameriški spletni strani-Skin Deep Cosmetics Database-na tej strani lahko preveriš vsako posamezno sestavino in njene lastnosti sem preverila Vitamin E-Tocopherol in ugotovila, da ima toksične lastnosti in lahko povzroča raka. Zanima me vaše mnenje? Tudi sama sem pričela z izdelovanjem naravnih izdelkov kreme za obraz, labele in ne vem ali ga naj dodam zraven ali ga rajši izpustim? Koliko gramov tokoferola pa mi priporočate za cca 50g kreme ter za cca 14 labelic-seštevek sestavin je 85g.

Hvala že vnaprej,

S.

toncika · 14. januarja, 2014 ob 18:05

Pozdravljeni,

pri prebiranju takšnih spletnih strani ne smete takoj videti bav-bava, temveč morate natančno brati, kaj poročajo. O tokoferolu piše "One or more animal studies show tumor formation at high doses" – naj poudarim v velikih količinah. Kakšne so te velike količine? Kot je rekel že Paracelzij: razlika med zdravilom in strupom je v količini. Vsaka sestavina (tudi voda, če je pijemo preveč!) nam lahko škoduje. V majhni ali pravi količini je neka sestavina lahko zdravilna, v preveliki pa strup…

Enako velja za tokoferol. Prav zato obstajajo tehnični listi in ravno zato je potrebno pri izdelavi kozmetike najprej precej teorije. Priporočena količina uporabe v kozmetiki je do 5% in le v redkih primerih več. Končna ocena za tokoferol je zelo dobra: tako pri splošni oceni kot pri možnosti rakotvornosti.

O tem, koliko gramov tokoferola uporabiti, si preberite objavo o tokoderolu. Na kratko: kot sem že napisala se ga uporablja do 5%. Preračunajte vaše recepte v odstotke, pa bo.

Lp,
toncika

Anonimni · 14. januarja, 2014 ob 18:45

Pozdravljeni,

se zahvaljujem za vaš odgovor. Bom preračunala in hvala za napotke.

Lep pozdrav,
S.

Anonimni · 15. januarja, 2014 ob 16:04

Pozdravljeni,

sem uspela preračunati in samo v varnost pošiljam tale mail, če sem prav razumela vašo objavo o tokoferolu torej naj bi se uporabljal nekje do 5% na 100g kreme.

Jaz ga nameravam uporabiti 1% torej to predstavlja natanko 1g na 100g kreme; v primeru, da naredim 50g kreme dodam samo polovico, kar nadalje predstavlja 0,5g tokoferola.

Za labele bom pa tudi upoštevala zgornje izračune (1g tokoferola na 100g). Upam, da sem pravilno razbrala ter naštudirala.

Hvala Vam in lep pozdrav,

S.

toncika · 15. januarja, 2014 ob 16:14

Živjo,

vse pravilno 🙂 Tokoferol lahko brez skrbi uporabite tudi v večji količini, priporočeni odstotki uporabe so vedno krepko znotraj varnega območja. Seveda je odločitev o količinah popolnoma vaša 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 15. januarja, 2014 ob 18:26

Živijo,

hvala vam :), sem vesela, da je vse pravilno. Hvala vam za vašo objavo in želim si še veliko takih poučnih in koristnih člankov.

Lep pozdrav,
S.

Anonimni · 3. marca, 2014 ob 03:44

Pozdravljena.

Recepta sta slišati odlično! 🙂 Se že veselim prvega poiskusa 🙂

Me pa zanima ali bi se lahko podobna formula uporabila tudi za nego obraza? Kaj bi bilo potrebno spremeniti – manjši % lisolecitina? Sama že namreč dolgo uporabljam le jojobino olje (večerna nega, zjutraj pa krema). Mi je sicer fin, ampak bi rada vse skupaj malo "obogatila" 🙂

Hvala,
mlada mamica

toncika · 3. marca, 2014 ob 18:14

Živjo,

za obraz se navadno mešanica olj oz. takšni anhidridni izdelki uporabljajo le v primeru suhe ali starejše kože. Pri normalni in mešani koži namreč lahko pride do zamašitve por, pri mastni koži pa tudi do neželjenih mozoljčkov.

Najpreprostejši so prav ti. "oljni serumi", primer recepta je objavljen na blogu: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/12/vitaminski-oljni-serum-za-suho-ali.html V izdelke za obraz ni potrebno dajati lisolecitina. Obraza namreč ne oblečemo. Po kopanju ali tuširanju pa se nam navadno mudi, da se izdelek hitreje vpije in ne pušča toliko mastnih madežev se zato uporablja lecitin. Za obraz pa ni potreben 🙂

Lep večer
toncika

Anonimni · 10. marca, 2014 ob 15:40

Tončka živjo,

sem naletela na lisolecitin v Sloveniji (Tovarna organika). Seveda sem ga šla takoj iskat, da naredim olje po prvem receptu. Imela sem težave pri stapljanju lisolecitina v olju. Pri segrevanju se je vse skupaj dokaj penilo. Na koncu sem ugotovila, da je lisolecitin prišel na površje, ker se ni povsem stopil. Koliko časa naj bi se stapljal? Je nujno uporabiti palični mešalnik? Delala sem manjšo količino in palični mešalnik ni prišel v poštev.

LP, Lijana

toncika · 10. marca, 2014 ob 15:47

Živjo,

v kakšni obliki je, v prahu ali tekoč? Moj lisolecitin se ne peni, vendar je lahko od različnih proizvajalcev lisolecitin drugačen (hja, to je pa problem domače komzetike!). Raztaplja se dokaj počasi, vendar se stopi; včasih je za zbistritev potrebno dodati nekaj kapelj alkohola, kar je zapisano tudi v postopku. Ste poskusili?

Lp,
toncika

Anonimni · 10. marca, 2014 ob 16:20

Živjo,

lisolecitin je v obliki prahu, rumenkast fin prah. Pri segrevanju se je lisolecitin dvignil v obliki pene (najbrž ne ves). Sem poskusila z alkoholom, kot si zapisala. Očitno nisem bila dovolj vztrajna. Ko se je zmes shladila (zdaj opažam) pride lisolecitin na vrh olja, torej ni ves stopljen. Bom še poskušala…

V kakšnem odstotku bi bil primeren v kremah? Mogoče 5% lisolecitin in 2% cetil alkohol in 15% oljne faze?

Še nekaj: koliko vitamina A je dopustno dati v kreme, serume?

LP, Lijana
(ne me vikat)

toncika · 10. marca, 2014 ob 18:04

Živjo,

kot sem že prej zapisala, se moj lisolecitin nič ne peni. Očitno imamo opravka z dvema proizvajalcema in dvema izdelkoma. Potrebno bi bilo ugotoviti stopnjo modifikacije in posledično prisotnost fosfatidilholina. Če lahko, vprašaj Tovarno Organiko po spremnih ali tehničnih listih.

Dokler ne ugotovimo, s kakšnim lisolecitinom imamo opravka, ti ne znam povedati, kako ga uporabiti v kremah. O lisolecitinu sem pisala v posebni objavi: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2014/01/emulgator-lecitin-in-lisolecitin.html, količina lisolecitina je pri tem odvisna od količine maščob. Poskusi s 5%, drugo varianto pa s 3%, plus seveda cetilni alkohol.

Pri vitaminu A je odvisno, katero obliko imaš in v kolikšni koncentraciji je. Najpogostejša oblika je za kozmetično rabo retinil palmitat, dobiš ga navadno razredčenega v olju ali pa v obliki nanosomov. Vitamin A je ena izmed redkih sestavin, ki se ne meri (samo) v gramih, temveč (tudi) v mednarodnih enotah, ti. International Unit (IE). Zato bi bilo potrebno pri vitaminu A poznati tudi ta podatek… ki pa ga navadno tudi prodajalec ne ve. Podatki o priporočljivih količinah so različni, BASF (eden izmed pomembnejših proizvajalcev) na svojih tehničnih listih sploh ne poda nobenega podatka o priporočljivi količini… v formulah, ki jih dajo za primer pa uporabijo 0,85 milijona IU (pol grama retinil palmitata, ki vsebuje 1,7 milijona IU).

Po nekaterih študijah, opravljenih na Norveškem kar precej let tega, naj bi "varna" količina retinil palmitata v kremah bila od 0,6-1,2%; kasneje je bila kot priporočena maksimalna doza retinil palmitata na Norveškem dovoljena 0,55%. Drugje beremo različna svarila o primernosti in neprimernosti uporabe tega vitamina, Nemški inštitut za varovanje zdravja pa je 31. januarja letos izdal svarilo in poziv za postavitev meja uporabe vitamina A v kozmetiki: http://www.bfr.bund.de/cm/343/vitamin-a-aufnahme-ueber-kosmetische-mittel-sollte-begrenzt-werden.pdf

Skratka: prave meje še ni, ker pa so stranski učinki vitamina A (predvsem pri izpostavljenosti soncu) precej hudi, se raje drži zelo majhnih količin. V nobenem primeru pa NOBENE oblike ne smeš uporabljati v kremah, ki ji nanašaš zjutraj. Vitamin A lahko nanašaš SAMO zvečer, po njem se nikakor ne smeš izpostaviti soncu. Dokler tudi profesionalci, ki se s tem ukvarjajo, ne pridejo stvari do dna, ostajaj v količini pod 0,5%, raje samo v zimskem času in nikakor ne v dnevni kremi.

Lep večer,
toncika

Čbelca · 3. aprila, 2014 ob 09:35

Avtor je odstranil ta komentar.

Čbelca · 3. aprila, 2014 ob 09:35

Še tu se oglašam 🙂 rada bi naredila naravno ognjičevo olje, brez kakšnih dodatkov.. glede na to da imate že raznorazne izkušnje mi boste tudi pri tem mogoče lahko pomagali .. Zanima me, če bi mi ,lahko svetovali kaj je boljša varianta, ker sem jih na internetu zasledila nešteto in se ne znam odločiti. Nekateri pravijo, da se v olivnem olju namaka sveže cvetove ognjiča nekateri suhe ali na pol suhe cvetove zato, ker sveži spustijo vodo in se lahko olje pokvari. Tudi količinsko se mnenja zelo razlikujejo kajti nekateri v steklen kozarec dajo 1/3 cvetov drugi 3/4 in prelijejo z oljem. Pa tudi glede shranjevanja me zanima ,nekje piše,da mora 40 dni počivati v temnem na sobni temperaturi nekje pa na soncu saj le tako s pomočjo sončnih žarkov nastane naravno zdravilo… Res nevem kaj bi se odločila.. Hvala in lp,Nina

toncika · 3. aprila, 2014 ob 09:36

Pozdravljeni,

preberite si objavo o Izdelavi maceratov – vse odgovore na vaša vprašanja dobite v objavi in v komentarjih pod njo 🙂

Lep dan,
toncika

Anonimni · 25. junija, 2014 ob 13:24

Lepo pozdravljena Tončika ;),

kako ste kaj? Zopet se vam javljam z enim vprašanjem :). Rada bi si naredila hranljivi oljni serumček za obraz, orginal receptek je takšen:
30 ml avokadovega olja
15 ml jojobinega olja
15 ml šipkovega olja
5 kapljic eteričnega olja sandalovine
6 kapljic eteričnega olja ylang-ylang
1 kapljica eteričnega olja immortelle

Bi pa naredila le polovico seruma – 30ml, kajti 60ml mi je zaenkrat preveč.Vse lepo in prav, če delim vsa olja na polovico, zatakne se edino pri dodajanju eteričnega olja sandalovine ter laškega smilja. Menite, da bi bilo kaj narobe, če bi ta receptek glede e.o. čisto malce preuredila in tako dodala 2 kapljice e.o. sandalovine, 3 kapljice e.o. ylang ylang in 1 kapljico e.o. smilja.

Lepo bi vas prosila za vaše strokovno mnenje ;),

želim vam lep preostanek dneva,
Polona

Toncika M · 25. junija, 2014 ob 13:30

Živjo Polona,

cela kapljica laškega smilja na 30 ml ne bo nič hudega. Na vašem mestu bi raje zmanjšala količino ostalih eteričnih olj. Pa ne zaradi previsoke koncentracije (koncentracija je povsem primerna) kot pa zaradi (osebno) nekoliko neprijetne izkušnje z ylang-ylangom: pri dolgotrajnem vohanju rad povzroča glavobole 🙂

Lp

Anonimni · 26. junija, 2014 ob 07:38

Pozdravljena Tončika ;),

zanimiva izkušnja glede ylang-ylanga :), bom pa količino e.o. še zmanjšala za kakšno kapljico predvsem pri omenjenem ylang-ylangu :).

Hvala vam za odgovor, lepo bodite pa se slišiva,
Lep pozdravček, Polona

Tamara · 1. julija, 2014 ob 15:19

Pozdravljena, Tončika. Kako gre? 🙂

Spet se mi porajajo vprašanja. Lysolecithin imam v tekoči obliki, kupljen pri Dragonspice-u. A naj ohranim enako količino, torej 10%, ali bo potrebno prilagajanje? Nisem še delala z njim in se lovim.

Pa še nekaj. Pravite, naj olja, ki so občutljiva na segrevanje, ne segrevamo z lysolecithinom. Hm. Katera pa so ta olja? Morda je to vprašanje zeloooooo začetniško, ampak do sedaj še nisem naletela na sistem, kako prepoznati ta olja 🙂 Vem, da karitejevo in kakavovo maslo spadata med slednje (ker jih pri izdelavi mila dodajam šele po sledi), za marsikatero drugo pa ne vem. Avodakovo? Makadamijino? Olje grozdniš pešk? Kaj se gleda tukaj, na smoke point, boiling point, ali kaj čisto tretjega?

Hvala, že vnaprej, za razločen odgovor 🙂

tamara

Toncika M · 2. julija, 2014 ob 19:53

Živjo Tamara,

z mano v redu, zakopana v službenih obveznosti vendar dobro 🙂 Z vami?

Tekoči Lysolecithin naj bi imel po specifikacijah, ki jih je imela na razpolago Gisella Manske, 50% olja in 50% lisolecitina. Torej pol manj – kar pomeni, da bi za tak recept potrebovali dvakratno količino tekočega lisolecitina. Kaj natančno ima Dragonspice, ne vem… pri njem raje dvakrat vprašati!

Kot sem že napisala v objavi, je stvar taka: na nemškem forumu uporabljajo za vpojna olja tudi tekoči lisolecitin v količini 10% (torej v resnici je lisolecitina 5%) in uporabnice pravijo, da so zadovoljne. Jaz sem poskusila uporabiti suh (čisti) lisolecitin v takšni količini (5%) za vpojno olje, vendar nisem bila ravno zadovoljna. Olje se namreč ni popolnoma vpilo, koža je ostala nekoliko mastna. Svetovala bi vam, da poskusite v količini 10% (torej 5% čistega lisolecitina), če se vam zdi premalo vpojno, priredite izdelek in dodajte še preostali lisolecitin. Poskusite najprej v majhnih količinah, da ne vržete stran preveč sestavin 🙂

Glede olj pa je odgovor zelo kratek: preberite si objavo o Rastlinskih oljih: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/12/rastlinska-olja-sestava-izbira-uporaba.html

Lp
Toncika

Tamara · 4. julija, 2014 ob 08:01

Tudi jaz sem super, hvala. 😉 Predana poletju.

No, včeraj sem uporabila tekoč lysolecithin od dragonspice-a, čeprav mi niso še odgovorili na mail, kolikšna je vsebnost sojinega olja v izdelku, v količini 10%. Naredila sem kar brez segrevanja, ker je lysolecitin že stopljen v sojinem olju, in samo dobro premešala s paličnikom… pri čemer se mi je na vrhu ustvarila bela pena.To sem pričakovala, nisem pa pričakovala, da po parih urah ne bo izginila, temveč se še bolj zgostila (ampak še vedno samo na vrhu). Sedaj nameravam samo dobro precediti in uporabljati. Upam, da bo ok. Jutri pa poskusim uporabiti lysolecithin v prahu, kupljen pri Organiki.

Najlepše hvala za odgovor in za link o oljih (ki ga je vredno zmemorizirat, enkrat za vselej). Lep dan 😉

Anonimni · 31. avgusta, 2014 ob 11:16

Lep pozdrav!
olja se nanašajo na vlažno kožo pravite.Torej to pomeni,da ko stopimo ispod tuša se nič ne obrišemo ali se samo malo potapkamo z brisačo?
Lep pozdrav

Toncika M · 31. avgusta, 2014 ob 11:20

Po želji… olje z lizolecitinom (ki je emulgator!) bo med masažo skupaj z vodo ustvarilo emulzijo. Mokra koža direktno izpod tuša pomeni emulzijo z več vode in manj olja. Vlaža koža (torej potapkana) pomeni emulzijo z manj vode in več maščobe. Odvisno, kaj vam bolj ustreza 🙂

Lp

Anonimni · 11. septembra, 2014 ob 20:20

Živjo!
Imam lisolecitin v prahu.zanima me kakšen je čas da se rastopi v olju,Vsaj približno in ali se brez etilnega alkohola ne bo rastopil ali samo daljši čas potrebuje?koliko %etanol potrebujemo 76 ali 98%.Etanol,cetilni alkohol ali sta ta alkohola zamenljiva ali ne?
Lp Mia

Toncika M · 11. septembra, 2014 ob 20:42

Živjo,

lisolecitin in olja je potrebno segrevati, brez segrevanja ne bo šlo. Potrebnih je kar nekaj minut, dodatek alkohola je skorajda obvezen. Če pa je lisolecitin že v grudicah, se nikakor ne bo povsem stopil. Žal je precej občutljiv.

Z besedo alkohol se načeloma vedno nanašamo na etilni alkohol (96% ali 98%, tisti z nižjim odstotkom ima preveč vode in bi dobili emulzijo). Cetilni alkohol je maščobni alkohol, nikakor ni zamenljiv z etilnim alkoholom. To sta dve povsem različni stvari. Zapomnite si eno najpomembnejših pravil v kozmetiki: če se dve stvari podobno imenujeta, ni nujno, da sta si sploh podobni, še manj pa sta med seboj zamenljivi.

Lp

Naravna Kozmetika · 1. novembra, 2014 ob 14:59

Zdravo!
Lepo pozdravljena in želim povedati da sem naredila prijateljici olje za telo z lisolecitinom in je zelo zadovoljna glede vpojnosti razen ,da je opazila na dnu stekleničke usedlino.Predvidevam,da je to lisolecitin,ker ga nisem rastapljala z etilnim alkoholom.Ampak ko sem ga rastopila ga v olju ni bilo videti,vendar usedlina pa je.Pa na vrhu stekleničke je pena ki ni zginila,vendar ko sem ga rastapljala se ni nič penil kot se nekaterim.Lisolecitin imam v prahu.Ena gospa je rastapljala lisolecitin pa v cetilnem alkoholu.Je to narobe?Vi pravite da je potrebno rastaplajti v etanolu.Kaj je zdaj pravilno?
lepo pozdravljena!

Naravna Kozmetika · 1. novembra, 2014 ob 15:15

Zdravo!
Zmotila sem se rastapljala je v etilnem alkoholu.Koliko kapljic pa damo etilnega alkohola ko rastapljamo lisolecitin v olju,?In po kolikem času ishlapi alkohol?
Lepo pozdravljeni!
Mia

Toncika M · 3. novembra, 2014 ob 08:45

Živjo,

usedlina lisolecitina se rada in pogosto pojavlja. Deloma je zato kriv način raztapljanja (obvezno namreč potrebuje etilni alkohol!), deloma pa tudi "čistost" in poreklo lisolecitina. Liscolecitin je namreč le eno ime za obilico različnih emulgatorjev, ki imajo lahko večjo ali manjšo količino primesi in večjo ali manjšo vsebnost fosfatidilholina.

Cetilni alkohol je MAŠČOBNI alkohol, etilni alkohol pa je ALKOHOL. To sta dve RAZLIČNI sestavini z različnima lastnostima. Če imata podobno ime, še nimata enake funkcije. Etilni alkohol deluje kot topilo in denaturant, cetilni alkohol pa je sestavni del maščobne faze in nikakor ni topilo, temveč emoliens. Morda lahko pripomore k temu, da postane zmes lisolecitina in olj bolj homogena (nikoli nisem poskusila), vendar pa ne gre nikakor zamenjati enega za drugega.

LP

Toncika M · 3. novembra, 2014 ob 08:49

Etilni alkohol je potrebno dodajati postopoma, dokler ne postane zmes popolnoma PROZORNA. Če je motna, je potrebno dodajati še. Koliko lisolecitina bo potrebno, je spet odvisno od primesi, čistosti, uporabljenih olj in drugih sestavin. Zagotovo pa ne bo ostalo le pri nekaj kapljicah, včasih je potrebnih kar nekaj mililitrov etilnega alkohola.

Kdaj bo etilni alkohol izparel, je odvisno od količine, temperature, izpostavljenosti zraku itd. V vsakem primeru se za prisotnost alkohola nimate preveč sekirati: v primerjavi z maščobami je količina alkohola relativno majhna, zato kože ne bo izsušil.

Lp

Naravna Kozmetika · 12. novembra, 2014 ob 12:04

Zdravo!
Spet imam mogoče čudno vprašanje.Ker mi je zadnjič lisolecitin pustil usedlino v olju sem nekako za zdaj malo zadržana ker mi še ni uspelo kupiti etanola.Kolegici bom naredila negovalno olje za suho kožo.(olivno 30gr.avokado 30gr,mandelj 20gr,macadamia 20gr in 10gr mct olje za boljšo mazljivost,dodala bom 1gr tokoferola.Ali je to dober recept?Je tokoferola dovolj?Razmišljam,če dodam mct bo lepo mazljivo in ker ima suho kožo se bo vsekakor upilo v kožo.Zakaj je sploh potreben lisolecitin če izberemo pravilna olja?.Za mešano kožo olja nad 130 jodovega števila,za suho pod 130.Pa vsekakor ga mora nanesti na vlažno kožo a ne?Ali se manj olja porabi če dodaš lisolecitin samo par kapljic za celo telo a ne?Oziroma bom tako vprašala kakšna bo razlika med oljem brez lisolecitina ali z lisolecitinom ob isti sestavi olj?Lepo pozdravljena Tončka:)

Toncika M · 13. novembra, 2014 ob 17:55

Živjo,

ne razmiščljajte v gramih, tevmeč v odstotkih. Koliko odstotokov predstavlja en gram tokoferola na celotno mešanico? Je to v skladu s priporočili, ki jih najdete v objavi o tokoferolu?

Meni se zdi, da imate kar precej zmede v glavi in da mešate krompirje z jabolki. Razlike med posameznimi olji so majhne in jih je potrebno upoštevati, vendar pozabljate na prvo in osnovno informacijo: olje je in ostane OLJE. Mastno. Pika. Ne glede na to, ali je bolj vpojno ali manj vpojno ter z večjim ali manjšim jodovim številom – ostane OLJE. In pika. To je kot bi vam zdravnik rekel, da ne smete piti žganih pijač, vi pa bi si privoščili steklenico vina.

Lisolecitin je potreben, ker ne glede na izbiro olj le ta pač ostanejo olja. Preberite si ponovno drugi in tretji odstavek te objave, pa boste morda razumeli v čem je bistvo 🙂

Drugače pa ja: za boljšo vpojnost je vedno priporočljivo nanesti na vlažno kožo.

Lp

Naravna Kozmetika · 13. novembra, 2014 ob 23:13

Zdravo!
Mislim da ne mešam hruške z jabolki samo razmišljam in ker imate vi na vse odgovor vam pač zastavim tudi tako vprašanje,kar se mi ne zdi nič nenavadnega.Samo vprašala sem.Malo se mi že svita da sploh lahko zastavim tako vprašanje,drugače ga sploh ne bi mogla zastavit.Pač razmišljam,premlevam,raziskujem in ko se mi utrne kakšno vprašanje ga vam pač zastavim.Upam da ni moteče?
Lepo pozdravljeni!

Toncika M · 15. novembra, 2014 ob 12:29

Živjo,

z mešanjem hrušk z jabolki sem mislila predvsem glede na to, ker je iz vašega vprašanja bilo slutiti, da vpojnost nekega olja v primerjavi z drugim zamenjujete z vpojnostjo izdelka nasploh, pri čemer pa pozabljate na osnovno lastnost sestavine – olja.

Vprašanje "zakaj je potem potreben lisolecitin, če izberemo pravilna olja" mi namreč daje misliti, da pozabljate, da so vsa olja v bistvu olja in se kot taka slabo vpijajo v kožo in seveda puščajo mastno sled na koži (in na oblačilih). Ravno zato je potreben lisolecitin: z njim se izognemo maščobnim sledem na oblačilih po uporabi olja. Ne glede na to, kakšno olje boste izbrali, bo mešanica olj še vedno ostala mešanica olj. O bolj ali manj vpojnih oljih govorimo samo v primerjavi z drugimi olji – v primerjavi z emulzijo pa je njihova vpojnost še vedno slaba.

Pri formuliranju ne pozabite nikoli na osnovno naravo sestavine: vosek bo ostal (voskasti) vosek, olje bo ostalo (mastno) olje in glicerol bo ostal (lepljivi) glicerol.

Lp

Naravna Kozmetika · 21. novembra, 2014 ob 16:11

Zdravo!
Spet sem poskusila naresti olje za telo z lisolecitinom in tokrat še par kapljic etanola.Ne razumem da se mi je tokrat še bolj penilo kot prvič.lisolecitin je kupljen pri giseli manske.Zanimivo da se nam ki vas sprašujemo vsem peni vam pa ne.Sigurno ste že imela lisolecitin od gisele pa se vam ni penilo.zakaj se meni?Uporabila sem avokadino olje v njem sem ga rastapljala,potem sem ga s paličnim zmešala,ohladila,dodala olivno olje,mandeljnovo olje,tokoferol in eterčno olje.Olje je motno,na vrhu ima peno.Kaj gre še lahko narobe?Delala sem točno po vaših navodilih.Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.lp

Toncika M · 21. novembra, 2014 ob 16:32

Živjo,

poskusite brez uporabe paličnega mešalnika temveč samo z žličko – "na roke". Segrevajte do popolne raztopitve lisolecitina in dodajajte etanol dokler mešanica ni več motna (lahko ga boste potrebovali kar precej). Morda je težava v količini vtepenega zraku, ki se seveda kaže kot "pena". Jaz mešam z vetrnico (ne vtepa zraku), pa mi niti na pamet ni prišlo, da bi lahko uporaba paličnega lahko delala težave. Če je tako, moram spremeniti navodila.

Lp

Naravna Kozmetika · 21. novembra, 2014 ob 17:34

Zdravo!
Res ne vem,danes sm pa obupala.Pena se naredi že ko ga rastapljam v avokadinem olju.Olje je sicer lepo mazljivo vendar ga ne morem podariti prijateljici in razlagati zakaj je tako motno in penasto.Naredila sem ji brez lisolecitina s tokoferolom in je super,Lepo se vpije v kožo.Mislim da bodo moja olja brez lisolecitina do nadaljnega dokler ne bom zasledila kakšne delavnice ki ga bodo delali z lisolecitinom pa da vidim v praksi kako se to naredi.Tončka jaz ne morem vedeti koliko alkohola se doda, pravite malo več.Kaj to pomeni malo več na 100 gr olja?Pravite da mešate z vetrnico,kaj to pomeni?jst sm mešala ko se je rastopil.šele s paličnim ko sem pa ga rastapljala pa sem ga mešala ročno z zličko.pa se je vseeno penil.lepo pozdravljena!

Naravna Kozmetika · 13. decembra, 2014 ob 08:32

zdravo!
Sama se mažem z oljem ki sem ga naredila z lisolecitinom in ki je motno,vendar je super na koži.se lepo vpije.Imam vprašanje ali je olje z lisolecitinom lahko sploh tako bistro kot brez lisolecitina.?Mene sicer motnost olja ne moti,pomembno mi je da dobro deluje na koži.Lepo pozdravljena:)

Naravna Kozmetika · 15. decembra, 2014 ob 07:52

Zdravo!li
Tončka zgornje vprašanje ste spregledala.Lepo vas prosim,če mi lahko še na tega zgornjega odgovorite.Ali je normalno da je olje z lisolecitinom motno ali mora biti olje čisto bistro.Moje olje za telo je motno,5 mml na vrhu je čisto bistro in ko se začnem mazat pretresem in se namažem.Olje je drugače super lepo se vpije.
Lepo pozdravljeni!

Toncika M · 21. decembra, 2014 ob 09:06

Živjo,

olje ostaja motno, ker se lisolecitin ni popolnoma stopil. Kljub temu pa je olje enako uporabno in učinokvito, razlika je samo v estetiki 🙂

Lp

Tamara · 21. decembra, 2014 ob 11:42

Živijo tončika,

meni bi bilo pa čisto fino, če bi bilo celo olje motno, ampak moje se loči. Spodnja 1/3 flaškice je usedlina, zgoraj bistro olje. A obstaja način, da se med daljšim mirovanjem olje ne loči na usedlino in bistro olje? Uporabila sem trdni lizolicitin. Spet, estetika, ampak… je pa sicer zadeva odlična! 🙂

Hvala. lp.

Toncika M · 26. decembra, 2014 ob 10:20

Živjo,

če se lizolecitin ne povsem stopi, se bo vedno slej ko prej ločil. Poskusite izdelati isto olje s 5% lizolecitina, učinek ne bo povsem enak (olje bo malček bolj mastno), se pa splača poskusiti.

Lp

neja62 · 16. februarja, 2018 ob 18:21

Tončka živjo,

včeraj sem se končno lotila izdelave tega vpojnega olja za telo. Pri oljih sem namešala kar sem pač imela doma, se pravi malo olivnega, malo orehovega, malo jojobinega- vse to v gramih, kot imaš napisano v receptu.(malo več – 80 g) Lsolecitin imam od Manske, raztopljen v olju in sem ga dala 20g, se pravi, da sem bila s tem že na 100 g, na koncu sem dodala še tokoferol, nekaj kapljiv EO ylang-ylanga in na koncu, ker nisem bila zadovoljna z vonjem, sem dodala še tri kapljice absoluta benzoina – https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/absolue-benjoin-de-siam-aroma-zone Potem sem vse to zmiksala z mini penilnikom v obliki vetrnice in zlila v flaško. Ko sem to nanesla na kožo, mi je močno pordela na nogah in zdelo se mi je, da me hoče peči, zato sem se hitro še enkrat stuširala in vse skupaj čimbolj zbrisala. Kaj meniš, kaj sem narobe naredila in kaj je krivo za vzdraženo kožo?
LP Andreja

Toncka Mavric · 17. februarja, 2018 ob 09:31

Živjo Andreja,

pordečela koža je navadno znak alergične reakcije. Si na katerokoli sestavino alergična? Mogoče na benzojsko kislino in benzoate?

V prvi vrsti bi namreč krivila eterična olja. Absolut benzojevca vsebuje benzojsko kislino, ki povzroča alergijo. Ylang-ylang vsebuje benzil alkohol, tudi ta povzroča alergije. Pri obeh pride do rdečice, srbečice, tudi izpuščajev. Če so podatki aromazone pravilni, tvoj absolut vsebuje 60% benzojske kisline, kar je veliko.

Za eterična olja in ostale dišavne spojine obstajajo omejitve in priporočila o uporabi, ki jih izdaja IFRA. Z eteričnimi olji je potrebno biti zelo previden, sploh takšnih, ki vsebujejo alergene sestavine. Če ne veš, ali lahko neko olje uporabiš v izdelkih ter v kolikšni količini, poišči informacije na strani IFRA.

Poskusi izdelati še eno mešanico brez dodatkov eteričnih olj. Dvomim, da si alergična na katerokoli rastlinsko olje ali lisolecitin, vendar je potrebno tudi to izključiti.

Še nekaj čisto za konec: alergične reakcije se včasih ne zgodijo ob prvem stiku, temveč ob ponovljeni izpostavljenosti. Zato se čisto lahko zgodi, da si obe et. olji že uporabljala, mogoče si uporabljala tudi izdelke, konzervirane z benzoati, pa reakcije ni bilo. Koža se včasih odzove šele po večkratni izpostavljenosti.

LP
Tončka

Maja · 31. marca, 2018 ob 10:11

Živjo,

tudi jaz sem naredila tole olje. Lizolecitin sem kupila v prahu, v SLO, samo da je navedeno da se uporablja v max. % do 2%. Vsekakor mi je dobro uspelo, čeprav sem imela pomislek, če ga mogoče res ne bi uporabila v količini 10% 🙂
Sedaj pa želim izdelati kremo s kozmetičnim kaviarjem in zlatom, pa nikjer nisem zasledila, da bi se ju dalo nabaviti. Imaš kakšno idejo?

Hvala in veliko pirhov 🙂
maja

Maja · 31. marca, 2018 ob 10:13

ps: kaj je tole in čemu služi, s čim se lahko nadomesti?

neumiljive snovi iz sojinega olja (60% fitosterolov)

Toncka Mavric · 4. aprila, 2018 ob 05:16

Živjo Maja,

se opravičujem za pozen odgovor, vendar sem bila odsotna.

Lizolecitin lahko v olju brez težav uporabite tudi do 10%, le v emulzijah se ga uporablja v nižji količini.

Kar se tiče zlata in kaviarja… ehem, čemu pa bi ju uporabili? Načeloma je njuna uporaba v kozmetiki zgolj en velik marketinški trik, služijo pa… ničemur. Tudi zato ju kot sestavini ne boste našli v trgovinah za izdelavo domače kozmetike (razlog je seveda tudi cena) – pri izdelavi domače kozmetike namreč težimo k učinkovitosti, ne marketinškim foram 😉

Neumiljve snovi so pa neumiljive snovi, to je frakcija olja, ki se pri umiljanju ne spremeni. Sestava neumiljivih snovi je lahko zelo raznolika (od različnih fitosterolov do vitaminov in skvalena), na kožo pa vplivajo izredno dobro, saj jo negujejo, hkrati pa tudi pripomorejo k obnavljanju barierne funkcije, nekateri, npr. skvalen, pa delujejo kot odlični antioksidanti. Če fitosterolov nimate, jih preprosto izpustite ali njihov delež nadomestite z maščobo, ki vsebuje fitosterole (npr. nerafinirano karitejevo maslo, nerafinirano olivno olje itd).

Lp
Tončka

Anonimni · 21. maja, 2018 ob 10:52

Hej hej.

Se javljam samo toliko da pohvalim recept in povem, da sem včeraj uspešno izdelala olje – za spodbudo tistim, ki se jim je v prvo ponesrečilo. Naredila sem za 50g, od tega sem dala 10g aktivnih snovi (bisabolol, macerat ipd.), 5g lisolecitina od Manske in 35g olj (makadamije,riževih otrobov ipd.). Ko sem segrevala,sem dodala malo manj kot 1 ml 96% etanola (potem sem še 1x prebrala blog in videla da bi ga morala dajati postopoma) in mešala z žličko, brez paličnega. Malo se je penilo ampak nič posebnega. Mešanica je skoraj čisto prozorna, mogoče bi morala še malo segrevati in raztapljati z etanolom. Kakorkoli, z oljem sem super zadovoljna, se lepo vpije in bom vsekakor še poskusila izdelati več.

Lep pozdrav in komaj čakam na nove objave,

Mateja

Toncka Mavric · 22. maja, 2018 ob 04:13

Živjo Mateja,

lepo in hvala za povratno informacijo! Me veseli, da ti je izdelek uspel in da ti je všeč! Pa še veliko takih malih uspehov! 😉

Lp
T.

Zdenka · 5. novembra, 2019 ob 14:35

Živjo, Tončka.
Tokrat se oglašam “z drugega konca”. Tudi sama sem naredila olje z ognjičem. Pri prvem poskusu se je tudi meni zeloo penilo. Kljub temu sem olje dokončala, čeprav se mi je zdelo čudno motno (prepričana sem bila, da je to zaradi pene in da bo čez noč izginila). Pri segrevanju sem dodajala alkohol. Naslednji dan je pena na vrhu ostala, na dnu pa je kar precej usedline. Očitno sem segrevala premalo časa. Naslednji dan sem ponovila vajo. Tokrat sem segrevala bolj počasi in predvsem dlje časa, tudi alkohola sem dodala več. Penilo se ni skoraj nič, res pa sem mešala samo s stekleno palčko in minimalno z vetrnico. Usedline zaenkrat ni, olje mi je zelo všeč. Prejšnjega olja (z usedlino in peno na vrhu) še nisem vrgla. Ga lahko še kako popravim ali je za v smeti?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Zdenka

    Tončka Mavrič · 15. novembra, 2019 ob 09:06

    Živjo Zdenka,

    olje, ki ni uspelo, preprosto počasi in dlje časa nežno segrevaš in dodajaš alkohol, pa se bo zbistrilo. Kakšna usedlina se vseeno lahko pojavi (lizolecitin ni ravno 100 % topen v oljih), ampak je olje prav tako uporabno 🙂

    Lp
    Tončka

Zdenka · 18. novembra, 2019 ob 18:20

Živjo, Tončka.
Hvala za odgovor. Sem razmišljala tudi o tem. Kaj pa se bo zgodilo s tokoferolom in CO2 izvlečkom ognjiča? Bo ostalo še kaj koristnega, do max. koliko stopinj pomeni nežno? Lepo te je bilo “slišati” po dolgem času.
Lep večer ti želim,
Zdenka

    Tončka Mavrič · 19. novembra, 2019 ob 15:34

    Živjo Zdenka,

    nežno pomeni tam okoli 40 stopinj. Pri takšni temperaturi se izvlečki ne bodo poškodovali, pa tudi tokoferol ne. Nikakor pa ne segrevaj na npr. 80 🙂

    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.