fbpx

Milo geranija & ylang-ylang

Objavil Tončka Mavrič dne

 Milo geranija & ylang-ylang

Ena izmed najbolj zabavnih stvari pri izdelavi mila je zagotovo krašenje. Beseda krašenje morda sicer ni ravno pravšnja, saj mila ne le okrasimo, temveč iz (skoraj) čistega niča pravzaprav umetniško izdelamo.

»Lepšanje«, »krašenje«, barvanje, »dekoriranje«, »swirlanje« … besed je veliko. Nekateri izrazi označujejo čisto svoj postopek in posebno tehniko, nekateri pa so povsem splošni, pa kljub temu povedo skoraj vse. Tokratno milo je s stališča »krašenja« precej preprosto, saj ne zahteva nikakršnih umetniških veščin in izurjenosti, končni rezultat pa je vseeno zelo prikupen.

Za okrasitev mila sem tokrat izbrala kombinacijo dveh enostavnih potez: barvanje mase s pigmenti in krašenje na površini. Takšen način krašenja je pravzaprav zelo pogost, na površino mila namreč lahko dodamo okrasne cvetove (npr. vrtnične popke), semena (npr. zvezdasti janež), posujemo z miko (zmes svetlečih pigmentov), koščki ali drobci preteklih mil…
 
Če se vam kdaj zgodi, da se vam kakšno milo ne izide ravno tako, kot ste želeli, nikar ne obupajte nad njim. Prav tako se včasih lahko zgodi, da se nekatere rezine ali kosi mila odkrušijo, slabo odrežejo ali pa nam enostavno ostanejo koščki ali odrezki, s katerimi ne vemo kaj početi. Vse takšne koščke lahko uporabite v naslednjih milih kot okras!

Za izdelavo takšnih spiral, kot jih vidite na sliki, potrebujete kos že izdelanega mila, ki ne sme biti pretrdo, in nožiček za lupljenje krompirja. Nožek povlecite po površini mila kot bi ga hoteli olupiti, »olupek« mila se bo sam zvil v spiralo. Hitreje in tanjše kot boste »lupili«, bolj bodo spirale tavite. Debele in počasi olupljene rezine bodo manj zavite. Ko so spirale izdelane, lahko začnete s pripravo mase za milo.

Milo geranija & ylang-ylang (Recept za 500 g maščob)

olivno olje 335 g (67%)
kokosovo olje 100 g (20%)
ricinusovo olje 15 g (3%)
kakavovo maslo 25 g (5%)
karitejevo maslo 25 g (5%) (ob traku!)
oljnato-smolni izvleček rožmarina nekaj kapelj

voda 150 g
NaOH 68,6 g (5% znižanje)

eterično olje geranije cca 7 ml
eterično olje ylang-ylanga cca 7 ml
konica čajne žličke titanovega dioksida
konica čajne žličke rdečega oksida
za okras spirale, izdelane iz drugega, predhodnega mila

 

Postopek:
Milo je izdelano po klasičnem hladnem postopku. Pred začetkom poskrbite za varnost: pripravite delovni prostor, nadenite si zaščitne rokavice, očala in zaščitno masko.

Še preden začnete s tehtanjem maščob in natrijevega hidroksida, pripravite spirale iz mila ter pigmente. Titanov dioksid in rdeči oksid spadata med naravne mineralne pigmente. Sta v obliki prahu in se kot taka zelo težko enakomerno porazdelita v milu. Okside je potrebno pred uporabo v milu dispergirati v vodi ali olju: v manjšem lončku odmerimo približno 10 gramov vode in vanjo dodamo pigmente. Zelo dobro premešamo in po potrebi zdrobimo nastale grudice.

V stekleno čašo ali drugo ognjevarno visoko posodo odmerite potrebno količino vode. Posebej stehtajte potrebno količino natrijevega hidroksida. Natrijev hidroksid počasi med mešanjem vsipajte v vodo (nikoli obratno!). Mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi. Za trenutek odstavite.

V ognjevarni posodi stehtajte potrebno količino olivnega olja, kokosovega masla, ricinusovega olja in kakavovega masla. Mešanici dodajte nekaj kapelj oljnato-smolnega izvlečka rožmarina, ki je odličen antioksidant za maščobe. V posebni manjši stekleni čaši odtehtajte karitejevo maslo, ki ga boste dodali šele ob traku. Zmes olivnega olja in ostalih maščob segrejte, da se kokosovo in kakavovo maslo stopita, nato pa odstavite. V dvojni kopeli stopite tudi karitejevo maslo. Ko se stopi, ugasnite ogenj ter ga pustite v kopeli, da ostane na toplem.

Skrbno preverjajte temperaturo maščob in raztopine natrijevega hidroksida. Ko oba dosežeta temperaturo okoli 45° Celzija, počasi in previdno vlijte natrijev hidroksid v maščobe. Dobro premešajte s kuhalnico, nato pa uporabite palični mešalnik. Mešajte, dokler zmes ne doseže sledi ali traku.

Ob traku vmešajte eterična olja v karitejevo maslo in zmes dodajte milu. Dobro premešajte, nato pa dodajte še pigmente. Ponovno dobro premešajte oz. po potrebi še za nekaj sekund vključite palični mešalnik, da se eterično olje in pigmenti zares dobro porazdelijo v milu.

Milo vlijte v kalup ter, ki ga nato nekajkrat dobro potolcite ob trdno površino, da odstranite morebitne zračne žepke. V zgornjo plast mila nežno potisnite izdelane spirale, iz mila naj gleda le do približno 5 milimetrov spiral. Počasi okrasite celotno površino, nato pa milo pokrijte, dobro izolirajte in pustite odetega v odeje in brisače naslednjih 24 ur. 

Po preteku 24 ur milo previdno vzemite iz kalupa in ga razrežite. Pred uporabo ga pustite zoreti v zračnem in suhem prostoru vsaj en mesec.


18 Komentarjev

Anonimni · 6. septembra, 2014 ob 06:02

Zdravo Tončka!
Veliko sem pregledala ,študirala,preučevala in mi je malo bolj jasno kako stvari delujejo.Če želiš izdelati kvalitetno milo je res potrebno ogromnega predznanja.Lahko ga narediš po receptu ,ki ga najdeš na netu ali v knjigi ampak je res dobro vedeti kakšno milo lahko pričakuješ.Res je niso vsi recepti dobri.Primer Osnovna olja(1000gr)
400 gr kokosovega olja
400gr palmovega olja(ker oseba ne uporablja palm.olja ga nadomesti s kokosovim oljem)
150 gr oljčnega olja
50 gr mandeljnovega olja
torej ,če sem jaz zdaj vsaj malo znanja pridobila,je to zelo slab recept ker pri 1000 gr vsebuje kar 800 gr kokosovega olja.to pomeni,da bo to milo blazno izsušilo kožo.je torej to milo primerno za mastno kožo ali bolje ,da se tej recepturi na daleč izognemo.Tukaj ni niti približka 50-50 ali je to razmerje primerno samo za trdoto mla. pozabila sem da doda še 100 gr medu.malo sem zmedena ker vse bodoče recepte ki bi mi bili zanimivi preučujem in ugotavljam da je kokosovega masla skoraj v vseh tudi več kot 40 ali 50 %.Kako naj gledam na te stvari lahko prosim kakšen nasvet.
lp Mia

Toncika M · 6. septembra, 2014 ob 07:59

Živjo Mia,

zmeda je na začetku vedno velika, vendar nikar ne obupajte. S prakso in nekaj poskusi se stvari hitro zjasnijo 🙂

Za dobro milo je potrebno ne samo znanje, temveč tudi kakšen denarček več. Velika večina ljudi uporablja večje količine kokosovega in/ali palminega olja, ker staneta manj. Dodatek kakavovega masla ali kariteja stvar precej podraži… Sploh ameriški recepti ne poznajo omejitev pri rabi kokosovega olja, da preprečijo močno izsuševanje kože pa zmanjšujejo količino NaOH za celo 8-10%. Takšno milo bo sicer bolj nežno kot samo s 5% znižanjem, vendar se bo tudi precej hitro pokvarilo. Ali ima torej smisel tako varčevati?

Kokosovo olje je bolje omejiti, za doseganje razmerja 50-50 med nasičenimi in nenasičenimi maščobami pa raje posezite po drugih maslih ali če niste vegetarijanka tudi po svinjski masti. Svinjska mast da namreč odlična mila! Razmerje med nasičenimi in nenasičenimi maščobami ni obvezno takšno, lahko je tudi 40 nasičenih in 60 nenasičenih, včasih celo več nenasičenih. Odvisno, kakšno milo želite.

Ne glede na to ponavljam: prvo milo naj bo samo iz olivnega olja in kokosove maščobe. Ter seveda nobenih "nevarnih" dodatkov, kot je npr. med. Potem pa ne iščite receptov po netu, izdelajte si jih sama. Na blogu najdete celoten opis in navodila, kako izdelati sami recept, katere maščobe izbrati in kako izračunati potrebne količine. Samo vi poznate vaše želje in seveda maščobe, ki jih imate na razpolago 🙂

Lp

Anonimni · 21. septembra, 2014 ob 19:19

Zdravo!
Lotla sem se mila ylang ylang po vaši recepturi.Vse mi je lepo šlo na koncu sem pa ugotovila da sem pozabila dati 100 gr kokosovega olja.Ko je bilo milo že v kalupih.Seveda je sedaj preveč luga notri.Ali se to milo lahko na kakšen način reši ali ga moram dati v smeti.Res prosim za odgovor.
Lepo pozdravljeni

Toncika M · 22. septembra, 2014 ob 17:30

Živjo,

pri takšni težavi ni rešitve, žal. Milo naj gre v smeti, vam pa naj bo to v poduk. Ne skrbite, niste ne prva ne zadnja, ki se ji je kaj takega zgodilo 🙂
Lp

Anonimni · 8. novembra, 2014 ob 17:35

Živijo Tončika,

tudi jaz se že kar nekaj časa spravljam k izdelavi mila. Prebiram vaše in tuje objave, potrebno je ogromno ogromno znanja. Našla sem dva recepta za izdelavo mila po hladnem postopku. Ker sem šele bolj kot ne začetnik pri izdelavi mila bi vas lepo prosila, če lahko pogledate naslednja dva recepta, ki sem ju našla. Upam, da so navedene količine ok in, da mili lahko poskusim narediti. Rada bi pa naredila milo, ki bi bilo nežno (neagresivno) do kože in dalo občutek mehkobe.

MILO 1:

87,5g destilirane vode
34,35g luga
200g olivno olje
50g kokosovo olje
5ml eterično olje

MILO 2:

450g olivnega olja
50g kokosovega olja
63g luga
95g destilirane vode
10ml e.o.

Najlepša hvala vam,
Pika

Toncika M · 9. novembra, 2014 ob 17:21

Živjo Pika,

recepta sta… ehem, čudna. Sicer pravilna, vendar čudna. Prvi ima namreč upoštevano 5% znižanje NaOH (torej načeloma OK), vendar ima malček premalo vode, sploh če ste začetnik. Priporočam 75 g vode (recept ima skupno 250 g maščob, torej četrt kila, zato tudi vode potrebujemo četrtino kot za en kilo maščob, torej četrtino od 300 g). Vsekakor izdelave mila iz tako majhne količine maščob odsvetujem, saj se težko umilja. Izdelajte vsak iz 500 g maščob.

Drugi recept pa ima upoštevano 10% znižanje sode (kar je… ogromno!!) in premalo vode (načeloma bi za začetnika priporočala 150 g vode).

Če je to vaše prvo milo, vam priporočam da se držite naslednje objave in recepta: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/04/izdelava-mila-hladen-postopek-primer.html

Lp

Anonimni · 18. novembra, 2014 ob 13:18

Najlepša hvala vam Tončika za podrobno razlago. Ta dva recepta sem dobila na internetni strani. Če sta nekoliko "čudna" potem rajši ne bom poskusila narediti milo po teh dveh receptih. Sem dobila še en recept od prijateljičine znanke, ki je preverjen. Vam ga pa vseeno pošiljam v pogled, da nebi bilo zopet kaj narobe pri sami količini sestavin, saj sem brala, da morajo biti vse sestavine pravilno izračunane.

recept:

– 500 g kokos. masla
– 400 g olivnega olja
– 100 g sončničnega olja
– 370 destilirane vode
– 152 luga

Me pa zanima še naslednje, v eno posodo dam najprej vodo, kateri dodam lužni kamen in počakam, da se ohladi na temp 50C. V drugo posodo dam maščobe, katere segrejem tudi na temp 50C. Nato mešanico luga in vode vlijem v maščobno fazo in s paličnim mešalnikom počasi mešam, da dosežem "pudingasto" zmes ter seveda trak (sled). Ko se pojavi takoimenovani trak oz sled, naj bi bilo milo dovolj premešano. Nadalje vlijem maso v modelčke in pustim stati 24 ur.
Ali je potrebno s čim pokriti milo ali je lahko kar odkrito v modelčkih? Ko preteče 24 ur ga pa je potrebno vzeti iz modelčkov. Ga lahko dam zoreti kar v kakšno kartonasto odprto škatlico? Nekje sem zasledila, da ga celo zavijejo v odeje? Samo, če ga bom zavila v odejo se bo milo prijelo na odejo.

Temperatura maščobe in temperatura voda+lug morata biti popolnoma enaki. Bi bilo kaj narobe, da združim obe masi pri temp. 40C ali je potrebno, da je ta temperatura 50C? Kam ga daste pa vi zoreti in za koliko časa?
Je dovolj šest tednov za zorenje mila? Slišala sem celo, da lahko milo "švica" ne vem, če je to ravno pravi izraz in zakaj pride do tega; ste mogoče že slišala kaj podobnega?

Imam kar nekaj vprašanj :), preden se lotim bi rada, da najdem vse odgovore, da le nebo šlo kaj narobe. Me je kar malce strah :).

Hvala vam za vse, lep pozdrav
Pika

Anonimni · 18. novembra, 2014 ob 13:39

Še enkrat pozdravljena Tončika,

šele, ko sem vam poslala mojo objavo z vprašanji sem spodaj videla, da ste mi pripeli linkec za celoten postopek izdelave mila po hladnem postopku s sivko. Sem jo prebrala in našla skoraj vse odgovore ;). Za temperaturo maščob in temp vode+lug ste napisala naj bosta med 40C in 45C. Potemtakem verjetno se je potrebno le odločiti ali bom vse ohladila na 40C ali pa na 45C.

Lepo bi vas samo prosila, če lahko na hitro preletite moj receptek, če je vse tako kot mora biti ;). Mi je pa tudi zelo všeč ta vaš osnovni receptek mila s sivko-preprost ravno za mene začetnika ;). In tudi milo glede nato, da je sestavljeno iz precej olivnega olja, ki je za kožo super ter delček kokosovega olja (če je le tega preveč lahko kožo tudi izsuši-sem že proučila 😉 ) mora biti pomoje super za uporabo. Doma imam pa tudi nekaj posušenih sivkin cvetov, tako, da jih bom lahko dodala.

Hvala še enkrat za tako lepo opisan celoten postopek. Bom najprej poskusila z vašim preverjenim receptom. Če bom delala po vaših opisih mislim, da nebi smelo biti težav. V primeru pa, da pride do kakšnih neljubih težav vam pa javim.

lep pozdrav,
Pika

Toncika M · 19. novembra, 2014 ob 17:43

Živjo Pika,

za katero sončnično olje gre, visoko oleinsko ali visoko linolensko? Na izračun SAP namreč to kar precej vpliva. Za preverjanje točnosti recepta vam priporočam, da poskusite uporabo Soapcalca (Soapcalc.net).

V vsakem primeru se mi zdi malček preveč kokosovega olja. Razumem, da daje trdno in kompaktno milo, vendar pa lahko tudi precej draži kožo. Preberite si še objavo o izbiri maščob v milu 🙂

Lp

Anonimni · 19. novembra, 2014 ob 18:12

Pozdravljena Tončika,

glede sončničnega olja pa vam na žalost ne znam povedati, ker na receptu ni omenjeno :(. Bom poskušala izvedeti.

Hvala vam za pregled recepta-tudi meni se zdi kar precejšna količina kokosovega olja, kar bi lahko posledično tudi preveč izsušilo kožo ter jo tudi dražilo.

Se bom držala kar vaših receptov 😉 in tudi prvo milo bom naredila po vašem receptu in po vaših super navodilih-milo s sivko.

Lep večer,

Pika

Toncika M · 19. novembra, 2014 ob 18:13

Po prvem milu pa le korajžno v izdelavo lastnih receptov 🙂

Anonimni · 23. novembra, 2014 ob 16:51

Z veseljem Tončika samo, da naredim prvi korak in probam izdelati moje prvo milo s sivko po vašem čudovitem receptu. Jutri si grem nabaviti silikonski kalup za 6 mil :).

Vas lahko še samo nekaj vprašam; katero olivno in katero kokosovo olje mi priporočate? Je pri izdelavi mila glede sestavin isto, kot pri izdelavi kozmetike za obraz, kjer je zelo fajn, da so vsa olja ekološka in hladnostiskana? Rada bi naredila zase kakovostno milo in rajši dam kakšen ever več, če je potrebno glede sestavin.

Lahko uporabim olivno olje srednje kvalitete, ki se uporablja za solate cca 4 eure stane v tušu. Kaj pa kokosovo olje-doma imam zelo kvalitetnega in dragega (1000ml cca 22eur) ali uporabim veliko cenejšega – rafiniranega, ki ga prav tako prodajajao v tušu in je namenjen za kuhanje?

Rada bi vedela, če kakovost olja (rafiniranost in nerafiniranost) pri milu kaj spremeni; je zato milo lahko slabše ali boljše kvalitete za kožo?

Hvala še enkrat za vso pomoč,
lep večer,
Pika

Toncika M · 23. novembra, 2014 ob 17:06

Živjo Pika,

kot sem že večkrat poudarila v različnih komentarjih in odgovorih: milo je milo, s kožo ostane v stiku le nekaj sekund, nato pa konča v odtoku. Izbira nerafiniranih maščob je tu povsem nesmiselna (razen morda za tiste, ki jih dodajamo po traku). Bolj pomembna je uporaba nerafiniranih maščob v tistih kozmetičnih izdelkih, ki v stiku s kožo ostanejo dolgo oz. se vanjo vpijajo (razne emulzije). Jaz uporabljam poceni olivno olje iz Eurospina in navadno kokosovo maščobo (nehidrogenizirano) iz Mercatorja.

Lp

Anonimni · 28. novembra, 2014 ob 06:49

Zdravo Tončika,

najlepša hvala še enkrat za odgovor in za razlago. Bom tudi jaz kupila takšno olivno olje ter kokosovo maščobo-že grem veselo v nakup.

Lep dan vam želim,
Pika

Anonimni · 26. marca, 2015 ob 12:33

Pozdravljeni,

odkritje vašega bloga je bilo zame prava uspešnica 🙂 Izredno rada ga prebiram, tako lepo vse napišete, da je vsakemu lajiku jasno za kaj gre. In da vso to znanje zastonj delite med vse nas je pa sploh hvale vredno. Ste ena ekstremno dobrosrčna oseba in hvala vam 🙂

Sedaj me pa še par stavri zanima. Že več vaših receptov sem preiskusila in vedno je bil uspeh, med njimi tudi sivkino milo po hladnem postopku, ki se trenutno suši. Sedaj bi pa rada poiskusila še tegale geranija & ylang-ylang, pa mi manjka par stvari.

1. Ali lahko zamenjam oljnato-smolni izvleček rožmarina za vitamin E (so te dve stvari sploh sorodni), ali ga pa celo izpustim?
2. Ali lahko milo obravam namesto titanovega dioksida in rdečega oksida s kakavom (navadnim) in koliko bi ga morala dati?

Že v naprej se vam zahvaljujem in vam želim en lep sončen dan 🙂

Toncika M · 2. avgusta, 2015 ob 08:43

Živjo,

me veseli, da vam je blog všeč 🙂

Vitamin E se v stiku z NaOH uniči, zato ga nima smisla dodajati v mila. Če oljnato-smolnega izvlečka rožmarina nimate, ga pač izpustite.

Kar ste tiče kakava pa: seveda, lahko ga dodate. Pazite le, da je to kakav BREZ sladkorja (torej čisti kakav). Barva sicer ne bo rožnata, temveč… čudno rjavkasta. Poskusite s čajno žličko, bo povsem dovolj. Če pa želite bolj rožnato-oranžno barvo, priporočam papriko v prahu.

Lp

Anonimni · 21. decembra, 2016 ob 19:48

Oj.

Super blog! Hvala za vso znanje,ki ga delite! 🙂

Imam eno vprašanje, mogoče ste že kje pisali o tem, pa nisem našla oz. sem spregledala, kako se naredi oljno-smolnati izvleček rožmarina oz.kje se dobi? 🙂

Hvala za odgovor!

Lp,
K.

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 09:27

Živjo,

oljnato smolni izvleček rožmarina se ne da izdelati doma, potrebno ga je kupiti. Imenuje se tudi ROE – rosemary oleoresin extract. Dobite ga predvsem v tujih spletnih trgovinah kot npr Gisellamanske.

LP
Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja