fbpx

Kopalne krogle

Objavil Tončka Mavrič dne

Kopalne krogle

Kopalnim solem seveda sledijo kopalne krogle, za katere mislim, da jih prav vsi poznate. To so tiste trde, navadno raznobarvne in močno dišeče krogle, ki jih damo v kad, polno vode, in ki ob stiku z vodo šumijo in oddajajo veliko mehurčkov. Izvrstne so za sprostitveno kopel ob koncu tedna ali za igrivo in nenavadno kopanje za otroke; lepo zavite in okrašene pa so enkratna darila. Recept in izdelava sta preprosta, rezultat pa je lahko prav izjemen!

Kot za kopalne soli tudi za kopalne krogle sestavine lahko dobite v bližnji trgovini. Poleg samih sestavin boste za izdelavo potrebovali tudi model ali kalup za izdelovanje krogel. Kopalne krogle kljub imenu niso nujno okrogle, zato si lahko za kalup izberete tudi drugačne oblike ter jih preprosto preimenujete v kopalne (šumeče) bombice. Za okrogel kalup so primerne dvodelne plastične krogle, ki jih dobite v trgovini z blagom za ustvarjanje ali na oddelku s hobi programom. Kot kalup pa lahko uporabite tudi plastično jajce iz velikonočnega čokoladnega jajca, modele za muffine ali čokolatine, zanimivo oblikovane kalupe za led itd. Vendar preidimo k receptu!

Recept za kopalne krogle (za 100 g)

natrijev bikarbonat 48
citronska kislina 24
koruzni škrob (ne moka!) 12
rastlinsko olje 16
barve za živila q.s.
eterično ali parfemsko olje q.s.
suho cvetje po želji

Postopek:

Obarvan in posušen koruzni škrob

Najprej stehtajte koruzni škrob, dajte ga v široko in plitvo posodo ter ga pobarvajte s tekočim barvilom za živila. Barvo dodajte po občutku, nato pa dobro premešajte in zdrobite vse grudice. Ves škrob mora biti enakomerno obarvan. Če boste barve dodali veliko, se bo škrob spremenil v gosto tekočo, skoraj trdno snov, ki bo po izgledu spominjala na smolo, vendar je to povsem normalno. Če bo barve manj, bo zmes bolj grudičasta. V vsakem primeru dobro premešajte, da dobite enakomerno barvo in posodo postavite na radiator ali v ogreto pečico (50 stopinj). Široka posoda omogoča, da bo voda hitreje izhlapela, škrob pa se bo hitreje posušil. Čez kakšno uro pobarvani škrob med prsti zdrobite, da nastanejo kepe (v primeru, da je barve veliko) ali grudice (če je barve manj). Pri tem uporabljajte rokavice. Škrob popolnoma posušite, v njem ne sme ostati niti trohica vlage. Postati mora suh in sipek. Škrob se na radiatorju suši približno en dan, v pečici pa primerno manj. Če uporabljate barve za živila v prahu, postopek sušenja seveda preskočite

Medtem stehtajte citronsko kislino. Citronska kislina je navadno v obliki drobnih kristalčkov, ki spominjajo na sladkor. Za izdelavo kopalnih krogel mora biti citronska kislina v prahu, zato jo po tehtanju dajte v (čist in suh!) mlinček za kavo ali v (čist in suh!) možnar ter jo zmeljite v prah. Pri tem bodite pozorni: prah zmlete kisline zelo rad zleti v zrak, zato obvezno nosite zaščitno masko! Pri mletju z mlinčkom pazite, da pokrov odprete šele, ko se ves prah poleže, pri trenju z možnarjem pa pazite, da prahu ne dvigujete po nepotrebnem! Če kisline v prahu ne porabite takoj, jo shranite v nepredušno zaprtem kozarcu, saj se rada navzame vlage. Če so sestavine vlažne, se vam bodo kopalne krogle ponesrečile.  

Zmleto citronsko kislino dodajte posušenemu škrobu; stehtajte še natrijev bikarbonat ter ga dodajte zmesi kisline in škroba. Dobro premešajte.

Posebej stehtajte rastlinsko olje ter dodate eterično ali parfemsko olje po občutku – dokler vam ne prijetno zadiši. Kot rastlinsko olje vam priporočam, da uporabite olje, ki ne postane žarko prehitro (npr. sojino olje, jojobino olje…). Če boste eterično ali parfemsko olje dodali rastlinskemu olju, bo to omogočilo, da se bo dišava bolj enakomerno porazdelila po celotni zmesi. Nato odišavljeno olje dodajte suhim sestavinam in zmešajte. Tu vam svetujem, da opustite žlico, si nadenete rokavice (obvezno!) in maso zmešate z rokami.

Maso dobro premešajte, da se olje enakomerno porazdeli. Če se vam masa zdi presuha, dodajte še malček rastlinskega olja, v nobenem primeru pa masi ne dodajajte vode! Masa mora biti grudičasta, ne sme biti suha in ne sme biti v kepi. Pravilno konsistenco ima takrat, ko se oblikuje v kepo, če jo stisnemo med rokami, če pa jo zdrobimo, postane ponovno grudičasta. Tiste, ki so bolj vešči peke, bo morda nekoliko spominjala na krhko testo.

Nato maso potlačite v kalupe. Če uporabljate okrogel dvodelen kalup, dajte maso najprej v oba kalupa, nato pa ju pritisnite skupaj in tako potlačite maso, da se stisne v kroglo. Pri modelih za muffine ali led pa maso preprosto potlačite v kalup. Pustite maso v kalupih nekaj minut, nato pa vaše bombice izvlecite. Če je vaš kalup okrogel, odstranite samo polovico kalupa, drugo polovico pa pustite, da krogla ohrani svojo obliko. Če kalup odstranite v celoti, se krogla rada sesede. V primeru, da krogel ali bombic ne morete dobiti iz kalupa, postavite vse skupaj za kakšno uro v zamrzovalnik in nato poskusite izvleci. Ta težava se rada pojavi, če je v masi preveč olja.

Sušenje kopalnih krogel

Bombice (ali krogle) postavite na papir, v majhen kozarček nalijte nekaj vode in ga postavite med izdelane bombice, čez vse to pa poveznite dovolj veliko posodo ali vedro. Čez kakšno uro lahko kroglam odstranite še drugo polovico kalupa, potem pa jih ponovno pokrijte. Bombice pustite tako pokrite, s kozarcem vode v bližini, še nekaj ur. V tem času bodo postale trde kot kamen, sušenje v prisotnosti vode pa prepreči, da se na kroglah naredijo razpoke. Čez nekaj ur lahko vedro ali posodo odstranite, krogle pa do konca posušite v bližini zmernega vira toplote. Pod krogle podstavite list papirja, saj bodo med sušenjem izgubljale tudi nekaj olja, na papirju bo ostal masten madež.  

Ko so krogle popolnoma suhe (trde kot kamen), jih zavijte v folijo za živila in nato v nepredušno posodo ali pa jih, zavite v folijo, primerno okrasite, priložite morebitna navodila in podarite. Če se krogle preveč navlažijo lahko poteče reakcija že v krogli, ki začne dobesedno vzhajati, zato pazite, da jih zares dobro zavijete.

Suha kopalna krogla v obliki rožice

Pri tem velja opozoriti, da je 100 g mase malo – s takšno količino boste izdelali eno, le s težavo dve krogli s 5 cm premera, kar je odvisno od tega, koliko boste maso v krogli potlačili. Količine v receptu zato primerno povečajte glede na velikost in količino krogel, ki bi jih radi izdelali. Pazite le, da razmerja med sestavinami ostajajo enaka. Za pomoč lahko podam približne količine: krogla s 5 cm premera potrebuje med 50-70 g mase, krogla s 6 cm premera 120-150 g mase, krogla s 7 cm premera pa 160-200 g mase. Poudarjam, da so navedene količine zgolj približna ocena, saj je veliko odvisno od tega, kako močno je masa v kalupu potlačena.

Za konec bi rada še opozorila na vse dejavnike, ki lahko vplivajo na uspeh. Tako kot šumeče kopalne soli tudi kopalne krogle izkoriščajo za svoje delovanje reakcijo med natrijevem bikarbonatom in citronsko kislino, ki poteka le ob prisotnosti vode, zato masa ne sme priti v stik z vodo. Če masa »šumi« in vidite, da se počasi napihuje, je v vaši zmesi prisotna voda. Če sami vode niste dodali, pa masa vseeno vzhaja, imamo več možnih vzrokov: 

  • pobarvan škrob ni bil dovolj posušen – v njem je ostalo nekaj vlage
  • citronska kislina se je navlažila
  • natrijev bikarbonat se je navlažil
  • vaša dišava je na vodni osnovi ali na alkoholno-vodni osnovi
  • cvetovi niso bili popolnoma suhi
  • vaš mlinček, možnar ali posoda, v kateri ste mešali, niso bili popolnoma suhi
  • krogle ste delali v preveč vlažnem vremenu

Morda iz zgornjega seznama izgleda, kot da je možnosti za neuspeh veliko in morda ste prepričani, da vam ne bo uspelo. V resnici pa je vzrok lahko samo en: voda oziroma vlaga. Če boste pazili na to, da so vse sestavine zares suhe, je uspeh zagotovljen, užitek ob uporabi lastnega izdelka pa neprecenljiv!


19 Komentarjev

Anonimni · 5. decembra, 2013 ob 07:31

Živjo, Tončika,

te čudovite kopalne kroglice, bi želela narediti za 1 do 3 letne otroke, za darila. Bi to bilo primerno za njihovo kožo? Kako je s pH vode, po tem, ko so kroglice že raztopljene?

Lahko olje izpustim oz. uporabim kaj drugega? Nočem drugim mastiti banj, če tega niso vajeni.

Hvala za odgovore in lep Miklavžev dan ti želim 🙂

Hruška

toncika · 5. decembra, 2013 ob 14:09

Živjo,

kopalne krogle lahko izdelaš tudi za otroke, vendar moraš v primeru tako majhnih otrok popolnoma opustiti vsa barvila in dišave oz. eterična olja. Izmed rastlinskih olj pa izberi takšno, ki je prijazno koži otrok (npr. mandljevo olje). Poleg tega je bolje, da izdelaš čisto majhne kroglice, saj se ponavadi majhni otroci kopajo le v nekaj centimetrih vode. pH vode ni problem, saj ostaja okoli nevtralnega pH.

Olja ne moreš izpustiti, saj je edino vezivo, ki ga imaš na razpolago. Brez olja se prah ne sprime skupaj, enostavno razpade. Edino možno nadomestilo je propilen glikol, ki pa ga za otroke odsvetujem. Problem maščenja kopalne kadi lahko rešiš tako, da izdelaš mehurčkaste kopalne soli (torej s sodo bikarbono in citronsko kislino in soljo), recept najdeš v objavi o kopalnih soleh.

Lepega (in dobrega!) Miklavža tudi tebi 🙂

toncika

Dany · 10. decembra, 2013 ob 11:09

Pozdravljena Tončika!

Prosim, če mi lahko odgovorite na tole vprašane. Ali lahko namesto koruznega škroba pri izdelavi kopalnih kroglic uporabim maranta škrob?

Hvala lepa in resnično pohvale za super dober blog!

lp, Dani

toncika · 10. decembra, 2013 ob 13:10

Živjo Dani,

hvala za pohvale 🙂

Namesto koruznega škroba lahko uporabite katerikoli škrob, ki ga imate na voljo, najsi bo maranta, rižev ali pač koruzni.

Lp,
toncika

Dani · 10. decembra, 2013 ob 13:51

Super, hvala. Saj se mi je zdelo, ampak raje preverim, ker imate tako široko znanje :). Kaj pa barve, lahko mica v prahu, namesto tekočih? Se potem razmerje sestavin spremeni?

lp, Dani

toncika · 10. decembra, 2013 ob 16:50

Živjo,

za kopalne krogle potrebujete vodotopne barve; najbolj praktične so v tem primeru barve za živila. Odsvetujem uporabo mice, ker se v vodi ne stopi. Ob uporabi kopalnih krogel le-ta ostane na koži in na kopalni kadi, tako kad kot koža se nato blešči (mica je pač bleščeča)…

Lp
toncika

Dani · 10. decembra, 2013 ob 17:02

Še enkrat pozdravljeni,

dobro, da ste mi to omenili. Bom uporabila barve za živila, hvala.

Anonimni · 26. decembra, 2013 ob 13:10

pozdavljeni,
zanima me, zakaj ne bi smeli uporabljati moke namesto škroba? drugače pa super ideja za novoletno darilo!
LP ;*

toncika · 26. decembra, 2013 ob 20:10

Pozdravljeni,

navadno se uporablja škrob, ker je precej bolj droben in fin od moke, nima nobenega vonja in je odličen nosilec za barvo in vonj. Klasične (pšenične) moke se navadno ne uporablja zaradi bolj grobe strukture, deloma pa najbrž tudi zato, ker se v vodi ne "spusti" tako kot škrob – vendar je to le domneva. Lahko poskusite s kakšno res fino fino moko, npr. riževo moko, odsvetujem pšenično ali koruzno moko, ker sta na otip precej bolj grobi.

Lp
toncika

Tamara · 10. julija, 2014 ob 17:16

Pozdravljena, Tončika,

kaj pa naravne jedilne barve v prahu, koliko pridejo v poštev za piling, kopalne soli oz kopalne kroglice? Kaj pa, namesto barv, recimo posušeno kozje mleko v prahu, če bi se dodalo v šumeče kopalne soli, za imitacijo Kleopatrinih kopeli? Ali pa med v prahu in ostale sestavine v prahu… mislim, da bi jih bilo smiselno dodajati v kopalne soli oz kroglice, saj imajo v kopeli čas učinkovati na kožo, kajne?

Hvala, lep dan še naprej,

Tamara 🙂

Toncika M · 15. julija, 2014 ob 06:31

Živjo Tamara 🙂

prav tako pridejo v poštev jedilne barve v prahu – pazi le, da jih dodaš izredno izredno malo. So namreč močno koncentrirane in kaj kmalu bi se znašla s krvavo rdečimi kroglami, krvavo rdečo vodo in krvavo rdečo kadjo. Enako lahko dodajaš vse ostale sestavine, od mleka v prahu do rastlinskih izvlečkov v prahu itd. V kopalnih kroglah ni vode, zato se ne pokvari. O smiselnosti takega početja pa… ehh, mleko v prahu ali med v prahu imata svoj smisel, kakšne druge sestavine npr. alantoin ali podobno pa ne, saj bi njihova koncentracija bila prenizka.

Lp

Anonimni · 21. avgusta, 2014 ob 06:03

Kaj pa uporaba barvnih glin – je mogoča?

Toncika M · 21. avgusta, 2014 ob 10:36

Barvne gline v kopalnih kroglah bi odsvetovala, saj so gline netopne v vodi. Tako bi se del kopalne krogle (bikarbonat) stopil, glina pa bi se posedla na dno kadi. Kar pa ni ravno lepo za videt, še manj prijetno pa je za čiščenje….

wessy · 9. decembra, 2014 ob 20:28

Pozdravljeni. Danes sem delala kroglice ravno po tem postopku. Je res zelo lepo in nazorno napisano. Zanima pa me sledeče. Ko sem kroglice dala na papir, v sredino pa vodo ter pokrila sem čez nekaj ur opazila, da so kroglice narasle. Ali je to v redu? Tako so se zlepile skupaj. Naj omenim, da sem se striktno držala recepta. Sedaj sem dala sušiti in upam, da bodo do jutri trde ker trenutno po 9 urah so še kar mehke na dotik. Hvala za odgovor že vnaprej. Lp

Toncika M · 13. decembra, 2014 ob 11:56

Živjo,

kroglice so narasle, ker soda bikarbona ni bila dovolj posušena ali pa se je citronska kislina navzela vlage. Kot sem že poudarila v objavi: vlaga je veliki sovražnik kopalnih krogel, vreme pa nikakor ne pomaga. Krogle poskusite še enkrat izdelati, pri tem pa bodite izredno pozorni na to, da bodo vse sestavine suhe. Če je potrebno, jih sušite na radiatorju, citronsko kislino pa lahko posušite tudi v peči.

Lp

MsNotWeirdAtAll · 19. decembra, 2015 ob 16:16

Zdravo, mene pa zanima, če je običajno, da sušenje traja več kot en dan? Sušim že 24 ur in se mi še vedno zdi vlažno in mehko. Obstaja morda kakšen razlog, zakaj je temu tako? Lahko zadevo kako pospešim (npr. sušenje v pečici)? Hvala za odgovor in recept. Lp, Ines

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 07:01

Pozdravljena,

sušenje bi moralo biti kar precej hitro. Razlogov za tako dolgo sušenje je lahko več: prevelika količina olja, premrzel ali premalo zračen prostor, prevelike krogle, niste vzeli mase iz kalupa itd. Lahko bi poskusili s sušenjem v pečici, ali v bližini radiatorja, vendar pazite, da je temperatura nizka in da je dovolj kozarčkov z vodo, saj v nasprotnem primeru bombice rade popokajo.

Lp
Tončka

Mateja · 25. decembra, 2018 ob 19:31

Živjo, če bi želela uporabiti propilen glikol v kroglah, bi to v celoti nadomestilo olje? Kaj pa krogle, ki so žal narahlo vzhajale (mislim, da samo po vrhu, ker sem takoj opazila), se jih še da posušiti ali so fuč? Niso sicer več tako lepe, ampak za doma bi bile.. Pa še to – v tujih receptih opažam, da uporabljajo Polysorbat 80, da ne ostanejo oljni madeži.. Si to kaj preizkusila, deluje? Bi lahko namesto tega uporabila Emulgator NF – Cetearyl Alcohol in Polisorbat 60? Vem, da ni naraven, ampak verjetno v kopalnih kroglah ne moremo govoriti o kakšnih pomembnih koncentracijah…
Pa lepe praznike še naprej! 🙂 Mateja

    Tončka Mavrič · 27. decembra, 2018 ob 06:09

    Živjo Mateja,

    ja, propilen glikol nadomešča olje, pozitivna stran propilen glikola je ta, da ne pušča madežev, slaba pa njegova nenaravnost, saj ga pridobivajo le iz naftnih virov. Obstaja pa tudi “zelena” verzija propilen glikola, pridobljenega iz rastlinskih virov, ti. “propanediol”. Kemijsko je povsem ista snov, le vir je drugi. Žal ima svojo kar visoko ceno, pri nas pa (kolikor vem) ni dobavljiv.

    Krogle, ki so narahlo vzhajale in se je potem postopek ustavil, lahko uporabiš. Če pa je šel postopek vzhajanja do konca (torej je reakcija potekla), žal nimaš veliko izbire. Maso lahko še vedno posušiš in izoblikuješ v krogle, ob stiku z vodo pa ne bo več tiste močne peneče reakcije.

    Polisorbatov je … ehm, veliiko. In vsak je drugačen. Delo, ki ga opravlja polisorbat 80 ne more opravljati polisorbat 20, 60 ali katerikoli drugi. Medsebojno večinoma niso zamenljivi. Zato tudi če bi imela zgolj polisorbat 60 (brez cetearilalkohola), z njim ne bi tako uspešno zamenjala polisorbata 80. Za zmanjševanje mastnega madeža na kadi lahko mešanici dodaš določeno količino površinsko aktivne snovi v prahu, npr. SCI ali SLSa. Ta bo bolj učinkovit kot emulgator NF.

    Lep preostanek praznikov tudi tebi 🙂

    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.