fbpx

Emulgator v teoriji (in praksi)

Objavil Tončka Mavrič dne

Emulgator v teoriji (in praksi)

Preprosta emulzija tipa O/V

Emulgator je ena izmed najpomembnejših sestavin v vsaki kremi – brez emulgatorja zmes olja in vode ne bi bila emulzija, poleg tega pa lahko s pravilno izbiro emulgatorja vplivamo na mazljivost, kompaktnost oz. gostoto kreme ter na končni občutek na koži. Če ne upoštevamo njegovih tehničnih zahtev pa je stabilnost emulzije postavljena pod vprašaj, zato je nadvse pomembno, da dobro poznamo lastnosti posameznega emulgatorja tako v teoriji kot v praksi.

Emulgatorje lahko po različnih kriterijih delimo na več skupin. Lahko jih delimo na emulgatorje, primerne za naravno kozmetiko (torej takšni, ki so razgradljivi, pridobljeni iz naravnih sestavin ter z naravi prijaznim postopkom) ter na tiste, ki jih certificirana naravna kozmetika ne uvršča med sprejemljive.

Kot smo videli v prejšnji objavi lahko emulgatorje delimo tudi glede na to, kakšne emulzije ustvarijo. Torej imamo dve veliki skupini: emulgatorje za emulzije tipa O/V ter emulgatorje za emulzije tipa V/O. Takšna delitev je osnovana na lipofilnosti ali hidrofilnosti posameznega emulgatorja. Po mikrostrukturi emulzije, ki jo lahko emulgator ustvari pa jih delimo na emulgatorje, ki lahko oblikujejo strukturo tekočih kristalov, emulgatorje za mikro emulzije, nano emulzije itd.

Emulgatorje lahko delimo tudi po gostoti emulzije, ki jo je mogoče ustvariti. Tako imamo npr. emulgatorje za goste in kompaktne kreme, emulgatorje za losjone, emulgatorje za balzame, emulgatorje za emulzije v sprayu…. Po občutku, ki ga pustijo na koži pa bi jih lahko razvrstili na lahke, komaj zaznavne emulgatorje, težke emulgatorje, ki dajejo občutek nahranjene in negovane kože, na emulgatorje ki pustijo mehak pudrast občutek itd.

Nadalje lahko emulgatorje delimo po fizični obliki na trdne in tekoče. Tekoče emulgatorje lahko uporabljamo tudi v hladnem postopku, trdne pa moramo v večini primerov segrevati. Emulgatorje lahko delimo tudi na tiste, ki jih moramo dodati maščobni fazi ter na tiste, ki jih moramo dodati vodni fazi.

Pri praktični uporabi emulgatorjev moramo poleg vseh zgoraj naštetih informacij poznati tudi tehnične značilnosti posameznega emulgatorja. Vsak emulgator se obnaša drugače in vsak emulgator ima drugačne zahteve. Če torej na kratko povzamem, moramo pri vsakem emulgatorju poznati naslednje lastnosti:

  • Je izbrani emulgator primeren za emulzije tipa O/V ali za V/O?
  • Kakšno emulzijo lahko s tem emulgatorjem ustvarim? Kompaktno za v lonček ali tekoče mleko za telo?
  • Ali potrebuje izbrani emulgator kakšen koemulgator?
  • S katerimi sestavinami je nezdružljiv? Je občutljiv na elektrolite?
  • Kolikšno maščobno fazo zahteva (v procentih)?
  • Kakšna količina emulgatorja je potrebna (v procentih) za stabilno emulzijo?
  • V katero fazo ga moram dodati – maščobno ali vodno?
  • Na katero temperaturo ga moram segreti in pri kateri temperaturi moram združiti fazi?
  • Koliko časa moram emulzijo mešati in kakšen postopek ohlajanja potrebuje?
  • Koliko dodatkov v hladni C fazi lahko emulgator prenese?
  • V katerem pH območju so emulzije s tem emulgatorjem stabilne?

Šele takrat, ko poznamo odgovore na vsa ta vprašanja in jih seveda tudi upoštevamo, lahko izdelamo stabilne emulzije. Poznavanje osnovnih tehničnih lastnosti in zahtev posameznih sestavin je nujno potrebno, če želimo formule za kozmetične izdelke ustvariti sami, glede na potrebe naše kože.

Kategorije: emulgatorjiKAKO IZDELAMO?

26 Komentarjev

Anonimni · 10. januarja, 2014 ob 07:18

pozdravljeni,

vprašanje- a bo v bližnji prihodnosti morda kak članek o emulgatorjih: lizolecitin (formuliranje, itd.), montanov 68, glyceryl monostearate?

toncika · 10. januarja, 2014 ob 07:44

Živjo,

ti emulgatorji bodo vsekakor obravnavani, kdaj pa vam žal ne znam povedati. Upam, da kmalu 🙂

Lp
toncika

Anonimni · 9. februarja, 2014 ob 21:36

Pozdravljena,
slučajno veste kje bi lahko kupila emulgator xyliance?
Hvala, Meta

toncika · 10. februarja, 2014 ob 11:18

Pozdravljeni,

najbrž boste morali pogledati kar v tujino. V objavi Kje kupiti in kaj kupiti je seznam tujih spletnih strani, ki prodajajo sestavine za izdelavo kozmetika. Pobrskajte med tistimi.

Lp,
toncika

Anonimni · 10. februarja, 2014 ob 14:14

Pozdravljena,

hvala za odgovor. Med temi trgovinami sem že iskala, vendar ga nisem našla. Iščem naprej ;-))

Najlepša hvala, Meta

toncika · 10. februarja, 2014 ob 15:00

Hmm… zanimivo. No, ni ravno najbolj pogosto rabljen emulgator. Pa tudi nič posebnega ni, najbrž ga zato nimajo.

Našla sem ga tukaj: http://www.alexmo-cosmetics.de/Xyliance
Vendar je poštnina kar draga. Če bi ga kljub temu radi naročili, me prosim kontaktirajte po mailu.

Lp,
toncika

Tamara · 29. marca, 2014 ob 10:04

Pozdravljena, Tončika,

mene pa zanima vaše mnenje o emulgatorju Olivem 1000. Ali ga uporabljate oz. zakaj ne, če ga ne? Opazila sem, da vi uporabljate methyl glucose sesquistearate – zanima me pod kakšnim imenom, če sploh, ga prodajajo pri Giselli Manske?

Hvala zaenkrat in čudovit pomladni dan z druge strani meje 😉

toncika · 29. marca, 2014 ob 10:45

Živjo,

uporabljam veliko emulgatorjev, vendar enostavno časovno ne znese, da bi o vseh pisala na blogu 🙂 🙂 Olivema 1000 pa res ne uporabljam, ker mi osebno ni preveč všeč – ne maram kaj preveč sestavljenih emulgatorjev, poleg tega pa Olivem 1000 daje bolj težke kreme in pušča ogromno bele sledi, sploh v kombinaciji s ksantanom.

Methyl glucose sesquistearate pri GisellaManske nimajo (če se dobro spomnim), v drugih nemških spletnih trgovinah pa ga prodajajo pod imenom Emulsan HT II.

Lep dan s slovenskih gričev 🙂

Tamara · 29. marca, 2014 ob 21:38

Živijo,

methyl glucose sesquistearate res nimajo pri GisellaManske. Popolnoma razumljivo, da časovno ne znese pisati o vsakem emulgatorju posebej 🙂 Hm, sama se ravnokar "odločam" katerega naročiti, ampak vidim, da ne bo šlo na tak način. Meni je bil Oliven 1000 všeč, ampak zato, ker drugega v praksi še ne poznam 🙂 Na kaj mislite, ko pravite, da je sestavljen? A vi v vsako emulzijo date tudi ksantan gumi? Jaz jih trenutno delam brez, pri čemer mi kot zgoščevalec vodne faze služi cetilni alkohol.

Tamara · 29. marca, 2014 ob 22:14

Kaj pa BTMS emulgator, ali pa emulgirajoči vosek NFEwax?

toncika · 30. marca, 2014 ob 07:03

Pozdravljena,

najprej priporočam, da si preberete objavi o emulgatorjih (v zavihku Teorija najdete dve objavi o teoriji emulgatorjev), tam boste našli, kaj je sestavljen emulgator in kaj preprost emulgator ter seveda tudi pojasnilo o cetilnem alkoholu. Cetilni alkohol ni zgoščevalec vodne faze, temveč zgoščevalec maščobne faze. Ne glede na to, da med emulzijo delno migrira v vodno fazo in tam vzpostavlja posebne strukture, je za optimalno stabilnost emulzije vedno dobro uporabiti tudi zgoščevalce vodne faze (najsi bo to ksantan, poliakrilat, algin, karagen ali kaj drugega). Zakaj in čemu služijo ter kaj vse dobrega prinesejo emulziji, si preberite v objavi o zgoščevalcih vodne faze.

BTMS je kationski emulgator. To pomeni, da ima pozitiven naboj in se ga povečini uporablja za izdelavo balzamov za lase. Lahko se ga uporablja tudi za izdelavo emulzij za telo, vendar osebno kationskih emulgatorjev ne maram: dajejo "spolzke" in "jeguljaste" kreme. Poskusite se po nogah namazati z balzamom za lase… NFE-wax pa ne spada med naravne emulgatorje saj vsebuje etoksilirano spojino. Pravzaprav tudi BTMS ne spada ravno med najbolj naravne emulgatorje… Če vas to ne moti…. 🙂 🙂

Lep dan,
toncika

Tamara · 30. marca, 2014 ob 12:17

Me moti, me. Zelo 🙂 Ampak nisem vedela… hvala, si preberem objavi o emulgatorjih ter zgoščevalcih vodne faze. A algin je v redu, vam osebno?

toncika · 30. marca, 2014 ob 17:20

Naravnih emulgatorjev je ogromno, ni potrebno uporabljati takšnih, ki niso ravno med zelenimi 🙂

Algin oz. natrijev alginat uporabljam samo in izključno pri izdelavi depilacijske kreme. Daje namreč močno "drseč" in "spolzek" občutek (vendar ne jeguljast) – kot lubrifikant. To je najboljša beseda, da ga opišem – lubrifikant 🙂 Za depilacijo, kjer mora britvica čimbolj drseti, je to dobro. Za kreme pa ga ne maram. Se držim ksantana, karagena in carbomerja (slednji ni naraven, vendar pa pravega nadomestka zanj še ni mogoče dobiti).

Tamara · 31. marca, 2014 ob 10:36

Waw! A tudi depilacijsko kremo izdelujete? Se mi odpirajo novi svetovi neštetih možnosti 🙂 Hvala. Glede emulgatorjev pa sem šele sedaj, ko ste izpostavila, začela opažati kako "težke" so kreme z Olivem 1000.. in tudi bele sledi je ogromno, se strinjam. In mislim, da bom dala priložnosti methyl glucose sesquistearate. 🙂 Lep dan.

toncika · 31. marca, 2014 ob 17:02

V teoriji se da izdelat skoraj vse… v praksi je bolj težko, ker je sestavine nemogoče dobiti. Tak primer je prav depilacijska krema – glavne sestavine ni naprodaj v nobeni trgovini, moja je vzorec, ki mi ga je priskrbel znanec.

Ko boste poskusili več emulgatorjev, boste ugotovili, kako pisan svet je to. Neskončen 🙂

Tamara · 1. aprila, 2014 ob 06:32

🙂 se že veselim. Hvala še enkrat!

Marko Breznik · 8. maja, 2014 ob 14:57

Pozdravljena! Jaz pa iščem emulgator (stabilizator), ni bi vezal surovo maslo in olje, da bi zmes dobila ustrezno kremasto obliko. Imate mogoče idejo, kateri emulgator bi bil primeren in kje ga dobiti
Lep pozdrav!

toncika · 8. maja, 2014 ob 17:48

Živjo,

po mojih izkušnjah se v brezvodnih izdelkih zelo dobro obnese Olivem 900 (Sorbitan olivate). Drugače se dobro obnese tudi hidrogenirana maščoba, vendar pa ne daje vedno kremaste zmesi, še posebej, če je v formuli tudi več masla. Oba izdelka dobite v večini tujih spletnih trgovin.

Lp
toncika

Marko Breznik · 9. maja, 2014 ob 08:29

Najlepša hvala za pomoč

Lp, Marko

Anonimni · 8. marca, 2016 ob 08:00

En lep pozdrav. Najprej vse pohvale kreatorki bloga, za deljenje in koncentrat informacij na enem mestu. Zanima pa me, če imate mogoče tudi kakšen preverjen recept za izdelavo domače kreme in lotiona. Najlepša hvala.

bibica · 13. marca, 2016 ob 17:48

Pozdravljeni,
Zanima me, kateri naravni emulgator je najbolj uporaben za izdelavo losiona?

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 06:51

Pozdravljeni,
pobrskajte med recepti: http://moja-kozmetika.blogspot.si/search/label/recepti

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 06:55

Pozdravljeni,

izbira emulgatorja ni odvisna samo od konsistence, ki jo želimo doseči, temveč tudi od vašega predznanja, tipa kože, količine maščob, aktivnih sestavin itd itd. Primernih emulgatorjev je ogromno, kateri je v vašem primeru najboljša izbira, je pa odvisno od velikega števila dejavnikov… Zagotovo vam bodo objave o izbiri emulgatorja in objave o posameznih emulgatorjih lahko v začetno pomoč http://moja-kozmetika.blogspot.si/search/label/emulgator

Lp
Tončka

Irena · 27. marca, 2019 ob 14:14

Pozdravljeni
Vaš blog je zame “odkritje Amerike”, čeprav sedaj spoznavam šele obalo:)). Vse čestitke!
Vprašala bi glede emulgatorja Cetearyl Glucoside in sicer v nekaterih spletnih trgovinah piše, da je topen v vodi, nekje pa v olju? Razen tega me zanima, če ste ga kdaj kombinirali z methyl glucose sesquistearate. Hvala in lep pozdrav.

    Tončka Mavrič · 29. marca, 2019 ob 09:17

    Živjo Irena,

    upam, da boš spoznala tudi divjo džunglo te Amerike 😉 😉
    Ja… cetearilni glukozid je pa svet in poglavje zase. Če si v kozmetiki bolj začetnica, ti ga odsvetujem, če pa imaš že kilometrino, poskusi tudi z njim.
    Dejansko je topen v lipidih in v vodi, najboljša uporaba pa je po mojih izkušnjah v vodi, v topli fazi. Pri tem v vodo NE SMEŠ dati nobenega zgoščevala vodne faze (npr. ksantan). Emulgiraš pri cca 80 stopinjah, zgoščevala dodaš pa PO emulgiranju, ko temperatura pade pod 60 stopinj, pri čemer ga lahko dispergiraš v 99% glicerolu ali v kakšnem gramu ali dveh sinteznih naravnih olj (npr. koko kaprilat). Proizvajalec priporoča samo sintezna olja (ne trigliceride, torej rastlinska olja), o glicerolu pa ne govori, tako da se jaz držim kar kakšnega koko-kaprilata.

    Z metilglukozilseskvistearatom ga nisem nikoli kombinirala, bi pa bilo za poskusit… Obvezna bi bila stabilizacija vodne in zgoščanje lipidne faze, saj MGS potrebuje zgoščanje.

    Lp
    Tončka

      Irena · 29. marca, 2019 ob 11:24

      Hvala za odgovor, mislim, da bo počakal na zimske poizkuse…
      Lp
      Irena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.