fbpx

Kje kupiti in kaj kupiti?

Objavil Tončka Mavrič dne

Kje kupiti in kaj kupiti?

Vsakdo, ki ga izdelovanje kozmetike doma vsaj malo zanima, se bo najprej vprašal, kje lahko sestavine kupi in takoj nato – ko bo našel primerno spletno trgovino – se bo ob številnih surovinah, ki jih te trgovine ponujajo, zmedeno vprašal, kaj naj sploh kupi.

Preden preidem h kratki predstavitvi posameznih spletnih trgovin pa bi vendarle rada razjasnila nekaj stvari. Kot avtorica bloga nimam nobenega interesa niti dobička od objavljanja povezav do spletnih strani. Naštete spletne strani sem sama preverila in iz katerih sem že naročala in jih lahko torej priporočam kot resne in zanesljive. V nobenem primeru ne prevzemam odgovornosti za neuspešen ali napačen nakup.

Ob tem bi rada še poudarila, da je ob nakupu sestavin potrebna previdnost in nekoliko zdrave kmečke pameti. Najpomembnejše pravilo, ki se ga morate naučiti je, da ne smete nikoli slepo verjeti, kar pišejo prodajalci. Guar gumi je pogosto opisan kot »emulgator«, vendar pa boste po nekaj neuspelih poskusih ugotovili, da z emulgatorji nima veliko skupnega. Za informacije o sestavinah se zanašajte le na strokovne in zanesljive vire, kar pa trgovci niso. Zapomnite si, da je edini cilj trgovca izdelek prodati.

Žal je v Sloveniji le ena spletna trgovina s sestavinami za resno izdelavo lastne kozmetike doma, zato naročanje iz tujine kmalu postane neizogibno. Ta trgovina je Tovarna Organika, ki ponuja različna rastlinska olja in masla, hidrolate, barvila, gostila, parfemska in eterična olja, emulgatorje in koemulgatorje. V primeru, da želite izdelovati naravno kozmetiko, bodite zelo pazljivi ob izbiri. Polysorbate-20 , polysorbate-80 ter emulgirajoči vosek NF-wax (vsebuje PEG-20 stearate) ne spadajo med »zelene« emulgatorje, saj vsebujejo snovi, pridobljene s postopkom etoksilacije. Prav tako ne spada med »zelene« sestavine konzervans, ki vsebuje diazolidinyl ureo, za katero sumijo, da ob razpadu sprošča formaldehid.

Na evropskem kontinentu je spletnih trgovin s kozmetičnimi surovinami ogromno. V Nemčiji imamo tako Gisella Manske in Dragonspice. Tu najdemo olja, masla, stabilizatorje, emulgatorje, rasltinske izvlečke, konzervanse, površinsko aktivne snovi, aktivne sestavine in še veliko drugega. Načeloma boste v nemških spletnih trgovinah našli le »zelene« sestavine, izjema so le nekatere površinsko aktivne snovi, ki vsebujejo MIPA-Laureth sulfate in emulgatorji, ki vsebujejo npr. Laureth-4.

V Italiji obstaja veliko spletnih trgovin, saj se s tem ukvarja veliko ljudi, imajo pa tudi eno najnaprednejših spletnih skupnosti. Izmed trgovin naštejem le najpomembnejše: Farmacia Vernile, Glamour Cosmetics in Dadalindo. V teh spletnih trgovinah najdete rastlinska in laboratorijsko pridobljena (vendar razgradljiva in torej »zelena«) olja, emulgatorje, površinsko aktivne snovi, konzervanse, aktivne sestavine in ostalo. Tudi tu velja pravilo, da bodite pozorni ob nakupu, saj nekatere sestavine ne spadajo med »zelene«. Tako akrilatni stabilizatorji vodne faze ne sodijo v naravno kozmetiko; konzervansi, ki vsebujejo parabene prav tako niso primerni.

V Franciji je zelo znana spletna trgovina Aroma Zone, kjer prav tako najdemo številna olja, masla, konzervanse, emulgatorje itd. Vse sestavine iz te trgovine so primerne za naravno kozmetiko, vendar pa tu bolj kot pri vseh drugih velja pravilo, da ne verjemite, kar vam trgovec piše. Nedoslednih podatkov o uporabi sestavin je na tej strani veliko, veliko pa je tudi pretiravanja pri opisu posameznih sestavin (še posebej pri rastlinskih oljih). Na Poljskem najdemo Zrób sobie krem ter Beauty Ever. Obe trgovini ponujata veliko olj, masel, emulgatorjev, površinsko aktivnih snovi, konzervansov, aktivnih sestavin itd. Načeloma so vsi izdelki primerni za naravno kozmetiko.

Če se za konec preselimo še na Britansko otočje, bomo tu našli Aromantic in Gracefruit. Obe ponujata veliko različnih sestavin, emulgatorjev, rastlinskih izvlečkov, konzervansov, stabilizatorjev itd, vendar bodite pozorni ob nakupu, saj ponujajo tudi sestavine, ki ne spadajo v naravno kozmetiko. Nekateri emulgatorji in površinsko aktivne snovi vsebujejo snovi, pridobljene z etoksilacijo (npr. Olive oil PEG-10 esters, MIPA-Laureth sulfate, Laureth-4, Polysorbate-20 itd), prav tako nekateri konzervansi vsebujejo parabene. Posebnost trgovine Gracefruit so še kvalitetna parfemska olja, ki so namenjena tako izdelavi mil kot tudi ostale kozmetike (v Sloveniji je njihov partner zgoraj omenjena Tovarna Organika).

Po tem tako dolgem in obširnem tavanju po vseh spletnih trgovinah pa se človek hitro vpraša, kaj od vsega tistega, kar ponujajo spletne trgovine, naj sploh naroči? Da bo izbira in naročanje lažje, bom naštela le najbolj osnovne sestavine, ki jih začetnik potrebuje. Omejila se bom samo in zgolj na sestavine za izdelavo trdega mila in izdelavo preprostejših emulzij. Izdelava kompleksnih emulzij z veliko aktivnimi sestavinami zahteva poglobljeno znanje in veliko izkušenj, enako velja za detergente, šampone in balzame, zato se bom k tej tematiki vrnila kasneje.

Za izdelavo preprostega trdega mila boste potrebovali le nekaj osnovnih sestavin: vodo, natrijev hidroksid (NaOH), olivno olje in po želji eterično ali parfemsko olje. Seveda vas bo kmalu zajelo navdušenje in želeli boste preizkusiti še druga olja, nove vonje in ustvarjati nove kombinacije. Takrat vam svetujem, da se odločite za kokosovo olje ali maslo ter ricinusovo olje (vsa ostala olja po vaši želji); eterična olja, barvila in ostale dodatke pa seveda izbirajte po lastnem okusu in navdihu.

Za izdelavo lastnih emulzij doma pa boste potrebovali nekaj več sestavin. Najbolj osnovne so voda, stabilizator ali zgoščevalec vodne faze, emulgator, maščobe in konzervans. Kot stabilizator oziroma zgoščevalec vodne faze za začetek priporočam ksantan gumo (xanthan gum). Izbira emulgatorjev je resnično velika in pestra, nekateri zahtevajo več spretnosti, spet drugi so bolj preprosti za uporabo. Poleg lecitina in lysolecitina so za začetek izredno primerni methyl glucose sesquistearate (pazite, ker potrebuje še stabilizatorje maščobne faze oz. koemulgatorje kot npr. cetil palmitat ali cetilni alkohol), Montanov 68 (ki že združuje emulgator cetearyl glucoside in cetearilni alkohol) in drugi. Olja si izberite sami, po lastnem občutku in zahtevah vaše kože. Konzervans je nujno potreben, če želite, da bodo vaše emulzije uporabne kaj več kot le kakšen teden, zato se mu nikakor ne izogibajte, vendar izberite previdno. Poleg vsega naštetega boste za dvig pH vrednosti zelo verjetno potrebovali tudi raztopino natrijevega hidroksida (20% raztopina) oz. za znižanje pH vrednosti raztopino mlečne (80% raztopina) ali citronske (20% raztopina) kisline.

Poleg teh čisto osnovnih je še nekaj sestavin, ki bi jih svetovala tudi začetniku. To so vitamin E (v obliki tokoferola ali tokoferil acetata) kot antioksidant za maščobe v emulziji ter antioksidant za kožo; glicerin kot vlažilna sestavina; D-panthenol (ali vitamin B5) kot vsestransko uporabna vlažilna in pomirjevalna sestavina (uporablja se npr. v kremah po sončenju) ter en stabilizator oz. zgoščevalec maščobne faze (cetil palmitat, cetearilni alkohol, cetilni alkohol, itd).

Različni zgoščevalci vodne faze, zahtevnejši emulgatorji in njihove kombinacije ter kombinacije s stabilizatorji pridejo na vrsto, ko dodobra osvojimo osnovna pravila za izdelavo emulzij, medtem ko je vse aktivne sestavine potrebno najprej dodobra spoznati, saj lahko ob nepravilni uporabi napravimo več škode kot koristi.

Kategorije: DRUGO

74 Komentarjev

Anonimni · 20. oktobra, 2013 ob 10:46

Pozdravljeni,
vaš blog je izredno dober! Ogromno sem se naučila in se vedno znova vračam po nove informacije-pregleden, berljiv, koristen-skratka super.
Imam vprašanje v zvezi z naročanjem sestavin iz tujine. Iz zgoraj napisanega bi rekla, da so še Nemci najbolj zanesljivi. Kako je pa s poštnino? Se da plačat tudi paypalom kje? Cene so namreč v primerjavi z našimi-tovarna Organika mnogo mnogo nižje. Kaj priporočate?
Hvala:)

toncika · 20. oktobra, 2013 ob 11:15

Živijo,

hvala za pohvale, me veseli, da vam blog pomaga pri iskanju informacij 🙂

Jaz sem naročala (in še naročam) iz navedenih trgovin, kar vam odgovorim je torej predvsem moja izkušnja. Nemci so izredno natančni in hitri, poštnina je navadno sprejemljiva. Dragonspice je nazadnje imel stroške pošiljanja 8 eur, pri Gisella Manske pa so odvisni od teže ampak so kar ugodni (nazadnje smo skupinsko nakupili cca 35 kg materiala in so bili stroški 21 eur). Pri GisellaManske je možnost plačila tudi preko paypal (če se ne motim).

Francozov ne maram kaj preveč, saj imajo mnogo sestavin "kar tja v en dan", tokoferol npr. ni čist temveč mešan, izvlečki niso izvlečki temveč v prah mlete rastline ipd. Veliko kupujem tudi v Italiji, predvsem sestavine za detergente in nekatere druge sestavine, ki jih drugje ni. Priporočam Glamour Cosmetics, so hitri in zanesljivi, znajo dobro tudi angleško 🙂 in se da plačati preko paypal. Za poštnino je potrebno povprašati, vendar mislim, da je pošiljanje v Slovenijo precej drago. Sama naročam na naslov v Trstu, tako da sem znotraj države.

Priporočam tudi trgovine na Poljskem, predvsem beautyever.pl. Plačilo je preko UPN na bančni račun, za stroške pošiljanja pa gospa posebej stehta naročilo in ponudi možnost pisma, priporočenega pisma, paketa in priporočenega paketa. Stroški pošiljanja navadno niso dragi, ker Poljska pošta nima visokih cen.

Vsekakor bodite pri nakupu pazljivi na INCI imena in specifikacije, ker imajo nekatere trgovine tudi veliko sestavin, ki niso ravno naravne 🙂

Če vas še kaj zanima pa kar vprašajte.

Lep dan,
toncika

Eva · 20. oktobra, 2013 ob 21:18

Uh, to pa je bil hiter odgovor:) Hvala:) Pri domači kozmetiki sem čista začetnica, sem šele pri milih, iščem sestavine za mila. Do sedaj sem nabavljala pri organiki, ampak vidim, da je tujina veliko cenejša. Iskala sem na ebayu, ampak poštnina pride tam čisto previsoka.
Če boste skupinsko še naročevali, bi se tudi jaz vključila v kako naročilo.
Lp Eva

toncika · 22. oktobra, 2013 ob 14:14

Živijo,

če potrebujete le sestavine za mila, bi vam priporočala GisellaManske. Imajo zelo dobra rastlinska olja po ugodnih cenah. Imajo tudi eterična olja po dobri ceni, ki so sicer srednje kvalitete. Dobra za v mila, parfumčkov pa ne bi izdelovala iz teh olj :). Če imate za naročat večje količine, je najbolje, da naročite kar sami, saj poštnina res ni draga. Če potrebujete le stvar ali dve pa mi prosim pišite na ZS.

Lep dan,
toncika

JAncika · 29. oktobra, 2013 ob 18:08

Pozdravljeni, tudi jaz sem cisto nova v tem fohu in bi si rada doma izelala domace milo. za zacetek v majhni kolicini in me zanima ce je kaksna moznost da narocim preko vas gospa toncika? Lp in hvala za odgovor.

toncika · 29. oktobra, 2013 ob 19:15

Živjo JAncika,

ne, ni mogoče. Za začetek lahko vse sestavine (razen natrijevega hidroksida) kupite kar v bližnji trgovini. Tako olivno olje kot tudi kokosovo mast. Za prve poskuse je več kot dovolj. Natrijev hidroksid dobite v Organiki, ostale dodatke pa v lekarni (npr. eterična olja) ali kar v domači kuhinji (rastlinska barvila).

Lp
toncika

IRNA ČRNOLOGAR · 21. novembra, 2013 ob 12:36

vse pohvale za take informacije, blog je čudovit, se še bom vrnila.. lp

toncika · 21. novembra, 2013 ob 12:54

Me veseli :))

Anonimni · 4. decembra, 2013 ob 17:34

torej, če primerjamo, glede na enako količino neke željene snovi- izdelka, kateri od naštetih ponudnikov bi bil potencialno najugodnješi in najkvalitetnejši?

Hvala in pozdrav

toncika · 4. decembra, 2013 ob 18:16

Pozdravljeni,

odvisno, kaj potrebujete… Spletne trgovine ne ponujajo istih sestavin, nekatere sestavine lahko dobire SAMO v neki trgovini in v nobeni drugi. Poleg tega so nekatere sestavine cenejše tu in dražje tam, hkrati so druge sestavine dražje tu in cenejše tam. Ni ene najbolj ugodne trgovine – odvisno, kaj potrebujete. Za rastlinska olja priporočam Gisella Manske, za aktivne sestavine pa Gisella Manske in poljske trgovine. Za posebnosti in redke aktivne sestavine pa boste morali pogledati k italijanskim ponudnikom, ker jih drugje enostavno ni.

Za začetni nakup boste morda opravili vse v eni trgovini (cenovno se splača Nemčija….), vendar boste najbrž kmalu nakupovali tudi v drugih trgovinah.

Lp,
toncika

Ilka · 18. decembra, 2013 ob 15:08

Čestitke za tako detaljne opise, tudi sama se że kar nekaj časa ukvarjam z izdelavo karitejevih krem, cene so v tujini res niżje, vendar se to,hvala bogu,spreminja. Dokaz so nove spletne trgovine, ena s katero sem osebno zelo zadovoljna je http://www.rajsko.si , kjer so prijazni in hitro dostavljajo. Čestitke še enkrat za blog in lep pozdrav, Ilka

toncika · 18. decembra, 2013 ob 16:40

Hvala vam za tale namig 🙂

Prijetne praznike,

toncika

Nena-Beauty · 19. decembra, 2013 ob 14:33

Super blog

toncika · 19. decembra, 2013 ob 14:34

Hvala 🙂

Andreja · 26. decembra, 2013 ob 16:48

Pozdravljena ga Tončika, tudi jaz bi rada pohvalila vaš blog. Tudi sama se ukvarjam z izdelavo kremic, putrčkov za telo… in trenutno nabavljam v spletni trgovini – magnolija.si. Priporočam! Rada pa bi vas vprašala, kje se lahko kupi modelčke za kopalne krogle…mogoče kaka spletna trgovina?

Želim vam lepe praznike in vse najlepše v letu, ki je pred nami…

Lp,
Andreja

toncika · 26. decembra, 2013 ob 20:25

Pozdravljena Andreja,

hvala za pohvale, upam, da vam je blog pri izdelavi vaših krem v pomoč 🙂

Kolikor vem, se trenutno klešče za izdelavo krogel dobi samo v tujini, ima jih Gisella Manske (premera 3 in 5 cm). Za modelčke (okrogle oblike) pa lahko uporabite tudi plastične prozorne krogle, ki jih dobite v Obiju v tem času in so namenjene poslikavi in nato okraševanju jelk.

Hvala tudi za namig o novi spletni trgovini. Lepe praznike in obilo uspelih kremic 🙂

Lp
toncika

Anonimni · 5. januarja, 2014 ob 13:39

Nasvet glede nakupa- včeraj sem želala naročiti pri Gisella Manske eterično naravno olje vanilije, ki ga nekako pri nas resnično nikjer ne dobim, pri čemer zadevo želim plačati in naletim na znesek poštnine 9 € !!! Kar se mi zdi nenormalno dosti. Imate morda izkušnje nad kakšno težo je poštnina nižja, ali kje kupiti najugodneje 100% naravno eterično olje vanilije, glicerin, tokoferol? Hvala v naprej,

Lp, Lara

toncika · 5. januarja, 2014 ob 13:53

Pozdravljeni,

poštnina je pri Gisella Manske enotna do teže 9 kg. Verjamem, da je za tako malo stvari 9 eur poštnine veliko, vendar se prav pri večjih nakupih ta poštnina splača. Morda se vam zdi nenormalno dosti – ampak pomislite, da je vsak paket poslan preko kurirja, s sledilno številko in je seveda zavarovan. Stroški poštnine iz Italije v Slovenijo so npr. 25 eurov – se vam 9 eur še vedno zdi tako zelo drago?

Če želite kupiti le navedeno, bi bilo mogoče bolje, da nakup opravite skupaj s kakšnim znancem ali prijateljem in si nato razdelite stroške poštnine. Spletne trgovine z et. oljem vanilije ne poznam – pa tudi Gisella Manske, kolikor vem, nima eteričnega olja temveč parfumsko olje. Bodite pozorni pri nakupu 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 5. januarja, 2014 ob 14:02

morda sem se zmotila, vsekakor je pa pisalo da je naravnega izvora… Hvala za info, torej do 9kg je tale poštnina, v primeru večjega nakupa se res izplača. Kaj menite potem na primer kakšna bi bila rešitev za željeno naravno aromo neke kreme po vaniliji; bi morda zadostovalo da se kupi "strok" vanilije, ki se ga zmelje ter preprosto umeša v maščobno fazo?

toncika · 5. januarja, 2014 ob 14:14

Morda vas je zavedlo… v nemščini piše "Natürliches Parfümöl Vanilla Bean" kar pa ne pomeni, da je to eterično olje, temveč samo parfumsko olje, podobno naravnemu. INCI je še vedno "Fragrance" oz. "Parfum". Eterična olja so samo tista, kjer jasno piše "Ätherische Öle" (nekatera so konvencionalna, nekatera pa BIO).

Vanilijine stroke lahko prepolovite in namakate v olju (izberite olje, ki nima posebnega vonja) ter macerat nato uporabite v vaših izdelkih. Uporabo zmletih strokov neposredno v kremah odsvetujem. Na Madagaskarju izdelujejo tudi ti. alkoholni izvleček vanilije, ki je izdelan z namakanjem strokov v alkohol in prav čudovito diši (jaz sem ga imela čast povohati v neki mali trgovinici v Madridu). Drugače pa obstajajo CO2 izvlečki vanilije, ki so precej dragi a kvalitetni. To so "naravne" možnosti – vse ostalo pa je navadno stvar parfumskih olj in torej daleč od naravnega (in žal navadno ne dišijo po vaniliji temveč po zadušljivih avtomobilskih parfumskih smrečic)…

Anonimni · 5. januarja, 2014 ob 14:21

uh, hvala za tale odgovor, zelo koristen za moje ure in ure iskanja te zadeve po spletu… Bom si kar izvleček izdelala 🙂

toncika · 5. januarja, 2014 ob 14:32

Prosim 🙂 Če boste poskusili tudi z izdelavo alkoholnega izvlečka, bi prosila, če poveste, kako se vam je izšlo.

lp,
toncika

Anonimni · 5. januarja, 2014 ob 14:37

Vsekakor bom poskusila oba postopka, morda bom na faksu tudi poprosila za uporabo soxhlehtovega ekstraktorja.. Tako da poročam 😉

Lp, Lara

Anonimni · 5. januarja, 2014 ob 17:58

hm, po premisleku, sprašujem se zakaj bi izdelala alkoholni izvleček vanilije v kolikor se le ta zaradi alkohola naj ne bi uporabil v kremah… Ali menite da bi ga v manjših odstotkih s pomočjo izparevanja alkohola vseeno lahko umešala?

toncika · 5. januarja, 2014 ob 18:13

Tisti izvleček, ki sem ga jaz povohala, je imel zelo intenziven vonj in seveda tudi močno temno barvo, skoraj črno. Nekaj kapljic takega izvlečka bi zagotovo odišavilo kremo – v takem primeru količina alkohola ne bi bila tako velika, da bi lahko destabilizirala emulzijo. Dokler se izvleček uporablja le za odišavljanje, torej v majhnih količinah, ne bi smelo biti težav 🙂

Tamara · 29. januarja, 2014 ob 16:10

Pozdravljena, ga. Tončika,

kaj pa na Nizozemskem? Imam dobro vezo gor, ki bi mi stvari prevzela…

toncika · 29. januarja, 2014 ob 16:28

Živjo,

kolikor vem, poznam samo Labstuff. Nisem nikoli kupovala v tej trgovini, kolikor vem, prodajajo pogosto večje količine. Niti ne vem, če prodajajo fizičnim osebam. Lahko pa povprašate 🙂

Lp,
toncika

lenčka · 12. februarja, 2014 ob 09:55

Pozdravljeni
Vaša spletna stran nudi veliko zanimivih informacij, zato sem zelo vesela, da sem jo našla.Zanima pa me kaj menite o trgovini Favn iz Grosuplja in njihovih eteričnih oljih? Jih poznate? Prav tako sem slišala za trgovino Kemig v Zagrebu? Sama sem izdelala nekaj malega mila in kremice le za svojo lastno uporabo, zaenkrat nisem dodajala konzervansov, ker naredim manjšo količino ki jo z hčero kar porabiva, spravlejno pa jo imam v hladilniku, do zdaj se mi še ni pokvarila. Prosila pa me je sestra če ji naredim kremo za roke, ki sem jo naredila zase, ni pa je pripravljena heniti v hladilniku, oziroma je v službi ne more. Zanima me je dovolj za sobno temperaturo, če dodam samo vitamin E in koliko na recimo 50 ml kreme?
Za mnenje in pomoč se vam že v naprej zahvaljujem!

Lep dan
Lenčka

toncika · 12. februarja, 2014 ob 10:15

Pozdravljeni,

eterična olja Favn poznam, niso slaba. Niso pa super visoke parfumske kakovosti, če vas to zanima. Za trgovino Kemig sem že slišala, vendar nisem nikoli naročala – predvsem zato, ker na spletni trgovini nimajo surovin, na predstavitveni strani pa ja… boh!

Kot sem že prevečkrat napisala: kozmetični izdelki morajo biti konzervirani. V kremi, ki jo izdelate doma, so popolnoma iste sestavine, ki jih ima tudi doma izdelana majoneza (olje, emulgatora – lecitin iz jajca – ter voda oz kis). Tako kot ne bi domače majoneze hranili v hladilniku en mesec in jo kar naprej jedli, tudi kreme brez konzervansa ni za hraniti v hladilniku in jo uporabljati en mesec. Spremembe v okuženi kremi so na začetku povsem nevidne, šele ko je količina bakterij visoka, se sprememba pozna. Če si kreme izdelujete brez konzervansa, to počnete na vašo lastno odgovornost.

Vitamin E NI konzervans. Vitamin E je antioksidant – to pomeni, da upočasni žarkost olj. Konzervans je tista snov, ki prepreči razmnoževanje bakterij, plesni in glivic, kar pa tokoferol v nobenem primeru ne more.

Lp,
toncika

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 11:47

Živjo,

vprašanje glede spremnih listov, katera spletna trgovina ti jih priloži zraven oziroma kje bi jih na željo lahko dobil-pri katerem ponudniku. Torej sprašujem o analiznih certifikatih sestavin oziroma varnostnih listih za (ne)varne kemikalije. Bi na primer pri gisella manske se to dalo dobiti?

Hvala, Lp, Lara

toncika · 12. februarja, 2014 ob 16:53

Živjo,

pri kozmetičnih sestavinah sta na razpolago vsaj dve vrsti dokumentov, en je ti. MSDS (material safety datasheet), ki je po slovensko kar varnostni list. Drugi pa je ti. TDS (technical datasheet) ali po slovensko tehnični spremni list. Nekatere sestavine imajo poleg tega tudi ti. analysis – to je dejanska analiza iz tistega kontejnerja/soda/lota.

Redki prodajalci imajo na voljo vse te podatke. TDS nima skoraj noben, vendar se dobi na internetu. MSDS prav tako, vendar bi jih morali prodajalci imeti (glede na to, da skladiščijo (ne)varne snovi). Skoraj nihče ne posreduje varnostnih listov, vendar lahko zanje vprašate preko maila.

Varnostne liste oz. analizne liste posredujejo avtomatsko le nekateri italijanski prodajalci: Farmacia Vernile in Glamour Cosmetics. V vseh ostalih primerih je potrebno vprašati.

Lp,
toncika

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 17:02

Hvala.. se trenutno ukvarjam s to črevasto zakonodajo in priglasitev… Pri čemer se seveda ni ne konca…ne kraja. In s temi spremnimi varnostnimi listi je res problem, kako so lahko malomarni ti prodajalci oziroma posredniki ki prodajajo od proizvajalcev. Saj nenazadnje tudi pri izdelavi domače kozmetike, bi naj imela fizična oseba kot kupec teh sestavin pravico do teh listin. No, verjetno se razburjam v prazno. Sploh ta eterična olja, ki sodijo med nevarne kemikalije. . Ok, bom jih kar povprašala, pa upam na najboljše. In res hvala za info..

Lp, Lara

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 17:05

ojoj, kaj pa je to za ena enota zneska "2.65 incl tax". – na glamour cosmetics :O česa vsega še ne vem, heh :/

toncika · 12. februarja, 2014 ob 17:14

Povprečen izdelovalec domače kozmetike je navadno precej neseznanjen s tem, kaj so varnostni listi, analizni certifikati in podobno. Žal največkrat tudi prodajalec ni nič boljši…. Ne pomaga se razburjati, žal marsikaj ni tako, kot bi moralo biti.

2,65 incl tax pomeni samo 2,65 z DDV. V ceno je že vključen davek – kar je normalno, glede na to, da prodajajo fizičnim osebam 🙂

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 17:16

hvala še za ta info, čim sem vtipkala v googel "incl tax" je že nastala zmešnjava. Tako da res hvala 🙂

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 17:24

in še tako mimogrede- tale glamour cosmetics je pravzaprav ena najdražjih spletnih trgovin očitno, kaj sploh imajo ugodno… pravzaprav nič kaj. In ravno taki pa imajo nekaj kar potrebuješ recimo varnostni list :/

toncika · 12. februarja, 2014 ob 17:31

V primerjavi z nekaterimi slovenskimi trgovinami ali celo francoskimi pa je še vedno precej ugoden… Za varnostni list je potrebno povprašati pri tistem prodajalcu, pri katerem ste kupili. Če kupujete za laboratorij (domnevam, ker drugače teh stvari ne bi potrebovali) pa se vam ne splača kupovati preko spletnih trgovin, temveč od direktnih distributerjev.

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 17:39

ni za laboratorij, za izdelavo kozmetike, ki jo bom upam lahko dala na tržišče.. Hm, pri direktnih distributerih, kako pa priti do teh ki so najugodnejši, seveda bi to takoj naredila. Poleg tega verjetno je pri njih potrebno naročiti ogromne količine? me prav zanima kje kupuje recimo gisella manske ali ti poljski prodajalci sestavin. kaj pa vem, toliko je vsega, pa ne najdem vsega potrebnega in je res obup :/ ker sem kemik, pa si bom izdelala kar jaz oceno varnosti izdelka.. zato pa potreni ti tehnični listi.. sicer pa sva o marsičem že govorile preko e-maila, ampak sedaj sem pa res v težavah,čim se spustiš globje, si v dreku po domače povedano..

toncika · 12. februarja, 2014 ob 17:54

Brez laboratorija (beri: opremljenega prostora po vseh zakonodajnih standardih, z vsemi filtri, opremo itd) ni dovoljenja za prodajo. Brez odprte firme ni dovoljenja za prodajo. Brez odprte firme tudi ne morete do distributerjev.

Priporočam najprej obisk na Obrtni zbornici, kjer vam bodo povedali, kateri so zakonski zahtevki za prodajo kozmetike. Ocena varnosti je še najmanjša težava oz. najmanjši strošek.

Ponavljam kar sem že stokrat napisala: izdelava in prodaja kozmetičnih izdelkov ni nekaj, kar bi lahko delali v domači kuhinji. Zakonska določila so stroga, zahtevajo dobro proizvodno prakso, ki jo predpiše minister ter v skladu z ISO standardi.

Žal se mi zdi, da ste se na vrat na nos podali v nekaj, kar je morda večje od vas.

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 18:06

sej se lahko tikama 🙂 kar se tiče zakonodaje, imam zdaj nekako jasen pregled…bolj ali manj. Tudi to, da je potrebno imeti sp ali pač pravni status, pri čemer osebno dopolnilno delo seveda ne velja. To niti ni nekak problem. Kar se tiče laboratorija, kot takšen se mi tudi ne zdi nujen v kolikor je zagotovljen prostor, ki omogoča vse pogoje,ki so zahtevani in so uporabljeni temu primerni pripomočki in standardi izdelave. Sem tudi povprašala o tem, pravijo da za pridobitve certifikatov in ostalih zadev, laboratorij ni nujen prostor. Seveda, pa prej ali slej bo pri meni tudi to. Ocena varnosti pa moram rečti, je po mojem mnenju prav največji strošek, razen stroškov s.p. Saj se pri oceni varnosti zaračuna vrednost posamezne sestavine in pavšal, kar lahko doprinese na 1 (poudarjam eden) izdelek pri vsaj 5 uporabljenih sestavinah cca. 200 € ali več. Med tem ko so cene za mikrob.preiskave in pridobitev certifikata precej nižje. Kar se pa tiče dobre proizvodne prakse seveda se da držati tega, je pa baje upoštevana razlika med malimi podjetji in obrati kot npr. krka, lek, itd. Seveda pa vem, da je izdelovanje domače kozmetike nekaj drugega kot lansiranje izdelkov na tržišče. Je pa res precej zadev ki jih je treba izpolnjevati in se ob tem seveda zatika navadnemu zemljanu ki se loti česa takega.. :/

Anonimni · 12. februarja, 2014 ob 18:12

plus, faktor verjetno glede na to kakšna kozmetika se proizvaja, prodaja.. V kolikor se bi šlo samo za mila ali samo za mazila ali samo za emulzije, je dobra proizvodna praksa verjetno drugačna, kot če bi združili proizvodnjo vseh oz. različnih tipov kozmetičnih izdelkov, ki zahtevajo zahtevnejše pogoje.. Kot rečeno, ne vem še vsega, daleč od tega,le tisto kar sem uspela izvedeti, ogromno je informacij, ki jim je res zelo težko slediti, sploh če poleg vsega študiraš.. Verjento je najlaže tistim,ki imajo toliko denarja, da preprosto vse usluge plačajo, in se ne ukvarjajo z dodatnimi stvarmi kot recimo, kako postati oseba za izdajanje ocene varnosti kozmetičnih izdelkov..

toncika · 12. februarja, 2014 ob 18:45

No, super. Vidim, da si se kar dobro pozanimala. Iz tvojih prejšnjih objav je bolj kot ne sevala le zmedenost 🙂

Sama zakonodajo s tega področja poznam le mimogrede, vem pa, da je stroškov pri tem ogromno in seveda še več je birokratskih zadev. Ogromno časa ti bo pobralo tudi formuliranje izdelkov, imej v mislih, da boš najbrž morala zaradi pomanjkanja časa nekoga zaposliti, da bo urejal vso papirologijo…

Vsekakor se ti splača poiskati distributerje. Količine so seveda precej velike, cene pa primerno nižje.

Anonimni · 7. marca, 2014 ob 12:54

Sama nakupujem pri Tovarna organika. Eterična olja imajo čudovita, s tem da so eni redkih v Sloveniji, ki mipošljejo vse varnostne liste, kadar želim. Kolikor vem, menda imajo redki te papirje poštimane in bog ve, od kod kupujejo eterična olja. Pa še nobenih opozoril nimajo na etiketah…

Anonimni · 24. marca, 2014 ob 18:50

Pozdravljeni.
Prosila bi vas za namig, kje kupiti dišavna olja.
Glede na to, da posamezno dišavno/parfumsko olje vsebuje v povprečju 6 alergenov – kaj menite o uporabi dišavnih olj pri izdelavi mila?

toncika · 24. marca, 2014 ob 18:58

Pozdravljeni,

tako eterična olja kot parfumska olja vsebujejo alergene. Hkrati pa obstajajo et. olja, ki ne vsebujejo alergenov in prav tako parfumska olja, ki ne vsebujejo alergenov. To so ti. "alergen free", najdete jih zagotovo pri Glamour Cosmetics, pri Tovarna Organika pa se morate pozanimati.

Kot sem že večkrat zapisala: odločitev o posamezni sestavini v milih in drugih kozmetičnih izdelkih je samo vaša. Jaz prafumska olja uporabljam, seveda v manjših količinah kot industrijski proizvajalci. Vendar je odločitev o tem, ali jih boste uporabljali ali ne, povsem vaša.

Kar se tiče samega vonja, imajo najboljše dišave prav Tovarna Organika (in seveda Gracefruit, od koder tudi Organika kupuje) in Glamour cosmetics – slednji so svojo spletno trgovinico začeli prav s parfumskimi olji.

Lep večer,
toncika

Anonimni · 24. marca, 2014 ob 20:41

Iskrena hvala, draga Tončika, za vaš odgovor in še veliko uspeha in užitka pri vašem raziskovanju vam želim.

Anonimni · 25. marca, 2014 ob 20:13

Pozdravljeni.
Ogledala sem si izbiro parfumskih olj pri Gracefruitu in je zelo dobra, vendar je poštnina pošastna: £16.49, kar je 20 EVROV!!!!! Je mogoče tu še kdo, ki bi naročil kaj s te strani, da bi si delili poštne stroške?

toncika · 25. marca, 2014 ob 20:25

Živjo,

iste dišave ima tudi Tovarna Organika, z nižjimi stroški dostave 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 25. marca, 2014 ob 20:48

Najlepša hvala za namig. 🙂 Ampak Organika ima samo eno petino teh dišav.

toncika · 25. marca, 2014 ob 20:50

Vem, pa vendarle bolje kot nič 🙂
Dostava iz tujine – še posebej iz Anglije – je vedno precej draga. Tako pač je.

Tamara · 30. marca, 2014 ob 07:27

Živijo,

Tončika, a se meni samo dozdeva ali pa italijanske spletne trgovine vseeno niso tako poceni oz nič bolj kot recimo naša Organika? Gledam na Glamour Cosmetics in Farmacia Vernile, pa se mi ne zdi nič poceni. Poleg tega me moti, da nikjer ne piše za kakšno količino so navedene cene (oz vsaj za cetilni alkohol ter methyl glucose sesquistearate) – ali pa jaz kje spregledam? Ali morda obstaja kakšna ne-spletna trgovina tu v Italiji, bi raje šla kupit tako na 4 oči… Hvala!

toncika · 30. marca, 2014 ob 17:10

Živjo,

italijanske trgovine načeloma niso nič kaj ugodnejše od naših. Vendar pa imajo sestavine, ki jih ni mogoče dobiti nikjer drugje. Zato so na tem seznamu 🙂

Pri Glamourcosmetics je treba za točno ceno/količino klikniti na sestavino, da se odpre nova stran in nato poiskati željeno količino. Pri Farmacia Vernile pa cene niso vidne, dokler je nakup onemogočen. Vernile ima ogroooomno naročil in večkrat zapre spletno trgovino, ker enostavno ne zmore vsega oddati (mimogrede, tako si sam jamo koplje, vendar je to druga stvar). Ko trgovino zapre, cene na enoto ni mogoče videti.

Na 4 oči pa ni ničesar. Sploh ni nobene trgovine v bližini meje, ne spletne ne drugačne, ki bi karkoli podobnega prodajala. Z nekaj sreče lahko v nekaterih italijanskih lekarnah naročite tudi sestavine, vendar boste plačali drago. Dražje kot na spletnih trgovinah.

Lp,
toncika

Tamara · 31. marca, 2014 ob 10:47

Hvala lepa! Se bom najbrž kar na Nemce obrnila, ker imam v mislih nekoliko večje naročilo… 🙂

Anonimni · 31. marca, 2014 ob 19:51

Pozdravljeni.
Mene pa zanima, če mogoče veste, kje se da kupiti prazne etikete za na milo.
Preiskala sem cel ebay, preguglala, pa ne najdem nič pametnega. Vse že vsebujejo napise (handmade ipd.)
Pa da niso preveč drage.

Hvala vnaprej za odgovor.

toncika · 31. marca, 2014 ob 20:13

Živjo,

kako mislite prazne etikete? Nalepke? Preproste bele prazne nalepke dobite v trgovini…. ne razumem točno, kaj bi radi. Mi lahko poveste kako drugače, mi opišete, kaj bi želeli?

Lp,
toncika

Anonimni · 31. marca, 2014 ob 20:24

Pozdravljeni. 🙂
Ne navadne etikete/nalepke. Želela bi take z obrobo, s kakšnim vzorčkom, kjer je pa puščen prostor za vnos besedila.

toncika · 1. aprila, 2014 ob 17:07

Hmm… ne bi vedela. Čisto navadne etikete ima npr. Gracefruit, takšnele bolj lepe pa se ne spominjam, da bi jih videla.

Bom pobrskala, če se da kaj lepega dobiti ali naročiti, bi jih lahko potem pri Clementini ponudili 🙂

Anonimni · 27. aprila, 2014 ob 20:17

Tončika, podravljena!

po dolgem času se ponovno oglašam.Žal pri izdelavi krem nisem prišla daleč.Največji problem mi dela naročanje sestavin za kreme.Prosim za nasvet,kje naj začnem.Kolikšno količino naj naročim za začetek.Naredila bi manjšo količino krem.Še nikoli nisem naročala preko spleta, zato me je malo strah, da ne bi kaj zafrknila.

Hvala in lahko noč

toncika · 28. aprila, 2014 ob 08:07

Živjo,

za začetek je najbolje, da naročite majhne količine, saj vas morda izdelava krem ne bo "potegnila" in ne bi bilo simselno, da bi imeli velike količine sestavin, ki jih ne bi nikoli porabili. Zato začnite z malim. Izberite si za začetek le eno spletno stran (po želji, osebno pa priporočam tuje strani, saj so navadno cenejše). Kupite najnujnejše: emulgator kakšnih 30-50 gramov (eden bolj preprost, npr. Montanov 68, Olivem 1000, Plantec OP2 ali Methyl glucose sesquistearate in skupaj z njim tudi cetilni alkohol), zgoščevalec vodne faze (ksantan je super za začetnike, dobite ga navadno le v večjih količinah, 50 ali 100 g), glicerol (250 ml ali več), konzervans (npr. Cosgard, 10 ali 20 ml), nekaj olj ali masel po izbiri (največ 100 ml posameznega olja, priporočam za začetek eno maslo, npr. karitejevo, recimo tri termostabilna olja in eno ali dve občutljivi olji, o oljih si preberite objavo), tokoferol (50 g), pa recimo pantenol (50 ml ali 100 ml) in seveda malček citronske kisline ali mlečne kisline. To je za začetek dovolj, če vas bo izdelava krem potegnila, boste velike nakupe šele začeli 🙂

Lp
toncika

Anonimni · 7. maja, 2014 ob 18:33

Tončika, najlepša hvala za odgovor, bom poskusila naročit sestavine, ki mi jih priporočaš.Res te občudujem, da imaš toliko znanja , ki ga nam nesebično posreduješ-

Lp

Anonimni · 21. maja, 2014 ob 10:15

Moram pa pohvaliti tvoj blog in ravno tako tvoje znanje – čestitam
Kaj pa meniš glede izdelave eteričnih olj doma, oziroma da jih sam pridobiš s parno destilacijo, razen olja vrtnice?
Pa še eno vprašanja, če mogoče veš. Kakšen bi bil začeten vložek – finančni, če bi se želel poslovno ukvarjati z izdelavo domače kozmetike in kako dolg je postopek za pridobivanje vse dokumentacije?

Toncika M · 22. maja, 2014 ob 08:12

Živjo,

hvala za pohvale 🙂

Glede et. olj je precej odvisno, s kakšnim namenom bi to počel. Domača destilacija se splača le za tiste rastline, ki imajo precej et. olja (sivka, rožmarin, bor ipd), vendar pa je v vsakem primeru potrebno imeti kar velike količine. Za pridobitev recimo nekaj ml za osebno uporabo se po mojem mnenju finančno/časovno ne splača – alambiki stanejo, potrebno je imeti nasad in ga redno vzdrževati ter ob primernem času požeti… skratka, v majhnih količinah je to odličen hobi, zaslužek pa ne. Destilacija v velikih količinah (torej za prodajo) pa nasprotno zahteva velike destilatorje ter velike nasade. Destilatorji stanejo, sadike prav tako. Pri čemer moraš upoštevati, da et. olje sivke in rožmarina izdeluje že toliko ljudi, da je vprašanje, ali boš konkurenčen. Samo takole mi pridejo na misel vsaj štirje v moji bližini.

Izdelava domače (poudarjam domače) kozmetike je hobi. Domače kozmetike se ne sme prodajati. Vse ostalo, kar ni domače, je kozmetika – klasična ali pač naravna, vendar nima z "domačim" nič veze. Kot taka mora slediti vsem pravilom in zakonom, ki ga kozmetična industrija in naša država ter Evropska Unija zahteva: primerno opremljen laboratorij, oprema (emulgirne naprave, ki stanejo več tisoč evrov), sestavine (ki jih moraš obvezno kupiti od proizvajalca ali distributerja, ne od bližnje spletne trgovine, torej govorimo o nekaj sto kilogramih posamezne sestavine)… da ne govorimo o certifikatu ustreznosti in skladnosti, o varnostnih poročilih, ki jih moraš oddat za vsako posamezno formulo (za kar moraš imeti ustrezno izobrazbo, če je nimaš, mora to izdelati zunanji organ. V vsakem primeru vsako poročilo – tudi če ga izdelaš ti – stane nekaj sto evrov, če se ne motim), za vsak izdelek moraš opraviti stabilnostne teste (spet, če nimaš ustreznega laboratorija in pogojev, moraš dati v zunanji laboratorij), oddati poročila in počakati na dovoljenje za izdelavo in promet. Ne samo finančni, tudi psihični vložek je velik. Pri čemer upoštevaj, da rabiš za izdelavo dobre formule (ne govorim o takšni, ki pač stoji skupaj in to je to, ampak o dobri, prijetni in učinkoviti formuli) v najboljšem primeru nekaj mesecev, seveda če imaš že kar nekaj izkušenj. Šele nato lahko začenjaš oddajati dokumentacijo. Naj ti bo samo to v podatek: veliko kozmetičnih hiš se zaradi visokih stroškov (tako npr. tudi nekaj manjših slovenskih znamk) obrača povsem na tuje laboratorije, kjer jim izdelajo vse – od formule do končnih izdelkov. Oni bolj kot ne nalepijo nalepko in to je to.

Lp

Sasa Bobic · 29. septembra, 2014 ob 12:20

Toncika,

ali morda v kratkem načrtujete kakšen nakup v tujini, h kateremu bi se dalo priključiti nekaj začetniških sestavin, ki jih priporočate, pa se ne dobijo pri nas?

Lp, Saša

Toncika M · 29. septembra, 2014 ob 18:44

Živjo Saša,

organizirati skupne nakupe bi bilo enkratno, vendar pa je več kot težavno. Potrebno je razumeti, da izmed vseh, ki pišete in berete blog, poznam osebno le peščico. Bi se vi podali v nekaj takega, kot je skupinsko naročanje, takole javno, preko spletnega dnevnika, z množico oseb, ki jih sploh ne poznate? Sistem skupnega naročanja deluje v tujini več kot odlično, vendar so skupine veliko bolj organizirane in predvsem obstaja neka varnost za tistega, ki mora nakup konec koncev opraviti. Če imate kakšen predlog, kar na dan z njim, pa poskusimo stvar kako rešiti in organizirati 🙂

Lep večer

Sasa Bobic · 29. septembra, 2014 ob 19:47

Pozdravljena,
se absolutno strinjam in razumem vse pomiselke. Vendar cistto brez idej in izkusenj tudi nisem 😉
Ce sem iskrena: komentar na blogu sem objavila, ker nisem vedela kako drugace vzpostaviti 'direkten' stik. Torej, ce vam ni odvec: sasa pika bobic na gmailu. Komentarje pa lahko pobrisete… Lp, Sasa

Anonimni · 14. novembra, 2014 ob 16:16

Pozdravljen,
najprej naj pohvalim tvoj blog ga redno berem in veckrat:) do sedaj nisem imela poguma, sedaj pa mislim da je cas da probam tudi sama narediti kaksno milo:), zato imam eno vprasanje v trgovini organika ponujajo dva razlicna NaOH -zato me zanima kateri je bolj primeren za mila oz. ali je vseeno katerega narocimo:) ?
Hvala za odgovor,
Simona

Toncika M · 15. novembra, 2014 ob 11:42

Živjo,

za izdelavo mila lahko kupite tudi cenejšo varianto, ne nujno farmacevtskega.
Lp

Anonimni · 6. septembra, 2015 ob 18:12

Tončika, pozdravljena!
Po enem letu se zopet javljam, saj sem vmes že obupala.Vendar me izdelava krem se vedno vleče.Največji problem imam z nabavo materiala.Ker si preko interneta ne upam(nimam prav nobenih izkušenj in znanja) bi te prosila, da mi pomagaš, na način, ki je tebi ugoden.Tako nikjer ne dobim tokoferola, ksantam gumi itd..Pri milnici sem dobila konservansGeogard ultra, pa ne vem kako ga uporabit.
Upam,da mi boš pomagala in da bom končno naredila dobro kremo.Lep vecer C

Jana Šuc · 21. januarja, 2016 ob 11:08

Pozdravljeni

Tule se pa res najde kup koristnih informacij:-D
Me pa nekaj zanima: Ali lahko EO firm Biopark in Aromazone uporabljam za parfumčke oz. kakšne terapevtske namene? So dovolj kakovostna? Bi priporočali morda kaj drugega?

Najlepša hvala:-D

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 06:42

Pozdravljeni,

ta et. olja lahko uporabite za izdelavo parfumov, za terapevtske namene pa ne. Eterična olja, ki so kozmetične kvalitete oz. namenjena uporabi v kozmetičnih izdelkih, niso primerna za aromaterapevtsko nego. Obratno pa seveda ja – olja aromaterapevtske kakovosti lahko brez skrbi uporabljate v izdelkih za kozmetično nego.

Lp
Tončka

mravlja · 17. februarja, 2018 ob 15:30

Pozdravljena,

Prebiram spletni trgovini Magnolija ter Tovarna Organika pa me zanima njihova kakovost olj, najbolj se mi gre za šibkovo olje ter olje groznih pešk. Nagibam se k Magnoliji vendar je Organika cenejša, ampak če je kvaliteta olj boljša pri Magnoliji mi ni problem dati nihpar evrov več..
Hvala za toliko izčrpnih informacij! =D

Toncka Mavric · 17. februarja, 2018 ob 16:58

Pozdravljena,
žal vam na to vprašanje ne znam kaj preveč odgovoriti. Zaradi cen in bolj bogate ponudbe se sama poslužujem bolj tujih spletnih trgovin, kjer poleg olj dobim tudi druge sestavine, ki jih pri nas sploh ni mogoče dobiti. Poskusite olje od obeh, v najmanjši možni količini. Za šipkovo olje je že dober pokazatelj barva: če je oranžno, je nerafinirano in zato naj bi načeloma vsebovalo več vitamina A.
Lp
Tončka

barbara · 27. januarja, 2020 ob 11:37

Pozdravljena Tončka. Že dolgo te prebiram (s tabo sem tudi naredila svoje prvo milo :)) in še vedno najdem kaj novega. Vse pohvale za edinstveno spletno stran ljubiteljev domače kozmetike.
Zanima me, če veš zakaj se pri nas ne da dobiti Panthenola v prahu? Tudi, če ga želim kupiti preko USA in Canada spletne strani, ga ne pošiljajo v Slovenijo/Europo? Želela bi ga za izdelavo balzama v ploščici, ker ni občutljiv na toploto. Je pri nas prepovedam ali kaj je narobe z njim?
hvala in lep dan, Barbara

    Tončka Mavrič · 3. februarja, 2020 ob 12:10

    Živjo Barbara,

    kolikor jaz vem, se pri nas pantenola v prahu ne dobi. Zakaj tako – ne bi vedela. Morda zato, ker je to konec koncev higroskopična sestavina, pa se v prahu prehitro navzame vlage in imajo dobavitelji zato raje tistega v raztopini? Ugibam – ker resnično ne vem. Prepovedan ni, vendar zakaj ga ni dobiti, ne vem. Žal vam tu ne morem kaj preveč pomagati. :/

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.