Belo milo: med & kokos

Objavil Tončka Mavrič dne

Belo milo: med & kokos

Najbrž poznate tisto pravilo, da je milo iz čistega kokosovega olja dražilno ter agresivno, saj ima zelo veliko čistilno moč? No, kot vedno je vse v kozmetiki relativno in tudi ta trditev je pravzaprav le deloma pravilna. Če je odstotek neumiljenih maščob dovolj visok je milo iz kokosove maščobe pravzaprav zelo prijetno za uporabo!

 

 

Moje zadnje žajfarsko popoldne je bilo v znamenju izzivov: želela sem končno poskusiti čisto kokosovo milo z nerazumno visokim znižanjem NaOH (20% znižanje!), ki sem ga zasledila na tujih blogih, poleg tega pa sem želela v milo dodati med ter hkrati doseči povsem belo milo na naraven način, brez dodajanja titanovega dioksida.

Kokosova maščoba že sama po sebi daje milo, ki se zelo rado segreva na visoke temperature, dodatek medu pa – kot vsaka druga sladkorna sestavina – temperaturo mešanice še poviša. Poleg tega, da previsoka temperatura v gel fazi lahko vodi do ti. “vulkana”, ko milo bruhne iz kalupa, pa je visoka temperatura tudi pogoj za karamelizacijo sladkorjev. Karamelizacija pa daje karamelno barvo, torej se milo obarva rjavo-rumeno.

Seveda nisem želela ne vulkana ne rumenega mila: želela sem snežno bele, gladke srčke. Da pa bi srčki bili dovolj gladki, brez zračnih mehurčkov in zares homogeni, sem morala zagotoviti povsem tekočo maso po traku. Prevelika kompaktnost mase je bila nezaželjena.

Kreativa recepta je torej poleg uporabe kokosove maščobe, visokega znižanja sode in dodatka medu zahtevala tudi tehnični razmislek. Odločila sem se za ziheraštvo in povišala količino vode s 30 na 38% glede na težo maščob (za ohranjanje tekoče mase), izbrala ultrahladni postopek ter milo vlila v silikonske kalupe ter postavila v zamrzovalnik (za preprečitev gel faze in karamelizacije).

Rezultat: gladko, snežno belo milo, ki daje mehko, obstojno in bogato peno, ne deluje agresivno ter ne suši kože. Kljub visoki količini vode in visoki stopnji neumiljenih maščob je milo po primernem zorenju čvrsto, kompaktno, nič mastno in nikakor ne sluzasto. Pa še super diši, saj se zaradi nižje temperature v prvih nekaj urah vonj ohrani precej bolje! Skratka: čudovito!

Recept za belo milo koskos & med – za 500 g maščob

kokosovo olje 500 g (100%)

voda 190 ml (38% maščob)
NaOH 73,30 g
znižanje NaOH 20%

ob traku:
čajna žlička domačega medu
dišavi Orange blossom (Gracefruit) ter Colonia (Glamour cosmetics) qs

Postopek:
V prvi čaši stehtamo natrijev hidroksid, v drugi čaši potrebno količino vode. Natrijev hidroksid počasi in previdno stresemo v vodo in mešamo, dokler ne dobimo povsem prozorne raztopine. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

V tretji čaši stehtamo kokosovo maslo in ga v dvojni kopeli segrevamo, dokler se ne stopi. Čašo vzamemo iz vodne kopeli in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

Ko tako kokosovo maslo in raztopina NaOH dosežeta sobno temperaturo, umilimo. Raztopino NaOH počasi in previdno vlijemo h kokosovemu maslo ter mešamo s paličnim mešalnikom. Masa bo potrebovala nekoliko več časa, da bo dosegla vidno sled. Pri tem bodite pozorni: zaradi bolj tekoče mase je sled lahko zavajajoča, zato raje mešajte nekoliko dlje kot premalo.

Ob sledi vmešamo žlico medu ter dišavna olja ter ponovno zmešamo s paličnim mešalnikom. Ko je zmes homogena, jo vlijemo v silikonske kalupe. Zaradi ohranjanja čim nižje temperature zmesi priporočam uporabo silikonskih kalupov, saj so porcije mila manjše in zato v zamrzovalniku ne dosežejo faze gela.

Kalupa z milom ne izoliramo, temveč ga preprosto potisnemo v zamrzovalnik. V zamrzovalniku naj stoji 24 ur. Po preteku 24 ur kalupe vzamemo iz zamrzovalnika in poskusimo iztisniti mila iz kalupa. Če milo ne izskoči takoj, kalup z mili pustimo še kakšno uro na sobni temperaturi, nato pa ga iztisnemo.

Pred prvo uporabo ga sušimo vsaj 6 tednov.

 

 

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

14 Komentarjev

Sasa · 19. november, 2018 ob 13:34

Čudovito in mojstrsko!

  Tončka Mavrič · 19. november, 2018 ob 15:00

  Hvala Saša <3

Barbara · 21. november, 2018 ob 08:34

Zivjo, ali bi lahko na enak nacin uporabila tudi palmino olje?

  Tončka Mavrič · 21. november, 2018 ob 09:05

  Živjo Barbara,

  načeloma bi lahko, vendar ne vem, kakšen bo točno rezultat. Tudi tale kombinacija (100% kokos in 20% znižanje) je bila zame bolj eksperiment. Palmina maščoba daje zelo trda mila, ki se dobro in se zelo močno penijo. Prav zaradi te “trdote” bi najbrž bilo možno tudi milo z 20% znižanja. Tako kot tu moraš obvezno dat večjo količino vode, da ne prideš prehitro do pretrdega in prekompaktnega traku.

  Kaj bo točno nastalo, ne vem. Moraš poskusiti 😉 Sicer je pa domača izdelava dejansko to: poskušanje 😉

  Tončka

Branka · 2. december, 2018 ob 21:41

Kaj pomeni znižanje NAOH 20 %?

Biba

Nataša · 6. december, 2018 ob 19:56

“Belo milo”
Pozdravljeni,
najprej vse pohvale za poučne in kvalitetne objave.
Sedaj pa k milu … nisem ga dala takoj v zamrzovalnik in – seveda – se je pojavila razpoka in spodaj zgelirana masa. Milo sem potem vseeno dala zmrznit. Naj vse skupaj raje vržem proč ali bo vseeno za uporabo?
Lp, Nataša

  Tončka Mavrič · 7. december, 2018 ob 07:31

  Živjo Nataša,

  po 24 urah poskusi milo vzeti iz kalupa. Če je trdno in kompaktno, je milo uspelo in ga lahko uporabljaš. Če je “pocasto”, bo vse skupaj potrebno zavreči.

  Če je milo ob prerezu dveh barv – temnejše in svetlejše – je to povsem normalno: prišlo je do (delne) faze gela, sladkorji so se začeli karamelizirati in milo je potemnelo. To ne vpliva na kakovost, temveč samo na izgled.

  Lp
  Tončka

Zvonka · 11. december, 2018 ob 16:31

Tončka, pozdravljena.
Najprej naj pohvalim tvoj blog, ki je enkraten, z ogromno informacijami, ki so zame, kot novinko pri izdelovanju mil, več kot dobrodošle. Torej, izdelala sem svoje prvo milo s kokosovim mlekom. Kar ne morem verjeti, da mi je tako dobro uspelo, brez kakšnega “vulkana” in prevelike spremembe barve. No, delala sem z zamrznjenim mlekom. No, da preidem k vprašanju. Sicer še nisem uporabljala titanovega dioksida, vendar ga v prihodnje sigurno bom, zato bi prosila za informacijo. Namreč, če ga slučajno naredim več kot rabim…ali se ga lahko shrani do naslednje izdelave mila ali ga moram pač porabiti vse kar bi si naredila. Saj vem, da ga lahko naredim čisto malo, pač toliko kot potrebujem, pa me vseeno zanima odgovor, za katerega se v naprej najlepše zahvaljujem. Pa še enkrat…ČUDOVIT BLOG.

  Tončka Mavrič · 12. december, 2018 ob 10:28

  Živijo Zvonka 🙂

  Hvala za pohvale, upam, da ti bo blog še velikokrat v pomoč 😉

  Glede titanovega dioksida… kako misliš, če ga narediš več kot rabiš? Titanov dioksid je bel prah, ki ga moraš zamešati v del olj, ki jih uporabiš v milu. Titanovega dioksida ne potrebuješ “izdelovati” – preprosto ga kupiš takšnega kot je ter vmešaš v olja. Zato ga tudi ne moreš izdelati več kot rabiš. Odmeriš ga z žličko ter vmešaš v del olj, nič drugega.

  Lp
  Tončka

   Zvonka · 12. december, 2018 ob 13:19

   Živjo, Tončka.
   Hvala za odgovor. Morda sem vprašanje postavila malce nerodno. Mislila sem, če imam že pripravljen titanov oksid, če sem ga pripravila več kot ga bom potrebovala. V mislih sem imela že zmešanega z vodo ali oljem. Namreč, ker še nisem delala z njim, ne vem točno kakšno količino si moram pripraviti, zato sem postavila vprašanje, če mi po naključju ostane, že pripravljen ali ga lahko shranim ali ne. Seveda bom kar se da previdna, ko bom prvič delala z njim. Trenutno imam ravno naročeno in čakam pošiljko še z ostalimi micami za mila. Nisem si mislila, da je izdelovanje domačega mila tako zelo prijetno. Sedaj mi je žal, da se tega nisem lotila že prej, vendar sem imela precej strahu pred NaOH, ki pa se je sedaj razblinilo, vendar samo toliko, da se ga ne bojim več, sem pa še vedno, ker seveda moraš biti, izredno previdna. Prebiranje tvojega bloga je kot bi brala učbenik. HVALA ti zanj. Nepogrešljiv za vsakega začetnika, ki se začne ukvarjati s svojo izdelavo mila. Da ne govorim o tem, kako prijazno odgovarjaš na vse mogoče komentarje in vprašanja, ki se nam porajajo. Želim ti veliko sreče in uspehov. lp

    Tončka Mavrič · 12. december, 2018 ob 14:07

    Živjo Zvonka,

    bom ponovila odgovor, ker se mi zdi, da težava leži preprosto v tem, da s titanovim dioksidom nisi še nikoli delala. Titanovega dioksida ne moreš narediti preveč. Za milo, ki je narejeno iz kilograma maščob, potrebuješ med pol do ene čajne žličke titanovega dioksida. Titanov dioksid se ne topi ne v maščobah ne v vodi, temveč ga moraš dispergirati v reciva dveh do treh žlicah maščob, ki jih boš umilila. Torej pripraviš tvoj kilogram maščob, v kolikor imaš tudi masla maščobe stopiš, nato pa nekaj žlic teh maščob zmešaš s pol žličke do eno čajno žličko titanovega dioksida. Maščobe (tisti velik delež, kateremu si odvzela nekaj žlic) umiliš in po doseženem traku dodaš še tistih nekaj žlic, ki je zmešanih s titanovim dioksidom. Titanovega dioksida nima smisla zamešati z maščobami več kot toliko, kolikor ga porabiš za eno milo, tudi zato, ker se enostavno ne raztopi, sčasoma se bo preprosto posedel na dno in to je to.

    Upam, da je sedaj malček bolj jasno 😉

    Lp
    Tončka

Zvonka · 12. december, 2018 ob 17:34

Hvala, hvala in še enkrat hvala. Ja, seveda, sedaj mi je pa jasno. Res nisem še nikoli delala s titanovim dioksidom, saj sem čisti začetnik pri izdelavi domačega mila. Ravno v teh dneh pričakujem pošiljko mojega naročila v Tovarni Organika in se že v naprej veselim novega izdelovanja mila. Še enkrat hvala za potrpljenje z mojo nevednostjo. 🙂

  Tončka Mavrič · 14. december, 2018 ob 06:10

  Živjo Zvonka,

  nič hudega, vsi smo enkrat bili na začetku. Le pogumno, pa čim bolj ustvarjalno 😉

  LP
  Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja