Emulgator: Montanov L

Objavil Tončka Mavrič dne

Emulgator: Montanov L

Montanov L (INCI: C14-22 alcohol, C12-20 alkylglucoside) je vsestransko uporaben emulgator, ki je zaradi svojih drobnih posebnosti primeren bolj za tiste izdelovalce kozmetike, ki imajo za seboj že nekaj krem in drugih kozmetičnih izdelkov kot pa čistim začetnikom.

O emulgatorju Montanov L

Kot vam že samo INCI ime pove, gre za sestavljen emuglator iz maščobnih alkoholov ter alkil glukozidov. Spada med neionske emulgatorje in tvori emulzije tipa olje v vodi (o/v). Dovoljen je v naravni in Ecocert certificirani kozmetiki. Njegov razpon uporabe je izredno širok, širši od npr. PGE-3 methylglucose distearata, saj za razliko od slednjega omogoča tudi izdelavo sprej emulzij.

Dobavljiv je v nekaterih slovenskih in tujih spletnih trgovinah, navadno kar pod svojim originalnim komercialnim imenom – Montanov L. Po izgledu je to voskast, trd emulgator, ki ga dobimo v obliki drobnih belih granul.

Emulzije so izredno bele, po konsistenci pa so lahko to kompaktne kreme kot tudi bolj tekoča mleka ali celo sprej emulzije. Po občutku so to mehke in precej lahke emulzije, ki se zelo lepo in dobro razmažejo, brez občutka bremzanja. Kljub “lahkemu” občutku pa Montanov L prispeva tudi k negovalnim lastnostim emulzije.

Montanov L je namreč, tako kot npr. Plantec OP2, sposoben tvoriti emulzije tekočih kristalov. Emulzija tekočih kristalov je (mikroskopsko in strukturno) posebna oblika emulzije, kjer se drobni delci emulzije organizirajo vzporedno v več plasti, ki bi jih lahko ponazorili kot zidake v zidu. Takšna struktura je po obliki zelo podobna strukturi korneocitov v naši koži, zaradi česar učinkovito zmanjša izhlapevanje vode preko kože (TEWL – transepidermal water loss). Montanov L zato lahko pripomore k zadrževanju vlage v koži in deluje negovalno.

Formuliranje z Montanov L in uporaba

Montanov L se uporablja v količinah od 1 do 3%, v redkih primerih do 5%, pri čemer lahko emulgira od nekaj odstotkov pa vse do 60% maščob. Kot že omenjeno, lahko z Montanov L izdelamo tako bolj kompaktne kreme kot tudi manj viskozne izdelke, vendar velja poudariti, da se Montanov L najbolje izkaže prav v manj viskoznih izdelkih. Pri izdelavi manj viskoznih emulzij upoštevajmo, da Montanov L rad vtepe precej zraka, zato je potrebno veliko vaje in pozornosti pri emulgiranju.

Pri formuliranju z Montanov L se moramo zavedati, da bo sam emulgator, kljub temu, da je sestavljen, zelo malo prispeval k viskoznosti izdelka. Emulzije s 3% emulgatorja so namreč lahko še vedno precej redke oz. nizke viskoznosti. Za izdelavo bolj kompaktne kreme bomo zato morali obvezno poseči po zgoščevalcih maščobne faze (v količinah med 1-2%) ter zgoščevalcih vodne faze.

Za izdelavo manj viskoznih emulzij Montanov L uporabimo brez dodatnih zgoščevalcev maščobne faze ter le z uporabo ksantana ali drugega zgoščevalca vodne faze, pri čemer lahko Montanov L uporabimo tudi v količinah do 3%. V enakih količinah lahko uporabimo emulgator tudi v sprej emulzijah, pri čemer pa moramo biti pozorni na minimalno količino ksantana (ne več kot 0,2) ter maksimalno količino olj, ki ne sme presegati 15%.

Posebnost Montanov L je najbrž dejstvo, da ga lahko vključimo tako v vodno kot tudi v maščobno fazo, saj je zelo dobro topen v obeh. Pri vključitvi Montanov L v vodno fazo bodimo pozorni na to, da vodna faza ne vsebuje zgoščevalcev ter da le-te dodamo po indirektni metodi (se pravi dispergirane v kakšnem estru, po emulgiranju, ko temperatura emulzije pade pod 60 stopinj Celzija). Odsotnost zgoščevalcev vodne faze bo namreč emulgatorju dopustila boljšo vez z vodno in ob emulgiranju tudi z maščobno fazo. V kolikor pa emulgator vključimo v maščobno fazo, postopamo kot z vsemi ostalimi emulgatorji.

V obeh primerih – najsi ga dodamo vodni ali maščobni fazi – emulgiramo, ko vodna in maščobna faza dosežeta 75 stopinj Celzija tako, da maščobno fazo dodamo vodni in ne obratno. Pri tem bodimo pozorni, da začnemo mešati šele po združitvi faz.

Posebnih priporočil proizvajalca o tem, kdaj naj se emulgator dodaja vodni in kdaj maščobni fazi, ni najti. Iz izkušenj lahko pripomnim zgolj to, da se z vključitvijo Montanov L v vodno fazo bistveno zmanjša količina vtepenega zraku in “penjenja” ob izdelovanju manj viskoznih ali sprej emulzij.

Emulgator daje stabilne emulzije v širokem razponu pH, od 3 pa vse do 11. Zelo dobro prenaša tudi večje količine soli oz. elektrolitov tudi pri nizki viskoznosti, kar je izredno dobrodošlo pri izdelavi dezodorantov ali visokoaktivnih sprej izdelkih za po sončenju. Prav tako kaže Montanov L odlično kompatibilnost s pigmenti in je zato primeren za izdelavo dekorativne kozmetike.

 

Kategorije: emulgatorji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja