[VIDEO] Kako izdelamo gel iz aloje

Objavil Tončka Mavrič dne

Kako izdelamo gel iz aloje

Gel iz aloje lahko za svoje kozmetične izdelke pripraviamo tudi doma, vendar ne iz sveže rastline, temveč iz suhe liofilizirane aloje 1:200, ki jo lahko dobimo v nekaterih spletnih trgovinah. Izdelava gela iz sveže rastline je v domačih razmerah težka in predstavlja več težav, saj po eni strani nikakor ne moremo zagotoviti sterilnosti in neoporečnosti našega izdelka, po drugi pa obstaja tudi velika možnost, da bi naš gel vseboval tudi manj koristne (ali bolje rečeno: dražeče) sestavine aloje.

Gel, ki ga izdelamo iz liofilizirane aloje, je sorazmerno preprost za izdelavo ter uporaben bodisi kot samostojni kozmetični izdelek, bodisi kot sestavina drugih, kompleksnejših izdelkov.

Gel iz aloje lahko izdelamo na dva načina: z uporabo ksantana ali z uporabo Carbopola. Gel iz ksantana je preprostejši za izdelavo ter bolj tekoč in bolj vlažilen, gel s Carbopolom pa je kompakten in daje osvežilen občutek, pri izdelavi pa zahteva nekoliko več pozornosti.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s ksantanom, potrebujemo:

0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,5 g ksantana
98,4 g vode
0,6 Cosgarda

Namig: gel iz ksantana lahko izdelate tudi z uporabo transparentnega ksantana. V tem primeru boste za 100 g gela potrebovali 0,8 g transparentnega ksantana.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s Carbopolom, pa potrebujemo:

0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,8 g Carbopola Ultrez 21
98,1 g vode
0,6 g Cosgarda

Pri izdelavi slednjega je potrebno biti posebej pozoren: pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali alojo, moramo pred združitvijo s Carbopolom dvigniti na 6; pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali Carbopol, pa moramo dvigniti na 5,5.

Celoten postopek in natančen opis izdelave alojinega gela s ksantanom in gela s Carbopolom je predstavljen v videu!


8 Komentarjev

crasula · 28. junij, 2018 ob 10:37

Pozdravljena!
Tisti moj bum efekt vodni serum sem do zdaj delala s hidrolati in brez aloe. Imam pa prah aloe za porabiti. Če uporabim destilirano vodo in prah aloe (namesto hidtolata) naj naprej napravim raztopino natr.hialurinata (100g) ali ratopino aloe v katero potem dodam natr.hialuronat in ostale moje aktivno vlažilne sestavine? Upam, da se vprašanje razume. Včasih je zelo težko ubesediti, kar se v glavi poraja. ☺

Toncka Mavric · 28. junij, 2018 ob 16:07

Živjo,

zelo dobro razumem vprašanje 😉
Najbolje je, da vodo (ali hidrolate), ki jo potrebuješ za serum, razdeliš na dva dela. V en del namočiš alojo, v drugega hialuronat, ko sta oba povsem namočena, združiš in dodaš ostale aktivne sestavine.

Pa ne pričakuj, da bo aloja imela kakšno konsistenco. To je taka vodena stvar 😉

Lp
Tončka

crasula · 29. junij, 2018 ob 13:16

O domiselno. Hvala. Ja seveda zgostim s ksantanom. Potemtakem razdelim vodo na tri dele, še za ksantan? Do sedaj sem kar vse nevedno v eni časi delala. Rada pa bi delala tako, kot je najbolje za sestavine. Lep dan in še lepši vikend.

Toncka Mavric · 30. junij, 2018 ob 13:38

Živjo,

tako je, če uporabiš še ksantan, vodo razdeliš na tri dele. Pri vseh zgoščevalcih vodne faze velja, da jih v primeru kombiniranja namakamo raje posebej, saj s tem dosežemo res optimalno odpiranje polimera. Ni pa nič narobe, če jih namakaš skupaj, zaradi tega bo izdelek ravno tako uspel 😉

Lp
Tončka

Anonimni · 14. julij, 2018 ob 06:07

Zdravo.

Če poskusim izdelat gel v kombinaciji ksantan – karagenan, v kolikšnem razmerju dam oboje?

Lepo bodite,

Vita

Toncka Mavric · 17. julij, 2018 ob 14:17

Živjo Vita,

razmerje je povsem odvisno od tebe in tvojih želja 😉 Poskusi npr. 0,7 ali 0,8 karagena in recimo 0,3 ksantana. Optimalno razmerje pa boš ugotovila le s testiranjem 😉

Lp
Tončka

maja · 3. oktober, 2018 ob 07:28

Pozdravljena,
želela bi aloe vero vključiti v mazilo, ki vsebuje olja, masla in vosek. Za začetek bi poizkusila kar s kupljenim gelom aloe vere, ki že ima konzervans. Imam pomisleke glede uporabe aloje v mazilu, saj je konec koncev to vlažilec, ki spada med “vodni del”. V kolikšnem deležu bi se lahko uporabila v mazilu, če že?

Hvala!!
maja

  Tončka Mavrič · 3. oktober, 2018 ob 08:55

  Živjo Maja,

  tako je, aloja spada pod “vodni del”, saj je topna v vodi.

  Če bo tvoje mazilo vključevalo samo maščobe (in vosek) ter nobenega emulgatorja, je edini način, da vključiš tudi gel iz aloje ta, da poskusiš izdelat Galenovo kremo: http://www.mojadomacakozmetika.si/2013/01/21/cold-cream/

  Upoštevati moraš razmerje voska – maščob – vodnega deleža, ki mora biti 20 – 60 – 20. Torej 20% voska, 60% maščob in 20% aloje (kot vodnega deleža). Priporočam pa, da za ta namen kupiš gel, ki ni zgoščen z akrilati, saj je zelo kompakten in gost, temveč da poiščeš kakšen zelo redkotekoč gel oz. raztopino aloje 1:200 izdelaš sama, brez uporabe zgoščevalcev. Preveč zgoščen gel bo v Galenovi kremi namreč delal kar malo težav…

  Lp
  Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja