fbpx

[VIDEO] Kako izdelamo gel iz aloje

Objavil Tončka Mavrič dne

Kako izdelamo gel iz aloje

Gel iz aloje lahko za svoje kozmetične izdelke pripraviamo tudi doma, vendar ne iz sveže rastline, temveč iz suhe liofilizirane aloje 1:200, ki jo lahko dobimo v nekaterih spletnih trgovinah. Izdelava gela iz sveže rastline je v domačih razmerah težka in predstavlja več težav, saj po eni strani nikakor ne moremo zagotoviti sterilnosti in neoporečnosti našega izdelka, po drugi pa obstaja tudi velika možnost, da bi naš gel vseboval tudi manj koristne (ali bolje rečeno: dražeče) sestavine aloje.

Gel, ki ga izdelamo iz liofilizirane aloje, je sorazmerno preprost za izdelavo ter uporaben bodisi kot samostojni kozmetični izdelek, bodisi kot sestavina drugih, kompleksnejših izdelkov.

Gel iz aloje lahko izdelamo na dva načina: z uporabo ksantana ali z uporabo Carbopola. Gel iz ksantana je preprostejši za izdelavo ter bolj tekoč in bolj vlažilen, gel s Carbopolom pa je kompakten in daje osvežilen občutek, pri izdelavi pa zahteva nekoliko več pozornosti.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s ksantanom, potrebujemo:

0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,5 g ksantana
98,4 g vode
0,6 Cosgarda

Namig: gel iz ksantana lahko izdelate tudi z uporabo transparentnega ksantana. V tem primeru boste za 100 g gela potrebovali 0,8 g transparentnega ksantana.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s Carbopolom, pa potrebujemo:

0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,8 g Carbopola Ultrez 21
98,1 g vode
0,6 g Cosgarda

Pri izdelavi slednjega je potrebno biti posebej pozoren: pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali alojo, moramo pred združitvijo s Carbopolom dvigniti na 6; pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali Carbopol, pa moramo dvigniti na 5,5.

Celoten postopek in natančen opis izdelave alojinega gela s ksantanom in gela s Carbopolom je predstavljen v videu!


14 Komentarjev

crasula · 28. junija, 2018 ob 10:37

Pozdravljena!
Tisti moj bum efekt vodni serum sem do zdaj delala s hidrolati in brez aloe. Imam pa prah aloe za porabiti. Če uporabim destilirano vodo in prah aloe (namesto hidtolata) naj naprej napravim raztopino natr.hialurinata (100g) ali ratopino aloe v katero potem dodam natr.hialuronat in ostale moje aktivno vlažilne sestavine? Upam, da se vprašanje razume. Včasih je zelo težko ubesediti, kar se v glavi poraja. ☺

Toncka Mavric · 28. junija, 2018 ob 16:07

Živjo,

zelo dobro razumem vprašanje 😉
Najbolje je, da vodo (ali hidrolate), ki jo potrebuješ za serum, razdeliš na dva dela. V en del namočiš alojo, v drugega hialuronat, ko sta oba povsem namočena, združiš in dodaš ostale aktivne sestavine.

Pa ne pričakuj, da bo aloja imela kakšno konsistenco. To je taka vodena stvar 😉

Lp
Tončka

crasula · 29. junija, 2018 ob 13:16

O domiselno. Hvala. Ja seveda zgostim s ksantanom. Potemtakem razdelim vodo na tri dele, še za ksantan? Do sedaj sem kar vse nevedno v eni časi delala. Rada pa bi delala tako, kot je najbolje za sestavine. Lep dan in še lepši vikend.

Toncka Mavric · 30. junija, 2018 ob 13:38

Živjo,

tako je, če uporabiš še ksantan, vodo razdeliš na tri dele. Pri vseh zgoščevalcih vodne faze velja, da jih v primeru kombiniranja namakamo raje posebej, saj s tem dosežemo res optimalno odpiranje polimera. Ni pa nič narobe, če jih namakaš skupaj, zaradi tega bo izdelek ravno tako uspel 😉

Lp
Tončka

Anonimni · 14. julija, 2018 ob 06:07

Zdravo.

Če poskusim izdelat gel v kombinaciji ksantan – karagenan, v kolikšnem razmerju dam oboje?

Lepo bodite,

Vita

Toncka Mavric · 17. julija, 2018 ob 14:17

Živjo Vita,

razmerje je povsem odvisno od tebe in tvojih želja 😉 Poskusi npr. 0,7 ali 0,8 karagena in recimo 0,3 ksantana. Optimalno razmerje pa boš ugotovila le s testiranjem 😉

Lp
Tončka

maja · 3. oktobra, 2018 ob 07:28

Pozdravljena,
želela bi aloe vero vključiti v mazilo, ki vsebuje olja, masla in vosek. Za začetek bi poizkusila kar s kupljenim gelom aloe vere, ki že ima konzervans. Imam pomisleke glede uporabe aloje v mazilu, saj je konec koncev to vlažilec, ki spada med “vodni del”. V kolikšnem deležu bi se lahko uporabila v mazilu, če že?

Hvala!!
maja

    Tončka Mavrič · 3. oktobra, 2018 ob 08:55

    Živjo Maja,

    tako je, aloja spada pod “vodni del”, saj je topna v vodi.

    Če bo tvoje mazilo vključevalo samo maščobe (in vosek) ter nobenega emulgatorja, je edini način, da vključiš tudi gel iz aloje ta, da poskusiš izdelat Galenovo kremo: https://www.mojadomacakozmetika.si/2013/01/21/cold-cream/

    Upoštevati moraš razmerje voska – maščob – vodnega deleža, ki mora biti 20 – 60 – 20. Torej 20% voska, 60% maščob in 20% aloje (kot vodnega deleža). Priporočam pa, da za ta namen kupiš gel, ki ni zgoščen z akrilati, saj je zelo kompakten in gost, temveč da poiščeš kakšen zelo redkotekoč gel oz. raztopino aloje 1:200 izdelaš sama, brez uporabe zgoščevalcev. Preveč zgoščen gel bo v Galenovi kremi namreč delal kar malo težav…

    Lp
    Tončka

Marija · 10. januarja, 2019 ob 09:20

Pozdrav, naredila sem gel samo iz 0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,5 g ksantana
98,4 g vode, a je s tem kaj narobe?

    Tončka Mavrič · 11. januarja, 2019 ob 07:07

    Živjo Marija,

    če v gel nisi dodala konzervansa, potem ga moraš obvezno porabiti v nekaj dneh, nikakor pa ga ne smeš hraniti dlje in ga nato uporabiti v kozmetičnih izdelkih.

    Lp
    T.

mia · 30. marca, 2019 ob 10:37

Zdravo Tončka!
Če prav razmišljam,je potrebno dodati emulgator da se aloa gel poveže z maslom in voskom?Kateri najbolj enostaven emulgator bi bil primeren ,da bi si naredila tako mazilo in da sestavine potem res skupaj ostanejo.Lepo pozdravljena.

    Tončka Mavrič · 1. aprila, 2019 ob 13:57

    Živjo Mia,

    tako je, za povezavo maščob in vode (oz. alojinega gela) potrebuješ emulgator, razen če ne izdeluješ Galenove kreme https://www.mojadomacakozmetika.si/2013/01/21/cold-cream/. Najbolj preprost za uporabo za začetnike je npr. Olivem 1000.

    Čemu pa bi v kremi uporabila čebelji vosek?

    Lp
    Tončka

Katarina · 30. junija, 2019 ob 14:04

Pozdravljeni!

Naredila sem aloa gel iz ksantana čisto po tvojem receptu, le da sem uporabila transparetni ksantan in ga za to dodala več (0,8g namesto 0,5). Sedaj se mi je po dveh tednih naredila po vrhu taka tanka bela skorjica. Zanima me če je to normalen odziv, res pa je bil lonček z gelom nekaj dni izpostavljena visokim temperaturam… Namreč konzervans sem sigurno uporabila in me sedaj skrbi, da mi ne bi gel začel plesneti.

Hvala za odgovor in Lp,
Katarina

    Tončka Mavrič · 1. julija, 2019 ob 09:08

    Živjo Katarina,

    če je pH gela primeren in je bil konzervans zagotovo uporabljen v pravilnih količinah, je po vsej verjetnosti za nastalo skorjico možen en odgovor: lonček ne tesni in v tej vročini je nekaj vode izhlapelo, na vrhu pa se je zato ustvarila skorjica bolj suhega materiala. Vsekakor priporočam gel izdelati ponovno ter ga hraniti v dobro zaprti embalaži in nikakor ne na visokih temperaturah. Če gel uporabljaš tak kot je – torej čist na koži – mu lahko dodaš še malce glicerola, ki bo ohranjal vlažnost. 🙂

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.