fbpx

Naravni roll-on dezodorant

Objavil Tončka Mavrič dne

Naravni roll-on dezodorant s cinkovim ricinoleatom

Da je formuliranje dezodorantov vse prej kot enostavno, ste najbrž že razbrali iz same objave o izbiri sestavin pri formuliranju dezodorantov: v trenutku, ko želimo iz preprostih receptov s sodo bikarbono preskočiti na nekaj manj dražilnega, se znajdemo v poplavi sestavin, ki jim ne poznamo namena, učinka in uporabe.

Če je formulrianje naravnih dezodorantov težko, potem je snovanje delujočih naravnih dezodorantov še težje. Navadno z navdušenjem kupimo in preskusimo le eno sestavino, nato pa smo največkrat razočarani, ker preprosto ne deluje. Medtem, ko konvencionalni izdelki na osnovi aluminijevih ali cirkonijevih spojin potrebujejo za delovanje (poleg dišave) zgolj te spojine, pa je pri naravnih dezodorantih povsem drugače. Kot že omenjeno v prejšnjih objavah, je za naravni dezodorant pomembno, da kombiniramo sestavine z različnimi načini delovanja.

Preden se posvetimo sami formuli, bi rada opomnila še na to, da se naravni dezodoranti po delovanju nikakor ne morejo povsem primerjati s konvencionalnimi izdelki. Od naravnih dezodorantov ne pričakujte, da boste pod pazduho suhi, kot se to zgodi z izdelki, ki vsebujejo npr. aluminijev klorhidrat. Ne pričakujte, da boste dišali kot sveže vrtnice 24 ali 48 ur. In ne pričakujte, da boste dišali po vijolicah, če je vaš naravni telesni vonj močan ali pa je vaš znoj povezan s stresom.

O formulaciji

Formula daje redkotekočo emulzijo, primerno za embalažo z vrtečo se kroglico roll-ona. Količina zgoščevalca je prirejena embalaži, ki jo uporabljam jaz. Le-ta ima srednje veliko kroglico, ki se zelo lepo in gladko obrača. V kolikor se kroglica težje obrača oz. je prostora med kroglico in nastavkom manj, boste morda morali količino ksantana rahlo zmanjšati.

Zapisani recept uporabljam s partnerjem z manjšimi spremembami že vrsto let. Primeren je za ljudi, ki se povprečno potijo in čigar telesni vonj ni zelo močan ali izrazit. Dobro učinkuje od jutra do večera, tudi ob fizični aktivnosti (npr. delo na vrtu). Ob težjih fizičnih aktivnostih se včasih zgodi, da je zvečer mogoče zaznati rahel neprijeten vonj, vendar bolj na samih oblačilih in le, če z nosom tiščiva pod pazduho.

Ker ne vsebuje alkohola in drugih dražilnih sestavin, je primeren tudi za občutljivo kožo, brez težav ga lahko nanesemo neposredno po britju.

Za konec še nekaj samoumevnih stvari, ki pa jih morda ni odveč ponoviti. Dezodorant nanesemo na umito in suho kožo ter počakamo, da se v večji meri posuši, šele nato se oblečemo. Poskrbimo, da uporabimo vedno sveža oblačila – ne uporabljajmo majčke, ki smo jo npr. oblekli prejšnji dan. Na njej je hočeš nočeš ostal znoj (opominjam, da naravni dezodoranti ne preprečujejo potenja, temveč le nastanek vonja), ki se bo razkrajal in … smrdel.

Recept za 100 g

Faza A
voda do 100
glicerin 1
Montanov L (C14-22 alcohol, C12-20 alkyl glucoside) 3

Faza B
trietil citrat 5
gliceril kaprilat 1
cetilni alkohol 1
cinkov ricinoleat 3
ksantan 0,21

Faza C
Cosgard (Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid) 0,6
dišava ali eterična olja qs
pH 5

Postopek

V ločenih čašah pripravimo fazi A in B, pri čemer za fazo A v čašo odmerimo le vodo in glicerin. Montanov L odmerimo posebej, na urno steklo ali v drugo, manjšo čašo, ter pustimo ob strani.

Čaši ločeno segrevamo do temperature 80 stopinj Celzija. Ko vodna faza doseže 80 stopinj, dodamo Montanov L in pustimo, da se emulgator v vodi stopi. Priporočljivo je, da ne mešamo, temveč da se emulgator stopi sam od sebe. Ko peleti emulgatorja niso več vidni, vodno fazo s stekleno palčko premešamo. Preverimo temperaturo faze B in ko le-ta doseže 80 stopinj, jo s stekleno palčko dobro premešamo ter vlijemo v fazo A. Pri tem smo posebej pozorni, da v čaši ostane čim manj ksantana.

Zmes najprej na hitro ročno premešamo, nato pa previdno vstavimo palični mešalnik tako, da se pod kupolo ne zadrži zračni mehurček, ter emulgiramo. Nastala bo povsem bela, svetleča emulzija, ki se bo rahlo zgostila šele ob ohlajanju. Pomembno je, da emulzijo v večkratnih presledkih emulgiramo do ohladitve, pri čemer čašo ohlajamo v kopeli hladne vode.

Ko temperatura emulzije pade pod 40 stopinj Celzija, preverimo pH ter ga po potrebi popravimo, dodamo konzervans ter izbrano dišavo. Nazadnje še prelijemo v izbrano embalažo in uporabimo!

O izbiri sestavin

Pri izbiri sestavin je največ botrovala odločitev oz. želja, da bo izdelek v roll-on obliki, temu primerno je izbran emulgator ter količina zgoščevalca in drugih sestavin, ki nimajo neposrednega dezodorantskega učinka.

Izmed vseh emulgatorjev je za izdelavo spray ali roll-on emulzij najbolj primeren Montanov L, saj daje stabilne emulzije tudi pri nizki viskoznosti. Montanov L (v prihodnosti mu bo tudi namenjena objava) je pravi mali posebnež med emulgatorji, saj ga lahko vključujemo tako v vodno kot v maščobno fazo, pri čemer pa je rezultat lahko zelo različen. Iz osebnih izkušenj svetujem, da ga pri izdelavi dezodoranta vključite v vodno fazo, vendar šele, ko le-ta doseže 80 stopinj Celzija. Na ta način se emulzija veliko manj peni. Pri tem je seveda bolje, da ksantan vključimo v fazo B.

Pri doziranju glicerola in ksantana se držimo nizkih odstotkov. Ksantan potrebujemo predvsem za stabilizacijo emuzlije, glicerol pa za preprečevanje izsušitve, vendar pa oba v previsokih količinah pod pazduho rada dajeta občutek “mokrote” oz. potenja, zato njuno količino omejimo.

Izmed aktivnih dezodorantskih sestavin je v formuli uporabljenih več z različnim delovanjem: trietil citrat, ki zavira encimsko razkrajanje znoja, gliceril kaprilat (INCI: Glyceryl caprylate) s protimikrobnim delovanjem ter cinkov ricinoleat, ki vpija vonjave. Dodana je še dišava, ki ima namenoma čist in svež vonj.

Pri izbiri in dodajanju dišave ali eteričnih olj bodimo posebej previdni: ni vsak vonj, ki nam prijetno diši iz stekleničke, primeren za dezodorant. Pod pazduho se npr. ne bomo nadišavili z vonjem po čokoladi ali jagodah, temveč izbirajmo bolj sveže ali zeliščne odtenke. V kolikor se odločamo za uporabo eteričnih olj, izbirajmo med tistimi, ki imajo učinkovito protibakterijsko (in dezodorantsko) delovanje, vendar pazimo na količino. Cinkov ricinoleat namreč vpija vonjave – tudi dobre – zato se nam bo ob doziranju eteričnih olj morda zdelo, da ne diši in jih bomo dodajali še in še ter tako presegli priporočene količine.


9 Komentarjev

Anonimni · 14. junija, 2018 ob 20:23

Hej hej.

Sem naredila deodorant po receptu. Mi je všeč, ampak je prišlo kar gosto? Z roll on sicer ni težave, ampak ga moram kar stresti da pade dol (sem razpolovila g sestavin na 50g in je v 50 ml roll on prišlo 1/4 )? Ksantana sem dala 0,1 , oziroma malo več kot noževa konica, ker mam s ksantanom vedno težavo, se mi zdi da ga moram kar nekaj natehtati za 0,1 ali 0,2 in potem se mi koža zelo poti npr.pod kremo? Namesto cetil alkohola sem sicer dala cetearil alkohol, ker imam tega. Z Montanov tm l sem delala prvič, in se mi kar ni hotel raztopiti, sem naredila vse po postopku, ampak nikakor mi ni uspelo doseči 80 stopinj, delam sicer s aromazonovimi grelniki, ki bi naj dosegali 100 stopinj. Bi ga lahko nadomestila s katerim emulgatorjem? Sicer bom pa še enkrat poskusila na 100g, pa bo mogoće boljše uspelo.

Hvala za vaše objave, je dakeč najboljši recept od vseh ki jih najdemo na internetu.

Vita

Toncka Mavric · 28. junija, 2018 ob 05:49

Živjo Vita,

najprej eno VELIKO opravičilo za tale pozen odgovor. Blogger mi sploh ni pošiljal obvestil o komentarjih! Res se opravičujem!

Hvala za pohvalo, me veseli, da ti je dezodorant všeč!

Dezodorant bi moral biti relativno tekoč, sama ga delam že vrsto let in gotovo bo nekje napaka v merjenju ali zamenjavah. Najprej bom vprašala, kakšno tehtnico uporabljaš. Za 0,1 g ksantana praviš, da ga natehtaš kar veliko in se tudi pri 0,2 potiš. Sumim, da imaš kakšno zelo nekakovostno tehtnico, ki ti v tako ozkem območju meri z veliko merilno napako. Tehtnica za testanje ksantana in drugih sestavin mora imeti natančnost tehtanja na stotinko, torej 0,01 grama. Če je tvoja tehtnica natančna le na 0,1 gram, je glavni krivec tukaj. Toplo priporočam, da poiščeš bolj natančno tehtnico, pri tem bodi previdna na dvoje: merilno območje ter napako tehtnice 😉

Drugi vzrok je lahko deloma tudi cetearilni alkohol, ki za malenkost bolj zgosti kot cetilni, pa tudi bolj "masten" občutek da. Cetilni alkohol je suh, zato sem izbrala tega. Nekoliko je najbrž k čudnemu rezultatu prispeval tudi Montanov L, ki se ni stopil. Za doseganje tako visokih temperatur moraš sestavine dati v stekleno čašo, le-te pa neposredno v lonec z vrelo vodo, ki ga imaš nad ognjem. In tudi na tak način kar traja, da voda znotraj čaše doseže tistih 80 stopinj Celzija. Aromazonov grelnik pa zares dvomim, da pride do 80 stopinj 😉

Poskusi še enkrat, vendar z natančnejšo tehtnico ter z uporabo čaš, ne Aromazone grelnika 😉

Lp
Tončka

Anonimni · 29. junija, 2018 ob 20:41

Zdravo.

Ni sploh panike, sem poskusila še enkrat, na 100g, pa je uspelo bolje kot prvič 🙂 sicer sem zamenjala, tako da sem dala montanov l v maščobno fazo, ksantan pa v vodno, pa se je emulgator takoj stopil (z aromazonovimi grelniki). In še vedno mi je deodorant zelo všeč, res hvala :))

Ja, tehtnico pa uporabljam tole: http://www.tovarnaorganika.si/trgovina/tehtnice/tehtnica-t2-400g–001g/
Bi naj bila natančna na 0,01, in pri vseh stvareh tudi je, edino pri ksantanu imam vedno težave, ker sem pri enem receptu bekje zasledila količino ksantana 0,1g in je zraven pisalo najbolje za noževo konico, jaz pa sem potem natehtala malo več, da je prišlo do 0,1, kakorkoli, zadevo moram še domisliti 🙂
Aja, v drugo je deodorant prišel tudi malo bolj tekoč kot prvič, taoo da se tudi lepo zapelje čez roll on.

Lepo bodite in komaj čakam na prihodnje objave,

Vita

Toncka Mavric · 30. junija, 2018 ob 13:43

Živjo Vita,

če je s 100 grami uspelo bolje, potem je bila nekje neka napaka v tehtanju. Tehtnica, ki jo uporabljaš, ima merilno območje na 0,01, vendar nikjer ni podatka o natančnosti oziroma odstopanju. Če je natančnost oziroma odstopanje meritve npr. +/- 0,1 grama se to lahko pri ksantanu že kar pozna 😉

Montanov L lahko vsekakor uporabiš tudi v maščobni fazi. Sama ga pri tem deodorantu dajem v vodo, ker sem opazila, da se emulzija bistveno manj speni in vtepe bistveno manj zraku. Zakaj, ne vem, vendar se sedaj tega postopka kar držim. Uspe pa tudi, če ga daš v maščobo 😉

Me pa zares veseli, da ti je deo všeč! 😉

Lep vikend,

Tončka

    maja · 15. septembra, 2018 ob 18:42

    Pozdravljena,

    tale dezdorant mi je super uspel. Zdaj bom naredila še dezodorant iz voska, masel in olja, želela bi dodati še magnezijev klorid, vendar povsod najdem podatek, da je topel v vodi. Ali se mi bo stopil v olju? Pojavila se mi je tudi težava pri skladiščenju magnezijevegaklorida heksahidrata. Imela sem ga v pvc vrečki in je malo “zašvical” (pojavile so se kapljice na steni vrečke) zato sem ga postavila na toplo, suho mesto, kjer se je skoraj utekočinil!? Kako shranjevati magnezijev klorid da bo prav skladiščen??

    Hvala za recept in vse nasvete!

      Tončka Mavrič · 15. septembra, 2018 ob 18:51

      Živjo Maja,

      magnezijev klorid je sol in kot si že sama ugotovila, je topna v vodi. Kar je topnega v vodi pa se v maščobah navadno ne topi. Tako da – ne, v olju se ti ne bo stopil. Ga bo potrebno le opustiti.

      Kot vse sestavine, ki vežejo nase vlago, moraš magnezijev klorid hraniti v suhem in dobro zaščiten pred vlago. Navadno je dobra kombinacija ta, da ga daš v plastično vrečko, ki jo zapakiraš v kozarec za vlaganje in dobro zatesniš. Pomaga, če v kozarec (ne med magnezijev klorid) dodaš tudi kroglice iz silike ali kakšen drug material, ki nase veže vlago. Lahko poskusiš tudi z rižem – kot je to recimo pri navadni soli v solnici. Sicer tega nisem poskusila, bi pa bilo zanimivo poskusiti.

      Lp
      Tončka

maja · 16. septembra, 2018 ob 18:45

Super, dobra ideja. Magnezijev klorid potem raje ne bom dala v dezodorant (čeprav sem na spletu zasledila, da je dodan tudi v te vrste dezodorante?) npr. tule:
http://www.tovarnaorganika.si/trgovina/izdelki-nasih-partnerjev-kozmetika-nega-cistila/deodorant-nezni-za-moske/

Hvala za hiter odgovor in lepo pozdravljena!

    Tončka Mavrič · 18. septembra, 2018 ob 06:09

    Živjo Maja.

    ja, seveda, lahko ga dodaš tudi v take vrste izdelkov, vendar pa se moraš pri tem zavedati, da se MgCl ne bo stopil, da mora biti zares drobno drobno zmlet ter da moraš zaradi tega izdelku dati pravo konsistenco. Če bo izdelek preveč tekoč oziroma se bo ob poletnih vročinah začel topiti, se bo MgCl posedel na dno – kar pa ne želiš, saj ga potem ni mogoče nanesti enakomerno. Če bo izdelek preveč trd, ga bo težko nanesti na kožo.

    V takem izdelku se MgCl ne stopi, začne se topiti šele pod vplivom vlage na koži (ter znoja). Ta sistem se uporablja tudi pri dezodorantih s sodo bikarbono – zmešamo jo z voskom in maščobami, da dobimo pravilno konsistenco, vendar se v njih ne topi 😉

    Lp
    Tončka

Biba · 14. aprila, 2021 ob 17:21

Pozdravljena Tončika,

V receptu no olj ali sem jih spregleda?

Lp, Biba

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.