fbpx

Vitaminski oljni serum za suho ali starejšo kožo

Objavil Tončka Mavrič dne

Vitaminski oljni serum za suho ali starejšo kožo

Eden izmed preprostejših in učinkovitih izdelkov, ki jih lahko izdelamo doma, so ti. oljni serumi ali olja za obraz. Izdelani so iz mešanice rastlinskih olj in aktivnih sestavin, najpogosteje vitaminov in antioksidantov. Namenjeni so predvsem suhi ali starajoči se koži, občasno pa jih lahko uporabljajo tudi osebe z normalno ali mešano kožo – v kolikor jim mešanica olj ustreza. Oljne serume nanašamo na nekoliko vlažno kožo, s prsti nežno masiramo, dokler se popolnoma ne vpije. 

Oljni serumi so osnovani na rastlinskih oljih, ki pa jim zaradi boljšega občutka na koži dodamo tudi nekaj estrov kot npr. coco caprylate (dovoljen po Ecocertu). Ta lahka olja povečajo mazljivost seruma, izboljšajo občutek na koži in zmanjšajo mastno sled, ki bi jo olje pustilo. O tem, kako se zasnuje olja za obraz in ostale izdelke brez vode, bom pisala v prihodnji objavi. Tokrat si poglejmo recept za oljni serum, namenjen predvsem suhi in starajoči se koži.   

Vitaminski oljni serum (recept za 100 g)  

arganovo olje 30
olje pšeničnih kalčkov 20
coco caprylate 20
olje makadamije 16,7
skvalen (iz olivnega olja) 10
tokoferol 3
retinil palmitat (vitamin A) 0,3

Postopek: v čašo odmerimo vsa izbrana olja. Dodamo skvalen, tokoferol in vitamin A ter dobro premešamo. Napolnimo v majhne stekleničke s kapalko. Hranimo v temnem prostoru. Bolje je, da izdelamo majhne količine.

Uporaba: oljni serum zaradi prisotnosti vitamina A uporabljamo samo zvečer. Na čisto in nekoliko vlažno kožo nanesemo nekaj kapljic seruma in s prsti nežno masiramo, dokler se popolnoma ne vpije.

O izboru sestavin: kot sem že omenila v uvodnih odstavkih, oljni serumi oz. olja za obraz temeljijo predvsem na rastlinskih oljih. V tem receptu imajo prednost tista olja, ki dobro nahranijo suho kožo in so navadno namenjena starejši koži, to sta arganovo olje in olje pšeničnih kalčkov. Prav tako nahrani kožo olje makadamije, hkrati pa pušča kožo posebej mehko. Mešanici rastlinskih olj za zmanjšanje mastnega občutka dodamo coco caprylate, estersko olje, dovoljeno v naravni kozmetiki. Coco caprylate učinkovito zmanjša mastno sled, hkrati pa pušča kožo svilnato mehko.

V to lipidno osnovo vključimo še aktivne sestavine: skvalen, tokoferol in retinil palmitat oz. vitamin A. Vse tri sestavine so odlični antioksidanti, vendar ima vsak od njih tudi svoje posebne lastnosti. Skvalen pomaga pri obnovi zaščitnega plašča in pomirja razdraženo kožo. Tokoferol kožo nahrani, pripomore pri zadrževanju vlage v koži in poveča njeno elastičnost, hkrati pa deluje tudi kot antioksidant za vsa rastlinska olja. Vitamin A lahko pripomore pri povečani proizvodnji kolagena v koži in posledično zmanjšuje gube, pripomore pa tudi pri hitrejšemu obnavljanju celic, zaradi česar je koža manj suha

Vitamin A je v nasprotju z vitaminom E močno občutljiv na toploto in svetlobo, zato izdelek hranimo v temnem prostoru. Ker vitamin A pri izpostavljenosti soncu postane škodljiv, moramo izdelke, ki vsebujejo vitamin A, uporabljati samo zvečer. V poletnem času se uporabi vitamina A raje izogibajmo, zato oljni serum izdelamo brez tega vitamina.


28 Komentarjev

Anonimni · 19. decembra, 2013 ob 10:10

Pozdravljeni,
Zanimiv recept. Me pa zanima, kje lahko kupimo skvalen, vitamin A in coco caprylate.
lp

toncika · 19. decembra, 2013 ob 11:42

Pozdravljeni,

v objavi Kje kupiti in kaj kupiti je seznam spletnih trgovin, v katerih lahko nakupite različne sestavine. Skvalen dobite v beautyever.pl, vitamin A v različnih italijanskih spletnih trgovinah, Coco-caprylate pa na AromaZone ter Glamour Cosmetics in morda še kje. Coco-caprylate je nadomestljiv s katerimkoli lahkim esterskim ali "sintetičnim" oljem, npr. octyldodecanol, dicaprylyl ether, isoamyl laurate ipd.

Lep pozdrav,
toncika

Anonimni · 21. decembra, 2013 ob 18:47

Pozdravljeni,

mene pa zanima kje bi lahko kupila to čudovito stekleno stekleničko? Brskala vsepovsod pa nič sreče.

Hvala in lp

toncika · 22. decembra, 2013 ob 08:26

Pozdravljeni,

steklenička mi je bila podarjena, žal ne vem, od kje izvira. Trenutno se jih nikjer ne dobi, si pa zapišem in pogledam, kako je s tem :)).

Lp
toncika

Anonimni · 22. decembra, 2013 ob 17:47

Hvala vam, to bi mi bilo v veliko pomoč

lp

toncika · 25. decembra, 2013 ob 09:33

Pozdravljeni,

prosim vas, da me glede stekleničk kontaktirate preko maila: [email protected]

Lep Božič,
toncika

Anonimni · 4. januarja, 2014 ob 15:59

Zdravo,

kako dolgo pa zdrži takšen oljni serum?

LP, K.

toncika · 4. januarja, 2014 ob 16:16

Zdravo,

vse je odvisno od tega, kako sveža so olja, ki jih uporabite in kje serum hranite. Edino merilo, ki ga imate pri vrednotenju, je vonj po žarkem. Lahko zdrži tudi več mesecev, če ga hranite na hladnem in temnem mestu.

Lp,
toncika

Anonimni · 31. januarja, 2014 ob 19:37

Zdravo,

jaz se bom pa lotila izdelave oljnih serumov za moje prijateljice, preden pa jim podarim pa bi želela, če mi lahko poveste ali se vam zdijo kombinacije vredu. Vprašala sem jih kakšen tip kože imajo in so mi povedale, tako, da vem približno kakšne kombinacije moram narediti. Malce sem si pomagala še z vašo priloženo tabelo o oljih.
Uporabila bom hladno stiskana olja, ki jih imam trenutno doma, nekaj pa jih bom še morala kupiti.
Serum za okrog oči (šipkovo olje 15g, arganovo olje 39g, olje pšeničnih kalčkov 30g, olje makademije 15g, tokoferol 1g)
Serum za mešano-mastno kožo (jojoba olje 29g, lešnik 30g, olje mareličnih pečk 30g, makademija olje 10g tokoferol 1g)
Serum za suho in zrelo kožo (olivno olje 20g, arganovo olje 29g, avokadovo olje 20g, olje makademije 10g, olje pšeničnih kalčkov 20g, tokoferol 1g).

Ena kolegica pa mi je rekla, da ima nekako normalno kožo-ne vem kakšna olja pa bi lahko v tem primeru zmešala? mogoče kaj podobnega kot za suho in zrelo kožo?

Ne vem ali imam vredu razmerja, imam pa tudi kar veliko olj-mogoče preveč? Bila bi vesela vašega komentarja.

LP,
K.

toncika · 31. januarja, 2014 ob 20:29

Dober večer,

naj vas najprej razočaram: oljni serum za mastno kožo kar odpišite. Mastna koža se že sama dovolj masti, takšen serum bi jo samo še bolj zamastil. Tudi če izberete samo najbolj "lahka" olja, so ta še vedno preveč. Oljni serumi so, kot sem jasno zapisala v objavi, primerni predvsem za suho in starajočo se kožo. Za mastno kožo se oljni serumi izdelajo skoraj izključno na osnovi sintetičnih olj, pa še to je bolj redkost.

Serum za suho in zrelo kožo je po izbiri olj dober. Morda bi osebno povišala količino tokoferola, saj le-ta deluje tudi kot antioksidant in pomlajevalna sestavina na koži, ne samo za olja. Za suho in zrelo kožo lahko vključite tudi olje šipkovih semen. Kljub temu, da velja za "lažje" olje, je zaradi vsebnosti karotenoidov primerno za starejšo kožo, hkrati pa vam bo nekoliko izboljšalo mazljivost. Isto mešanico lahko uporabite tudi za normalno kožo.

Prav tako bo dobra tudi mešanica za okrog oči. Preden serum poklonite, kolegicam povejte, da se morajo mazati le v OKOLICI oči, bolje je, da se izogibajo vek. Na vekah je koža namreč močno tenka in v nekaterih primerih lahko raba olj povzroči zabuhlost, celo rdečico in pekoč občutek. Ravno iz tega razloga se za okolico oči navadno svetuje uporabo lahkih gelov ali emulzij z majhno količino olja.

Lep večer,
toncika

Anonimni · 1. februarja, 2014 ob 08:28

Dobro jutro,

lepo se vam zahvaljujem za vaše delo in za vaše mnenje. Hvala za opozorilo, da se za mastno kožo ne uporabljajo olja-v bistvu je res logično, da mastna koža je že sama po sebi mastna in, da nebi bilo dobro, da jo še po vrhu vsega mastimo še z olji.

Bom povedala kolegicam, kar ste mi napisali.

Prijeten dan,
K.

Anonimni · 1. februarja, 2014 ob 13:13

Zdravo, imate mogoče kakšen nasvet za problematično kožo? Včasih se mi pojavijo kakšni mozoljčki na obrazu, ponavadi jih preženem kar s kapljico eteričnega olja čajevca. Sem pa našla en zanimiv recept za problematično kožo in sicer gre takole; 50ml jojobinega olja, 50ml lešnikovega olja, 1 kapljica eteričnega olja geranije, 1 kapljica eteričnega olja limone. Bi vas še jaz lepo prosila za vaše mnenje, če lahko.

Suzana

Anonimni · 1. februarja, 2014 ob 13:24

bi pa še vprašala za olje tamanu-olje aleksandrijskega lovorja, prodajajo ga pa v spletni trgovini Organika, piše, da ima antimikrobne učinkovine in je zelo dobro pri težavah z aknami, mozoljčki. Mogoče bi lahko tudi s tem poskusila?

Suzana

toncika · 1. februarja, 2014 ob 16:10

Pozdravljena Suzana,

problematična koža zahteva posebno nego, navadno kot prvo stvar potrebuje obisk pri dermatologu. Dermatolog mora najprej ugotoviti, kaj je s kožo narobe, šele nato se lahko izbira kozmetične (ali zdravstvene) izdelke. Mozoljčki na obrazu se lahko pojavijo iz mnogih razlogov – od nepravilne nege, preagresivnih izdelkov, alergij, hormonskih motenj, kožnih bolezni kot so dermatitis itd. Dokler se ne ugotovi, kaj je dejanski problem, je govoriti o možnih rešitvah bolj kot ne nesmiselno.

Če se mozoljčki pozdravijo le z uporabo et. olja čajevca, bo najbrž težava v bakterijah. Mozoljčki so lahko namreč tudi posledica nekaterih bakterij, ki so prisotne v koži. V takem primeru je uporaba mešanic rastlinskih olj (ne glede na to, katera so ta olja) nesmiselna. Izjema je morda neemovo olje. V poštev pride uporaba eterični olj (razredčenih, v kateremkoli olju, ki vam odgovarja ali pa v kremi) ter drugih protibakterijskih izdelkov.

Priporočam vam, da si najprej podrobno preberete objavo o rastlinskih oljih. Naj vas takoj razočaram: rastlinska olja niso čudeži, so… rastlinska olja. Pa pika. In kot mantro ponovite: prodajalci morajo prodajati, ne zaupajte jim. Iščite prave študije in dokaze o tem, kar pišejo.

Tamanu olje je triglicerid kot vsa ostala olja. O olju tamanu pišejo vse možne stvari in lastnosti (kot se to pogosto zgodi z mnogimi olji), vendar pa razen tega, da kožo nahrani (kot vsa ostala olja), ni nič posebnega. Protimikrobne lastnosti, ki mu jih pripisujejo, so bolj kot ne "izposojene" od drugih delov rastline. Obstaja namreč ogromno raziskav o antimikrobnih in protiviralnih lastnostih izvlečkov iz listov, korenin in celo vej tega drevesa. Če je krompir vir škroba, ali so potem tudi njegovi listi vir škroba? Ne bi rekla… vendar prodajalci ravno to počnejo: enemu izdelku iz neke rastline pripisujejo lastnosti, ki jih ima drugi izdelek iz popolnoma drugega dela rastline.

Če vam et. olje čajevca pomaga, ostanite pri tem. Zakaj bi po nepotrebnem komplicirali?

Lep dan,
toncika

Anonimni · 1. februarja, 2014 ob 17:22

Zdravo,

hvala vam za tako razpisano in utemeljeno razlago. Bom morala oditi k dermatologu, da ugotovi izvor mozoljčkov. Mogoče gre pa res za kakšno bakterijo. Torej tako glasno olje tamanu povsem običajno olje kot ostala. Res je, bom zaenkrat še kar ostala pri mojem čajevcu. Hvala za pomoč in lep večer,

Suzana

Anonimni · 25. marca, 2014 ob 12:41

Živijo ga. Tončika,

Sama se že kar nekaj časa spravljam zraven, da bi si poskusila narediti en oljni serum za okrog oči. Kajti v trgovinah so ti serumi predragi poleg tega sem pa razmišljala zakaj si ga nebi sama naredila. Me pa zanima katera olja bi bilo smiselno najbolje uporabiti? Doma imam na razpolago šipkovo,arganovo,avokadovo, pšeničnih kalčkov, olivno, makademije, mareličnih pešk. Sem pa slišala, da je tudi zlo fajn svetlinovo, boraginovo ter grozdnih pečk -sem pa si malce prebirala in zasledila, da so ta olja kar bolj občutljiva in hitro pokvarljiva vendar pa baje kar učinkovita. Naredila bi si pa res zelo malo količino 10ml stekleno stekleničko. Mi lahko lepo prosim napišete katera olja bi bilo najbolje uporabiti ter koliko gramov vsakega-ali je razmerje med njimi pomembno ali ne?

Že vnaprej hvala,
K.

toncika · 25. marca, 2014 ob 19:16

Pozdravljeni,

kot sem najbrž že nekje zapisala, oljni serumi pri nekaterih ljudeh niso najbolj priporočljivi za uporabo v okolici oči. Koža v okolici oči je namreč precej tanka, uporaba oljnatih izdelkov pa lahko pripelje do zabuhlosti in rdečice. Če imate z uporabo oljnih serumov že pozitivne izkušnje, potem vsekakor lahko poskusite z izdelavo takšnega izdelka doma.

V objavi o rastlinskih oljih (Rastlinska olja: sestava, izbira in uporaba) si preberite o posameznih oljih in seveda tudi o posameznih "dvojicah" ali "nadomestilih". Tako boste ugotovili, da sta svetlinovo olje in boragino olje čislana zaradi gama-linolenske kisline in da je uporaba enega ali drugega povsem enakovredna. Zakaj bi torej uporabljali oba, ko je eden le ponovitev drugega?

Vsa olja, ki imajo veliko nenasičenih maščobnih kislin, so hitro pokvarljiva. Prav zato je zelo priporočljivo vsaki oljni mešanici dodati vedno tokoferol (vitamin E), ki zavira žarkost, hkrati pa dobrodejno učinkuje tudi na vašo kožo.

Razmerje olj, ki jih boste uporabili, ni pomembno. Razmerje pravzaprav določite sami, glede na to, katere lastnosti olj so vam najbolj pomembne. Priporočala bi, da za izboljšanje mazljivosti vključite vsaj nekaj odstotkov "sintetičnih" olj (seveda tista, ki so Ecocert) ali pa skvalena, slednji bo deloval tudi kot antioksidant.

V objavi, ki sem vam jo priporočila, je tudi povezava do pdf tabele, kjer lahko najdete sestavo in seveda občutljivost posameznih olj. Za izbiro rastlinskih olj si lahko pomagate s tisto tabelo in seveda z vsebino objave. Če imate kakršenkoli dvom, lahko vprašate in vam bom pomagala, vendar pa se morate potruditi, da formulo sestavite sami.

Lep večer,
toncika

Anonimni · 25. marca, 2014 ob 20:40

Živijo ga. Tončika,

zahvaljujem se za tako obširne informacije. Vsekakor bom prebrala objavo o rastlinskih oljih, v primeru vprašanj se pa bom obrnila na vaše strokovno mnenje.

Nisem vedela, da lahko pri nekaterih povzročajo rdečico ali zabuhlost-hvala za to informacijo.
Do sedaj še nisem uporabljala oljnega seruma-le ogledovala sem si jih na trgovinskih policah, vendar meni se zdijo predragi.

Mogoče pa bi bilo bolje za prvič poskusiti kar s kakšnim mazilom iz čebeljega voska ter z dodatkom kakšnih izmed zgoraj naštetih olj. Da nebi bila samo olja.

Hvala za odgovor še enkrat,
K.

toncika · 25. marca, 2014 ob 20:42

Živjo,

enak učinek bi imela tudi mešanica olj z voskom. Koža namreč potrebuje vlago, torej vodo. Emulzija ima prednosti pred samimi maščobami ravno v tem: voda koži prinese vlago, hkrati pa tudi pripomore k vpijanju maščobne faze.

Lep večer,
toncika

Čbelca · 4. aprila, 2014 ob 12:37

Imam še tu eno vprašanje.. v receptu za serum je olje pšeničnih kalčkov in pa tokoferol. Ali ne hladno stiskano olje pšeničnih kalčkov že vsebuje samo po sebi tokoferol ali ga potemtakem vseeno dodamo v serum? hvala

toncika · 5. aprila, 2014 ob 16:42

Olje pšeničnih kalčkov vsebuje vitamin E. Ja. Vendar… v tako majhnih količinah, da olju ne more niti ne vem koliko podaljšati roka trajanja. Tokoferola je cca 250 mg (miligramov!) na 100 g olja. To je 0,25 grama na 100 g olja. Če pomislimo, da olje pšeničnih kalčkov uporabimo v količini 20%, bomo na 100 g izdelka imeli le 0,0625 g tokoferola. Kolikšen učinek bo imela takšna količina vitamina E na sam izdelek in na našo kožo?

Olja vsebujejo maščobne kisline, vse ostale stvari so prisotne le v sledeh. Ko berete, da neko olje vsebuje ta ali oni vitamin, se morate zavedati, da govorimo o količinah, ki so velikosti miligramov. Kako učinkovite so lahko takšne količine, glede na to, da je npr. za tokoferol priporočena količina uporabe v kozmetičnih izdelkih do 5% (torej do 5 g na 100 g)?

bellamia18 mia · 7. septembra, 2014 ob 14:21

zdravo!
koliko tokoferola damo v stekleničko olja ki vsebuje 250ml?Če dodamo olje ,ki smo ga zaščitili s tokoferolom v milo po sledi ali s tem ohranimo varnost olja pred žarkostjo ali se tokoferol uniči v kontaktu z naoh ali se uniči ko se milo segreva v kalupu.Sprašujem za to ker negovalno olje ne bom segrevala dodala ga bom po traku.Torej katero segrevanje uniči tokoferol.
lp

Anonimni · 24. januarja, 2015 ob 14:15

Pozdravljeni!

Kaj pa kak vlažilni serum, ste ga že kdaj izdelovali (če sem ga spregledala na vaši spletni strani, se opravičujem)? Vidim, da moji koži pozimi primanjkuje vlage, čeprav spijem veliko tekočine, torej ji manjka vlage, ne hranil oz. olja.
Imate kak recept za kak vlažilni serum, ki bi ga lahko uporabljala za pod kremo?

Lep dan,
Mojca

Toncika M · 7. februarja, 2015 ob 11:42

Živjo,

kot ste sami že ugotovili, je voda za kožo neizogibno nujna.
Recepta za vlažilni serum na blogu ni, ker je za njegovo formuliranje potrebno dobro obvladati zgoščevalce vodne faze, pa tudi vse aktivne sestavine. Prav o aktivnih sestavinah je trenutno premalo informacij, da bi lahko kar tako objavila kašen recept.

Najbolj preprosta (in tudi zelo učinkovita) rešitev, ki vam jo lahko predlagam, je uporaba gela iz natrijevega hialuonrata. O njegovi izdelavi in o sestavini sami si lahko preberete tu: http://moja-kozmetika.blogspot.com/2013/09/natrijev-hialuronat-in-hialuronska.html

Lp

crasula · 9. februarja, 2018 ob 13:58

Pozdravljeni,
hči spi, jaz pa spet raziskujem in prebiram vaš blog. ☺
Na eni izmed delavnic smo pred letom dni izdelali enostavne oljne serume, katerim smo na 10ml dodali le kapljico vitamina E. To je po aromaterapevtskih smernicah cca 0,5 %, srveda se od olja do olja razlikuje. Zanima me, zakaj ga je tu kar 3%.
v svoj serum, bi namesto vit A dala ubiquinon v prahu, o katerem sva že govorili. Vse ostalo bi ostalo isto (coco caprylat in svalen-če tega sploh dobim, pri nas sem zasledila le skvalAn, bo vseeno tudi v redu? vem, da mu je veliko odvzeto) le olja bi mogoče zamenjala.
že se sliši jok…. lp

Toncka Mavric · 9. februarja, 2018 ob 16:59

Pozdravljena,

serum je po definiciji navadno tekoč kozmetični izdelek na osnovi vode in aktivnih sestavin, topnih v vodi. V zadnjih letih se je pojavil tudi ti. oljni serum, ki seveda temelji na maščobah. Značilnost seruma je predvsem ena: v njem so količine aktivnih snovi višje (ali zelo visoke) in zaradi tega je izdelek bolj koncentriran. Namen serumov je "udarni efekt" ter maksimalna sinergija med posameznimi sestavinami. Če je to recimo vodni serum, je dobro, da vsebuje več vlažilnih snovi, ki delujejo na različne načine (npr. en zadržuje vlago zaradi filma, drugi je del NMF itn). Enak princip naj bi imeli oljni serumi: višje koncentracije ter zelo premišljene aktivne sestavine. Serumi nam po domače povedano omogočajo vse tisto, kar nam kreme zaradi omejitev, ki nam jih postavlja emulzija, ne dovolijo. To je vzrok tistih 3% – namen seruma je udarna moč (ter sinergija).

Glede skvalena in skvalana … skvalEn je naravno prisotna neumiljiva snov v olivnem olju in je odličen antioksidant. SkvalAn je hidrogenirana različica skvalena, torej olje, ki mu s hidrogenizacijo odvzamejo vse nenasičene verige ter iz njih naredijo nasičene. Skvalan naj bi ravno zaradi tega imel bistveno nižjo (ali nično) antioksidativno dejavnost, torej je spet (skoraj samo) maščoba. Skvalen lahko tudi dobite na isti poljski strani kot Q10 😉

Olja pa le menjajte kot vam srce želi, važno je, da bodo vaši koži odgovarjala 😉

Lp
Tončka

crasula · 9. februarja, 2018 ob 20:01

Prav lepa hvala za natančno obrazložitev. Bom malo poizkusila le s serumi, ker časa za kreme pri dveh nadobudnežih trenutno ni. Lep vikend.
Na Poljsko pa sem že pisala. Za pošiljanje 5g Q10 je le 10PLN. Res ugodno. Vključim tudi skvalen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.