fbpx

Natrijev hialuronat in hialuronska kislina

Objavil Tončka Mavrič dne

Natrijev hialuronat in hialuronska kislina

Natrijev hialuronat (INCI: Sodium hyaluronate) je natrijeva sol hialuronske kisline oz. hialuronata ali hialuronana. Hialuronat je naravno prisoten tako pri živalih kot pri ljudeh, saj ga telo samo proizvaja. Najdemo ga skoraj povsod v človeškem telesu: na koži, v sklepih, v medsklepni tekočini, vezeh in še v mnogih drugih organih; njegova glavna naloga pa je vlaženje in mazanje. Brez hialuronske kisline bi naše telo bilo le zarjavel in škripajoč kup kosti.

Hialuronska kislina ali hialuronat kljub svojemu imenu nima veliko skupnega s klasičnimi kislinami kot sta mlečna ali citronska kislina. Hialuronska kislina je po svoji strukturi pravzaprav polisaharid, sestavljen iz D-glukuronske kisline in D-N-acetilglukozamina. Glukuronska kislina in acetilglukozamin skupaj tvorita par (disaharid) z molekulsko maso 400 Da (Daltonov ali g/mol), ti pari pa se lahko povežejo v različno dolge verige, ki štejejo tudi več tisoč takšnih parov. Te verige imajo zato lahko različno molekulsko maso, od nekaj tisoč do več milijonov Daltonov.

 Glede na to, koliko parov ima določena veriga, delimo hialuronat na tistega z nizko molekulsko maso in tistega z visoko molekulsko maso. Te delitve so pogosto nejasne in niso točno določene, nekateri pa v to delitev vključijo še dodatne razrede, npr. hialuronat s srednjo molekulsko maso, hialuronat z ultranizko molekulsko maso itd. V nekaterih virih je hialuronat z nizko molekulsko maso opredeljen kot tisti, ki ima manj kot 25 kDa (torej 25.000 Da), v drugih manj kot 100 kDa (torej 100.000 Da), spet v tretjih pa kot tisti z molekulsko maso med 10 in 500 kDa (torej med 10.000 Da in 500.000 Da).

Natrijev hialuronat in hialuronska kislina različnih molekulskih mas se širom po svetu uporabljata tako v prehrani kot v zdravstvu in veterini. Injekcije natrijevega hialuronata naj bi npr. obnavljale hrustanec ter izboljšale gibljivost sklepov pri različnih sklepnih okvarah, enako se v veterini uporabljajo injekcije hialuronata za zdravljenje raznih problemov s sklepi pri konjih.  

Gel iz natrijevega hialuronata

Natrijev hialuronat v kozmetiki: prah in izdelava raztopine

V kozmetične namene se uporablja tako hialuronat z nizko kot hialuronat z visoko molekulsko maso. Delitev glede na maso je pomembna predvsem zato, ker se hialuronat pri različni masi obnaša nekoliko drugače. Pri tem natančnost številk in klasifikacij za nas kot domače izdelovalce kozmetike ne igra bistvene vloge, važno je le, da vemo, ali imamo opravka s hialuronatom z nižjo ali višjo molekulsko maso.

V kozmetiki se uporablja predvsem sol hialuronske kisline, torej natrijev hialuronat. Cena je kar precej visoka, vendar pa njegova učinkovitost in nizki odstotek uporabe odtehtata strošek. Dobavljiv je tako čist kot tudi v raztopini, pri čemer je raztopina navadno dražja. Čist je pravzaprav bel prah brez vonja in okusa; raztopina pa je bolj ali manj viskozna, prozorna tekočina. Je dobro topen v vodi in netopen v maščobah. V preteklosti se je hialuronat pridobival iz živalskih virov, vendar se danes vedno bolj teži k biotehnološki izdelavi z uporabo določenih genetsko modificiranih kultur bacilov in bakterij. Natrijev hialuronat nekaterih proizvajalcev je v skladu z Ecocert certifikatom in je kot tak dovoljen v naravni kozmetiki.

V primeru, da kupimo natrijev hialuronat v prahu, moramo pred uporabo vsekakor pripraviti raztopino. Ob stiku z vodo namreč rad naredi kepice in se le počasi stopi, zaradi česar se kot prah v emulzijah le stežka porazdeli. Raztopino lahko pripravimo v različnih koncentracijah, najpogostejša je 1% raztopina, včasih pa zasledimo tudi bolj koncentrirane raztopine.

1% raztopino pripravimo tako, da v 98,5 gramov vode vsujemo 1 gram natrijevega hialuronata, premešamo in pustimo čez noč, da se namoči. Naslednji dan raztopino dobro premešamo in z žlico razbijemo morebitne kepice. Dodamo 0,5 g Cosgarda (konzervans) ter shranimo v čisto embalažo. Tako pripravljeno raztopino nato uporabljamo v kozmetičnih izdelkih.

Glede na molekulsko maso našega hialuronata bo tako pripravljena raztopina lahko bolj ali manj viskozna (ali po domače »gosta«). Natrijev hialuronat z nižjo molekulsko maso daje redkejše gele: manjša kot je molekulska masa, manj viskozna je raztopina. Nasprotno natrijev hialuronat z višjo molekulsko maso daje gostejše gele – višja kot je molekulska masa, bolj viskozna je raztopina.

Lastnosti in uporaba natrijevega hialuronata

Natrijev hialuronat ima v kozmetičnih izdelkih mnogo nalog in zelo široko je tudi njegovo področje delovanja. Hialuronat je najboljša znana vlažilna sestavina. V primerjavi z ostalimi vlažilnimi sestavinami (glicerol, sorbitol itd) lahko nase veže veliko več vode in več jo tudi zadrži pred izhlapevanjem. Na koži ustvari tanek film, ki prepreči izhlapevanje vode oz. zadržuje potrebno vlago na površini kože, zaradi česar je koža bolj napeta, mehka in elastična. Prav zaradi teh lastnosti ga najdemo v mnogih anti-age izdelkih: suho in starajočo se kožo dobesedno napolni z vodo, gube pa posledično izgledajo manjše.

Vendar pa natrijev hialuronat ni le vlažilna sestavina. Vzpodbudi obnavljanje kože in nastanek kolagena, kar se kaže v mlajšem videzu. Zelo dobro pospeši celjenje in obnovo poškodovane kože, hkrati pa ščiti pred prostimi radikali in je kot tak zelo dober antioksidant. Prav zato je natrijev hialuronat ena najboljših sestavin v vseh izdelkih za občutljivo, poškodovano ali od sonca opečeno kožo.

Pri tem je vloga hialuronata z nižjo in višjo molekulsko maso nekoliko drugačna. Natrijev hialuronat z višjo molekulsko maso zelo dobro zadržuje vodo na površini kože, hialuronat z nižjo molekulsko maso pa prodre globlje in globoko navlaži kožo, hkrati pa izboljša mikroprekrvavitev kože.

Zaradi njegove vsestranske uporabnosti ga lahko dodamo pravzaprav vsakemu izdelku. Koža ga zelo dobro prenaša, tudi najbolj občutljiva in problematična koža ga dobro sprejme. Primeren je tako za obraz kot za telo, najbolj hvaležna pa bo zanj suha koža. Kot vlažilna sestavina nam bo služil v kremah in losjonih za telo, v kremah za pred in po sončenju kot vlažilna, antioksidantna ter pomirjevalna sestavina. V kremah in serumih za obraz bo kožo navlažil, hkrati jo bo pomladil in naredil mehkejšo in bolj elastično.

Natrijev hialuronat je izredno učinkovita sestavina, zato že relativno majhna količina močno spremeni učinek naše emulzije. Navadno se ga uporablja v količinah do 1% (čistega natrijevega hialuronata, ne raztopine!), vendar je takšna količina redka. Največkrat se tako visok odstotek znajde v posebej vlažilnih serumih in gelih za zares suho in starajočo se kožo, kjer osnovo predstavlja prav gel iz natrijevega hialuronata, kateremu so dodane različne aktivne sestavine.

V veliki večini ostalih primerov pa se natrijev hialuronat uporablja v precej nižjih odstotkih. Kot sem že omenila, se hialuronat v kontaktu z vodo počasi topi in zelo rad ustvari grudice. Zato se navadno za preprostejšo uporabo pripravi 1% raztopino (za opis postopka glej zgoraj), ki jo nato uporabljamo kot dodatek našim emulzijam. Tako čist natrijev hialuronat kot tudi raztopina sta občutljiva na previsoke temperature, zato ju vedno uporabljamo samo na hladno: raztopino dodajamo v izdelke v hladni C fazi; če pa želimo izdelati gel ali serum na osnovi hialuronata, moramo celoten izdelek pripraviti na hladno.

Pripravljeno raztopino uporabljamo v naših izdelkih v poljubnih količinah, vendar svetujem, da se omejite do največ 5%, saj lahko v prevelikih količinah in v kombinaciji z drugimi vlažilnimi sestavinami povzroči občutek potenja. V primeru, da raztopino uporabimo v količini 5%, imamo v končnem izdelku 0,05% čistega natrijevega hialuronata, vendar pa že tako majhna količina izredno učinkovito navlaži kožo. Razlika je tudi pri tako nizki koncentraciji navadno precej očitna, emulzija z natrijevim hialuronatom pusti kožo mehko, svilnato, koža pa ostane navlažena dlje časa. 

Tako kot pri ostalih vlažilnih sestavinah moramo biti tudi pri uporabi natrijevega hialuronata pozorni ka kombinacijo ostalih sestavin. V prevelikih količinah in v prisotnosti drugih vlažilnih sestavin lahko povzroči občutek, kot bi se koža potila. V kombinaciji s pantenolom, še posebej če s slednjim nekoliko pretiravamo, lahko dosežemo poleg občutka potenja tudi nekoliko lepljiv občutek. Natrijev hialuronat tudi bistveno izboljša mazljivost emulzije.


41 Komentarjev

Anonimni · 9. septembra, 2013 ob 08:56

Pozdravljena Tončika.

Super objava, sem bila ravno v fazi raziskovanja opisane sestavine. Vprašala bi vas če morda veste, ali je Natrijev hialuronat dobavljiv pri katerem od naših dobaviteljev.

Najlepša hvala za odgovor,

Marjetka

toncika · 9. septembra, 2013 ob 14:27

Živijo Marjetka,

kolikor vem, se v slovenskih spletnih trgovinah natrijevega hialuronata ne da dobiti. Našli ga boste le v tujini: v Nemčiji (npr. GisellaManske), Italiji (npr. Glamour Cosmetics) in na Poljskem (Beautyever). Vendar po mojem mnenju spada med tiste sestavine, za katere se naročilo iz tujine splača 🙂

Lep dan,
Toncika

Anonimni · 1. marca, 2014 ob 16:01

Dobiti se ga da tudi pri Milnici.si :),

lp, Polona

Anonimni · 23. aprila, 2014 ob 20:51

Spoštovani, kupilla sem 2 g hialuronske kisline v prahu. Ker sama nisem kemik in ne znam mešati pravilnih sestavin me zanima koliko je to nevarno če bi jo vmešala v kremo za obraz. Tudi če dam ščepec prahu v vodo raztopim pustim čez noč potem pa skupaj v kremo. Mi lahko razžre kožo? Ne upam si sama eksperimentirati, po drugi strani pa me take kreme, ki naj bi imele to notri sploh ne ganejo, saj zagotovo imajo v premajhni količini to kislino. Zanima me ali lahko to naredim brez kupovanja dodatnih stvari za mešanje, samo ščepec tega prahu voda plus krema?Hvala

toncika · 24. aprila, 2014 ob 18:20

Pozdravljeni,

gotovo niste kupili hialuronske kisline temveč natrijev hialuronat, ki je pravzaprav sol te kisline 🙂 O njeni nevarnosti (in možnosti da vam razžre kožo) si pa prosim preberite celotno objavo. Menim, da je dovolj jasno razbrati, da natrijev hialuronat ne more razjesti kože.

Če jo želite dodati že izdelani (kupljeni) kremi za obraz, vam to odsvetujem, saj dodajate tudi vodo, ki pa ni konzervirana. Cela krema se lahko pokvari. Če je vaš cilj zgolj povečati vlaženje kože, je bolje, da izdelate klasično 1% raztopino (konzervirano, seveda) in jo uporabljate pred nanosom kreme, ki jo trenutno imate.

Lp
toncika

Anonimni · 30. decembra, 2014 ob 10:11

Dobi se tudi pri Tovarni organiki ;),

lp

Anonimni · 22. marca, 2016 ob 21:55

Pozdravljeni!

Če sem prav razumela, lahko raztopino hialuronata dodamo šele v C fazi, skupaj z npr. konopljinim oljem, ko se emulzija ohladi na 55 stopinj? Torej, en dan pred pripravo 100 ml kreme za obraz, raztopim 0,5 g hialuronata v 20 g destilirane vode, pustim čez noč, naslednji dan premešam in dodam po normalnem postopku, v C fazo (po tem, ko sem naredila 23 % oljne faze in 57 % vodne faze, dodala konzervans, združila fazi)?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,
Tamara

Anonimni · 27. maja, 2017 ob 08:28

Pozdravljeni,

morda veste, kje lahko kupim hialuronat z nižjo molekulsko maso?

Lp, Neli

Anonimni · 13. novembra, 2017 ob 10:30

Pozdravljeni.
Zadnje čase sem začela doma izdelovat negovalne kreme in serume, pa me zanima če bi lahko natrijev hialuronat raztopila v hidrolatu (npr. sivkinem) in če bi morala se kakšno sestavino dodat za rok trajanja temu vlažilnemu gelu za obraz ali bi bili ti 2 sestavini dovolj?
LP, Sara

crasula · 13. novembra, 2017 ob 13:59

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če bi lahko pripravila (če ima smisel oz. če deluje potem tako globinsko kot na povrhnjico) 1 % raztopino in sicer iz 0,5 % natrijevega hialuronata z višjo in 0,5 % natr.hial. z nižjo molekulsko maso? Uporabljala bi ga kot serum, raztopljen hialuronat v hidrolatu. Hvala

Toncka Mavric · 18. novembra, 2017 ob 11:13

Pozdravljena Sara,
natrijev hialuronat lahko raztopite v sivkinem hidrolatu, seveda pa bi bilo potrebno izdelku dodati tudi konzervans saj ga med izdelavo izpostavljate potencialno okuženemu okolju (zrak, žličke in ostala oprema ipd). Pred dodajanjem konzervansov priporočam, da se pozanimate pri prodajalcu hidrolata, ali je njegov izdelek že konzerviran ter s katerim konzervansom.

Na vprašanje, ali bosta te dve sestavini dovolj pa, žal, ne morem odgovoriti. Odvisno je namreč od tega, kaj bi radi s tem izdelkom dosegli, kakšna je vaša koža, katere izdelke boste ob tem gelu še uporabila, kaj ti izdelki vsebujejo itd. Če imate suho kožo in boste po uporabi gela iz hialuronata uporabili še kremo s sestavinami z intenzivnim vlaženjem, bo najbrž dovolj. Če imate suho kožo in namen uporabiti le ta gel, pa najbrž ne bo dovolj.

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 18. novembra, 2017 ob 11:19

Živjo,
seveda, tak gel lahko pripravite. Natrijev hialuronat z nižjo molekulsko maso bo deloval bolj v globljih slojih, tisti z višjo molekulsko maso pa bolj na povrhnjici. Upoštevajte, da bo izdelek bolj tekoč (hialuronat z nižjo molekulsko maso namreč daje bolj vodene raztopine).

Lp
Tončka

crasula · 18. novembra, 2017 ob 13:46

Prav lepa hvala. Ju bom zmešala in tako imela globinsko in površinsko nego. ☺

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 09:02

Pozdravljeni,

ima ga poljska trgovina beautyever.pl

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 09:06

Pozdravljeni,

svetujem vam, da si izdelate gel iz 98,5% vode, 1% natrijevega hialuronata in ga nato konzervirate z 0,5% Cosgarda, le-tega pa nato uporabljate kot dodatek emulzijam v količinah do 5%. Vaša varianta bi namreč po eni strani dala precej visoko koncentracijo natrijevega hialuronata (bolj primerno za serume ali gele), hkrati pa bi vam otežilo izdelavo emulzije, saj bi bilo razmerje vode in maščobe v trenutku emulgiranja preveč v prid maščobni fazi.

Lp
Tončka

Hruška · 21. marca, 2018 ob 17:53

Tončka, pozdravljena spet na blogu! Me veseli, da si se vrnila k temu, kar te izpolnjuje in razveseljuje 🙂

Nekaj let po tej objavi sem v emulzije vključevala 1% raztopino natrijevega hialuronata, narejeno po postopku, kot si ga opisala zgoraj. Nato pa sem zaradi nekaj nepraktičnosti (raztopino je potrebno izdelani 1 dan prej, rok trajanja je kratek, raztopine potrebujem manj kot je dejansko izdelam) iskala drugačen način vključevanja natrijevega hialuronata v emulzije.

Po vzoru Die Aloe-Vera-200:1 (ga. Heike), sem poskušala pripraviti podobno bazo z natrijevim hialuronatom. Najprej sem ga zmešala z glicerinom, kjer je sprva dispergiral, nato se je usedel na dno, naslednji dan pa je bil v čaši le še zelo lepljiv in zelo viskozen gel, kar mi ni ustrezalo.

Nato sem preverila, kako se obnaša v etanolu. Zmešala sem 5 % natrijevega hialuronata in 95 % etanola (70 %). Natrijev hialuronat dispergira in se sčasoma usede na dno, vode (iz 70 % etanola) se ne napije. Kako to?
Mešanico hranim v rjavi steklenički s pipeto. Stekleničko pred uporabo dobro pretresem, da dobim karseda homogeno disperzijo in odpipetiram željeno količino v emulzijo ali vodno fazo. Tam se enakomerno razporedi in nabrekne. Kaj praviš o taki uporabi oz. doziranju? Kako reagiranata natrijev hialuronat in etanol? Občasno namreč, med izdelavo gela, zavoham žveplo ali nekaj podobo neprijetnega. Kaj bi to lahko bilo?

Lep pozdrav,
Hruška

Toncka Mavric · 22. marca, 2018 ob 05:06

Pozdravljena Hruška 😉

Po dolgem času sva spet na vezi. Lepo je, ko si spet "doma" 😉

Najprej te bom vprašala… zakaj pa izdelaš raztopino (samo) en dan prej? Raztopino lahko izdelaš tudi mesece prej, jo konzerviraš in to je to, traja pa ti gotovo 6 mesecev ali tudi več, če jo hraniš v hladilniku. To že konzervirano raztopino nato uporabljaš v tvojih izdelkih. Raztopino lahko narediš tudi 2 ali 2,5%, ni nujno potrebno, da je 1%, tako v končnem izdelku z dodatkom konzervriane raztopine uvedeš tudi manj konzervansa.

Glede drugih variant, npr. disperzija v etanolu, je ne bi priporočala, saj dejansko nimaš nadzora, koliko homogena je mešanica, ki jo odpipetiram. Danes morda dobiš 0,2 g hialuronata, jutri pa le 0,1. Hialuronat nabrekne le v vodi, v raztopini alkohola ne more, preprosto ker je voda voda in etanol etanol. Že izdelan gel se lahko topi v etanolu, vendar je po dostopnih podatkih ta topnost nizka (raztopina iz 1% hialuronata se v etanolu topi v količini do 15%, se pravi je na koncu to 0,15 grama hialuronata).

Zares najbolj preprosta varianta je, da si izdelaš konzerviran gel, ki ga nato porabiš postopoma. Vedno veš, kolikšno količino hialuronata si vključila v formulo. Pa še na zalogi je vedno, ni ti potrebno večer prej izdelati gela.

Kar se tiče vonja, sam hialuronat ne vsebuje žvepla, tako da reakcija oz. vonj, ki ga občasno čutiš, ne more biti zaradi tega. Kolikor vem, etanol in hialuronat ne reagirata, ne v dobrem (torej hialuronat ne nabrekne), ne v slabem (torej ne pride do neželene reakcije). Kaj je vonj, ki ga začutiš, pa ne bi vedela. Morda ima hialuronat kakšne primesi, ki reagirajo z etanolom… vendar so to bolj ugibanja kot karkoli drugega!

Lp
Tončka

Hruška · 23. marca, 2018 ob 17:28

Tončka, hvala za temeljit in obširen odgovor, kot vedno 🙂

Morda sva se nekoliko narobe razumeli – raztopine nisem vedno znova izdelala en dan pred copranjem, sem jo pa po 2-3 mesecih zavrgla. Hranila pa sem jo pravtako v hladilniku.

No, glede na to, da bi jo lahko hranila tudi 6+ mesecev v hladilniku, si me prepričala v to, da si ponovno izdelam raztopino, tokrat 2,5 % 🙂 Doziranje raztopine je itak bolj natančno, le pri formuliranju bom morala paziti, da C faze ne bo preveč (ker sem do sedaj uporabljala 5 % disperzijo).

Za konzerviranje uporabljam Cosgard – misliš, da bi raztopini morala dodati malček mlečne kisline, da bi pH znižala nekoliko pod 7? Sicer želim pH raztopine čimbolj okoli 7, ker jo bom uporabljala tudi za izdelke za okoli oči.

Že vnaprej hvala!

Bodi lepo,
Hruška

Toncka Mavric · 26. marca, 2018 ob 06:32

Živjo,

Cosgard nujno potrebuje pH, nižji od 6,5.
Če imaš raztopino natrijevega hialuronata, ki ima pH recimo 6, jo še vedno lahko dodajaš v izdelke za okolico oči (ki bo nato imel pH okoli 7). Izdelku samo naknadno popraviš pH.

V ta izdelek boš najbrž dodala tudi kakšen hidrolat – reciva kamilični – ki imajo tudi kisel pH, tam med 4 in 6. Dodala boš natrijev hialuronat, s kislim pH. Pa reciva še kakšno drugo sestavino s kislim pH. Vendar začetni pH sestavin nato v zmesi brez težav popraviš na cca 7, saj so vse stabilne v širšem razponu. Drugače bi seveda bilo, če bi želela dodati npr. urejo: le-ta mora imeti obvezno pH okoli 6.

Lp
Tončka

    Saša · 8. novembra, 2018 ob 10:25

    Pozdravljena,

    Že vrsto let delam mila in sem si dosti pomagala z vašo pomočjo. Delam tudi kreme, ampak samo z olji, pred nanosom kreme pa si dam hidrolat smilja ali gel aloe vera. Zdaj pa bi rada poskusila tudi gel hialuronske kisline, ne bi ga mešala v kreme ampak bi si samostojno dala pred kremo na obraz. Ali moram obvezno dati konzervans Cosgard?, koliko časa bi mi gel trajal v hladilniku brez konzervansa? Hialuronsko kislino bom naročila v trgovini Organica, če kupim 2 g , mi ne bo pretekel rok uporabe? Si bom pa točno pogledala recept in vsa vaša priporočila.
    Hvala in lepo pozdravljeni Saša

      Tončka Mavrič · 8. novembra, 2018 ob 12:16

      Živjo Saša,

      me veseli, da ti izdelki uspevajo, to je najlepša vzpodbuda za pisanje bloga! 😉

      Če želiš izdelati gel iz hialuronata, moraš vanj obvezno vključiti tudi konzervans. Gel namreč vsebuje vodo – kjer je voda, tam je možnost za razvoj bakterij in plesni. V hladilniku bi morda bil “varen” kakšen dan ali dva, ampak tega zares ne priporočam. Hialuronat se zelo dolgo namaka, da iz njega nastane gel in to “čakanje” in sprotno pripravljanje vzame ogromno časa. Vsekakor boljše, če si izdelaš gel in ga konzervriaš.

      Koliko časa bo trajal suh hialuronat (sama sestavina) pa žal ne znam odgovoriti, to je namreč odvisno od tega, kako sveže zaloge ima trgovina in kdaj ima rok hialuronat, ki ga boš kupila. O roku uporabe trenutnih zalog boš morala povprašati kar pri prodajalcu 🙂

      Lp
      Tončka

        Saša · 8. novembra, 2018 ob 13:06

        Če moram obvezno dati konzervans, potem pa to ni povsem naravno, vendar ga bom vseeno poskusila izdelati. Napisala si, da se zelo dolgo namaka, v videu je prikazano čez noč, saj je tako? Saj bo v redu tako, da si potem ko ga izdelam dam prvo to na obraz in potem še mojo bio kremo – na bazi olj.? Pa še to me zanima, če veš, a je to rastlinski hialuronat? Hvala za odgovore in lep dan, Saša

          Saša · 8. novembra, 2018 ob 13:14

          Pa še to? Ali se lahko konzervansa da nekoliko manj? hvala

          Tončka Mavrič · 12. novembra, 2018 ob 05:10

          Živjo Saša,

          “naravno” je ena taka zelo relativna beseda. V naravni (certificirani) kozmetiki so parabeni prepovedani, pa veš, da so parabeni naravno prisotni v nekaterih rastlinah, npr. borovnicah? Torej so naravni. Tudi benzilalkohol (sestavina Cosgarda oz. Geogarda 221) je naravno prisotna v rastlinah kot npr. jasmin, vrtnica, ilang-ilang.

          Konzervans v kozmetičnih izdelkih ni opcija ali sestavina “po želji”. Konzervans je NUJEN in POTREBEN. Škoda, ki jo lahko naredi nekonzerviran izdelek je precej večja od škode konzervansa. V kozmetiki mora varnost biti nad vsemi ideali in prepričanji! Nekonzerviran izdelek (ali nepravilno konzerviran izdelek) lahko pripelje do hudih obolenj in tudi do slepote! Zatorej: konzervans je NUJEN in njegova količina STROGO DOLOČENA. Njegova vsebnost ne sme biti nižja – toliko kot ga je potrebno, ga je pač potrebno, drugače ne more konzervirati. Pomisli samo na to: bi jedla pokvarjeno hrano ali hrano, za katero samo sumiš, da je morda pokvarjena? Zakaj bi se potem mazala z izdelki, za katere nisi trdno prepričana, da niso pokvarjeni?

          Glede uporabe: ja, seveda, naneseš posebej hialuronat in nato še olje. Lahko pa seveda narediš tudi tako, da si na prste kaneš oboje – hialuronat in olje – zmešaš s prsti in nato naneseš na obraz.

          O izvoru materiala za hialuronat boš pa morala povprašati kar trgovca. Povečini se hialuronat pridobiva iz bakterijskih kultur, vendar ti bo najbolj natančen odgovor podal le prodajalec – samo on ve, kakšen hialuronat prodaja 😉

          Lp
          Tončka

Saša · 8. novembra, 2018 ob 13:32

Se opravičujem, ampak samo še eno vprašanje 🙂 . Na spletni trgovini Organika sem zasledila tale recept. Tu pa je glicerin. Kaj se ti zdi ta recept ? bi šlo? Jaz bi raje dala glicerin.. Hvala

Potrebovali boste:

100 ml hidrolata zelenega čaja (ali drugega po vaši izbiri)

1 g hialuronske kisline

½ čajne žličke glicerina

3 kapljice eteričnega olja sivke (ali drugega)

temno stekleničko s pipeto oz brezzračno embalažo na pumpico

Postopek:

V hidrolat stresite hialuronsko kislino, dodajte še glicerin in eterično olje. Vse skupaj dobro premešajte/pretresite in postavite za kakšno uro v hladilnik, da zmes želira. Za daljšo obstojnost seruma, le-tega hranite v hladilniku.

Uporaba:
Serum nanesite na obraz, ga vmasirajte v kožo in počakajte, da se vpije oz posuši. Nato nanesite svojo običajno vlažilno kremo za obraz.

Zdaj vam preostane samo še to, da se pogledate v ogledalo in si rečete “Smile, you’re Beautiful”;)

    Tončka Mavrič · 12. novembra, 2018 ob 05:15

    Recept na spletni strani Tovarne Organika je primeren zgolj, če predpostavljamo, da je hidrolat že vseboval konzervanse ter da se izdelek izdela v sterilnem okolju (kar domača kuhinja ni), da ga hranimo v hladilniku ter da ga porabimo v nekaj dneh.

    Izdelek vsebuje vodo in kot tak mora biti konzerviran. Ponavljam: konzervans ni opcija temveč nuja. Glicerol ni konzervans temveč vlažilna sestavina in konzervansa nikakor ne more nadomestiti. Morda bom zvenela neprijazna, groba in “zlobna”, vendar me prosim jemlji čisto zares: če svojih izdelkov ne želiš konzervirati, se odpovej vsem izdelkom, ki vsebujejo vodo. Gre se za tvojo varnost in zdravje: konzervans je v izdelkih z vodo (in celo v nekaterih izdelkih brez vode!) nujno potreben.

      Saša · 12. novembra, 2018 ob 06:50

      Hvala za odgovor.
      Velja, se strinjam in bom to upoštevala.

      Lepo pozdravljeni , Saša

Mateja · 12. novembra, 2018 ob 19:02

Zdravo. Vprašala bi za mnenje. Imela sem natrijev hialuronat iz manske, ki je bila VMM, med 1.5-2 MDa, in sem jo morala pustiti cez noc, da je naredila gel. Gel je bil prav želiran gel. Zdaj imam NMM iz natural loti, kjer je podatek, da je med 10-20kDa. Ko sem dala hialuronat v vodo, ga v pol urah več ni bilo, gela pa tudi ne, ostala je voda, tudi nanos po občutku je bil voden, medtem ko po VMM 2% raztopine si vedel da si nekaj nanesel na obraz. Pa me zanima vaša izkušnja, če je to ok, ker je pač nizkomolekularna, ali pa nekaj ni vredu.

    Tončka Mavrič · 13. novembra, 2018 ob 06:12

    Živjo Mateja,

    kar si opazila je povsem normalno. Hialuronat z nizko molekulsko maso ne tvori gela temveč takšno preprosto vodeno raztopino. Kar pa še ne pomeni, da ne vlaži – le da je njegovo delovanje nekoliko drugačno. Hialuronat z visoko molekulsko maso namreč tvori gel. Ravno ta gel se na koži obnaša kot filmogena sestavina – na koži ustvari tanko plast (film), ki zadržuje vlago, od tu tudi občutek, da si dejansko nekaj nanesla. Hialuronat z nizko molekulsko maso tega filma ne ustvarja, vendar vlago zadržuje zaradi higroskopičnosti, ne toliko zaradi filmogenosti.

    Najboljša je seveda kombinacija nizko in visokomolekularnega hialuronata, sploh optimalno pa je kombiniranje različnih vlažilnih sestavin 😉

    Lep dan,
    Tončka

      Mateja · 17. novembra, 2018 ob 09:58

      Hvala za odgovor. Glede na to, da natrijev hialuronat z nmm ne daje neke filma na kozi, me zanima če lahko kombiniram v kremi vlažila: primer, 2% raztopina natrij.h. nmm 3g, pantenol 3g, in v vodni fazi glicerin 2g? Bi bilo tako OK, ali bo lepljivo? Potem bi zamenjala glicerin z betainom?

      Zanima me še, naročila sem polžjo slino, iz T. Organike. Glede na to, da obstoječa krema na trgu slovenskega izvora vsebuje 40% polžje sline, in je v INCI zapisana na prvem mestu, potem voda, glicerin itd., so jo dosali že v vodni fazi in potem vse skupaj segrevali. Ali je obstoječa za segrevanje, ker meni je bilo logično da bi jo dodala v c fazi, tako kot vse druge občutljive snovi, ampak očitno temu ni tako?

      Hvala in lep vikend vam želim,

      Mateja

        Tončka Mavrič · 19. novembra, 2018 ob 08:30

        Živjo Mateja,

        v kremi lahko kombiniraš več vlažil hkrati, seveda. Lepljivost je nekoliko odvisna tudi od drugih sestavin, npr. zgoščevala vodne faze ter uporabi zgoščeval lipidne faze, ki puščajo bolj suh občutek. Tako da poskusi – takšna kombinacija ne bi smela biti lepljiva.

        Polžjo slino se načeloma dodaja v hladno fazo, saj je ni priporočljivo segrevati. Kako je izdelana dotična krema s polžjo slino, ne vem – morda je bila izdelana predemulzija, kateri so v ohlajanju dodali polžjo slino. Veliko je odvisno od samih uporabljenih sestavin (predvsem emulgatorskega sistema) in postopka priprave, zato je včasih težko sklepati, kako je nek izdelek dejansko bil narejen.

        Lep ponedeljek,
        Tončka

          Mateja · 19. novembra, 2018 ob 21:23

          Hvala za odgovor, bom vsekakor upoštevala.

          Ker nevem, kam naj postavim sledeče vprašanje, bi vas vpeašala kar rukaj. Po neumnosti sem namesto AHA naročila DHA. Ker je naročilo že odposlano, pač zadeve ne morem spremeniti. Gledam, da se DHA uporablja v samoporjavitvenih kremah, mislim da sem o tem brala tudi v Sodobni kozmetiki. Pa me zanima če torej uporabim DHA, kako je potem s to samoporjavitvijo, se z umivanjem potem spere kot puder, si “flekast” kot dalmatinec, ali se da lepo uporabiti? Nikoli nisem takih krem uporabljala zato nimam pojma. Mislim da bi bilo najbolj elegantno surovino prodati dalje 🙂

          Hvala za pomoč in lep pozdrav,

          Mateja

        Tončka Mavrič · 20. novembra, 2018 ob 10:10

        Živjo Mateja,

        DHA se uporablja v samoporjavitvenih kremah. Dejansko stvar deluje in v kolikor je krema homogena in si jo tudi homogeno in enakomerno naneseš, nisi nič flekast. DHA je po svoji obliki sladkor, ki reagira z beljakovinami v celicah in poteče neka vrsta Maillardove reakcije, zaradi katere se koža počasi obarva. Navadno se uporablja skupaj z eritrulozo, da dobiš “resnično” zagorelo barvo. Sam DHA namreč kožo obarva rumenkasto-oranžkasto-rjavo (torej ne kot resnično sonce), eritruloza pa nekoliko bolj rožnato. Skupaj torej data videz naravno zagorele polti.

        Količina enega in drugega je odvisna od tvojega tena polti (svetla ali temnejša barva kože), podtona (bolj rumenkast, rozast podton itd) ter od tega, kako hitro bi želela postati “rjava”. Bolje je namreč, da uporabiš manjše količine in dosegaš obarvanje v nekaj dneh. Recept je – da preizkušaš in testiraš 😉

        Lp
        Tončka

Saša · 16. novembra, 2018 ob 09:17

Pozdravljena ponovno,

Sem dobila hialuronat z nizko in visoko molekulsko maso (rok trajanja do 2020) in konzervans cosgard. Poskusila bom po vašem receptu, zgoraj pa sem zasledila da lahko dam tudi več hilaluronata – dala bi 2 % in manj konzervansa – 0,2 g ter manj vode. Bo v redu tako? Ne bom mešala z nobeno drugo kremo, uporabljala bi kot nanos pred kremo.
hvala in lep pozdrav,

    Tončka Mavrič · 16. novembra, 2018 ob 09:23

    Živjo Saša,

    seveda lahko dodaš tudi 2% hialuronata – 1% tistega z visoko MM, 1% tistega z nizko. Lahko pravzaprav daš tudi več, v prodaji so tudi 2,5% raztopine 🙂

    Konzervansa moraš obvezno uporabiti vsaj 0,6%. Tukaj se igraš s svojim zdravjem in varnostjo svojih izdelkov. Goljufanje pri konzervansu je medvedja usluga, ki te bo drago stala, če bo šlo kaj narobe. Zato lepo prosim upoštevaj priporočila.

    Obvezno moraš na koncu preveriti pH, ki je za optimalno delovanje konzervansa okoli 5!

    Lp
    Tončka

Nina · 5. februarja, 2019 ob 10:58

Živjo Tončka,

nazadnje sem ti pisala na fb, a je tule bolj pripravno:) najprej še enkrat iskrena HVALA za vse tvoje nasvete..moja koža se je zelo popravila (rozacea) odkar uporabljam tonik/gel s hialuronsko..

ampak bi rada poizkusila še kaj:) nekako se mi zdi, da je za pozimi to premalo za mojo kožo..ker na mrazu ni tolk zaščitena..olj in masel seveda ne uporabljam, ker mi sploh ne odgovarjajo..

torej do sedaj so bile moje sestavine: hidrolat v katerem sem raztopila natrijev hialuronat, cosgard, glicerin in nekaj kapljic eteričnega olja..
zanima me ali v to formulo lahko vključim nikotinamid?
imam tudi prah aloe vera 200:1, ki sem ga mislila prihraniti za poletje..sem ga pa enkrat poizkusila vključit v ta gel pa se nekak ni raztopil in so ostale drobne pikce, je kakšen poseben postopek za to?

oziroma je še kaj drugega, kar bi lahko vključila, da je primerno za rozaceo pa da bi bilo še anti-age oziroma za suho kožo na nekaterih predelih?

topel pozdrav,

Nina

    Tončka Mavrič · 7. februarja, 2019 ob 05:49

    Živjo Nina,

    super slišat, da se ti je koža popravila! To me res veseli! 😉

    Glede nikotinamida: ja, lahko ga vključiš k hialuronatu. Poskusi z največ 3%, če ti ne izzove rdečice, lahko poskusiš tudi s 4%. Meni 4% odgovarjajo, ni pa za vse enako.

    Glede aloje pa je postopek čisto preprost: važno je, da alojo raztopiš v vodi oz. hidrolatu, ne pa v gelu. Torej moraš posebej narediti raztopino aloje (lahko v recimo 10 ml vode), posebej gel iz hialuronata (preostali del vode), nato pa to dvoje združiš. Če boš potem temu dodala še nikotinamid, bodi pozorna na pH, saj je aloja rada precej kisla, nikotinamid pa zelo kislih območij ne mara. Drži se klasičnega pH okoli 5,5 😉

    Za rozaceo so primerni vsi izvlečki, ki krepijo stene kapilar oziroma delujejo nanje zaščitno, npr. divji kostanj, borovnice, azijski popnjak ipd ter vse sestavine, ki delujejo blažilno, npr. bisabolol, ognjič, kamilica itd. Glede suhih predelov moraš pa sama ugotoviti, ali lahko uporabljaš tudi kakšna rastlinska olja ali ne, pri meni se npr. odlično obnesejo fitosteroli, drugih rastlinskih lipidov pa ne prenašam. Poskusi 😉

    Lp
    Tončka

Nina · 11. februarja, 2019 ob 10:34

Oj Tončka,

Čist spregledala sporočilo, nekako sem mislila, da dobim kakšno obvestilo na mejl😇

Ok bom poizkusila in javim, kako bo😊

Nekak bi ti rada povrnila za vse te tvoje nasvete in čas, tako da če boš kaj v gorenjskih koncih, javi! 😊

LpN

Nina · 11. februarja, 2019 ob 10:59

no sedaj sem spravila skupaj nekako, pa se je našlo še eno vprašanje 🙂 ker sem najprej pripravila raztopino s hialuronatom, sedaj nisem prepričana, ali moram ponovno dodati cosgard, tej raztopini bom dodala samo še glicerin in nikotinamid in nekaj kapljic eo..

    Tončka Mavrič · 11. februarja, 2019 ob 18:28

    Živjo Nina,

    zaenkrat izdelek zamešaj tako, kot si si zamislila in ne dodajaj konzervansa (torej imaš le hialuronatno raztopino, nikotinamid, glicerol in nekaj kapljic EO). Ta izdelek hrani v hladilniku in ga čimprej porabi. Dodajanje dodatnega konzervansa bi v tem primeru povečalo dozo Cosgarda, ki bi lahko šel čez maksimalno količino. Naslednjič pa izdelek izdelaj od začetka, torej od skupne količine vode, ki si jo do sedaj potrebovala za izdelavo preproste hialuronatne raztopine odštej količino glicerola, nikotinamida in EO, ki jih želiš uporabiti, izdelaj gel s hialuronatom, dodaj glicerol, nikotinamid in EO, preveri pH ter dodaj konzervans, ki mora ravno tako biti v količini 0,6%. Upam, da sem razložila na razumljiv način 😉

    Joj, za kavo sem vedno 😀 Sem kavoholik 😀

    Lp
    Tončka

Nina · 11. februarja, 2019 ob 20:00

ahaaa ok jasno;) zaenkrat je občutek na koži res fajn..

če bo šansa pa za kakšno delavnico v Kranju ali kje v bližini, sem pa prva v vrsti! 🙂 (no tudi v Ljubljani bi blo super:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.