fbpx

Hidrolati ali cvetne vode

Objavil Tončka Mavrič dne

Hidrolati ali cvetne vode

Hidrolat, hidrosol ali rožna voda je največkrat stranski produkt pri parni destilaciji eteričnega olja. Pri parni destilaciji se voda, ki se nahaja pod rastlinskim materialom, upari, in v obliki pare prehaja skozi dele rastlin (cvetje, listje, iglice itd). Iz destilacijskega kotla para preide v serpentino, kjer se počasi ohlaja in preide v obliko tekočine. Eterično olje zaradi svoje nižje gostote splava na površje, spodaj pa ostane voda – hidrolat.

Ko para prehaja skozi rastlinski material s seboj seveda odnese mikroskopske kapljice eteričnega olja, vendar pa hkrati odnese tudi veliko vodotopnih snovi. Te vodotopne snovi so skupaj z minimalno količino eteričnega olja, ki ostane v hidrolatu, nosilci vonja, arome in blagodejnih učinkov.

Kakovost hidrolata je močno odvisna od tega, iz katere faze destilacije prihaja. V začetni fazi destiliranja je voda (hidrolat) najbolj bogata z vodotopnimi sestavinami, zato je hidrolat iz prve tretjine postopka načeloma najboljši. Nekateri proizvajalci ne ločijo vode z začetka destiliranja od kasnejših, zredčenih hidrolatov, zato lahko na trgu najdemo zelo različne hidrosole. 

Žal pri nakupu ne moremo vedeti, iz katere faze destilacije prihaja naš hidrolat, vendar pa imamo mnogo drugih znakov, ki nakazujejo njegovo kakovost. Pri nakupu bodite pozorni, da je hidrolat čist in da ne vsebuje alkohola. Nekateri hidrolati v prodaji ne vsebujejo konzervansov, zato jih morate hraniti v hladilniku in porabiti čimprej oz. jim dodati konzervans.

Hidrolati v kozmetiki

Poleg kulinarične uporabe se hidrolati uporabljajo predvsem v kozmetični industriji. Medtem, ko se v kuhinji pojavljata predvsem hidrolat vrtnice in hidrolat pomarančnih cvetov, lahko najdemo v kozmetičnih izdelkih precej višje število hidrolatov.

Zavedati se moramo, da so zaradi postopka pridobivanja hidrolati načeloma nežne sestavine, s širokim vendar blagim načinom delovanja. Hidrolatov je ogromno, v zadnjih letih se sploh zdi, da je na razpolago vedno več novih in posebnih hidrolatov, ki obljubljajo čudeže. Vendar je zares »aktivnih« in »uporabnih« hidrolatov le peščica, ostali pa, žal, spadajo v večno polje prepričljivega marketinga.

Tako se kozmetična industrija še vedno zanaša le na nekaj najpomembnejših hidrolatov: hidrolat vrtnice, pomaračnih cvetov, sivke, rimske kamilice, nepozebnika ter plavice.

Kakovosten hidrolat vrtnice čudovito diši, v kozmetiki je pa je poleg vonja cenjen tudi zaradi njegovih pomirjevalnih lastnosti na kožo. Odličen je za suho in pusto kožo, saj jo osveži in navlaži. Enako očarljiv vonj ima tudi hidrolat pomarančnih cvetov. Primeren je za vse tipe kože, še posebej za občutljivo in razdraženo.

Hidrolat sivke je najbolj vsestransko uporaben hidrolat, saj je primeren tako za otroke kot za odrasle in odlično neguje prav vsako vrsto kože. Je odličen za pomirjanje srbečice (npr. po pikih insektov), za pomirjanje od sonca razdražene kože ali po britju. Enako vsestransko uporaben je tudi hidrolat rimske kamilice, ki pomirja vneto, razdraženo kožo. Je zelo blag hidrolat in se ga lahko uporablja tudi za nego predela okoli oči ter v izdelkih za otroke. 

Poleg hidrolata rimske kamilice se lahko na predelu okoli oči uporablja tudi hidrolat plavice. Oba sta dobrodošla pri utrujenih, zabuhlih očeh, saj pomagata pri odpravljanju rdečice in suhosti očesne sluznice.

Vsi zgoraj našteti hidrolati so tudi nekoliko adstringentni (ožijo pore), vendar pa noben ne prekosi hidrolata nepozebnika. Destilat nepozebnika (ali hamamelisa) je zaradi vsebnosti taninov odličen pri negi aknaste, mastne in nečiste kože. Prav zaradi vsebnosti taninov lahko pri posameznikih sproži alergično ali preobčutljivostno reakcijo, zato bodite pri njegovi uporabi pazljivi.

Uporaba

Hidrolati so v svoji osnovi sestavljeni predvsem iz vode, zato spadajo v vodno fazo emulzij ali drugih kozmetičnih izdelkov. Z izjemo hidrolata hamamelisa jih lahko uporabljate tudi v zelo visokih odstotkih.

Hidrolati imajo nekoliko kisel pH (hidrolat kamilice ima npr. pH vrednost med 4 in 5), kar moramo deloma upoštevati pri formuliranju. Deloma zaradi kislega pH, deloma pa tudi zaradi vsebnosti taninov je hidrolat hamamelisa slabo združljiv s poliakrilatnimi zgoščevalci. Gel iz Carbomerja, Carbopola in podobnih zgoščevalcev zvodeni in izgubi svojo strukturo po dodatku hidrolata nepozebnika.

Zanesljivega podatka o odpornosti hidrolatov na toploto ni, zato so mnenja o možnosti uporabe včasih precej raznolika. Nekateri zagovarjajo, da se med segrevanjem aktivne sestavine hidrolata uničijo (npr. tanini nepozebnika), drugi pa oporekajo, da je že med pridobivanjem hidrolat pravzaprav segret ter da mu dodatno segrevanje ne more škoditi. Zagotovo pa se med segrevanjem zmanjša aroma ter vsebnost eteričnih olj. Osebno se držim načela, da »zihr je zihr« in hidrolate uporabljam predvsem na hladno – torej za izdelavo emulzij brez segrevanja ali za izdelavo gelov, serumov ipd.

Hidrolate lahko v vsakdanji negi (z izjemo nepozebnika) uporabljamo čiste kot tonike za obraz. Zaradi kisle pH vrednosti in negovalnih lastnosti in bodo odlično osvežili in tonificirali kožo. Poleg tega jih lahko uporabimo tudi v emulzijah, gelih, v maskah in nežnih čistilnih losjonih ter za izdelavo dišečih osvežilnih vodic. Še posebej hidrolat vrtnice in hidrolat pomarančnih cvetov sta s svojim edinstvenim vonjem primerna za izdelavo parfemskih dišečih pršil.


27 Komentarjev

Anonimni · 27. avgusta, 2013 ob 12:06

Pozdravljeni,
mene pa zanima, kakšen način uporabe hidrolata plavice in kamilice priporočate za uporabo okoli oči, če so oči utrujene, pekoče in suhe?

Najlepše hvala za odgovor.

toncika · 2. septembra, 2013 ob 08:43

Pozdravljeni,

se opravičujem za pozen odgovor, vendar sem bila na dopusti brez računalnika in brez interneta. Pravi užitek 🙂

Oba hidrolata sta zelo nežna, poleg tega pa delujeta pomirjevalno in osvežilno na predel okoli oči. S kozmetičnega stališča se jih navadno uporablja v izdelkih za čiščenje predela okoli oči kot tudi v serumih za nego tega predela. Ko govorimo o očeh kot takih (torej ne o koži okoli oči!) pa že prehajamo v področje zdravstva (ali zdravilstva) in ne govorimo več o kozmetiki. Oba hidrolata lahko zmanjšata občutek utrujenosti oči, vendar je bolje, da jih uporabite le v obliki obkladkov (vato zmočite in jo položite na zaprte oči). V takem primeru morate biti posebej pozorni, da hidrolat ne vsebuje nobenih dodatkov (konzervansov, alkohola in podobnega), ki bi lahko oči dodatno razdražili.

Lep dan,
Toncika

Anonimni · 27. novembra, 2013 ob 22:55

Pozdravljena!
Zanima me, kje pri nas lahko hidrolat kupim?
hvala za odgovor, lp jagoda

toncika · 28. novembra, 2013 ob 06:59

Pozdravljena Jagoda,

hidrolate se pri nas dobi v spletnih trgovinah kot je npr. Tovarna Organika (pri njih lahko tudi osebno prevzamete). Za seznam različnih trgovin pri nas in v tujini poglejte še v objavi "Kje kupiti in kaj kupiti".

Lp,
toncika

Metka Rupnik · 20. avgusta, 2014 ob 19:15

Pozdravljeni,
s hidrolati se šele seznanjam, ali ima že kdo izkušnje s hidrolatom ameriškega slamnika!
Vesela bom odgovora,
Metka

Toncika M · 20. avgusta, 2014 ob 19:45

Živjo,

nikoli slišala in nikoli poskusila, vendar pa se dandanes dobi hidrolate marsikatere zdravilne rastline. Iz katerega dela naj bi bil izdelan – iz korenin ali iz nadzemnih delov?

Lp

Anonimni · 29. avgusta, 2014 ob 12:47

Pozdravljeni,

Morda veste, če je normalno, da v hidrolatu plavajo kot nekakšni ostanki rastline? Malo se ga bojim uporabiti, saj česa takega še nikoli nisem opazila, pa redno kupujem hidrolate. Hvaležna bom za kakršen koli nasvet,

Lp,

Nina

Toncika M · 29. avgusta, 2014 ob 12:52

Živjo,

v hidrolatu ne sme plavati noben rastlinski material. Če vsebuje delček rastlin, je najbrž hidrolat bil izdelan po napačnem postopku oz. se je po izdelavi kontaminiral z rastlinskim materialom. Kontaktirajte prodajalca in mu razložite težavo, izdelek bi vam moral zamenjati.

Lp

Naravna Kozmetika · 31. oktobra, 2014 ob 13:34

Zdravo!
Ali si lahko sama naredim hidrolat iz vode in eteričnega olja?Ali je to hidrolat?Kateri konzervan lahko dodam ,da ga ne rabim imeti v hladilniku?
Lp

Toncika M · 3. novembra, 2014 ob 08:38

Živjo,

hidrolat je stranski produkt pri predelavi in pridobivanju eteričnih olj. Nekaj kapljic et. olja v vodi ne da hidrolata, temveč le vodo s kapljicami et. olja. Niti po izgledu niti po sestavinah to ni podobno hidrolatu (v hidrolatu so namreč prisotne tudi sestavine, ki niso sestavni del et. olj).

Lp

Anonimni · 6. novembra, 2014 ob 07:18

Živijo!

Zanima me, kje lahko kupim eterično olje asteraceae (kamilice).

Hvala!

Toncika M · 6. novembra, 2014 ob 19:18

Živjo,

vidim, da imate nekaj zmede… Asteraceae je latinsko ime za družino astrovk, kamor spadajo astre, marjetice, kamilice in še ogromno drugih cvetlic. Et. olje "asteraceae" je torej malček… nemogoče. Obstaja pa et. olje kamilice, ki je lahko iz nemške kamilice (latinsko Matricaria recutita) ali rimske kamilice (latinsko Anthemis nobilis). Oba et. olja lahko najdete npr. v trgovini Arstrade v Trzinu ali v drugih spletnih trgovinah.

Lp

crasula · 3. februarja, 2018 ob 19:37

Pozdravljeni,
odkar je blog ponovno oživel, mojih vprašanj kar ni konca. 😁
Tkorat me zanima sledeče. Na trgu je kar naenkrat cel kup ponudnikov eteričnih olj in hidrolatov. Ste kdaj poikusili hidrolate slovenskega podjetja Biopark? Njihova vrtnica omamno diši. Ampak, ko prebiram razne aromaterapevtske forume, jih marsikdo skritizira. Kako torej vem ali je hidrolat res dober oz.kvaliteten? Zatem sem namreč kupila hidrolat vrtnice Florihane, a po vonju mi niti malo ni tako ljuba kot Bioparkova. 🤔

Toncka Mavric · 5. februarja, 2018 ob 05:55

Živjo,

naj dežujejo vprašanja 🙂
Biopark hidrolatov ne poznam, saj tudi uporabljam izredno malo hidrolatov. V vsakem primeru – glede na to, da omenjate aromaterapevtske forume – tisto, kar so potrebe in zahteve kozmetične industrije niso potrebe in zahteve aromaterapije. Olja, ki so primerna za uporabo v kozmetiki, niso aromaterapevtske kakovosti. Zato lahko Biopark olja in vode, četudi so manj priljubljena pri aromaterapevtih, še vedno uporabite v kozmetiki. Drugače pa je v primeru, da želite izdelati aromakozmetiko, kjer je poudarek prav na izbiri visokokakovostnih aromaterapevtskih olj. Enako velja za hidrolate.

Vsekakor je pri vonju hidrolata (in eteričnega olja) zelo pomembno, iz katere vrtnice je bil izdelan. Damaščanska vrtnica ima povsem drugačen vonj kot bela vrtnica. Poleg tega lahko zaradi kraja rasti ena rastlina da drugačen vonj od druge in posledično drugačen hidrolat…

Lp
Tončka

crasula · 5. februarja, 2018 ob 13:25

Hvala, vprašanja definitivno še pridejo. ☺
Vrtnici imam obe današčanski. Torej serum z natr.hial. ostane v Biopark hidrolatu, ki res lepo diši.
Zanima me še sledeče. Kaj je najbolj optimalno za nego kože obraza? Trenutno si vse izdelke za to delam sama. Za zjutraj in zvečer imam serum z natr.hial., ki mu dodam tudi nekaj pantenola in glicerina. Imam še kremo, če imam čas, naredim dnevno in nočno. Če ne, pa le dnevno, zvečer pa potem uporabim še oljni serum s šipkovim oljem, mandljevim (kombiniram tudi druga) z dodanim vit E. V prihodnje bi dodala še ubikinon, mogoče tudi skvalen in coco caprylate. Gre se za kožo v začetku 40ih. 😊 Če uporabljam oljni serum zvečer, je krema sploh potrebna ali zadostuje le vodni še vodni serum z aktivnimi sestavinami?
Prav lepa hvala. Imam doma dojenčico, ki ne more spat brez mene. ☺ Zato hvalabogu za pametne telefone in vaš blog.

Toncka Mavric · 5. februarja, 2018 ob 13:48

Hehe, vaše vprašanje pa žal nima enostranskega odgovora. Kaj je najbolj optimalno za nego kože obraza? Preprosto: tisto, kar vam in vaši koži odgovarja. Ravno v tem je bistvo izdelave domače kozmetike: vse izdelke in celotno rutino lahko prilagajate vaši koži. Kar meni odgovarja, vam ne bo, in obratno. Oziroma, kar moja koža potrebuje, ne potrebuje nujno tudi vaša.

Če je vaše vprašanje pa bolj vezano na to, ali je takšna nega dovolj, tudi ni odgovora. S kozmetičnimi izdelki lahko samo delno (v majhni meri) vplivamo na lastnosti kože in na njeno staranje. Večji vpliv imajo drugi dejavniki – količina popite vode dnevno, hormoni, genetika, stres, neprespane noči ;);), izpostavljenost soncu, kajenje, itd itd. Če vidite, da koža na vaše izdelke dobro reagira oz. se vam na otip in izgled zdi "bolje", potem ste na pravi poti. Če vas srbi, zateguje, peče, potem nekaj ni prav.

Definitivnega odgovora kot "to je dovolj" ali "obvezno morate še to" pa ni. Prav je, da začnete v formule vključevati antioksidantne sestavine in vitamine ter ohranjate zdrav videz z vlažilnimi sestavinami in hranljivimi sestavinami. Kaj in koliko je pa stvar posameznika (in seveda premišljenega formuliranja).

Kar se tiče zadnjega vprašanja – oljni serum doprinese maščobni del, vodni pa vlažilne sestavine, zaradi česar krema ni potrebna. Konec koncev lahko na prste najprej nakapljate en izdelek ter zraven še drugega in si tako hkrati namažete oljni in vodni del. Skoraj kot krema 🙂

To je pa tako lepoooo! Čestitke!! Lepo se pocartkajta, z malo dojenčico, pa čimveč mirnih noči ;);)

crasula · 5. februarja, 2018 ob 19:02

Hvala, potem sem nekako pomirjena, da delam prav, saj težav s kožo nimam. Sem pa nagnjena k rdečici, tudi drugače, ne samo sedaj. Če se boste v objavah lotila BB krem, bom super vesela. Zaenkrat še nisem nič raziskovala v tej smeri, le kreme,serumi, dezodoranti in podobne reči. Zanimajo pa me tudi tekoča mila (tudi za otroke, navsezadnje se cela družina tušira kar z baby milom) in šamppni. Definitivno pridem na delavnico, ko me hči ne bo več potrebovala za dudo. 😉

Toncka Mavric · 6. februarja, 2018 ob 05:34

Rdečica je lahko prvi znak kuperoze (in/ali rozaceje), še posebej, če se vam zdi, da kdaj tudi zardevate; lahko je pa samo občutljiva koža. Dobro si oglejte, od kje ta rdečica izvira oz. če so na koži prisotne drobne, zares drobne rdeče žilice. V tem primeru bi vam svetovala obisk dermatologa, da vam domnevo potrdi ali ovrže. V primeru rozaceje ali pa kuperoze je namreč potrebna bolj previdna formulacija, da se koža čim manj draži, se jo ščiti in s tem ohranja čim dlje prvotno stanje.

Vse ostalo bo. Počasi 😉

crasula · 7. februarja, 2018 ob 13:36

Ja, zardevam ja, tu pa tam. Ampak ko sem na spletu pogledala slike, se mi nekako ne zdi, da bi imela rozacejo ali kuperozo. Tudi nikoli si nisem mislila, da je moja koža občutljiva. Včasih sem imela T predel bolj masten, sedaj pa z leti se mi zdi, da ni več. Nikoli nisem imela težav z mozolji. Nekako mi sedaj pašejo bolj bogate kreme, sploh pozimi. Mogoče poizkusim z olji za občutljivo kožo.
So ta olja antiage primerna tudi za občutljivo kožo? Zbrala sem jih iz raznovrstnih zapisov, popravite me, če so napačna. ☺
svetlin, granatno jabolko,boraga,avocado,pšenični kalčki,groz.peške, šipek, rakitovec
Kot olja za občutljivo kožo sem našla sledeča: mandljevo, konoplja,avokado,lan,kokos, argan, marelične koščice

Toncka Mavric · 7. februarja, 2018 ob 14:08

Na spletu so navadno fotografije bolj izraženih kožnih stanj, začetek je lahko čisto blag oz. neviden – le nekaj drobnih popokanih kapilar okoli nosu ali pa le rdečica itd. Kot že rečeno: lahko je rdečica znak enega ali drugega, lahko pa tudi ne in imate samo takšen ten kože.

Vsekakor pa takole: če vam dosedanja nega ni delala težav, je ne spreminjajte. Tudi če imate morda bolj občutljivo kožo (vendar pa bi se tega zavedala, saj ponavadi "cuka", "peče", "je premajhna", "vleče" in kaj vse bi še lahko naštevala) in vam dosedanje sestavine in recepti niso povzročali nobenih reakcij, ni potrebno menjati.

Glede olj (in drugih) sestavin za občutljivo kožo: obstajajo neke smernice, ki uvrščajo olja, bogata z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, posebno GLA, med olja, primerna za občutljivo kožo. Žal so to le smernice in jih je potrebno vzeti z nekaj rezerve, nekatere osebe tudi teh olj ne prenesejo. Sama imam občutljivo kožo in na obrazu sploh ne prenesem olj, spet drugi ljudje z občutljivo kožo ne prenesejo drugih (posameznih) sestavin.

Skratka: če težav nimate, ni potrebno menjati. Vendar pa vseeno pozorno spremljajte spremembe 😉

Karin · 29. marca, 2019 ob 19:08

Živjo!
Sama sem si kupila destilator in bom izdelovala hidrolate za lastne potrebe.Imam pa nekaj vprašanj.Zanima me,kako vemo,koliko časa destilirati določeno zelišče oz.kdaj vemo,da je čas da končamo z destilacijo?Kako pa je s pH-jem,se ga da kako znižati ali zvišati?Sama sem naredila hidrolat iz industrijske konoplje in ima pH 8,pa ne vem ali ga lahko kako popravim,saj bi ta hidrolat uporabljala kot tonik,vendar se mi zdi za samostojno uporabo preveč bazičen.
Hvala ti za odgovor
Lp

    Tončka Mavrič · 1. aprila, 2019 ob 13:18

    Živjo Karin,

    žal o destilaciji ne vem prav veliko, razen zares golih osnov, ki pa gotovo niso dovolj, da bi ti lahko svetovala o izdelavi hidrolata. Svetujem ti, da se podaš na kakšno specifično delavnico o destiliranju. Obstaja pa tudi knjiga, namenjena specifično destiliranju hidrolatov, naslov je “Harvest to Hydrosol”, avtorica pa Ann Harman.

    Vsekakor se mi zdi čudno, da je pH konopljinega hidrolata 8, res pa je, da neposrednih izkušenj z njim nimam. pH lahko znižaš z uorabo mlečne kisline – par kapljic bo čisto dovolj.

    Lp
    Tončka

Zvonka · 8. maja, 2019 ob 14:40

V dar sem dobila pol litra sivkinega hidrolata. Zanima me ali ga lahko uporabim pri izdelavi mila po hladnem postopku? Namreč, destilirano vodo, oziroma mleko, s katerim največkrat delam bazo za mila, bi zamenjala s hidrolatom. Nikjer nisem zasledila informacije o tem, zato se obračam na vas, ki ste mi že pred časom dala nekaj odgovorov v vezi izdelave mil. Že v naprej se zahvaljujem za odgovor. lp, Zvonka

    Tončka Mavrič · 9. maja, 2019 ob 08:17

    Živjo Zvonka,

    seveda lahko uporabiš sivkin hidrolat v milu. Je pa vprašanje, ali je to smiselno – od učinkovitosti in vonja hidrolata v milu ne bo ostalo nič, saj ga soda povsem uniči. Moje osebno mnenje: v milu še naprej uporabljaj vodo ali mleko, hidrolat pa porabi kot tonik za obraz, kot osvežilno vodico, kot dišeče razvajanje, če ga pošpricaš pred spanjem po posteljnini … 😉

    Lp
    Tončka

      zvon · 10. maja, 2019 ob 18:20

      Najlepša hvala za odgovor. Vsekakor bom upoštevala vaš nasvet. lp

        Darja · 17. novembra, 2019 ob 05:13

        Pozdravljeni,
        zanima me, kolikšna je ustrezna ph vrednost sivkinega hidrolata.
        Prijateljica ga je letos prvič sama destilirala. Namerjena vrednost je 3. Ali je prekisel? Če je tako, kako bi ga zvišala?
        Uporabljam ga kot tonik.
        Najlepša hvala za odgovor!
        Darja

          Tončka Mavrič · 19. novembra, 2019 ob 14:33

          Živjo Darja,

          pH hidrolatov je vedno nekoliko kisel, lahko se spusti tudi v zelo kislo območje, čeprav sem ponavadi zasledila okoli 3,5. Če je bila meritev opravljena z lističi, je odčitek lahko hitro netočen in neprimeren, ker lističi malce “zavajajo”, ko se gre za vmesne vrednosti 😉
          Načeloma hidrolate uporabljamo čiste, take kot so, ni jim potrebno spreminjati pH. Če pa se ti zdi, da “peče”, potem dodajte kakšno kapljico raztopine NaOH ali – v tem primeru – tudi natrijev bikarbonat.
          Lp
          Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.