fbpx

Kavno milo s čokolado

Objavil Tončka Mavrič dne

Kavno milo s čokolado

Kava ni samo enkratno poživilo, jutranji luksuz in gurmanski užitek, temveč je lahko tudi enkratna sestavina za milo; v kombinaciji s čokolado pa nam pričara zares pravo vzdušje razvajanja.

Kava se v milu ne uporablja samo zaradi njene omamne arome, temveč tudi zaradi njenih posebnih lastnosti. Fino mleta kava deluje v milu kot piling, ki nežno odstrani odmrle kožne celice in vas tako zjutraj zbudi in prijetno napolni z energijo. Milo s kavo pa skriva še en adut: odstranjuje tudi najbolj neprijetne vonjave. Prav zato je kavno milo posebej cenjeno v kuhinji, kjer z rok učinkovito odstrani vonj po česnu, čebuli in ribah.

Dodatek čokolade je v tem milu bolj kot ne stvar estetike – čokolada da milu temno, kavno-čokoladno barvo, ki v kombinaciji z naravno belo maso doseže učinek kave s smetano. Pazite, da izberete čokolado z visokim deležem kakava in nizko vsebnostjo sladkorja.

V prejšnji objavi o Izbiri maščob v milu smo videli, kako lahko različne maščobe vplivajo na končni izgled mila. Ta recept tako že upošteva vse lastnosti maščob in njihovo obnašanje v procesu saponifikacije.

Kot sem že večkrat napisala, je kralj vseh maščob za izdelavo mila olivno olje, zato tudi ta recept pravzaprav temelji na olivnem olju, ki predstavlja 70% vseh maščob. Kokosovo olje poskrbi za penjenje, čistilno moč in trdnost mila. K boljši in bolj bogati peni pripomore tudi ricinusovo olje, ki pa rado napravi milo mehko. Dodatek kakavovega masla poskrbi za trdnost in kompaktnost.

Recept pa ni poseben samo zato, ker že upošteva temeljne značilnosti maščob, temveč tudi zato, ker hkrati predstavlja ultrahladni način umiljenja. V primeru našega kavnega mila s čokolado sta vzroka za odločitev za ultrahladni postopek vsaj dva.

Prvi je ta, da se barva in vonj mila, ki ne gre skozi fazo gela, obdržita bolje. Milu nisem dodala nobenega eteričnega olja ali dišave, saj je že sveže mleta kava dovolj aromatična, da odišavi milo. Drugi razlog je ta, da vsebuje čokolada določen delež sladkorja, ki milu v fazi gela lahko preveč dvigne temperaturo, zaradi česar se lahko pojavi ti. efekt vulkana – milo preprosto izbruhne. Da se temu ognemo, milu preprečimo prehod v fazo gela. Poleg tega sladkorji, ki so prisotni v čokoladi, pri visoki temperaturi karamelizirajo in močno spremenijo barvo mila. 

Kavno milo s čokolado (ultrahladni postopek)

Recept za skupno 500 g maščob

olivno olje 350 g (70%)
kokosovo olje 110 g (22%)
ricinusovo olje 20 g (4%)
kakavovo maslo 20 g (4%)

voda 140 g
NaOH 68 g (5% zmanjšanje sode)

10-15 g čokolade s 85% kakava
2-3 čajni žlički mlete kave 
 

Postopek:
Postopek izdelave je za to milo nekoliko poseben – izdelano je namreč po ultrahladnem postopku.

Kot sem obrazložila v objavi o Postopkih in fazah izdelave mila, je ultrahladen postopek ali postopek brez gela šele v fazi preizkušanja in točnih informacij ali navodil pravzaprav ni. Pri tem postopku gre predvsem za to, da se pri izdelavi mila izognemo fazi gela, to pa dosežemo tako, da raztopino natrijevega hidroksida in maščobe zmešamo na sobni temperaturi, nato pa kalup postavimo na hladno.

Ker ni točnih navodil in enoglasnega mnenja o tem, katera temperatura je najprimernejša, kolikšna količina vode je optimalna itd, je v različnih opisih postopkov kar nekaj odstopanj. Spodaj opisani postopek je le eden izmed raznih možnih variant.

Najprej je seveda potrebno natančno stehtati vse sestavine, pripraviti delovni pult in potrebno orodje ter poskrbeti za varnost. Vedno nosite zaščitna očala, masko ter rokavice!

Nato pripravite raztopino natrijevega hidroksida v vodi in pustite. Počasi in previdno vsujte natrijev hidroksid v vodo in med mešanjem poskrbite, da se popolnoma raztopi. Pustite, da se ohladi do sobne temperature.

Maščobe dajte v nepregorno posodo in jih nekoliko segrejte, da se kokosovo in kakavovo maslo stopita. Od še tople mešanice odvzemite 4-5 žlic maščobe, dajte jo v stekleno čašo ter v tej maščobi stopite košček čokolade. Na koncu dodajte še zmleto kavo. Tako veliko posodo kot tudi malo čašo z maščobami pustite, da se ohladi do sobne temperature.

Ko maščobe (tiste brez čokolade) in raztopina natrijevega hidroksida dosežejo sobno temperaturo, ju zmešajte tako, da počasi in previdno vlijete raztopini NaOH v maščobe. Previdno zmešajte s kuhalnico, nato pa uporabite palični mešalnik. Mešajte, dokler zmes ne doseže sledi ali traku.

Ko zmes doseže sled, jo razdelite: približno eno tretjino mase prelijte v drugo posodo, preostalima dvema tretjinama pa dodajte tisto maščobo, kateri ste prej dodali čokolado in kavo. Slednjo (temno obarvano) mešanico dobro premešajte.

Sedaj imate na razpolago dve posodo, v eni je svetla masa, v drugi pa čokoladno rjava masa. Dve masi različnih barv potrebujete, da lahko ustvarite vzorec. Vzemite kalup in z manjšo žlico na dno položite približno polovico temne mase. Na plast temne mase z drugo, čisto žlico previdno naložite popolnoma vso belo maso, nadnjo pa še preostanek temne mase. Nato vzemite manjšo žlico, jo nežno pomočite v milo, nato izvlecite ter pri tem napravite pol obrata. To naredite po celotnem kalupu – s tem premaknete barvne plasti in dosežete lep pisan učinek. 

Ko končate s krašenjem, po vrhu (po želji seveda) potresite malček mlete kave, nato pa kalup pokrijte in ga postavite v hladilnik, kjer naj stoji 24 ur. Po preteku teh 24 ur kalup vzemite iz hladilnika, vendar milo pustite v kalupu še dan ali dva, nato pa previdno razrežite. Če se drobi, počakajte z razrezom še dan ali dva. Milo naj zori vsaj osem tednov.

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

15 Komentarjev

Anonimni · 4. novembra, 2013 ob 11:06

Pozdravljeni!
Sem čisti začetnik, kmalu se bom lotila prve izdelave mila. Našla sem tole vašo stran in mi je zelo všeč.
Zanima me naslednje: ali lahko namesto kokosovega olja, ricinusovega olja in kakavovega masla uporabim enak odstotek kokosove maščobe? Kakšno milo bi potem dobila glede na trdnost?
Po 24 urah v hladilniku lahko milo vzamem iz hladilnika, potem je pa na sobni temperaturi, ali ga moram v odejo zavit? Vem, da so vprašanja malo mimo, za tiste, ki to delate in ste že utečeni, meni pa bojo odgovori v veliko pomoč.
Najlepša havla in lep pozdrav
Nataša

toncika · 4. novembra, 2013 ob 11:45

Pozdravljena Nataša,

če ste pri izdelavi mila čisti začetnik, vam priporočam, da najprej izdelate nekaj mil po klasičnem hladnem postopku in šele nato poskusite z ultrahladnim postopkom. Na začetku se namreč vsako milo rado ponesreči, zato je zelo pomembno, da dobro osvojite najprej klasičen hladen postopek, nato pa poskusite tudi druge.

Kar se tiče vprašanja o zamenjavi maščob: naj najprej pojasnim, da obstaja samo ena kokosova maščoba, nekateri jo poimenujejo "olje", nekateri pa "maslo". To je ISTA stvar. Če torej namesto ricinusovega in kakavovega masla uporabite kokosovo maščobo, imate skupno 30% kokosove maščobe. Milo bo sicer trdno, ampak tudi močno agresivno. Več o vplivu maščob v milu si lahko preberete v objavi "Izbira maščob v milu".

Po 24 urah hladilnika milo vzamete ven in ga obdržite na sobni temperaturi, ni vam ga potrebno zaviti. Vsekakor pa ponavljam: poskusite nekaj mil najprej izdelati po hladnem postopku. 🙂

Lep dan,
toncika

pika · 18. aprila, 2014 ob 11:00

Pozdravljena,
Zanima me, če bi delala zgornji recept po hladnem postopku, ostanejo vse sestavine enake, razen vode je več in sicer 300g. Je to pravilno?

toncika · 18. aprila, 2014 ob 11:33

Živjo,

če bi delali po klasičnem hladnem postopku, bi bilo za 1000 g maščob potrebnih 300 g vode. Ker imamo v tem receptu 500 g maščob, bo potrebna količina vode 150 g.

Pri izdelavi po hladnem postopku bodite edinole pozorni, da se v milo v kalupu ne preveč segreje, zato ga raje večkrat preverite.

Lp,
toncika

pika · 18. aprila, 2014 ob 16:55

Pardon, ja sem imela v mislih da je zgornji recept za 1000g in sem narobe napisala, no hvala. Kako to mislite..se lahko kaj zgodi? ali ni tako, da se milo največkrat dela po hladnem postopku kot po ultrahladnem?

toncika · 19. aprila, 2014 ob 19:28

Seveda. Kot je že zapisano v objavi, vsebuje čokolada tudi določeno količino sladkorja. Sladkor lahko poviša temperaturo mase in posledično lahko pripelje do ti. "vulkana". Zato je potrebno vsa mila, ki jih izdelujemo po klasičnem hladnem postopku z dodatki, ki vsebujejo sladkor (mleko, med, čokolada itd) delati z večjo mero pozornosti in seveda paziti na temperaturo v kalupu.

bellamia18 mia · 7. septembra, 2014 ob 06:42

Pozdravljeni!
Kako pa preprečimo,da se milo v kalupu preveč ne segreje.Po hladne postopku vlijemo milo v kalup in ga zadekamo.Če se preveč segreje ali ga odgrnemo?Ker po hladnem postopku ga ne dajemo v hladilnik.To se nanaša na vprašanje če bi čokoladno milo delala po hladnem in ne po ultahladnem postopku.Lepo pozdravljeni.

Toncika M · 7. septembra, 2014 ob 07:47

Živjo,

če želite preprečiti pregrevanje, kalupa ne odenite ali odenite zelo zelo malo. Redno preverjajte temperaturo, če se preveč segreje, ga dajte na hladno (npr. klet). Problem takšnega postopka je ta, da bo zaradi neke srednje temperature milo šlo polovično v gel. Ultrahladen postopek namreč povsem prepreči fazo gela, odevanje pa pospeši fazo gela v celotnem milu. Neka vmesna stvar lahko pripelje do tega, da bo milo v centru šlo v gel, na zunanjem robu pa ne. Posledično bo milo "lisasto" – znotraj bo temnejše, zunaj svetlejše. Za primer si poglejte tole sliko: http://gowestsoap.com/?p=182

Lp

Mateja · 15. decembra, 2018 ob 15:04

Zdravo.

Zopet jaz 🙂 evo naredila sem to milo, upoštevala napotke tako da sem fazi združila pri 25 stopinjah, uporabila sem 85% čokolado, in naredila v treh plasteh. Milo je v hladilniku, vidi se da se že strjuje (se več ne “sveti” ampak že “matira”), tako da mislim da mi je uspelo. Kar pa me zanima, je, kako dolgo ste morali mešati s paličnim, da ste prišli do traku? Jaz sem mešala izmenjaje vklop/izklop nekje 4-5 min, in je trak bil viden zmes pa gosta. Ker se mi je zdelo prehitro, sem mešala še nekaj minut, in je bilo enako, trah viden, zmes že bolj gosta, tako da mislim da sem dosegla pravi trak, bo pa vidno seveda ko bom milo vzela iz kalupa.

Lep vikend,

Mateja

    Tončka Mavrič · 17. decembra, 2018 ob 09:47

    Živjo Mateja,

    čas, ki ga potrebuješ za doseganje traku, je poleg količine trdnih maščob (masla), količine vode in temperature mešanice ob umiljenju odvisen tudi od temperature prostora ter nenazadnje od paličnega mešalnika. Tako da je lahko pri meni hitreje kot pri tebi ali obratno 😉 Kakorkoli, 4-5 minut je kar dolga doba, nič se mi ne zdi prehitro, tako da brez skrbi. Kakorkoli pa – domnevam, da si milo že vzela iz kalupa in tudi opazila, ali je milo uspelo (torej je trdo) ali ne 😉

    Lp
    Tončka

Mateja · 17. decembra, 2018 ob 12:59

Hej hej.

Hvala za odgovor. Ne, mila se nisem vzela iz kalupa. En dan je bil v hladilniku, zdaj je en dan na sobni T. Sem ga hotela prej vzeti ven, silikon je lepo odstopil stran, milo je trdo, kompaktno, vendar ko sem prijela na notranji strani, še je malo “mazljavo”, nevem kako naj drugače opišem, ni še čosto suho. Tako da verjetno se je posrečilo, ker drugače naj nebi bilo trdo? Zdaj ga bom do jutri še pustila v kalupu na sobni T, pa bom videla potem.

Hvala in lep pozdrav,

Mateja

    Tončka Mavrič · 18. decembra, 2018 ob 06:31

    Živjo Mateja,

    kar brez skrbi vzemi milo iz kalupa in ga daj sušiti. Če je milo trdo in je uspelo, bi tista “mazljavost” morala s sušenjem počasi izginjati. Mila ni smiselno več časa držati v kalupu – ko je narejeno, je narejeno, iz kalupa pa mora, da se začne čimprej sušiti.

    Lp
    Tončka

      Mateja · 18. decembra, 2018 ob 12:26

      Zdravo.

      Sem vzela milo ven, ga razrezala in se že suši, hvala 😉

sezama · 1. decembra, 2019 ob 15:29

Pozdravljeni, bi bilo po tem receptu mogoče pripraviti tudi milo s 70% temno čokolado, ali je že preveč razlike?e vanaprej se zahvaljujem za vaš odgovor

    Tončka Mavrič · 1. decembra, 2019 ob 15:34

    Živjo,

    manjši kot je delež sladkorja v čokoladi, bolje je – sladkor v čokoladi namreč dvigne temperaturo mešanice. Ker pa je to recept za miljenje po ultrahladnem postopku, pri katerem kalup z milom po vlivanjy daš na hladno (npr. hladilnik ali zamrzovalnik) lahko seveda poskusiš tudi s 70 % čokolado. Načeloma ne bi smelo biti hudih težav 🙂

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.