fbpx

Pantenol ali provitamin B5

Objavil Tončka Mavrič dne

Pantenol ali provitamin B5

Pantenol ali provitamin B5 je alkoholna oblika pantotenske kisline oziroma vitamina B5. Vitamin B5 je za kožo pomemben, saj sodeluje pri tvorbi koencima A, ki vpliva na razvoj in obnavljanje kožnih celic ter na rast las. V kozmetiki se uporablja predvsem D-pantenol, ki se v koži lahko pretvori v pantotensko kislino. 

Pantenol ali provitamin B5 obstaja v dveh oblikah ali izomerih: D-pantenol in L-pantenol (desnosučni in levosučni pantenol), pri čemer ima D-pantenol veliko večjo kozmetično vrednost. Tako L-pantenol kot D-pantenol odlično navlažita kožo, vendar ima samo D-pantenol vse lastnosti pantotenske kisline: pospešuje celjenje ran, blaži vneto in opečeno kožo ter pomirja srbečico.

Čisti pantenol je močno viskozna, prozorna in zelo higroskopična tekočina. Dobro je topen v vodi, alkoholu in propilen glikolu ter slabo topen v glicerinu. Pantenol je netopen v maščobah. D-pantenol je neškodljiv, netoksičen ter ne draži kože.

Za kozmetične namene je pantenol na razpolago v različnih koncentracijah in raztopinah. Najbolj pogosta oblika je 75% raztopina D-pantenola v vodi, obstaja pa tudi čisti D-pantenol, ter nižje koncentracije raztopin D-pantenola v vodi ali propilen glikolu. Zaradi visoke viskoznosti se čisti pantenol redko uporablja v kozmetiki, najpogosteje se srečamo z raztopino D-pantenola v vodi, redkeje v propilen glikolu. Tudi raztopina pantenola v vodi ali propilen glikolu je viskozna in prozorna tekočina, vendar je njegova uporaba veliko lažja.

Uporaba pantenola v kozmetiki

Pantenol ima na kozmetičnem področju široko uporabo, od krem za telo, roke in obraz, preko ličil pa vse do izdelkov za lase. Kot že sem omenila, je D-pantenol zelo dobra vlažilna sestavina, vendar je njegova najpomembnejša lastnost ta, da pomirja vneto, razdraženo in opečeno kožo, ter da bistveno pripomore k celjenju ran. Prav zato ga bomo pogosto našli v kremah za pred in po sončenju, v losjonih po britju ali kremah po depilaciji, v deodorantih in mnogih drugih kozmetičnih izdelkih.

V izdelkih za nego kože se ga uporablja do največ 5%, pri čemer moramo biti pazljivi na vse ostale vlažilne sestavine, ki jih bomo uporabili. Tako kot glicerol tudi pantenol v prevelikih količinah oziroma v kombinaciji z ostalimi vlažilnimi sestavinami rad pušča lepljiv občutek na koži. Zato bomo posebno pozornost namenili temu, koliko vlažilnih sestavin bomo uporabili: če želimo lahek, vlažilni losjon po britju, bomo morda raje izpustili glicerin in uporabili samo pantenol, da ne bo občutek na koži preveč lepljiv.

V izdelkih za nego las se ga uporablja največ do 5%, če gre za šampone in balzame, ki jih speremo; največ 0,5% v izdelkih za lase, ki jih ne speremo. Pantenol na lase deluje kot vlažilna sestavina, hkrati pa lasem poveča sijaj. Ker na laseh ustvari tanek zaščitni film, bodo lasje izgledali močnejši in debelejši, zato je dodatek pantenola dobrodošel zlasti pri tankih in občutljivih laseh.

Pantenol je neobčutljiv na svetlobo in zrak, vendar ga segrevanje preko 70º Celzija lahko uniči, zato se ga dodaja v emulzije v hladni, C fazi. Pantenol je stabilen pri pH 4-8, zato morajo biti izdelki s pantenolom znotraj teh meja.

Pantenol je združljiv z večino ostalih kozmetičnih sestavin, izjema so le akrilatni zgoščevalci (sodium acrylate, razni Carbomer in Carbopol, acrylate crosspolymer itd). Gelu ali emulziji, kjer je uporabljen akrilatni zgoščevalec, se ob dodatku pantenola zmanjša viskoznost, zaradi česar postane gel voden, emulzija pa lahko izgubi na stabilnosti in se loči. Sprememba viskoznosti je odvisna od količine pantenola, vrste in količina akrilatnega zgoščevalca ter pH vrednosti emulzije ali gela. Včasih lahko že 1% pantenola popolnoma zvodeni ustvarjeni gel.


2 Komentarja

Anonimni · 28. marec, 2014 ob 18:15

Tončika pozdravljena! Sama si že nekaj časa izdelujem Galenovo kremo in sem tik pred nakupom D-Panthenola (75%), pa me zanima, če bi mi vedela povedati, koliko bi ga lahko dala v kombinaciji z osnovno Galenovo kremo, torej 60:20:20?
Rozi

toncika · 29. marec, 2014 ob 09:33

Živjo,

tako kot piše v tej objavi: za nego kože s pantenol uporablja v količini do 5%. Ker se ga uporablja v hladni C fazi (pantenol je toplotno občutljiv), ga boste v Galenovo kremo le težko dali, saj Galenovo mazilo ne prenese dodatkov na hladno.

Lp,
toncika

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja