fbpx

Pilingi za telo

Objavil Tončka Mavrič dne

Pilingi za telo

Preprosti pilingi za telo so eden izmed mnogih izdelkov, ki si jih lahko uspešno pripravimo doma tudi brez predznanja. Različic je kar nekaj, osnovne sestavine pa se najdejo v vsaki kuhinji.

S solnim pilingom ali drugimi pilingi nežno zmasiramo celotno telo med tuširanjem, nato pa dobro izmijemo ostanke soli in olja s kože. Pilingi zaradi drobnih abrazivnih delcev odstranijo odmrlo kožo in pospešijo krvni obtok, olje pa pusti kožo mehko in gladko. S pilingi kakorkoli ne gre pretiravati, dvakrat do trikrat na mesec je več kot dovolj za odstranitev mrtvih celic, hkrati pa tako pustite koži dovolj časa, da se obnovi.

Za dober piling za telo pravzaprav potrebujemo malo: abrazivno sestavino, ki bo kožo nežno oluščila, rastlinsko olje po naši izbiri, eterično olje ter po želji suha zelišča, cvetove ali začimbe. Receptov na razpolago je veliko, razlikujejo se tako po uporabljenih sestavinah kot tudi po razmerjih med njimi. Za nobeno izmed možnih variacij ni mogoče trditi, da je edina prava – vse je odvisno od naše kože in seveda naših želja in okusov. Spodaj opisan recept je le eden izmed mnogih, zato sem v nadaljevanju poskusila opisati tudi možne zamenjave, prilagoditve in variacije.

Osvežilni metin piling za telo

fino mleta morska sol 80
rastlinsko olje 18
posušeni listi mete 2
eterično olje mete q.s.
 
Postopek priprave:
V možnar stresemo fino mleto sol in posušene liste mete. Tremo, dokler se posušeni listi mete ne spremenijo v prah ter se dobro zmešajo s soljo. Zmes preložimo v posodo ter dodamo rastlinsko olje in nekaj kapljic eteričnega olja mete. Dobro premešamo ter damo v primerne kozmetične lončke.

Abrazivne sestavine

Osnova vsakega pilinga za telo je sestavina, ki zaradi svoje abrazivnosti odstrani odmrle kožne celice, hkrati pa mora biti dovolj nežna, da kože ne rani ali poškoduje. Primerne sestavine lahko najdemo tudi v naši kuhinji: sol, sladkor, natrijev bikarbonat, moke iz raznih žit ali oreškov itd. Sol in sladkor sta primerna le za piling za telo, saj sta precej groba; ostale sestavine pa so navadno bolj nežne.
 
Sol mora biti obvezno fino mleta; groba sol bi našo kožo lahko opraskala ali ranila. Za piling lahko uporabimo razne vrste soli: navadno morsko sol, soli iz Mrtvega morja, himalajsko sol, Epsomovo sol itd, paziti moramo le, da so fino mlete. Soli iz Mrtvega morja vsebujejo veliko broma, magnezija in ostalih mineralov, prav zaradi te posebne sestave naj bi po nekaterih raziskavah doprinesle k izboljšanju mnogih kožnih in revmatičnih obolenj. Tudi Epsomova sol (znana tudi pod imenom grenka sol, kemijsko ime je magnezijev sulfat heptahidrat) je znana po svojih lastnostih, saj zmanjšuje vnetja in sprošča mišice. Pri vsem tem se moramo zavedati, da takšne trditve veljajo predvsem za (časovno daljše) kopeli, v katerih je sol raztopljena. Katerakoli sol v pilingu je v stiku s kožo le kratek čas, zato sta njen uspeh in delovanje močno omejena.

Tako kot sol mora biti tudi sladkor fino mlet. Za piling za telo ne priporočam kristalnega sladkorja temveč nerafiniran, drobno mlet trsni sladkor tipa muscovado ali podobno. Kristalčki belega ali rjavega rafiniranega sladkorja bi lahko bili preveč agresivni, sladkor v prahu pa je preveč nežen. Potrebno količino soli iz recepta enostavno zamenjamo z enako količino fino mletega sladkorja. Nerafiniran trsni sladkor se zaradi svojega specifičnega karamelnega vonja zelo dobro poda k eteričnim ali parfemskim oljem s sladko noto kot npr. vanilija, sladka pomaranča ipd. Pilingu iz sladkorja lahko po želji dodamo tudi žličko kakava v prahu, s čimer bo naš piling postal še bolj razkošen in prijeten. (Žal, nekoliko manj prijetno bo čiščenje kadi po uporabi takšnega pilinga.)

Razne moke iz oreškov ali žit, npr. ovsena moka ali moka iz mandljev, so v nasprotju s soljo ali sladkorjem veliko bolj nežni do kože. Zaradi zares drobno mletih delcev ter zaradi vsebnosti maščob oziroma škroba so primerne za občutljivo ali nežno kožo, zato se jih navadno uporablja za obraz.

Olje in razmerje med oljem in abrazivno sestavino

Za piling izberite tisto olje, ki vam je všeč. Olivno olje naredi kožo izredno mehko, vendar pa je lahko njegov vonj za nekatere odbijajoč. Uporabite lahko sončnično, sojino, jojobino ali katerokoli olje, ki ga imate na razpolago. V poštev pridejo tudi rastlinska masla, ki se v kontaktu s kožo hitro stopijo, npr. karitejevo ali kokosovo maslo.
 
V različnih receptih boste našli različna razmerja med oljem in abrazivno sestavino. To razmerje gre lahko od 50% olja ter 50% abrazivne sestavine do 15% olja in 85% abrazivne sestavine. Več olja pomeni načeloma nežnejši piling, vendar pomeni tudi več mastnih ostankov v kopalni kadi ali tušu. Manj olja pa pomeni bolj suh in drobljiv piling, ki se zlahka izmuzne med prsti in konča v odtoku. Osebno imam najraje do 20% olja, vendar ni nujno, da bodo moje količine ustrezale tudi vam.

Eterična ali dišavna olja ter suha zelišča 

Uporaba zmletih suhih zelišč pilingu doda barvo, vonj in svojstven čar. V piling s soljo se podajo vsa suha zelišča, npr. meta, sivka, melisa, cvetje vrtnice, bezga, kamilice itd. Pazimo le, da jih zmeljemo v zares droben in fin prah ter da dodamo eterično olje, ki se lepo ujema z uporabljenimi zelišči.  

V piling s sladkorjem pa se odlično podajo začimbe in sadje, npr. suha pomarančna ali limonina lupinica, cimet, klinčki v prahu, vanilijin strok ipd. Seveda pazimo, da so začimbe drobno zmlete. Cimet in klinčke v prahu dodajajmo varčno, saj lahko v nekaterih primerih sprožijo alergično reakcijo. Enako velja za njuni eterični olji.

Kot sem zgoraj omenila, moramo kombinacijo eteričnih ali parfemskih olj in suhih zelišč in začimb, ki jih bomo uporabili, pazljivo izbrati. Vonji naj se med seboj skladajo in dopolnjujejo. Poleg tega lahko z izbiro zelišč, začimb in eteričnih olj vsak piling prilagodimo trenutnemu razpoloženju. Za sproščanje in umirjanje bomo izbrali sivko ali morda kamilico, za poživitev meto, agrume ali iglavce. Za trenutke razvajanja pa so primerni sladki in cvetni odtenki vanilije, ylang-ylanga, vrtnice ali drugih čutnih vonjev.


13 Komentarjev

Anonimni · 17. januarja, 2014 ob 18:50

Zdravo,

hvala za objavo pilingov. Imela pa bi eno vprašanje za masko za obraz. Ponavadi si jo naredim kar iz zelene gline iz Komende, sem pa neki tuji strani zasledila, da lahko še dodamo druge sestavine zraven (posušene kamilice, slez,zeleni čaj), vendar ni pisalo točno koliko je potrebno dati vsakega. Mogoče mi boste lahko pomagali prav vi. Rabila bi razmerje sestavin (zelena glina, zeleni čaj,slez ter kamilice) za nekje 50g lonček maske, da bi jo imela za dlje časa. Ali menite, da je to razmerje pomembno ali lahko dam kar po žlico vsake sestavine dokler ne napolnim kozarca?
Hvala in lp.

toncika · 18. januarja, 2014 ob 09:31

Živjo,

dokler govorimo o mešanici suhih sestavin (glina, posušena zelišča ipd) kakšnih posebnih razmerij ni. Upoštevajte, da bo glina po vsej verjetnosti predstavljala osnovo in jo bo zato nekaj več, suha zelišča pa nato dodate po občutku. Edina stvar, na katero morate biti pazljivi, je ta, da so rastline res fino fino mlete. V nasprotnem primeru bi vas lahko špikale ob nanosu 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 18. januarja, 2014 ob 14:19

Zdravo,

hvala vam za pomoč-si bom poskusila narediti.

Lepo se imejte in lp

Anonimni · 19. septembra, 2014 ob 13:13

Zdravo!
Kolegici bi naredila piling iz roza gline 80% in 20 % olj za suho kožo bom dodala.Piling bo za obraz in ima zelo nežno in občutljivo kožo.pri narav.eteri oljih sem pa spet zmedena.Eni pišejo da je ylang ylang za suho in zrelo kožo,na znani inter.strani piše da je ylan ylang in pomaranča zelo primerna za zelo mastno kožo,Komu naj sedaj verjamem.Vsak ima drugačen opis.Ker jo poznam vem da ji bo pomaranča bolj všeč,samo da zdaj ne vem ali je primerno za njeno kožo,Sandalovina sem brala da je za suho kožo vendar ji ni všeč.Imam vprašanje katera int.stran je najbolj verodostojna ko opisuje uporabnost olj?
Lep pozdravček Mia

Toncika M · 22. septembra, 2014 ob 17:27

Živjo Mia,

za lastnosti posameznih et. olj bo potrebno poseči po kakšnem aromaterapevtskem priročniku, po možnosti kakšnem resnem. Še tam se pogosto najdejo precej nasprotujoče informacije… Spletne strani v tem primeru niso vedno najbolj zanesljiv vir, največkrat se namreč opirajo na druge spletne strani, ki se opirajo na druge spletne strani, nihče pa se ne opira na dejanske znanstvene raziskave.

V vsakem primeru je moj nasvet sledeč: kozmetični izdelki so kozmetični izdelki. V njih so et. olja predvsem za dišavo. Aromaterapevtski izdelki so področje zase, kjer je količina et. olj pogosto drugačna in višja, premišljena pa mora biti tudi njihova kombinacija. V kolikor nimate znanja aromaterapije, dodajajte et. olja v majhnih količinah in se opirajte predvsem na to, da mora kozmetični izdelek prijati tistemu, komur je podarjena. Nima smisla izdelati super dobro kremo, če bo le-ta smrdela bo žveplu (ja, sem poizkusila, naravnost nagravžno je!).

Lp

Anonimni · 22. oktobra, 2014 ob 17:54

Pozdravljeni, zanima me, kako dolgo takšen doma izdelan piling vzdrži oz. kako dolgo ima rok trajanja? In kako ga je treba shranjevati – v hladilniku ali lahko kar na polici v kopalnici? Pa še to: ali lahko namesto svežih zelišč uporabimo tudi suha zelišča? Prosim za odgovor,

hvala, lp, A.

Toncika M · 22. oktobra, 2014 ob 20:17

Živjo,

pilinge ni potrebno hraniti v hladilniku, dovolj bo na polici, pazite le, da ne pride vanj voda. Vsekakor uporabljajte suha zelišča, ne svežih. Vlaga iz svežih zelišč bi piling pokvarila 🙂

Rok trajanja je odvisen od uporabljenega olja: če ima olje še dolg rok trajanja, bo tudi piling nekaj mesecev zdržal. Če pa piling izdelate npr. z boraginim oljem, ga boste najbrž že po nekaj tednih morali zavreči.

Lp

Anonimni · 30. decembra, 2014 ob 17:47

Pozdravljeni,

Zanima me če za pripravo tega pilinga potrebujem 80 g soli, 18 g olja, 2 g mete ali 80 ml fino mlete soli, 18 ml olja in 2 ml prahu zmlete mete?

LP

M.

Toncika M · 2. januarja, 2015 ob 17:12

Pozdravljeni,

vsi kozmetični recepti so vedno v gramih. Priporočam, da si ponovno preberete eno izmed temeljnih objav: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/03/kako-se-pise-in-bere-formule-oz-recepte.html

Lp

Maja · 18. julija, 2018 ob 09:37

Pozdravljena,
tudi himalajska sol se za pilinge precej pogosto uporablja, vendar se zadnje čase govori, da himalajska sol ni priporočljiva za uporabo zaradi vsebnosti flora in bromita. Zanima me kakšna je strokovna razlaga s tvoje strani glede tega?
Zanima me tudi ali je kakšna razlika med magnezijevim kloridom (INCI:Magnesium chloride hexahydrate) in t.i. ioniziranim magnezijevim kloridom, ki ga oglašujejo kot izredno učinkovitega v kremah za obraz. Zanima me še kakšen je rok trajanja destilirane vode po odprtju. Kar nekaj vprašanj, ki me mučijo:) Za kakršnokoli pomoč se lepo zahvaljujem!!!

… in hvala za vse nasvete!
maja

Toncka Mavric · 18. julija, 2018 ob 11:18

Živjo Maja,

ko pišeš, da se o himalajski soli zadnje čase govori, da ni priporočljiva za uporabo – misliš v prehrani ali kozmetiki?

Pri vseh sestavinah, ki se uporabljajo tako v kozmetiki kot v kuhinji, je potrebno namreč vedno razumeti dvoje. Prvič, absorbcija v telo preko zaužitja je povsem drugačna kot možna kožna absorbcija ter drugič, absorbcija preko kože v izdelku, ki se spira, je bistveno nižja kot v izdelku, ki na koži ostane. Kljub temu, da boš našla na internetu vse mogoče zapise kot "60% vsega, kar nanesemo na kožo, telo vsrka", to še zdaleč ni res. Penetracija v kožo je veliko, veliko bolj kompleksna. Medtem, ko se lahko strupene snovi (npr v himalajski soli) preko zaužitja nalagajo v telesu, pa je ta možnost ob izdelku, ki je v kontaktu s kožo le kratek čas in se nato spira, majhna. Če to možnost pomnožimo z (nizkim) odstotkom teh snovi v soli, je učinek na kožo…neznaten. Fluorida je po analizah npr. manj kot 0,1 g na kg soli. Torej 0,0001%. V izdelkih za nego ust je dovoljena količina (fluora) enaka 0,15%, torej tisočkrat več. Mislim, da smo v primeru pilinga še zelooo na varnem območju 😉

Ioniziran magnezijev klorid bo kar kakšna marketinška fora. Kolikor sem razumela vse skupaj, je to bolj napihovanje nečesa, kar je itak res (in pravilno) za namene povečanja prodaje. Magnezijev klorid je sol, malo posebna, saj predstavlja sol kovine (magnezij). Soli so po svoji naravi topne v vodi, vendar nekatere bolj, druge manj. Ko sol dodaš vodi, nastane raztopina. Takrat sol nastopa v ionizirani obliki, saj se pravzaprav "razdeli" na magnezijev 2+ in klorov – ion. Vendar pa imajo soli kovin pogosto nepopolno topnost oziroma nepopolno sposobnost, da preidejo v ionizirano obliko, kar se označuje s stabilnostno konstanto. Magnezijev klorid je izjema, saj ima konstanto enako 0, kar pomeni, da je v širokem pH okolju povsem v ionizirani obliki. Ne glede na to, ali ga raztopim jaz, ti ali kdo drug. Oglaševan kot ioniziran ali neioniziran – še vedno je to magnezijev klorid 😉

Destilirana voda je destilirana voda. Čisti H2O. V čisti H2O ni hrane, s katero bi se glive, bakterije ali kvasovke lahko prehranjevale, zato se ne more pokvariti. Ob odprtju pride voda v stik z zrakom, vendar je možna "okužba" minimalna, saj v njej ne more praktično rasti nič. Izjema so morda lahko kakšne alge, ki bi se morda razvile v zareeees dolgem času, vendar tudi to težavo rešiš tako, da (že odprto) destilirano vodo hraniš v temnem prostoru.

Lp
Tončka

Maja · 18. julija, 2018 ob 11:55

Tončka,

hvala za tako hiter odgovor! Večinoma uporabljam himalajsko sol za pilinge in kopeli, vendar jo imam tudi v omarici za začimbo, torej je ne bom uporabljala več za hrano 🙂

Toncka Mavric · 19. julija, 2018 ob 04:02

Živjo Maja,

za kozmetične namene bo več kot odlična 😉

Lp
Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.