fbpx

Emulgator – uvod

Objavil Tončka Mavrič dne

Emulgator: uvod

Kot se najbrž še spomnite, so emulzije zmesi dveh med seboj nemešljivih tekočin. To nemešljivost povzroča površinska napetost med tekočinama. Emulzija je homogena, bolj ali manj stabilna zmes dveh tekočin, za homogenost in stabilnost pa poskrbi prav emulgator.

Nekoliko bolj znanstveno se emulgator opredeli kot snov, ki pomaga, da se ena tekočina dispergira (ali porazdeli) v drugi. Za to je zaslužna posebna kemijska struktura emulgatorja, ki je sestavljena iz dveh delov: hidrofilne glave (po slovensko bi to bila glava, ki ljubi vodo) ter lipofilnega repa (oz. repa, ki ljubi maščobo). Takšna predstava emulgatorja je zelo poenostavljena, vendar vseeno dovolj nazorna, da lahko z njeno pomočjo razumemo delovanje emulgatorja.

Kot sem že prej omenila, obstaja v zmesi vode in olja med vodo in maščobno fazo določena površinska napetost, ki maščobo vedno oddeli od vode. Vsaka zmes dveh nemešljivih tekočin teži k zmanjšanju površinske napetosti med fazama. Manjši kot so delci dispergirane faze, večja je površinska napetost med dvema fazama, bolj nestabilna je emulzija, hitrejša je razdelitev faz. Najmanjša površinska napetost med maščobo in vodo je takrat, ko sta fazi popolnoma ločeni – maščoba splava na površino in zmes se loči.

Emulgator je tisti, ki (deloma) prepreči delitev faz, saj močno vpliva na površinsko napetost med fazama. Njegova hidrofilna glava se »zarije« med vodne delce, lipofilen rep pa se »zapne« v delce maščobe. Emulgator tako kot nek vmesni člen poveže fazi med seboj, površinska napetost se zaradi tega zmanjša in zmes postane emulzija.

Emulgatorji so lahko v osnovi dveh vrst: emulgatorji za emulzije tipa olje v vodi (O/V), ki so načeloma bolj hidrofilni, in emulgatorji za emulzije tipa voda v olju (V/O), ki so načeloma bolj lipofilni. Z uporabo samo ene vrste emulgatorja lahko ustvarimo samo eno vrsto emulzije, tako z emulgatorjem tipa V/O ne bomo mogli ustvariti emulzije tipa O/V (in obratno). Emulgatorji se med seboj lahko tudi mešajo, tako dobimo kombinacije emulgatorjev (ki pa se imenujejo prav tako emulgatorji, zaradi česar lahko pride do manjše zmede). Najboljše kombinacije emulgatorjev so navadno tiste, ki v sebi združujejo hidrofilen emulgator z lipofilnim, ker s tem povečujejo stabilnost emulzije. Takšne kombinacije se navadno uporabljajo za emulzije O/V.

Kategorije: emulgatorji

14 Komentarjev

Anonimni · 6. januar, 2014 ob 12:11

Pozdravljeni,

zanima me kakšno mnenje imate (če ga imate) o emulgatorju tegomuls in njegovi uporabi?

Lp, Lara

toncika · 6. januar, 2014 ob 16:25

Živjo,

"Tegomuls" je komercialno ime, za katerim je navadno še neka oznaka (Npr. Tegomuls HT, Tegomuls 90S itd), vsaka oznaka pomeni čisto drugačen emulgator. Da bi vam lahko odgovorila, potrebujem natančno oznako ali INCI ime.

Kakorkoli – osebno ne uporabljam nobenega izmed Tegomulsov, tako da direktnih izkušenj z njim(i) nimam.

Lp
toncika

Anonimni · 7. januar, 2014 ob 18:18

Pozdravljena!

moram vas pohvalit, zelo strokovno napisano, obenem pa razumljivo tudi za čiste začetnike. Morda poznate emulgator BTMS? Je bolj primeren za emulzije V/O ali O/V. Kakšne so vaše izkušnje?

hvala za odgovor in čudovito ustvarjanje in pisanje še naprej. Z veseljem bi vas podprla s kakšnimi donacijami ali nakupom vaše literature. 🙂

lp

toncika · 7. januar, 2014 ob 20:04

Pozdravljeni,

me veseli, da najdete na blogu koristne in predvsem razumljive informacije 🙂 Včasih je teorijo težko poenostaviti 🙂

Emulgator BTMS je pravzaprav posebnost med raznimi emulgatorji, ki jih uporabljamo. Kot prvo je potrebno povedati, da ni v skladu z Ecocert certifkatom in kot tak ni sprejemljiv v naravni kozmetiki. BTMS je sestavljen iz dveh sestavin: behentrimonium methosulfate in ceterilni alkohol. Prav prva sestavina je posebna (in nesprejemljiva s stališča naravnih certifikatov).

Večina emulgatorjev, ki jih uporabljamo v naravni kozmetiki, so po naravi neionski (brez naboja), nekateri so anionski (negativni naboj), redki pa so amfoterični (imajo lahko pozitiven ali negativen naboj, glede na okolje oz. pH). BTMS spada med kationske emulgatorje – torej ima pozitiven naboj. Navadno se kationske sestavine uporablja za izdelavo balzamov za lase, saj se zaradi pozitivnega naboja "nalepijo" na negativno nabite lase in na ta način naredijo "plast", ki olajša česanje in daje mehkost.

V kremah se te emulgatorje redkeje uporablja. Dajejo emulzije O/V. Navadno daje občutek "neprebojnosti" oz. "waterproof", so mehki na koži in po mojih izkušnjah so "drseči". Poskusite si namazati roke z balzamom za lase (brez spiranja!) – učinek je pravzaprav zelo podoben! Osebno so mi emulzije s kationskimi emulgatorji na koži dale občutek "sluzi" (ne po konsistenci, temveč po občutku).

Hvala za tako lepe misli in nadvse dober namen 🙂 Morda bom kdaj v prihodnosti napisala kakšno knjigo, do takrat pa ste nadvse dobrodošli na tečajih – prvi v tem letu upam, da že februarja 🙂

Lp,
toncika

Anonimni · 8. januar, 2014 ob 08:28

Pozdravljena

hvala za vaš odgovor, res vas občudujem. Kar pogumno s knjigo, v Sloveniji bi kaj takega nujno potrebovali:). Sicer sem ze delala z BTMS, dala sem ga v kremo in nisem imela občutka sluzi. Kaj pa informacija, da ga pridobivajo iz oljne repice, je potem to zavajanje? Na tujih straneh sem tako zasledila. Človek potem sklepa da gre za produkt, ki ga naravno pridobivajo. Vsekakor pa zgleda, da je učinkovit za izdelke v šamponih in balzamih. Je kakšna bolj naravna alternativa za emulgator BTMS?

Hvala!

lp

Matejka · 1. april, 2014 ob 16:54

Kje najdem kaj so še emulgatorji primerni za kreme za obraz? Tegomuls bi rada nadomestila s čim drugim..

toncika · 1. april, 2014 ob 17:16

Emulgatorjev je veliko in prav vsi so primerni za obraz. Niso pa vsi najboljša izbira za vse tipe kože in niso vsi primerni za vse vrste krem. Morate mi povedati kaj več, da vam lahko odgovorim.

Matejka · 2. april, 2014 ob 09:45

Potrebovala bi emulgator za kremo za normalno kožo in za kremo za suho kožo.
In še eno vprašanje: kaj obstaja tudi zapis in načrtovanje formule za kremo za obraz? Postam isto kot pri kremi za telo?

toncika · 2. april, 2014 ob 17:26

Odvisno od tega, koliko izkušenj imate, lahko poskusite s Plantecom, Montanov 68, Olivem 1000 (vsi trije so bolj za začetnike in so bolj za suho kožo) ali z methyl glucose sesquistearatom (bolj za normalno kožo oz. odvisno od dodatkov) ali z Montanov L (priporočam le, če imate precej izkušenj).

Formuliranje kreme za obraz je nekoliko bolj kompleksno, saj je potrebno pri takšnih kremah upoštevati tudi aktivne sestavine in posamezne tipe kože. Če želite izdelati le preprosto kremo za obraz (brez anti-age sestavin, kopice vitaminov in drugih aktivnih sestavin), se načeloma lahko držite navodil za kreme za telo. Prilagodite le količino maščob, ki bo načeloma malček nižja.

Matejka · 7. april, 2014 ob 16:07

Hvaaalaaa! 😀

Sonja · 4. november, 2014 ob 16:25

Pozdravljeni,
prosila Vas bi za pomoč.
Rada bi naredila sprej proti komarjem. Zasledila sem da je eterično olje geranije, evkaliptusa dobro za sprej. Kot podlago bi uporabila hidrolat lavande, kaj naj uporabim (da je naravno) kot emulgator?
Hvala vnaprej, Sonja
H

Toncika M · 4. november, 2014 ob 17:42

Živjo Sonja,

za tako majhne količine je najboljša izbira arabski gumi (o njem si preberite v posebni objavi tu: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/07/arabski-gumi.html), primer recepta pa najdete tu: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/09/dezodorant-v-spreju-s-sodo-bikarbono.html.

Priporočam tudi citronelo, limonsko travo oz. vse kar diši po limonah 🙂

Lp

Bojan Kovačič · 13. februar, 2017 ob 11:27

POzdravljeni,
kateri emulgator bi uporabili za izdelavo kreme iz koloidnega srebra. V osnovni recepturi je tegomuls.
Hvala za odgovor in nasvet.

lp
BK

Toncka Mavric · 29. januar, 2018 ob 06:37

Pozdravljeni,

izdelava kozmetičnih izdelkov iz koloidnega srebra je… problematična. Kot sami veste, koloidno srebro ne bi smelo biti izpostavljeno svetlobi, ne bi smelo prihajati v stik s kovinskimi deli (žlice, palični mešalnik ipd)… V samih kozmetičnih surovinah so prav tako primesi, ki bi lahko izničile delovanje koloidnega srebra. O teh možnih interakcijah pravzaprav ne vemo veliko, saj koloidno srebro kot aktivna kozmetična sestavina iz čistega formulacijskega stališča ni raziskano.

Brez zamere, vendar menim, da je izdelava kreme ali drugega kozmetičnega izdelka iz koloidnega srebra bolj kot ne… nesmisel. Če je koloidno srebro primerno za uživanje, je najbrž primerno tudi za neposredno topično rabo, v obliki spreja ali prepojene gaze.

Pomnimo prosim še nekaj: koloidno srebro se uporablja zaradi svojih protibakterijskih lastnosti za zdravstvene učinke, kljub temu, da ni registrirano kot zdravilo. Namen kozmetičnih izdelkov ni zdravljenje bolezenskih stanj, temveč nega kože.

Lp
Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja