fbpx

Čebelji vosek – kako ga očistimo?

Objavil Tončka Mavrič dne

Čebelji vosek – kako ga očistimo?

V prejšnji objavi smo se pri izdelavi Galenove kreme srečali s čebeljim voskom. Zanj smo vsi že slišali in gotovo nekaj stvari o vosku že vemo. Tokrat bomo spoznali osnovne pojme o čebeljem vosku, kje ga lahko dobimo ter kako lahko čebelji vosek očistimo in iz njega pripravimo lističe, ki nam olajšajo doziranje in tehtanje. Naslednjič pa nekaj več tehničnih podatkov in informacij o uporabi voska v kozmetiki.

Čebelji vosek je eden izmed proizvodov čebeljih proizvodov, iz njega čebele gradijo satje, kamor shranjujejo med ali cvetni prah. Naravni čebelji vosek (Cera flava) je lahko od svetlo rumene do rjavkaste barve in močno diši po propolisu oziroma medu. Obstaja tudi beljen vosek (Cera alba), ki pa je bele barve in nima vonja. Čebelji vosek lahko kupite na spletu, v lekarni ali pa ga dobite pri najbližjem čebelarju. V tem primeru vam bo čebelar lahko dal neočiščen vosek ali celo vosek v satju, vendar se nič ne ustrašite, postopek za pripravo lističev čistega voska je čisto enostaven.

Vosek nalomite na manjše kose in ga skupaj z nekaj vode dajte v stekleno čašo ali manjši lonec, le-tega pa postavite v vodno kopel. Med mešanjem segrevajte, dokler se vosek popolnoma ne stopi, nato pa ogenj ugasnite in počakajte nekaj ur, da se vosek ponovno strdi. Na dnu bo ostala voda in v njej topne nečistoče (kot npr. ostanki medu), na njej pa bo plaval strjen vosek. Tako obdelan vosek bo na spodnji strani najbrž imel še nekaj nečistoč (ostanki propolisa), zato ga obrišite in ponovno razrežite na manjše kose ter postavite v lonec v vodno kopel – tokrat vosku ne dodajte vode! Medtem, ko se vosek segreva, si pripravite dodaten čist lonec, čezenj pa s pomočjo elastike ali ščipalk napnite kos gaze. Na njej bodo ostale še preostale nečistoče. Ko se vosek popolnoma stopi, ga prelijte skozi trdno napeto gazo, takoj zatem pa vosek v tanki plasti razmažite na dovolj velik kos peki papirja. Pustite, da se popolnoma ohladi in strdi, nato pa ga z nožem razrežite na manjše koščke. Tako imate vedno pri roki lističe čistega voska, ki so v primerjavi z večjimi kosi voska bolj enostavni za uporabo.


10 Komentarjev

Anonimni · 22. aprila, 2014 ob 12:09

Pozdravljeni.
Zanima me, če lahko pri izdelavi mazil (npr. ognjičevega), balzamov za ustnice ipd. uporabim namesto čebeljega voska rastlinski (npr. konopljin, limonin).
Je vsak rastlinski vosek zamenljiv s čebeljim (ali je sojin namenjen samo izdelavi sveč)?
Hvala vnaprej za odgovor.

toncika · 22. aprila, 2014 ob 19:52

Živjo,

pri izdelavi mazil lahko skoraj vsak vosek uporabite namesto čebeljega, seveda v drugačnih razmerjih. Odsvetujem npr. candelila ali carnauba vosek, ki se topita pri močno visokih temperaturah in sta slabo mazljiva.

Problem je pri izdelavi balzamov za ustnice, kjer čebelji vosek težko zamenjamo v celoti: deloma zaradi njegove temperature tališča, deloma pa tudi zaradi občutka. Še posebej v balzamih za ustnice je čebelji vosek skorajda nepogrešljiv. Enako je skorajda obvezen v primerih, da želimo v balzame za ustnice dodati tudi določeno količino vodne faze (med, glicerol).

Problem sojinega in konopljinega voska je ta, da to niso voski (torej kemijsko niso voski), temveč hidrogenirane maščobe. Imenujejo se "voski" ali v nekaterih primerih "masla" le zaradi visoke temperature tališča, vendar to NISO voski. Hidrogenirane maščobe imajo čiste visoko temperaturo tališča (sojin vosek npr. pri 50 stopinjah), vendar v kombinaciji z drugimi maščobami ne dajejo voskaste temveč "margarinasto" strukturo. Razlika med temi voski in pravim voskom je prav ta: hidrogenirane maščobe so dejansko kot margarina in dajejo takšen občutek (masten), vosek je pač vosek in deluje na koži voskasto.

Če je problem čebeljega voska predvsem želja po izdelavi veganskih izdelkov, boste morali poiskati pravo mešanico in pravo razmerje rastlinskih voskov (in/ali hidrogeniranih maščob), ki vam bodo dale dovolj trdno in hkrati topljivo mešanico.

Lp,
toncika

Anonimni · 1. septembra, 2014 ob 08:32

Zdravo?
Katero olje je nadomestljivo palminemu olju?Imam veliko receptov ,vendar skoraj vsako vsebuje palmino olje in glede na zadržke,ki jih imam ko sem prebrala kaj se počne z gozdovi in posledično z živalmi sem se odločila ,da ga ne bom uporabljala.Že vnaprej hvala za odgovor

Toncika M · 1. septembra, 2014 ob 18:20

Živjo,

v milu lahko palmino olje povsem zamenjate s svinjsko mastjo. Če ste vegetarijanka, boste morali malček kombinirati različna olja oz. rastlinska masla. V drugih kozmetičnih izdelkih pa ga zamenjajte s katerimkoli oljem, ki vaši koži ustreza. Po pravici povedano je palmino olje za nego kože eno izmed manj rabljenih (tako kot kokosovo), veliko drugih rastlinskih olj ima na kožo boljše učinke.

Lp

Anonimni · 3. septembra, 2014 ob 16:37

Zdravo Toncika,
Moram reči, da vodiš zelo lepo urejen blog s koristnimi nasveti, po pisanju sodeč bi sklepal da si kemik oz. naravoslovec po izobrazbi, je res?
Ampak ob prebiranju tega posta kot tudi nekaterih drugih, me je močno zmotilo, da uporabljaš glagol topiti za dva različna fizikalna procesa. Vosek se namreč pri segrevanju nikoli ne no stopil, kvečjemu se bo STALIL. Stopil oz. raztopil pa se bo v kakšnem nepolarnem topilu, kot je na primer olje, heksan, itd… Laična upraba je sicer dovoljena, tudi sskj razlaga topljenje kot proces prehoda iz trdne v tekočo fazo zaradi dovajanja toplote, ampak ker mislim, da je tvoj blog na malo višjem nivoju, si tega skoraj da ne bi smela dovoliti. Samo dobronamerna opomba, ker je fajn, tudi če si laik da poznaš pravo teriminologijo. 😉
lp

Toncika M · 3. septembra, 2014 ob 18:36

Živjo,

imate povsem prav, taliti in stopiti sta dve popolnoma različni besedi, ki se pogosto napačno rabita – in tudi jaz sem v tem primeru naredila napako. Bom toliko bolj pozorna v prihodnosti. Hvala za opozorilo!

V vsakem primeru pa ne, nisem naravoslovec po izobrazbi, dalec od tega. Izhajam kar iz filofaksa, študirala sem tuje jezike 🙂 Bi pa skorajda rekla, da ste naravoslovec (fizik?) vi 🙂

lp

Anja · 1. februarja, 2019 ob 13:07

Pozdravljena, jaz delam vse s čebeljim voskom,ki mi ga da kolegica. Sama ga očistim kot je zgoraj navedeno.
V preteklosti mi je ena gospa rekla nekaj v vezi z deviskim cebeljim voskom in zdravilnimi ucinki in da ni vsak domac vosek primeren oz. Celo lahko skodljiv… Bi mogoce ti kaj vedela na to temo?
Hvala.

    Tončka Mavrič · 7. februarja, 2019 ob 05:37

    Živjo Anja,

    kolikor vem, je domači (naravni) čebelji vosek vsak dober. Kar seveda pomeni, da morajo satne osnove biti izdelane iz čistega voska ter čebele niso zdravljene s kakšnimi strupenimi snovmi, ki bi lahko ostajale v vosku. Zato se navadno smatra deviški vosek kot najboljši, saj je svež, nov, čist, deviški, vendar je od dobrega čebelarja dober tudi drug vosek 😉

    Lp
    Tončka

jana logar tomec · 23. januarja, 2020 ob 09:18

Že sto let iščem palični homogenizator.(kuhinjski)…morda ti veš,kje se da kupit…hvala na odgovoru

    Tončka Mavrič · 3. februarja, 2020 ob 12:04

    Živjo Jana,

    palični s pravim homogenizatorskim nastavkom so ponavadi domena profesionalnih kuhinjskih pripomočkov … zato ga je tako težko dobiti 🙂 Jaz sem si kupila Dynamix DMX160, vendar je cena kar visoka (med 200 in 250 eur), dobite pa ga pri Gourmet shop.

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.